Jabłecznik 179chyba najstarszy przepis z mojego zeszytu, ale zawsze na czasie Składniki mąka pszenna, 500g margaryna, 250g cukier, 1/2 szklanki żółtka, 3 sztuki śmietana kwaśna 18%, 2 łyżki szczypta soli jabłka, 1.5 kg sok z cytryny, cukier do smaku cukier puder Przygotowanie Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy schłodzoną margarynę, cukier, śmietanę, sól i żółtka. Siekamy składniki nożem potem wyrabiamy
Gotowanie moimi oczami
Bananowe placuszki 209minut. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Wykładamy po łyżce masy, formujemy małe placuszki. Smażymy z każdej strony po 2 minuty. Zamiast słodziku można użyć odrobiny cukru. Z przepisu spokojnie wychodzi porcja na 2 osoby
Gotowanie moimi oczami
Mini serniczki 182jajka dokładnie miksujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy aromat pomarańczowy. Masę przelewamy do silikonowych foremek na muffiny. Z przepisu wychodzi 16 serniczków. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 150st. Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową
Gotowanie moimi oczami
Ciasto ryżowe 304formy. Pieczemy w temperaturze 180st około 45-50 minut, do "suchego patyczka". Studzimy w formie, wyciągamy i obsypujemy cukrem pudrem. Śmietankę można zastąpić zwykłym mlekiem, będzie miej kalorycznie :) Przepis jest na małą formę o średnicy 18 cm. Jeśli nie mamy silikonowej formy, zwykłą wykładamy papierem do pieczenia, aż po brzegi, smarujemy masłem i obsypujemy mąką
Gotowanie moimi oczami
Sernik na zimno 240trochu ubitą kremówkę. Na końcu zwiększamy obroty miksera i wlewamy galaretkę. Wykładamy masę serową na biszkopty. Wyrównujemy wierzch. W międzyczasie odsączamy mandarynki na sitku. Sok wykorzystujemy do ugotowania (wg przepisu na opakowaniu) galaretki pomarańczowej, dopełniając wodą. Odstawiamy galaretkę do lekkiego stężenia. Mandarynki wykładamy na ciasto i zalewamy galaretką. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki
Gotowanie moimi oczami
Muffiny marchewkowe 178ucieramy na puch, dodajemy po łyżce schłodzonej masy budyniowej, na końcu mus marchewkowy. Miksujemy chwilę, aby nie pozostały żadne grudki. Muffinki po upieczeniu studzimy, na koniec dekorujemy kremem. Z przepisu wychodzi około 25-30 sztuk w zależności od wielkości foremek
Gotowanie moimi oczami
Kotleciki brokułowe 196cebulę, jajka i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie gorącego oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Z przepisu wychodzi około 12 kotlecików. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Gotowanie moimi oczami
Chlebek pszenny z ziarnami 141chleba posypujemy pozostawionymi ziarnami, delikatnie dociskamy (ja tego nie zrobiłam i spadły przy krojeniu). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1 godzinę. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Przepis na foremkę o wymiarach 18x18cm lub dwie keksówki 24cm
Gotowanie moimi oczami
Makaron z soczewicą i miesem mielonym 222miękkości warzyw. W sporym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 10-15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. do mięsa przekładamy ugotowany makaron i soczewicę wraz z bulionem. Całość gotujemy jeszcze 5 minut, żeby smaki przeszły. Doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczami
Pszenno-żytni chlebek na zakwasie 189temperatury 220st. Zaparowujemy piekarnik (spryskujemy kilkakrotnie woda ze spryskiwacza). Wkładamy chleb i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu, wyciągamy chleb z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Przepis na zakwas 1 dzień. W dużym słoiku (co najmniej 1 litr) mieszamy 100g mąki żytniej razowej typ2000 i 100ml ciepłej przegotowanej wody. Przykrywamy folią spożywczą, robimy w niej kilka małych
Gotowanie moimi oczami
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej 220Przepis na ciasto podpatrzony z bloga "Obżarciucha". Super ciasto, dziękuję Składniki kasza jaglana, 1 szklanka woda, 2 szklanki mleko , 1/2 szklanki cukier, 3/4 szklanki cukier waniliowy, 1 opak jajka, 2 sztuki olej, 1/4 szklanki soda, 1/2 łyżeczki kakao, 5 łyżek bakalie, 1/2 szklanki dowolnych śmietanka 30%, 400ml śmietan-fix, 2 opak cukier puder, 2 łyżki Przygotowanie Wodę
Gotowanie moimi oczami
Dietetyczny serniczek 170dodajemy skrobię wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Osobno ubijamy białka z odrobiną słodzika, delikatnie mieszamy z masą serową. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 60-70 minut. Przepis na formę o średnicy 26cm
Gotowanie moimi oczami
Pierogi z kaszanką 187podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy kółka (około 8cm), wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Partiami wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 7-8 minut. Podajemy z roztopionym smalczykiem. Z przepisu wychodzi około 60-70 pierogów
Gotowanie moimi oczami
Fiona 180wystudzoną, ale nie stężałą, galaretkę. Dokładnie miksujemy. Wykładamy masę na delicje. Trzeba to zrobić bardzo szybko, ponieważ masa szybko tężeje. Wyrównujemy. Na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę malinową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby delicje troszkę odmiękły
Gotowanie moimi oczami
Sernik na zimno 240śmietanka 36%, 250ml cukier puder, 4 kopiaste łyżeczki galaretka cytrynowa, 2 opak żelatyna, 3 łyżeczki biszkopty, 1 opak Przygotowanie Na dnie formy układamy biszkopty. Przygotowujemy obie galaretki. Jedną według przepisu na opakowaniu, drugą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i dodajemy do niej żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Osobno miksujemy twaróg
Gotowanie moimi oczami