które, odkąd pamiętam, zawsze dodawałam do tego ciasta. Poza tym jeszcze pyszna, budyniowa masa i polewa czekoladowa. Czy można chcieć czegoś więcej?... Na pewno warto wypróbować ten przepis, polecam Składniki na ciasto: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej
Ciasteczkowy Potwórwyrazistym słodko-słonym sosie… Uwielbiam połączenie słodkich ziemniaków z masłem orzechowym – co prawda oba produkty są nieco zawiesiste, a mimo to razem tworzą idealnie dopełniającą się parę. Poniższy przepis wyszperałam w niemieckiej wegańskiej książce kucharskiej pod wdzięcznie brzmiącym tytułem „Vegan für Faule”, czyli weganizm dla leniwych (coś w sam raz dla mnie) i nieco go zmodyfikowałam. Wszystkie smaki są idealnie
Roślinna - blog wegańskiminut (bez dodatku tłuszczu), na końcu doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem ziemniaczki posypać koperkiem i doprawić solą wedle uznania. Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie. Przepis zgłaszam do akcji Ambitnie i zdrowo
FitKotwaniliowy i mąki – wymieszać wszystko delikatnie łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Piec w 180 stopniach ok 20-30 min (do tzw suchego patyczka). źródło przepisu
FitKotraczej nieco babkową konsystencję. Elementem obowiązkowym tego wypieku jest polewa, która sprawia, że ciasto smakuje jeszcze bardziej czekoladowo. Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) Ciasto czekoladowe z pomarańczą Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 80g mąki ziemniaczanej 150g cukru 125ml soku wyciśniętego z pomarańczy 110g (1/2 szklanki) oleju 100g gorzkiej czekolady 3 jajka 40g kakao
Smakołyki Berenikiupieczenie tego chleba namówiła mnie siostrzenica.Chleb prosty w wykonaniu.Po upieczeniu jest mięciutki,puszysty i chrupki.Bardzo go polecam!!!.Przepis z internetu.! Ciasto : ********************** 60 dag.mąki 300 ml.ciepłej wody 50 g.oleju 4 dag.drożdży 0.5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Masło czosnkowe : ****** **************** 12 dag.masła nie margaryny 6 dużych ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich *********************************************** W miseczce robimy zaczyn
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwierzch na środek wlać ciasto kakaowe. Piec 45 minut w temperaturze 18 stopni C. Rada: osobiście używam olejków z firmy dr Oetker one są bardzo intensywne, dlatego podaję przepis z użyciem połowy olejka, aby smak nie dominował nad pozostałymi smakami pomarańcz najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka pomarańczy pokrywana jest woskiem by była
Ciastka - domowe słodkościDzisiaj pyszna kiszka mojej babci, przepis prosty ale nie chcę go przekształcać, nic dodawać. Ta kiszka jest idealna do tego kojarzy mi się z dzieciństwem, jak wracałam z zabaw i czekała na mnie kiszka i szklanka zimnego mleka. Połączenie idealne, które pozostaje do dziś w mojej kuchni. Składniki: 300 g surowego boczku pokrojonego w kosteczkę 2 średnie cebule
Niezły MłynekZobacz jak łatwo robi się ten gulasz :) Wciąż staram się ten przepis udoskonalić, by dorównać daniu, które jadłam w Pradze w restauracji Ferdynand. Jeszcze mi daleko, choć ten prosty gulasz i tak jest palce lizać :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 2-2.5 h Ilość porcji
Bazując na smakurazem nie miałam wyboru, mąż sam kupił mięso. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić wołowy gulasz. Swoją drogą. Czy Wasi mężowie też mają kulinarne zachcianki? Przepis na gulasz zaczerpnięty z programu ABC gotowania 2 z moimi delikatnymi zmianami. Składniki: 600 g mięsa wołowego gulaszowego 4 duże cebule zielona papryka 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej
Krakowskie smaki Aniugotować również gnocchii, ale tym razem twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. Kluski wyszły bardzo pyszne. Smakowały naprawdę smacznie z sosem, który idealnie do nich pasował. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Moje gotowanie", oczywiście zmieniając kilka składników. Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie. GNOCCHI TWAROGOWE Z SOSEM POMIDOROWYM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ. Składniki
Zakątek rozkoszy kulinarnychKotlety schabowe w marynacie to świetny obiad na kilka dni. Można je zamarynować parę dni wcześniej (3-5) i smażyć dopiero przed podaniem. Przepis znalazłam u Danusi i gorąco Wam polecam! Składniki: 1 kg schabu bez kości sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki keczupu 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy
Kuchnia domowa Anidawna jesteśmy miłośnikami kokosowych smaków, co widać po przepisach na blogu. Na ciasto Bounty miałam ochotę od dawna. Batoniki a'la Bounty robiłam już wielokrotnie, były tak pyszne, że zakochaliśmy się w nich bez pamięci. Pyszny, gęsty, kokosowy krem, pomiędzy delikatnym biszkoptem i z dużą ilością czekolady na wierzchu. Mniam! Składniki: (na blaszkę 20 x 20cm) BISZKOPT: 200g miękkiego masła
Cakes By Kejtjego zakup choć teraz można kupić w dobrych cenach. Tak więc takie mięsko świetnie się sprawdzi jako domowa wędlina na co dzień i od święta. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzygotowanych pucharków. Na wierch układamy mandarynki oraz plasterek (lub więcej) kiwi. Wierzch deseru posypujemy tropikalnym musli oraz wiórkami kokosowymi. Opcjonalnie możemy dodać kilka owoców jagodowych. Podajemy od razu. Smacznego Przepis bierze udział w konkursie
Słodkie okruszki