przepis - 33114 przepisów (strona:915/2208)

Kotlety Schabowe Inaczej 6052

Obiad na szybko. Koleżanka opowiadała mi o jednym przepisie, który często robi. Podchwyciłam temat, jednak zmodyfikowałam trochę i nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie:) W pierwotnym przepisie nie było pieczarek, cebula miała być w kostkę, miał być jakiś Delikat do mięsa i vegeta. Ja poradziłam sobie bez tych sztucznie modyfikowanych mieszanek. Wyszło pysznie. Owszem zdarza mi się

Blondynka Gotuje
W - Z, czyli Wuzetka 20521

żelatynę, bo nie jesteśmy w stanie zjeść nawet takiego mini torcika w jeden dzień. Nie zrobiłam jednego ciasta w tortownicy o średnicy 23 cm tak jak to proponuje autorka przepisu, tylko upiekłam w dwóch małych tortownicach o średnicy 18 cm, chciałam w całości jeden taki torcik podarować najbliższym. Poza tym chciałam torcik podać na Paterze Hemingway  tak aby widać(...)pater na ciasto. Moja jest idealna, do tego nóżkę ma nie za wysoką, więc po raz pierwszy wkładając do lodówki tort umieszczony na paterze nie musiałam wyciągać jednej półki :) Przepis pochodzi ze strony  Moje Wypieki .   Składniki na tort o średnicy 23 cm lub dwa małe o średnicy 18 cm: 6 jajek 150 g cukru, drobnego do wypieków

Blondynka Gotuje
Ciasto Cytrynowe z Lukrem Mandarynkowym 170

Lubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z  Moje Wypieki . Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z olejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g  drobnego cukru do wypieków 3 duże

Blondynka Gotuje
Mini Panettone z Orzechami Macadamia i Czekoladą 162

Przepis z tych "koniecznie muszę zrobić, już teraz, natychmiast!" Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że te mini włoskie babeczki będą stygnąć w mojej kuchni. Tak też się stało. Nie powstrzymał mnie brak pionowych kubeczków do zapiekania, ani specjalnych papierowych papilotek do panettone. Z moim brakiem cierpliwości zrobiłam. Wyszło nam..... moje pierwsze wrażenie: "o kurcze, ale paskudne", jednak mimo tego nie mogłam(...)gdyby nie to myślę, że nie dotrwałyby do następnego dnia, a tak będę mogła napisać, czy tak jak napisał autor tak dobrze przechowują się w puszce na ciastka. Na przepis wpadłam na blogu firmy Ballarini . Składniki na 10 babeczek: 250 g mąki pszennej 21 g drożdży 50 g cukru 80 ml mleka ciepłego 2 jajka (rozmiar M) 50 g miękkiego

Blondynka Gotuje
Chlorella, przez którą stałam się Glonojadem! 205

metali ciężkich i wszystkich "dobrodziejstw" cywilizacji wybierzcie Chlorellę.   Obydwie algi polecałabym osobom na dietach odchudzających, przemęczonym, palącym papierosy, uprawiającym sport. Zarówno Spirulinę jak i Chlorellę wykorzystujemy w przepisach, w których nie poddajemy alg obróbce cieplnej, gdyż straciłyby swoje cudowne właściwości. Obie algi możemy spotkać w postaci tabletek i formie sproszkowanej. Ja osobiście wolę formę sproszkowaną, bo nie mam głowy(...)moimi propozycjami na glony, w których opisuję jak mocno można wyczuć posmak glonów. Dziś opracowałam koktajl ze Spiruliną, w smaku którego w ogóle nie wyczujemy smaku glonów :) Jak znaleźć przepisy z użyciem alg na moim blogu? Otóż po lewej stronie znajduje się okienko "wyszukaj", w które wpisujemy nazwę składnika, który nas interesuje i po zatwierdzeniu na górze pojawi się lista

Blondynka Gotuje
Makaron Truskawkowo - Serowy z Miętą i Migdałami 190

zwyczajnie. Tak po prostu. Ulubiony makaron, dojrzałe owoce, cóż więcej chcieć? Spróbujcie - pyszne! Przepis pochodzi z mojej głowy :) Aaa i przypominam, jeśli gotujecie, pieczecie, korzystając z przepisów z mojego bloga - zróbcie zdjęcie potrawy i przysyłajcie do Waszej galerii, którą jak na razie tworzę na fan page`u na portalu Facebook. Jeśli zbiorę więcej zdjęć - galerię tą umieszczę na blogu. Składniki

Blondynka Gotuje
Sernik z Mango 143

jest pyszna, trzeba mocno się powstrzymywać, aby nie wlać jej do szklanki i nie wypić duszkiem:) Co do sernika - wszystkim smakował. Tak jak wspomniałam na początku korzystałam z przepisu pochodzącego z bloga  White Plate .  Składniki na tortownicę 26 cm: 1 kg twarogu (użyłam sera w wiaderku) 6 jajek  200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pulpę z mango i na końcu mąkę.Masę miksowałam tylko do momentu połączenia się składników. Masę delikatnie wylałam na okruszkowy spód biszkoptowy. Wstawiłam do piekarnika, zgodnie ze wskazówkami autorki przepisu od razu zmniejszyłam temperaturę pieczenia do 120 stopni i w tej temperaturze piekłam ok. 2 h. Po 1,5 h sprawdziłam stan upieczenia sernika. Autorka pisze, że boki powinny byś

Blondynka Gotuje
Klasyczna tarta z owocami 342

Ciasto kruche można przygotować nieco wcześniej. Gotowe ciasto kruche zawinięte w folię spożywczą można przechowywać w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 3 miesięcy. Klasyczna tarta z owocami PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 80 o C | Czas pieczenia : ok. 20 minut   Kruche ciasto (wg Michel Roux "Ciasta") 250 g mąki tortowej 200 g masła nieco rozmiękczonego 100 g cukru(...)folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20 min (uważać, żeby ciasto się nie spaliło). C rème pâtissière ( z przepisu Bożeny Sikoń: 1000 karteczek)   500 ml mleka  1 laska wanilii (lub/i cukier waniliowy, zapach waniliowy do smaku) 4 żółtka (dałam 3) 100 g cukru 50 g mąki kukurydzianej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki wodne 259

ruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne   PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia : ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki   50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka  2 łyżki śmietany

coolinarnastrefa.blogspot.com
Norweski chleb górski 248

hleb z przepisu zamieszczonego w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Sama autorka namawia do wypróbowania różnych mąk i ziaren. Zachęcona tymi słowami, postanowiłam wykorzystać swoją ulubioną mąkę orkiszową. Poniżej efekt tego eksperymentu. :) Mimo, że chleb był smaczny to jednak nie pobił on na głowę mojego, póki co, faworyta ... Norweski chleb górski PRZEPIS   (źródło: Nigella Lawson "Jak być

coolinarnastrefa.blogspot.com
"Pączkowe" muffinki 176

przygotowanie pracochłonnych deserów. Choć przyznam szczerze, że efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Może być to też dobra alternatywa dla pączków smażonych na głębokim tłuszczu (w Tłusty Czwartek). "Pączkowe" muffinki PRZEPIS (źródło: link , 8 sztuk) Temperatura pieczenia: 200°C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 25 min (lub do czasu gdy muffinki ładnie się zarumienią)   Składniki   60g masła, roztopionego(...)łyżeczki powideł a następnie uzupełnić formę do 3/4 wysokości ciastem.  4. Muffinki piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 min. Posypka (porcję zmniejszyłam w por. do przepisu źródłowego) 60g rozpuszczonego masła 1/4 szkl. cukru + 1 łyżeczka cynamonu Jeszcze ciepłe babeczki zamoczyć w rozpuszczonym maśle i obtoczyć w posypce cynamonowo-cukrowej (jakbyśmy chcieli zrobić panierkę do kotletów ;)). Można

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bułeczki z pestkami dyni 158

ardzo smaczne i zdrowe bułeczki razowe. W przepisie wykorzystałam mąkę orkiszową pół na pół z mąką pszenną. Można zamiast mąki orkiszowej dodać mąkę żytnią lub inną swoją ulubioną. Polecam. Bułeczki z pestkami dyni   PRZEPIS /na 10 sztuk/ Temperatura piekarnika: 200 o C Czas pieczenia: 40 min. Składniki 300g mąki orkiszowej razowej, typ 1850 300g mąki pszennej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb z kminkiem i prażoną cebulką 147

wersja tego chlebka . Tym razem wypieczony z mąki żytniej, z dodatkiem suszonej prażonej cebulki oraz kminku. Pachnący, chrupiący, idealny. A przepis bardzo prosty. Polecam. :) Chleb z kminkiem i prażoną cebulką PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210 o C (piekarnik gazowy)   Czas pieczenia: ok. 1h   Składniki 40 dkg mąki żytniej pytlowej 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka) 3 łyżki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Drożdżowy warkocz z orzechami 177

Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami   PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura: 190 o C (piekarnik gazowy)   Czas pieczenia: 30-35 min (do zarumienienia) Ciasto 500 g mąki pszennej, typ 480 25 g świeżych drożdży

coolinarnastrefa.blogspot.com
Keks 392

iezawodny przepis na keks. W smaku jest idealny. Lekko rumowy, bakaliowy, maślano-piaskowy. Do keksu dodajemy różne bakalie: rodzynki, figi suszone, morele suszone, śliwki suszone, można też dodać orzechy (jak ktoś lubi). Polecam bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Niech dowodem na to będzie fakt, że nie zdążyliśmy zrobić więcej zdjęć jak to, które zamieściłam poniżej. ;)   Keks   PRZEPIS

coolinarnastrefa.blogspot.com