przepis - 33114 przepisów (strona:926/2208)

DOMOWY ZAKWAS NA BARSZCZ 132

Przygotowanie zakwasu na barszcz jest bardzo proste. Wystarczy zrobić go tydzień przed Wigilią i będzie idealny. Jest wiele przepisów na domowy zakwas, można wzbogacić go o liść laurowy, ziele angielskie, a nawet cebulę. Ja robię zawsze wersję podstawową, później przygotowując już barszcz doprawiam  wtedy do smaku.  Składniki: 6 buraków 5 ząbków czosnku  1/2 łyżeczki solo himalajskiej

Kukuleczki
Waniliowa szarlotka. 131

też cieszyła się powodzeniem :) Było mi niezwykle miło z tego powodu. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać do tego deseru. Polecam na święta, nie będziecie żałować :) PS. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej tortowej 150 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła (zimne) 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Nadzienie

zadanie-gotowanie
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 460

tuż tuż, a Wy wciąż szukacie inspiracji na wigilijne i bożonarodzeniowe dania, które zachwycą Waszych gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem? Na tę okoliczność przygotowałam garść sprawdzonych, niezawodnych przepisów, które sprawią, że nadchodzące Święta będą nie tylko rodzinne i magiczne, ale także pyszne!   Dania na Wigilię Bożego Narodzenia Tradycja mówi, że muszą być postne i że powinno

Kulinarne Inspiracje
Kutia 210

Kutię z tego przepisu zrobiłam w zeszłym roku po raz pierwszy. Oczywiście zrobiłam ją z większej porcji pszenicy czyli z całego opakowania (w tym roku zrobię mniej bo wyszło naprawdę dużo). Kutia na tyle przypadła mi do gustu, że w tym roku też ją przygotuję na wigilię. Składniki: 250 g obłuskanej pszenicy 250 g maku 100 g cukru pudru

Mama Gotuje
Świąteczne miękkie pierniczki 188

Wiele razy piekłam pierniczki, ale po upieczeniu były miękkie, a gdy ostygły twardniały, teraz znalazłam na internecie, przepis idealny, żródło Pierniczki po upieczeniu były miękkie, a im dłużej leżą, tym bardziej smakują. Udekorowałam pierniki dzięki firmie  http://www.cukieteria.pl/ , od której otrzymałam barwniki spożywcze i konfetti gwiazdki kolorowe. Kilka pierniczków, zapakowałam w śliczne pudełko od  Opakowania cukiernicze.pl

Kuchnia Danusi
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 123

Setny wpis na moim blogu musi być wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę.  Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady

Jeść, by żyć w zdrowiu
Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami 151

garnka, dodajemy listek laurowy oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotujemy do miękkości. Ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody, drobno koimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone grzyby, kapustę oraz makaron. Chwilę razem smażymy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ 196

Staram się przemycać czerwoną kapustę do wielu potraw, bo ostatnio zaniedbywałam to warzywo. Dzisiaj wylądowało w towarzystwie jabłka i selera w pysznej sałatce. Czytaj więcej »

Kasia Sarna
Pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy 151

elastyczne i fajnie wyrasta, myślę że powinno pójść tak samo gładko jak z tradycyjnymi piernikami. Bezglutenowe pierniki z ciecierzycy 2016-12-15 16:33:30 Porcje 25 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki suche 110 g drobnej mąki z ciecierzycy 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao bez cukru 1-2 łyżki przyprawy do pierników (najlepiej

Powiedz dietom nie
Awaryjny makaron z tunczykiem 139

Czasami przychodzi taki dzień, kiedy brakuje nam czasu na wszystko, a już zwłaszcza na stanie w kuchni. Na takie awaryjne sytuacje, dobrze jest mieć awaryjny przepis, który pozwala zrobić nam coś dobrego bez zbędnego spędzania czasu na gotowaniu. Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić danie, które nie wymaga dużego zaangażowania w przygotowanie. Natomiast niemal wszystkie produkty, które są potrzebne, można kupić

Kuchnia od dwojga
Choinki z pierniczków 167

wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki np. kwiatki w 5 rozmiarach. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Przygotowujemy lukier według przepisu na opakowaniu. Smarujemy pierniczki lukrem od największego do najmniejszego i sklejamy. Ostatni pierniczek (ten najmniejszy)  ustawiamy pionowo. Na końcu posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Ciastka z makiem 185

ciasto Dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm Wykrawamy ciasteczka i pieczemy na papierze pergaminowym do zrumienienia (180*C)ok. 20 min ( w moim piekarniku). przepis stąd Robiłam z połowy składników. Ciasteczka z dziurką zawisną na choince :)                Do tego momentu będą kruszeć w słoju. Moje uwagi: Kiedy ciasto

Proste Potrawy
Czekoladowe muffiny świąteczne 133

Macie ochotę na kolejne czekoladowe wypieki ? Polecam przepis na czekoladowe muffiny świąteczne. Muffiny mocno czekoladowe posypane orzechami. W środku z rozpływającą się czekoladą. Po prostu pychotka! Piekłam muffiny w foremce do muffinów bez papierowych papilotek. Muffiny są bardzo wilgotne ale swobodnie można je wyjąć z foremki. Czekoladowe muffiny z kawałkami rozpływającej się czekolady są cudowne. A do tego jeszcze smak

codojedzenia
Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup 143

Dziś przedstawiam przepis na pyszną zupę, która z pewnością sprawdzi się na każdym stole, nawet w Święta! Pyszna zupa z pieczonymi burakami, kapustą i ziemniakami, podana z kleksem kwaśnej śmietany i pajdą świeżutkiego chlebka posmakuje każdemu. Jest też łatwa w przygotowaniu i nie ma w niej żadnych fikuśnych składników, zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa z pieczonymi burakami

karmelowy
Dżem pomarańczowy z imbirem 135

Przepis na dżem pomarańczowy, idealny tych wszyst, którym pozostały do zagospodarowania pomarańcze po przygotowaniu smażonych skórek pomarańczowych. Przygotowanie dżemu najlepiej rozłożyć na dwa dni i choć przygotowanie jest nieco rozłożone w czasie pracy przy nim naprawdę niewiele. Idealny do przekładania świątecznych tortów i innych wypieków, a i na kromce chrupiącej bułeczki smakuje wspaniale. Składniki : około 6 pomarańczy 3/4 szklanki ksylitolu/cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!