przepis - 33114 przepisów (strona:588/2208)

Chilli con carne 132

Pikantne, aromatyczne, rozgrzewające. Chilli con carne do przepyszne danie jednogarnkowe, znakomite na chłodniejsze dni. Składniki: 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 1 czerwona cebula, drobno posiekana

Kulinarny Pamiętnik
Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem 439

Połączenie brokuła i fety to sprawdzona kombinacja, lecz najbardziej w tej sałatce lubię chrupiące ziarenka słonecznika :) Dobra opcja na kolację, sprawdzi się też jako przystawka na

Kulinarny Pamiętnik
Smalec - zdrowy, bo...z fasoli 149

Może to niewiarygodne, ale ta pasta naprawdę smakuje jak smalec. Zapewne dzięki dodatkom takim jak cebulka, jabłko i majeranek. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie, koniecznie z

Kulinarny Pamiętnik
Surówka z pora 158

Ostra, wyrazista w smaku. Idealnie pasuje do obiadu, na przykład do kotletów z piersi kurczaka, choć można ją także przygotować jako samodzielną przekąskę. Składniki: jasna część

Kulinarny Pamiętnik
Batoniki kokosowe 274

Mega kokosowe, rozpływające się w ustach. Można zrobić ich więcej i przechowywać dłużej w szczelnym pojemniku w zamrażarce - o ile cokolwiek zostanie ;-) Składniki: 250 g wiórków

Kulinarny Pamiętnik
Fit majonez 224

Długo szukałam zdrowego zamiennika majonezu i wreszcie się udało! :-) Jest lekki i zdrowy, a jego zaleta to minimalna zawartość tłuszczu i łatwość przygotowania. Myślę, że świetnie

Kulinarny Pamiętnik
Chlebek z żurawiną 163

Pyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250

Kulinarny Pamiętnik
Ciasto miodowe 527

Składniki: * na ciasto: pół kg mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka sody

Kulinarny Pamiętnik
Zdrowe frytki z selera i marchewki 188

Składniki: pół dużego selera 3 średnie marchewki ulubione przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, curry, papryka ostra, papryka słodka) łyżeczka oleju Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyłam, obrałam i

Kulinarny Pamiętnik
Zupa szczawiowa 102

I to nie byle jaka, bo ze świeżego, wiosennego szczawiu! :-) Lekko kwaskowa i sycąca. Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. Składniki: trzy duże garści świeżego

Kulinarny Pamiętnik
Domowa wędlina 184

Polecam Wam decydowanie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą wersję kanapkowego przysmaku - domową wędlinę. Składniki: pół kg łopatki wieprzowej w kawałku łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku

Kulinarny Pamiętnik
Tarta jabłkowa z budyniem 230

Bardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2

Kulinarny Pamiętnik
Kruche pierożki ze szpinakiem 182

Pyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej

Kulinarny Pamiętnik
Surówka z białej kapusty 244

Składniki: pół główki małej białej kapusty, drobno poszatkowanej średniej wielkości marchewka, starta na tarce o grubych oczkach mały por (biała część), pokrojony na półplasterki łyżka koperku

Kulinarny Pamiętnik
Leczo warzywne 326

Składniki: dwie czerwone papryki, pokrojone w kostkę duża cebula, pokrojona w kostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia

Kulinarny Pamiętnik