Składniki : 2 kg dojrzałych małych pomidorów liście laurowe czosnek tymianek sól Sposób wykonania : Pomidory umyć, przekroić na pół, poukładać dość ciasno w słoikach i wstawić do
Przepisy i porady kulinarneOgórki powinny być średniej wielkości. Składniki : 70 dkg świeżych ogórków 2 łyżki śmietany 2 gałązki zielonej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Ogórki myjemy
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 średnia młoda kapusta 1 cebula 2 młode marchewki 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 baldachim świeżego lub suszonego kopru 1 płaska łyżka kminku sól
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : Nakłuwamy każdy ogórek 5 kg małych ogórków czosnek korzeń chrzanu koper woda (najlepiej nie chlorowana) sól Sposób wykonania : Ogórki dokładnie umyć. Chrzan obrać
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : Ciasto : 50 dkg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 1,5 kg
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : na około 6-7 słoiczków po dżemach 2
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 3 kg małych ogórków liście laurowe korzeń chrzanu koper zielony ( baldachim ) czosnek pieprz czarny ( cały ) gorczyca biała ziele angielskie zalewa : 1 litr
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg dojrzałych śliwek węgierek 40 dkg cukru 2 łyżeczki octu 10% Sposób wykonania : Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, wrzucić do rondla
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 5 dużych żółtek 30 dkg cukru pudru 0,75 l tłustego mleka 1 szklanka spirytusu (250ml) 15 ml koniaku lub brandy 1 łyżeczka cukru
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg owoców pigwy 2/3 l spirytusu ( 750 ml ) 50 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce pigwy umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 4 kg jabłek Sposób wykonania : Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Przepuścić przez sokowirówkę. Ewentualnie przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Sok jabłkowy
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg borówek cukier woda Sposób wykonania : Borówki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą na durszlaku. Pozostawić na chwilę żeby obciekły. Przesypać do małych słoiczków
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg śliwek 1 l wody 40 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć w słoikach do wysokości 3/4
Przepisy i porady kulinarne