Składniki: ciasto 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru kryształu 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg mąki
Gorący kąsekPyszne, chrupiące gofry. Lepsze niż te z nadmorskiej budki ! ;-) Poniżej propozycja podania gofrów z frużeliną czereśniową i bitą śmietaną. Składniki Mąka pszenna tortowa 2 szklanki o
Kulinarne PrzebojeLubicie tofu?- jak tak średnio a raczej zależy jakie. Kiedyś kupiłam i nawet mi smakowało ale kolejny zakup już nie był taki dobry. Po dłuższym czasie
Monia miesza i gotujeTo znaczy na zrumienionych warzywach z włoszczyzny. Od lat tak robię bo przekonałam się, że wydobycie naturalnych cukrów ( karmelu) z opieczonych na suchej patelni warzyw nadaje
Buniabaje w kuchniWędzona sielawa prosto z Mazur (nigdy wcześniej jej nie jadłam), ziemniaki i dymka czyli sałatka na zakończenie lata. Jeszcze kolorowa, kojarząca się ze słonecznymi dniami i
Pasja SmakuSzarlotka albo jak kto woli jabłecznik, to ciasto, za które wiele osób da się pokroić. Mój mąż nawet dawno temu powiedział, że odda się za szarlotkę
Smaczna PyzaPo raz pierwszy zrobiłam ten deser. Za każdym razem jak kupiłam świeże figi to zjadłam na surowo i nie dotrwały do tego by coś z nich
Ala piecze i gotujeZapadający już zmrok przegania żywe dusze z ogrodów, dając wolną rękę komarom i innym, nocnym stworzeniom. Jedna dusza zagubiła się w malinowym chruścianku, bezcelowo próbując przeżyć
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj chciałam zaprosić Was na poranek z aromatyczną kawą bananową, takie urozmaicenie od naszej tradycyjnej "małej czarnej" :)Składniki:- 120 ml ciepłego mleka- 1 banan- 1 łyżeczka
Zainspirowana w kuchniŻeby nie było podzielone po równo ;-D heheheh.... SKŁADNIKI: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,3 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej
SMYKWKUCHNIZupa fasolowa z dodatkiem kaszy..takiej nigdy wcześniej nie gotowałam ..była albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i
Moje domowe kucharzenieSezon brzoskwiniowy ma się prawie ku końcowi. Całe lato dorodne czerwono-żółte brzoskwinie i nektarynki cieszyły moje oko najpierw na straganie, potem w kuchni, a
Mia Cucina SofietaBardzo lubię warzywne zupy kremy, ostatnio przygotowałam pyszną zupę ze świeżych pomidorów. Nie lubię kukurydzy konserwowej, ale lubię kukurydzę świeżą wyłuskaną prosto z kolby, jest słodka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli przyjdzie Wam ochota na piątkowy obiad zrobić jakieś placuszki czy naleśniki, to śmiało mogę Wam polecić te placuszki serowe. Pewnie jedliście je już w
Delicious TitbitsUwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się
Kulinarny Pamiętnik