Dziś przepis dla wszystkich, którzy chcą zatrzymać smak dyni na dłużej i szukają sposobów na jej przerobienie :) Dynia marynowana jest w słodkiej, lekko octowej zalewie ze sporą ilością wonnych goździków. Jest nie tylko doskonałym dodatkiem obiadowym, ale wykorzystujemy ją również do sałatek (zwłaszcza jarzynowej). Składniki: 1 dynia o wadze ok. 3-4 kg 2 kg cukru 2 łyżeczki soli
MyCookBook.plpolane „krwistym” sosem i przybrane „gałkami ocznymi” będą doskonałym, strrrrasznym posiłkiem dla osób w każdym wieku, znakomicie wpisując się w klimat „święta duchów” ;) Mięsny sos pomidorowy pochodzi z mojego przepisu na spaghetti bolognese. Składniki (na ok. 4-6 porcji): Sos: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka (najlepiej
MyCookBook.plPomiędzy nimi znajdują się ciasteczkowe nagrobki :) Całość wygląda bardzo efektownie, a smakuje wyśmienicie! Na początku zrobiłam mniejszą ilość pomarańczowego kremu, jednak postanowiłam ją podwoić (co uwzględniłam już w poniższym przepisie), co pozwoliło, aby ciasto było bardziej wilgotne. Zrobienie ciasta jest dość czasochłonne, ale dla efektu końcowego warto :) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g kakao w proszku
MyCookBook.plSkładniki: 325 g mąki orkiszowej jasnej 630 130 g puree z dynii (przepis 90 ml mleka 40 g masła 1 jajko 2-3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżeczki suchych drożdży dodatkowo: dżem lub powidła, mak, sezam i mleko do posmarowania Wykonanie: podgrzej mleko w małym ronelku. Dodaj do mleka pokrojone w małe kawałki masło wszystkie składniki na ciasto umieść
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!solą. Ze względu na dodatek sosu sojowego soli dodajemy bardzo mało lub ją pomijamy (kwestia indywidualnego smaku). Tak przygotowany mięsno-grzybowy sos podajemy od razu z ciepłym makaronem. Smacznego Przepis bierze udział w konkursie
Słodkie okruszkizasadzie okazja jest podwójna, wyświetlenia wyświetleniami, a tymczasem na facebooku jest Was już ponad 200! W ramach specjala będzie szybka i sycąca fit wege zapiekanka, na którą przepis dostałam od przyjaciółki z okazji bycia na diecie :D Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją jakimś dobrym mięskiem, też będzie dobra :) Składniki: - 400 g brązowego ryżu - 1 duża marchewka
Kulinarne zapędy Kokosajeść o każdej porze. Od kilku miesięcy unikam glutenu (nie jestem całkiem bezglutenowa ale staram się unikać) a te nie różnią się smakiem w niczym od normalnych ciastek. Przepis jest szybki i warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić na wszelki wypadek. Składniki na 18 sporych ciastek: 1/2 szklanki (110 g) niesolonego masła w temp pokojowej 3/4 szklanki cukru
Smaki Przyprawy i KoloryMyślę, że krokietów nie trzeba nikomu polecać, nie znam osobiście nikogo kto by ich nie lubił ;) Na 10 krokietów potrzebujemy: 10 naleśników - przepis klik 0,5 kg pieczarek 40 dkg startego żółtego sera 1 łyżka masła olej bułkę tartą 2 jajka oregano sól i pieprz Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem . Smażymy
Kolejny blog o gotowaniuczasochłonny proces przygotowywania rogali marcińskich, zapraszam na pyszne trufle z białego maku i bakalii. To nic innego jak stanowiąca serce każdego rogala masa makowo-bakaliowa, dopasowana do diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam! Składniki: 150 g białego maku 50 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów 50 g blanszowanych migdałów 2 suszone figi 4 suszone
Domowa Cookierenka Agibył u Nas we wtorek? Jak byliście to mam nadzieję, że Wam smakowało! Już w przyszły wtorek, 17 listopada zamienimy bistro w najlepszą pierogarnie pod słońcem! Wracamy do przepisów, dzisiaj podczas jeżdżenia po mieście naszła mnie ochota na risotto, ale jakieś inne, tak więc w pogoni za fantazją połączyłem; ryż arborio, białe wino, cukinię, gruszkę, czerwone wino, prażony sezam
Kuba Gotujelatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zgodnie z obietnicą będę starał się w miarę regularnie uzupełniać bloga nowymi przepisami. Dziś proponuję wykonanie sufletu na słodko w wersji z bananem. Lekki, smaczny i mega prosty w przygotowaniu. Prawidłowo przygotowany suflet powinien mieć puszystą konsystencję, lecz na tyle stabilną
Jedz zdrowo żyj zdrowo!fasolę. Dodać ketchup, musztardę, majonez i doprawić do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Schłodzić w lodówce na noc aby składniki się przeżarły. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawyręku (to moje ostatnie zauroczenie). W takie dni obiad musi być rozgrzewający, szybki (a raczej nie wymagający stania przy garach) i sycący. Czasem słyszę od Was, że moje przepisy są czasochłonne i skomplikowane a składniki drogie. Postanowiłam to zmienić i dzisiaj przygotowałam dla Was zupę dyniowo-pomarańczową, która robi się praktycznie sama. Zupa ta jest stosunkowo rzadka (w porównaniu
Fill The BowlSmak bloku czekoladowego, zna pewnie większość z Was :) Przepis prosto z PRL-u :) Polecam. Składniki: 500 g mleka w proszku 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 250 g masła lub margaryny 250 g herbatników orzechy włoskie - posiekane (wedle upodobań - można pominąć) 1/2 szklanki wody Wykonanie: Masło i cukier rozpuścić z wodą w rondelku. Ostudzić. Dokładnie wymieszać mleko w proszku
The Sweet Damsel