owinięte oczywiście w folię, aby nie wyschło). Potem należy je zostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej, gdyż bardzo mocno schłodzone jest twarde i przez to mało plastyczne. Z przepisu wychodzi około 24 babeczek. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie: 500 g mięsa mielonego 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej
MyCookBook.plprzypaliły. Można podać je polane odrobiną miodu, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie placuszki (lecz nie ma co przesadzać z jego ilością, placki same w sobie są już słodkie). Z przepisu wyszło mi 12 sporych placków (o średnicy 14 cm), także w zupełności wystarczy nawet na dokładki :) Składniki: 5 jajek 5 dojrzałych bananów 10 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej
MyCookBook.plgodziny pieczenia i pyszne ciacho wjeżdża na stół :) Lekko cytrusowy smak ciasta dodatkowo podkreśliłam cytrynowym lukrem i skórką startą z tegoż owocu. Bardzo smaczne, wprost stworzone do popołudniowej herbaty :) Przepis pochodzi z opakowania margaryny „Kasia”. Składniki: 340 g mąki pszennej 250 g miękkiej margaryny lub masła 250 g cukru 4 jaja 1 cytryna czubata łyżeczka proszku do pieczenia Lukier
MyCookBook.plrazem czas na indyka z grilla, a dokładniej mówiąc: polędwiczki! Przepis możecie wypróbować już w najbliższy, majówkowy weekend (jeśli pogoda pozwoli) do czego serdecznie namawiam, bowiem jest po prostu wyśmienity! Doskonałe, miękkie mięsko, odpowiednio przyprawione aromatycznym majerankiem z odrobinką roztopionego sera na wierzchu :) Z dżemem z czarnej porzeczki o niesamowicie wyrazistym smaku i kolorze smakuje znakomicie i wyjątkowo! Porzeczkowy dżem
MyCookBook.plPrzepis na ten wyjątkowo pyszny makaron znalazłam na blogu Kwestia Smaku (lekko go zmodyfikowałam). Zachęcona pozytywnymi opiniami oraz składnikami, które wprost uwielbiam, postanowiłam go przygotować. I również podpisuję się rękami i nogami pod tym, że jest wprost wyborny! Połączenie świeżych liści szpinaku, z suszonymi pomidorami oraz chrupiącą cukinią przedstawia wyjątkowy bukiet smaków. Natomiast tarty, roztapiający się parmezan tworząc pewien rodzaj
MyCookBook.plPyszne domowe cebularze z ciasta drożdżowego z chrupiącą skórką oraz dużą ilością podsmażonej cebulki z makiem są wprost idealne! To nasz ulubiony przepis na ten wypiek. Cebularze można oczywiście kupić niemal w każdej piekarni, ale te przygotowane w domu są zdecydowanie lepsze, świeższe i mają o wiele więcej cebulowo-makowego „nadzienia” :D Jak każde ciasto drożdżowe wymagają trochę czasu
MyCookBook.plsztuk okrągłych biszkoptów 2 opakowania rurek waflowych (200 g) – użyłam rurek bez nadzienia Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady ok. 50 ml śmietany kremówki (30%) Wykonanie: Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zużywając do każdej połowę wymaganej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy ser i ponownie miksujemy. Serową masę rozdzielamy
MyCookBook.plswojej córeczce, która też go uwielbia :) Jedyną zmianą jaką wprowadziłam jest razowy makaron pszenny, dużo zdrowszy od zwykłego, zawierający sporą ilość błonnika (oczywiście możecie użyć innego makaronu). W przepisie wykorzystałam zwykły twaróg, jednak jeśli nie lubicie jego grudkowatej konsystencji wystarczy, że zamienicie go na twaróg potrójnie mielony (taki na serniki). Składniki (na 4-5 porcji): 250 g pszennego makaronu razowego
MyCookBook.plspróbować! Ze względu na sporą zawartość likieru, nadaje się raczej dla dorosłych. Jednak, jeśli chcecie, aby dzieci również mogły go skosztować, wykorzystajcie do nasączenia biszkoptu np. mleko migdałowe. Przepis pochodzi z bloga „Moje Wypieki”. Składniki: Migdałowy biszkopt (należy upiec 3 takie blaty): 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka letniej wody 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub odrobinę
MyCookBook.plKolejny już przepis na placki, tym razem warzywne, a uściślając - cukiniowe :) Receptura z cyklu: „minimum składników – maksimum smaku”. Bardzo lubię te placki nie tylko za szybkość i łatwość wykonania, ale także za ich delikatny cukiniowy smak. Są bardzo smaczne (jeśli lubicie cukinię), chrupiące i rumiane na zewnątrz, a miękkie w środku. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną. Do placków warto wykorzystać
MyCookBook.plsernik. Oczywiście na zimno :) Spód zrobiłam z pokruszonych ciasteczek z dodatkiem masła. Serniczek jest lekki, orzeźwiający, dwuwarstwowy z dodatkiem pysznej czarnej porzeczki, która już zaczęła pojawiać się na bazarkach :) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Spróbujcie sami, jak wspaniale smakuje! Składniki: Na spód: 140 g maślanych ciasteczek 60 g masła Masa serowa: 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego) 1 łyżka soku
MyCookBook.plspróbujcie, przekonajcie się sami. Być może potem już nie będziecie mogli nawet spojrzeć w stronę przetworów ze sklepowych półek, bo smak tych domowych jest niepowtarzalny. Jako przykład dziś podaję przepis na wyśmienity dżem truskawkowy na miodzie :) Idealny do świeżego pieczywa posmarowanego masłem i szklanki mleka :D Składniki: 1,5 kg truskawek 750 g cukru 3 łyżki miodu
MyCookBook.plpaluszków :) Będzie nim zachwyceni! Gwarantuję! Spód pachnie pięknie, przywodząc na myśl chrupiące maślane ciasteczka (lekko słone) :) Masa wykonana z twarogu i gęstego greckiego jogurtu jest lekka i kremowa (w przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy galaretkowej dodałam owoce, które dojrzewają latem, i które akurat miałam pod ręką, czyli czereśnie, maliny
MyCookBook.pldodaje odrobiny wilgoci zwartej konsystencji. Sprawia też, że całość nie jest mdła. W smaku grysikowa masa bardzo przypomina… sernik :) Wasi goście mogą być zaskoczeni, gdy okaże się, że w przepisie nie ma nawet grama twarogu :) Nadmienię też, że ciasto bardzo łatwo i przyjemnie się kroi :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 300 g cukru 200 g masła
MyCookBook.plminutę, do uzyskania gładkiego ciasta. Na blacie podsypanym mąką formujemy z ciasta kulę i odstawiamy na bok. Nadzienie budyniowo-agrestowe: Agrest myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Budyń śmietankowy gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając do niego 375 ml mleka oraz 50 g cukru. Ugotowany budyń studzimy. Kruszonka: Mąkę pszenną przesiewamy do miski, następnie dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz
MyCookBook.pl