przepis - 33114 przepisów (strona:916/2208)

Muffinki czekoladowe 180

dodatkiem kawy rozpuszczalnej (kawa wzmacnia smak kakao) oraz pyszną orzechową niespodzianką w środku - do każdego muffinka dałam ok. pół łyżeczki masła orzechowego. :) Całość smakuje świetnie. Jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS /źródło: link / Temperatura pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z brzoskwiniami 633

ardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym . Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb z orzechami włoskimi 147

powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam z tej metody pewnie jeszcze nie raz. W przepisie wykorzystałam 3 różne mąki, ale spokojnie można użyć jedynie mąki chlebowej. Chleb z orzechami włoskimi PRZEPIS /na 1 bochenek/  Temperatura

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto drożdżowe z kruszonką 194

dodać do ciasta dobrej jakości masło śmietankowe. To dzięki niemu ciasto ma później maślany, śmietankowy smak. Świetnie smakuje samo, jak również z konfiturą jagodową. :) C iasto drożdżowe z kruszonką PRZEPIS /na 3 keksówki/   Temperatura pieczenia: 180 o C C zas pieczenia: 50-60 min. Ciasto 1 kg mąki pszennej 1 kostka masła śmietankowego 4 jaja 1,5 szklanki cukru(...)przez ok. 5 min. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok. 30-40 min). Przełożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą. Posypać kruszonką (przepis niżej). Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 o C przez ok 50-60 min. Przygotowanie kruszonki   Wszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć palcami.Mają powstać charakterystyczne grudki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pączki 224

róży. Najważniejsze w przygotowaniu pączków jest ich smażenie. Dlatego istotne jest dobre rozgrzanie tłuszczu (powoli, na małym ogniu) oraz dodanie do ciasta spirytusu (wtedy ciasta nie pochłania tłuszczu). Niektóre przepisy zawierają olbrzymią ilość żółtek i masła - ten wg mnie zawiera przyzwoitą ich ilość a pączki są przepyszne. :) Polecam! var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF(...)document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Pączki   PRZEPIS /z zeszytu rodzinnego/ Składniki 3 pełne szkl. mąki pszennej 6 dag drożdży 3/4 szkl. mleka 2/5 szkl. cukru 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czekoladowe ciasto fasolowe (light) 200

świetny przepis na zaspokojenie głodu na czekoladę bez wyrzutów sumienia (które mogą pojawić się np. po Tłustym Czwartku). ;) Ciasto nie zawiera mąki. Bazą ciasta jest fasola (użyłam czerwonej fasoli z puszki). Piekłam to ciasto już kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy(...)function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); PRZEPIS /inspiracja: DS/ Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: 4 5 - 50 min. Ciasto /keksówka/ puszka fasoli czerwonej (380 g przed odsączeniem) 3 jaja 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb pytlowy 141

ardzo prosty przepis na chleb ze.... sproszkowanym zakwasem (to taka moja przymiarka przed wyhodowaniem swojego własnego zakwasu). ;) Z dodatkiem czarnuszki, kminku i sezamu. Ale można dodać swoje ulubione dodatki. :) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(){var js, pf;pf = document.createElement('script(...)pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Chleb pytlowy PRZEPIS Temperatura pieczenia: 230 o C (10 min.), 210 o C (30 min.) Czas pieczenia : ok. 40 min. Składniki 2 szkl mąki pszennej chlebowej. typ 750 2 szkl mąki żytniej pytlowej 3 szkl. wody ciepłej 1 szkl

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szarlotka 317

bardzo dobry przepis na krucho - biszkoptowe ciasto, które można wykorzystać do wypieku szarlotki, albo np. na placek ze śliwkami. My akurat lubimy więcej ciasta w szarlotce niż jabłek (może to zasługa bardzo dobrego ciasta :)), ale to jest już kwestia gustu i należy indywidualnie dobrać proporcję ciasta i jabłek. :) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF(...)function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Szarlotka PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200 o C  Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 3 szkl mąki krupczatki 3/4 szkl cukru 250 g masła roślinnego 2 łyżki masła 2 łyżki dobrego smalcu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierogi ruskie 179

ardzo dobry przepis na pulchne, mięciutkie ciasto na pierogi. Tym razem wersja pierogów ruskich (nie wiem dlaczego kiedyś ich nie lubiłam ;)). Pierogi są oczywiście pyszne w dniu ich przygotowania. Można jednak część pierogów zamrozić i ugotować je innego dnia (nic nie tracą na smaku) a będziemy mieli szybką obiadokolację w środku tygodnia. Pierogi ruskie var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel(...)function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); PRZEPIS Ciasto 2 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 szkl. wody ciepłej 1 jajko Nadzienie 50 dkg sera białego 5 średnich ugotowanych ziemniaków 3 średnie cebule pieprz sól Przygotowanie Ziemniaki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rafaello - ciasto kokosowe 985

daje niesamowity efekt (swoją drogą warto zrobić to ciasto raz z krakersami a innym razem z herbatnikami - trochę inaczej smakuje). Deser bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasta domowe". var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(...)document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Rafaello PRZEPIS /forma: 25 x 35 cm/ Masa kokosowa 2,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 szkl. adwocata (opcjonalnie) 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 3 żółtka 1 op. cukru waniliowego (16 g) 3 łyżki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pasztet z soczewicy 193

ardzo dobry pasztet z soczewicy. Przyznam, że nie spodziewałam się aż tak dobrego efektu. Naczytałam się wielu przepisów i w zasadzie od użytych dodatków i przypraw zależy końcowy efekt (soczewica przyjmuje bardzo dobrze wszystkie aromaty). J a dodałam praktycznie cały skład włoszczyzny. Nie dodawałam jajek. Masę na pasztet można spróbować po wymieszaniu ugotowanej soczewicy i uduszonych warzyw i ewentualnie jeszcze(...)document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Pasztet z soczewicy PRZEPIS /forma: keksówka 25x7 cm/ Temperatura pieczenia: 180ºC     Czas pieczenia : 40-50 min. Składniki 1 szkl. (250 ml) czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 małe marchewki 2 małe pietruszki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 211

maczne, proste i stosunkowo szybkie "ciasto na niedzielę". :) Nie sprawia większych kłopotów. Pasują tutaj chyba wszystkie owoce (świeże sezonowe i mrożone). Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Zrobiłam z połowy porcji. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(...)pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Kruche ciasto z owocami   i pianką budyniową PRZEPIS /tortownica: śr. 23 cm/ Temperatura pieczenia: 190ºC Czas pieczenia: 35-4 5 min. (bez czasu na podpieczenie spodu) Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka

coolinarnastrefa.blogspot.com
Muffinki bananowe z czekoladą 152

maczne muffinki bananowo-czekoladowe. Nie za słodkie, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Bardzo dobrze wyważone proporcje składników (przepis znalazłam na opakowaniu cukru :)). Ze względu na dodatek czekolady lubię je jeść jak tylko lekko przestygną (czekolada jest wtedy jeszcze półpłynna). :-)   Muffinki bananowe z czekoladą PRZEPIS   Temperatura pieczenia: 20 0ºC   Czas pieczenia : ok. 25 min. Składniki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 171

ardzo smaczne chlebki, idealne na lunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki PRZEPIS /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje

coolinarnastrefa.blogspot.com
Spaghetti alla bolognese 186

jednak wyjątkowe i nawet ja osoba, która nie przepada za mięsem, zajadałam się ze smakiem. Może to przez dodatek wina czerwonego..... Hmmm :) W każdym razie polecam. :) Spaghetti alla bolognese PRZEPIS   /na 2 porcje/ Składniki 200 g ulubionego makaronu (np. spaghetti, wstążki) 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub wołowo-wieprzowego(...)szkl. wody) oliwa z oliwek przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, majeranek, świeża natka z pietruszki starty parmezan  Przygotowanie Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.  Mięso wymieszać z majerankiem, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek (wsypać szczyptę soli), wrzucić posiekany czosnek.  Dodać mięso. Dolać

coolinarnastrefa.blogspot.com