Cebularze 180Pyszne domowe cebularze z ciasta drożdżowego z chrupiącą skórką oraz dużą ilością podsmażonej cebulki z makiem są wprost idealne! To nasz ulubiony przepis na ten wypiek. Cebularze można oczywiście kupić niemal w każdej piekarni, ale te przygotowane w domu są zdecydowanie lepsze, świeższe i mają o wiele więcej cebulowo-makowego „nadzienia” :D Jak każde ciasto drożdżowe wymagają trochę czasu
MyCookBook.pl
Trójkolorowy torcik serowy z truskawkami i polewą czekoladową 267sztuk okrągłych biszkoptów 2 opakowania rurek waflowych (200 g) – użyłam rurek bez nadzienia Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady ok. 50 ml śmietany kremówki (30%) Wykonanie: Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zużywając do każdej połowę wymaganej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy ser i ponownie miksujemy. Serową masę rozdzielamy
MyCookBook.pl
Makaron razowy z serem i truskawkami 206swojej córeczce, która też go uwielbia :) Jedyną zmianą jaką wprowadziłam jest razowy makaron pszenny, dużo zdrowszy od zwykłego, zawierający sporą ilość błonnika (oczywiście możecie użyć innego makaronu). W przepisie wykorzystałam zwykły twaróg, jednak jeśli nie lubicie jego grudkowatej konsystencji wystarczy, że zamienicie go na twaróg potrójnie mielony (taki na serniki). Składniki (na 4-5 porcji): 250 g pszennego makaronu razowego
MyCookBook.pl
Tort truskawkowo-migdałowy 184spróbować! Ze względu na sporą zawartość likieru, nadaje się raczej dla dorosłych. Jednak, jeśli chcecie, aby dzieci również mogły go skosztować, wykorzystajcie do nasączenia biszkoptu np. mleko migdałowe. Przepis pochodzi z bloga „Moje Wypieki”. Składniki: Migdałowy biszkopt (należy upiec 3 takie blaty): 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka letniej wody 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub odrobinę
MyCookBook.pl
Placki z cukinii 147Kolejny już przepis na placki, tym razem warzywne, a uściślając - cukiniowe :) Receptura z cyklu: „minimum składników – maksimum smaku”. Bardzo lubię te placki nie tylko za szybkość i łatwość wykonania, ale także za ich delikatny cukiniowy smak. Są bardzo smaczne (jeśli lubicie cukinię), chrupiące i rumiane na zewnątrz, a miękkie w środku. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną. Do placków warto wykorzystać
MyCookBook.pl
Sernik na zimno z czarną porzeczką 200sernik. Oczywiście na zimno :) Spód zrobiłam z pokruszonych ciasteczek z dodatkiem masła. Serniczek jest lekki, orzeźwiający, dwuwarstwowy z dodatkiem pysznej czarnej porzeczki, która już zaczęła pojawiać się na bazarkach :) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Spróbujcie sami, jak wspaniale smakuje! Składniki: Na spód: 140 g maślanych ciasteczek 60 g masła Masa serowa: 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego) 1 łyżka soku
MyCookBook.pl
Dżem truskawkowy na miodzie 170spróbujcie, przekonajcie się sami. Być może potem już nie będziecie mogli nawet spojrzeć w stronę przetworów ze sklepowych półek, bo smak tych domowych jest niepowtarzalny. Jako przykład dziś podaję przepis na wyśmienity dżem truskawkowy na miodzie :) Idealny do świeżego pieczywa posmarowanego masłem i szklanki mleka :D Składniki: 1,5 kg truskawek 750 g cukru 3 łyżki miodu
MyCookBook.pl
Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie 221paluszków :) Będzie nim zachwyceni! Gwarantuję! Spód pachnie pięknie, przywodząc na myśl chrupiące maślane ciasteczka (lekko słone) :) Masa wykonana z twarogu i gęstego greckiego jogurtu jest lekka i kremowa (w przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy galaretkowej dodałam owoce, które dojrzewają latem, i które akurat miałam pod ręką, czyli czereśnie, maliny
MyCookBook.pl
Ciasto grysikowe z czarnymi porzeczkami 493dodaje odrobiny wilgoci zwartej konsystencji. Sprawia też, że całość nie jest mdła. W smaku grysikowa masa bardzo przypomina… sernik :) Wasi goście mogą być zaskoczeni, gdy okaże się, że w przepisie nie ma nawet grama twarogu :) Nadmienię też, że ciasto bardzo łatwo i przyjemnie się kroi :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 300 g cukru 200 g masła
MyCookBook.pl
Ciasto agrestowe 301minutę, do uzyskania gładkiego ciasta. Na blacie podsypanym mąką formujemy z ciasta kulę i odstawiamy na bok. Nadzienie budyniowo-agrestowe: Agrest myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Budyń śmietankowy gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając do niego 375 ml mleka oraz 50 g cukru. Ugotowany budyń studzimy. Kruszonka: Mąkę pszenną przesiewamy do miski, następnie dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz
MyCookBook.pl
Pierogi z jagodami 159bardzo miękkie i delikatne, po brzegi wypełnione jagodami, cieniutko rozwałkowane, nie rozkleja się podczas gotowania. Pierogi najlepiej smakują nam polane osłodzonym, gęstym greckim jogurtem (lub śmietaną). Zachęcam do wypróbowania przepisu, lepszego nie znam! Składniki (na ok. 30 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju ciepła woda szczypta soli Farsz: 300 g jagód 1 czubata łyżka cukru
MyCookBook.pl
Ciasto Shrek 220minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy delicje, wciskając je w masę śmietanową. Formę ponownie wkładamy do lodówki na czas przygotowania wierzchniej galaretki. Zieloną galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy ostygnie i będzie lekko tężeć przykrywamy nią wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzone ciasto najlepiej kroić na kawałki tak, by w każdym znalazł się krążek
MyCookBook.pl
Galaretka jeżynowa 194jeżynowych zapasów na zimę, aby zamknąć cząstkę lata w słoiczkach. Jednak w natłoku codziennych obowiązków, wakacyjnych wyjazdów itd. nie udawało mi się. Jednak tego lata postanowiłam to wreszcie zmienić! Przepis na galaretkę, z którego korzystałam znalazłam na blogu mojetworyprzetwory.blogspot.com. Zachęcił mnie nie tylko wygląd, czy łatwość wykonania, ale i jej określenie „najlepsza”. Cóż, nie wiem, czy jest najlepsza, bo wcześniej
MyCookBook.pl
Torcik jogurtowo-kokosowy z niespodzianką 166wszystko jest na swoim miejscu :) Ja swój torcik robiłam podczas największych upałów i (co widać na zdjęciach) po kilku minutach poza lodówką deser zaczął lekko „płynąć”. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Ukryta wewnątrz niespodzianka największe zaskoczenie i radość szczególnie sprawi dzieciom :) Składniki: Masa ciasteczkowa: 125 g ciasteczek kokosowych 70-75 g masła Masa jogurtowo-kokosowa: 600 g jogurtu greckiego (w temperaturze
MyCookBook.pl
Rozmarynowa polędwiczka wieprzowa z sosem śliwkowym 176ustach). Doskonałym dopełnieniem do polędwiczki jest słodko-kwaśny sos śliwkowy z lekkim, cynamonowym akcentem, który w smaku przypomina… keczup :) Tak! Możecie być lekko (acz pozytywnie) zaskoczeni jego smakiem. Z przepisu wychodzi całkiem sporo sosu więc możecie przygotować do niego więcej polędwiczek lub… poeksperymentować i sprawdzić jak smakuje z innymi dodatkami :) Składniki (na 2-3 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (moja była
MyCookBook.pl