przepis - 33114 przepisów (strona:911/2208)

Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 247

oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru.  Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 207

zdążyłam z jednym, a już trzeba  było myśleć o  kolejnej czynności. Natomiast kuchnia? W pełni profesjonalna, wspaniale wyposażona... Ciekawostka - właśnie w tej kuchni gotowali aktorzy z serialu "Przepis na życie" w scenach w dużej kuchni. Tak, właśnie tu! Dodatkowo poczułam się wyjątkowo. Jedyny minus? Szef kuchni mało co tłumaczył, trzeba było błyskawicznie się orientować, co robi i jaki(...)zakończenie każdy uczestnik otrzymał paczkę z prezentami, a w niej: kawa,  syrop cynamonowy, biszkopciki do tiramisu, cynamon w laskach i mielony. Już w następnym poście pojawi się przepis z wykorzystaniem niektórych z otrzymanych składników. Szykuje się coś pysznego. Pozdrawiam, Karmel-itka PS: zdjęcia autorstwa Kasi z W Krainie Smaku

W kuchni Karmel-itki
Mięciutko mi...DOBOWE PIERNICZKI NA MAŚLANCE. 376

Dostałam ten przepis od klienta mojej Mamy. Prowadzimy sklep, a nawet trzy. Moja mama to osoba bardzo otwarta i towarzyska, czym sobie plusuje u klienteli. Jeden Pan przybiegł wieczorem i pytał o amoniak, a z tego tytułu wywiązał się temat o piernikach. Na osiedlu, gdzie mieści się sklep już wiedzą, że gotuję i prowadzę bloga. Nim się obejrzałam, dostałam(...)Pana przepis na intrygujące pierniki. Są to pierniki dobowe, gdzie przygotowane ciasto zostawiamy na dobę. Nie byłam zbyt do nich przychylna, ale..  Zostałam mile zaskoczona. Tak mięciutkich pierniczków w życiu nie jadłam! (chyba,że te kupne). Wręcz jak biszkopciki. I co najważniejsze, nie muszą leżakować. Są od razu do jedzenia, nie twardnieją, nic się z nimi nie dzieje. Polecam

W kuchni Karmel-itki
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 158

jesteśmy, bądź co bądź, kulinarnymi blogerkami, wywiązał się temat jedzenia, a głównie tego "jak wykorzystać nadmiar drożdży". Laura podsunęła mi świetne rozwiązanie. Na jej blogu mieści się dość intrygujący przepis rodem z Czech.  Drożdżowa pasta do chleba. Jak usłyszałam o niej, nie dowierzałam. Musiałam więc sprawdzić sama, czy  Laura szczerze ją zachwala (o nic nie podejrzewałam, ale byłam(...)niesamowicie  ciekawa, co wyjdzie). Zaraz w niedzielę z rana, po powrocie z konkursu, raczyłam się świeżym, domowym chlebem (przepis później) z gorącą pastą drożdżową. I uwierzcie.. To naprawdę smakuje fenomenalnie! A jeszcze lepiej na ciepło. Wtedy to już prawdziwe niebo. Przyjemnie rozpływa się w ustach... Jeżeli jednak ktoś nie lubi zapachu lub posmaku drożdży, jak mój Tato

W kuchni Karmel-itki
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 300

torcikiem. CO istotniejsze, jest lżejszy , niż zwyczajowo torty  z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy,  cienki klinek.  TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt : 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo

W kuchni Karmel-itki
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 209

wspólne gotowanie. Uwierzcie, że łączy ono niesamowicie. Dobra, dość już tej pisaniny. Więc chodźcie ze mną! Do Azji. MAKARON  Z KREWETKAMI, POREM, PAPRYKĄ,  SEZAMEM I CZOSNKIEM . (przepis inspirowany kuchnią wschodnioazjatycką; dokładnej inspiracja stąd: Kwestia Smaku .) gniazda makaronowe pełnoziarniste (tego typu: klik ) 20 krewetek 3 ząbki czosnku papryczka chili 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 duży por pęczek(...)posiekanego szczypiorku sos sojowy olej roślinny olej sezamowy 3 łyżki sezamu Sos: 5 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki brązowego cukru Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzam i odstawiam. Przyrządzam sos. Sos sojowy mieszam z sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiam, aby się "przegryzło". Krewetki rozmrażam, osuszam. Odrywam im ogonki, wyjmuję żyłkę z "brzuszka

W kuchni Karmel-itki
EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI. 167

przejrzałych bananów . Mam z nimi zawsze duży kłopot, ze względu na własny sklep spożywczy. Zostają, zwykle w zbyt dużej ilości, by można szybko je zjeść. Stąd u mnie seria przepisów, które świetnie pomogą w zagospodarowaniu tychże przejrzałych owoców. Tym samym, poniższa propozycja jest propozycją otwartą - może stanowić również obiad, deser czy kolację na ciepło, niekoniecznie tylko śniadanie. EKSPRESOWE RACUSZKI(...)BANANAMI (inspiracja: przepis Ewy Wachowicz na " Racuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo, bardzo, bardzo! gęstą śmietanę, miksuję, dodaję sodę i znów mieszam. Odstawiam

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY NIGELLI... Ekspresowo. 207

Dlatego dziś, z dwóch powodów, bardzo szybki łosoś. Po pierwsze, idealne danie na piątek (który dzisiaj mamy), po drugie - banalny i niesamowicie szybki w przygotowaniu. A znika jeszcze szybciej. Przepis na tego łososia podpatrzyłam podczas jednego z odcinków programu Nigelli w sobotnie południe. Jestem wielka fanką łososia, stad też moje zainteresowanie. Polecam wszystkim, smakuje naprawdę pysznie, z dodatkiem kaszy kuskus(...)łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu. Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron. W tym czasie porcje kaszy gotuję w dwukrotnie większej ilości bulionu, według przepisu na opakowaniu. Pomidora kroję, ogórka, sałatkę porywam, mieszam z oliwą, solę i pieprzę. Całość podaję z łososiem, na ciepło. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam wszystkich zabieganych, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 156

Dzisiejszy przepis pochodzi warsztatów na Pikniku BlogerChef'a przy okazji Wielkiego Finału BlogerChef'a ( pełna relacja ), które prowadził sam Adam Chrząstowski.  Jestem bardzo rada, że miałam okazję z nim gotować i poznać go osobiście. To dla mnie zaszczyt. Warsztaty te miały na celu rozpowszechnianie kuchni polskiej, delikatnie unowocześnionej, przy jednoczesnym zachowaniu tradycji i wykorzystaniu wspaniałych polskich produktów. Podzieleni(...)kształt francuskiego rillettes, co smakowało mi bardzo! Zresztą, inaczej bym niawet nie wspominała tej receptury na blogu. Ale uważam, że wymaga uwiecznienia i zamieszczenia tutaj, gdyż jest to przepis z górnej półki. OKRASA Z PSTRĄGA WĘDZONEGO NA ŻYTNIM CHLEBIE Z SAŁATKĄ Z OGÓRKA Z MIODEM. /przepis: Adam Chrząstowski;/ okrasa: 700g mięsa obranego (pozbawionego ości) z wędzonego na gorąco pstrąga

W kuchni Karmel-itki
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 195

znów te banany! Karmel-itka kolejny raz dostała wielgachną reklamówkę z dojrzałymi bananami. Nie miała czasu na wymyślanie skomplikowanych przepisów. Pakowanie czeka! Zerknęła do lodówki. Jogurt grecki. W zamrażarce - reszta ciasta kruchego, którego nie zużyła przy jakimś innym przepisie. No, to do dzieła! Karmel-itka zostawia Was z pyszną tartą bananową, a sama rusza w drogę. Za niecałą godzinę wsiada

W kuchni Karmel-itki
CZOSNKOWY "MAJONEZ" RZEPAKOWY. 166

Karmel-itka w lodówce, wtedy tężeje. Można go pomylić ze zwykłym Winiary, co się u mnie stało. Gdyby nie zapach czosnku, familia dałaby się nabrać! CZOSNKOWY "MAJONEZ" RZEPAKOWY /zmodyfikowany przepis klik ;/* na 2 słoiczki po 250 ml 4 łyżki oleju rzepakowego 150g jogurtu naturalnego 200g naturalnego serka twarogowego ** łyżka czubata musztardy sarepskiej 3 - 4 przetarte przez praskę ząbki czosnku(...)czosnek. Ponownie miksuję około 2 minuty. Na końcu ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. "Majonez" ten można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, w słoiczku. SMACZNEGO! Uwagi: *  przepis zmodyfikowany, ponieważ musiał odpowiadać tematyce konkursu,     poza tym wykorzystała Karmel-itka to, co miała w lodówce; **  ważne, by serek był twardawy, przypominający konsystencją zwykły twaróg

W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 221

cebulką. Musiała Karmel-itka dorzucić swój akcent, swoje trzy grosze, dodając posiekany świeży koperek. Dodał on letniej lekkości i takiego.. bardziej wiejskiego charakteru. Kto ciekawy, niech czyta przepis! ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. /nieco zmodyfikowany przepis na typowe wiejskie śledziki/ na 1 litrowy słoik lub 2 po 500ml 1 kg solonych filetów z matiasa 4 duże cebule 2 listki laurowe

W kuchni Karmel-itki
BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 172

BABCE GRYSIKOWEJ Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ i po KREMIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z KOZIM SEREM dziś przedstawię kolejny przepis dotyczący tego samego tematu. Zapewne te trzy receptury nie zakończą mojej przygody z kuchnią Małopolski, gdyż po wstępnym rozpoznaniu, rodzinie spodobały się smaki wykorzystywane w potrawach. Jedyną ujmą jest to, że nie lubi nikt prócz mnie kozich serów. Skandal! Ale, każdy(...)swój gust i smak, w to nie wnikam więc. Zostało mi nieco grysiku. Tym razem, podparłam się internetowym kotłem, znalazłam przepis, który wydawał się całkiem przyzwoity. Oczywiście, znów nie zapisałam strony, gdzie znalazłam, źródła oryginału więc podać nie mogę. Zostało mi nieco grysiku. Rozejrzałam się po mieszkaniu, przewróciłam szafki kuchenne, w poszukiwaniu czegoś, sama nie wiem czego. I znalazłam. Dwie

W kuchni Karmel-itki
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 147

lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też nie oprę się czekoladkom z miętowym nadzieniem. Topowy zestaw, który zawsze się sprawdza, zawsze smakuje i zawsze poprawia nastrój. A brownies z przepis Kasi są idealne. Kawa sprawia, że czekoladowy smak staje się intensywniejszy. Ciągną się w smakowity sposób (bo to klasyczne brownies typu "chewy"), a to za sprawą odpowiednio zbilansowanej ilości kwasów(...)tłuszczowych i nienasyconych. Stąd w przepisie obecność także oleju. Ale nie zaprzątajmy sobie już tym głowy, tylko pochłaniajmy wszystkimi zmysłami te niebotycznie zmysłowe brownies pachnące, w moim przypadku, świeżą miętą. BROWNIES Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. /źródło: klik. ; podaję z moimi modyfikacjami;/ na blaszkę ok. 20x30 cm 1.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącej wody 50 g masła 50 g gorzkiej

W kuchni Karmel-itki
MLEKO Z MIGDAŁÓW. 193

przygotowania czegoś nietypowego, czegoś nowego, czegoś, na co zwykle nie mam odwagi. A jednak, tym razem się zdobyłam na to, aby mleko z migdałów zrobić. Wystarczyło raz przeczytać TEN przepis i już przepadłam z kretesem. Co najzabawniejsze, nie jestem weganką, wegetarianką, fruterianką i żadną inną "-anką". Byłam ciekawa, zdeterminowana i uparta. Dałam radę, by dopiąć swego i cieszyć się smakiem(...)pełnowartościowe, które ma właściwości oczyszczające organizm. Jest idealne jako zamiennik mleka krowiego, nie ma cholesterolu, laktozy. Co ciekawe, mleko to było podstawą kuchni średniowiecznej, w szczególności pojawia się w przepisach wielkopostnych. Nazywano je wówczas "amygdalate". MLEKO Z MIGDAŁÓW. /przepis: stąd .;/ na ok. 450-500 ml mleka Połowę szklanki migdałów zalałam wodą z kranu i odstawiłam

W kuchni Karmel-itki