spełnił moje oczekiwania...Aby wyjąć mięso wystarczy szynkowar o dwrócić do góry dnem i polać przez chwilkę dno gorącą wodą ...a mięso samo wyskoczy.. Już niedługo będą kolejne przepisy na domowe wyroby z szynkowaru..muszę tylko uzupełnić zaopatrzenie w mięsko...takie swojskie ..a nie ze sklepu... Golonka jest dość tłusta...[jak widać na zdjęciu]..ale jeśli ktoś nie lubi
Moje domowe kucharzenietakie same rogale ..ja jednak zrobiłam inne ..ale z kremem czekoladowo-orzechowym..pomysł na rogale z zamrażarki..[ takich jeszcze wcześniej nie robiłam ] podpatrzyłam tutaj ..no i z całego przepisu nie skorzystałam...bo dałam krem czekoladowy i posypałam tylko cukrem pudrem,,ale mimo to i tak były smaczne...[ nie umiem zwijać rogalików i są proste a nie zakręcone].Następnym razem wypróbuję
Moje domowe kucharzeniePrzepis na ten niezawodny i prosty do zrobienia chleb znalazłam tutaj ..Ja nie mogłam się oprzeć i ukroiłam od razu do spróbowania... SKŁADNIKI (na dwa chleby w keksówkach dł. 25 cm): 1/2 kg mąki pszennej (typ 550- 750) 1/3 szkl. otrębów żytnich 1/3 szkl. mąki żytniej (typ 2000) 2 łyżki płatków owsianych 25 g drożdży świeżych
Moje domowe kucharzeniePojemnik możemy również wykorzystać do odmrażania np. mięsa mielonego . Pojemnik -parowar jest przystosowany do gotowania na parze..ja jak na razie "parowałam" klopsiki [ przepis wkrótce na blogu]..i jestem bardzo zadowolona.. Z czystym sumieniem polecam takie pojemniki..na prawdę są idealnym rozwiązaniem do szybkiego podgrzewania.Pojemnik wystarczy wstawić do mikrofalówki i nie trzeba
Moje domowe kucharzenieKiedyś już robiłam solanki , ale na zakwasie...tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1/2 szkl. letniego mleka 1/2 szkl. letniej wody 1 płaska łyżeczka drożdży suchych Do smarowania przed zwinięciem: 1 łyżka oleju Do smarowania przed pieczeniem: 1 białko sól morska opcjonalnie kminek
Moje domowe kucharzenieTakie ciasto [ tzn.podobne] robiłam już jakiś czas temu..a przepis oryginalny pochodzi z Małej Cukierenki . 520 g mąki 170 g cukru 2 łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 2 jajka 2 szkl.maślanki 120 ml oleju 100 g rodzynek 3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać maślankę olej
Moje domowe kucharzeniePamiętacie o akcji z kawą w roli głównej ? zapraszam wszystkich chętnych...mamy dwa miesiące na kawowe eksperymenty.. U mnie na początek proste ciasto z przepisu Dorotki. 60 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka 220 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao
Moje domowe kucharzenieNiestety nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia...Przepis na ten sernik znalazłam w Klementynki . Składniki na ciasto: 5 dag margaryny 3 łyżki miodu [ miodowej lawendy ] 2 jajka 1 szklanka cukru 60 dag maki cukier waniliowy 1,5 łyżeczki sody Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto
Moje domowe kucharzenieSzybki do zrobienia ..i smaczny piernik..przepis podpatrzyłam tutaj . Składniki (na dwie formy keksówki) 125 g margaryny (pół kostki) 1 szkl. cukru (1 szkl. = 250 ml) 2 jajka 3 szkl. mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g) 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki stołowe kakao 1 i 1/3 szkl. mleka 1 słoik dżemu śliwkowego kilka suszonych śliwek
Moje domowe kucharzeniezdolności, ani cierpliwości do dekoracji..więc jest tylko lukier i posypka..ważne , że ciasteczka smakowały...ciasteczka można zrobić oczywiście i bez lukru..takie też były smaczne..Przepis znaleziony dawno temu w necie i nie pamiętam gdzie.. Dzięki za wspólne pieczenie ciasteczek..i jestem ciekawa, kto jakie ciasteczka upiekł..zajrzę na pewno do wszystkich uczestniczek akcji. 12 dag masła
Moje domowe kucharzenieroku znów na Wigilię postanowiłam trochę poeksperymentować...i skorzystać z tego przepisu..ja co prawda z zrobilam z mniejszej porcji i zamiast koncentratu pomidorowego dałam pomidory rozdrobnione ..[Są to oryginalne pomidory rozdrobnione w butelce i można używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w Hurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę
Moje domowe kucharzeniebigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne rodzaje mięs...i im więcej tym smaczniej...ja dodatkowo bigos doprawiłam przyprawą do bigosu z Tytki Smaku , która nadała bigosowi specyficznego zapachu..no i smaku również...Mięsa podsmażałam na oleju z ryżu
Moje domowe kucharzeniechlebek piekłam już jakiś czas temu testując otręby gryczane ..inspiracją był przepis znaleziony gdzieś w necie..ja jednak zmieniłam rodzaj mąki , do mąki pszennej dodałam trochę mąki żytniej razowej i dodałam otręby gryczane.. 150 g mąki żytniej razowej 350 g mąki pszennej 60 g płatków owsianych Kupiec 40 g otrębów gryczanych 24 g drożdży
Moje domowe kucharzeniebyło mnie kilka dni...brak wolnego czasu dalej doskwiera....a przepisów nazbierało się do opublikowania... przedświątecznych, świątecznych .itd..i sama nie wiem od czego zacząć..a może na początek ..chlebek z cebulką podsmażoną na oleju rzepakowym Rapso .Taki chlebek można upiec tradycyjnie zagniatając ciasto ,ale ja byłam ciut leniwa i do automatu włożyłam najpierw płynne składniki,a potem sypkie
Moje domowe kucharzeniemleka...ale co tam...postanowiłam trochę poszperać w necie i wyczytałam , że zamiast mleka można dać wodę gazowaną...i cóż pozostało..tylko robić gofry z wodą gazowaną...podałam córce przepis...ale ona i tak zrobiła prawie wszystko na "oko"..a gofry...były pyszne...chrupiące.. 450 g mąki 1/2 l mleka lub wody wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku
Moje domowe kucharzenie