przepis - 33114 przepisów (strona:1024/2208)

wielkanocna babka tulipan 286

Przepis czekał rok na zrealizowanie. Pierwszy raz zobaczyłam go w zeszłym roku szukając przepisów na wielkanocną babkę. Ciasto idealnie nadaje się świąteczny stół jest smaczne, a do tego bardzo efektowne. Polecam. Zastanawiałam się czy pasy wyjdą mi idealnie w kształt tulipana na szczęście ku mojej uciesze udało się. Polecam wam robiąc podłużne cięcie nie dociskając noża do samego końca blaszki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z truskawkami 196

sezon na owoce trwa w najlepsze, a ja nie byłabym sobą gdybym poprzestała na tylko jednym przepisie. Za bardzo lubię truskawki a jeszcze bardziej domowe drożdżówki. To jest właśnie przysmak, którego ciężko mi odmówić. Zapraszam więc do wykorzystania przepisu i oglądania zdjęć a ja ideą wcinać drożdżówki puki jeszcze są:) Składniki na 12 drożdżówek ciasto: 500 g mąki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka antoninki 214

Inspiracja przepisami mojej babci trwa nada. Tym razem chciałam wam pokazać przepis na ciasteczka, które zawsze robią furorę w domu. Znikają bardzo szybko i zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. U mnie w domu wykonywane były na różnego rodzaju przyjęcia. Po raz pierwszy zrobiłam te ciasteczka sama i duma mnie rozpiera. Fajne uczucie gdy można samemu zrobić potrawy czy ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kokosanka z jagodami 3483

Moją wielką pasją jest pieczenie i mam  bardzo dużo radości z odkrywania coraz to nowszych przepisów i technik cukierniczych.  Moją drugą pasują są podróże. Swego czasu potrafiłam nawet ścierpieć fakt, że do niektórych miejsc jechałam autobusem, czasami kilkanaście godzin (przy mojej chorobie lokomocyjnej nie jest to proste). Z wiekiem stałam się jednak bardziej wygodna, jeżeli to jest oznaka(...)śmigam autem po Europie. W sumie zmieniła się tylko wielkość bagaży i zwiększyła odległość. Los ludzki potrafi być przewrotny. Ach rozpisałam się a miałam wam napisać o dzisiejszym wypieku. Przepis pochodzi z bloga Ola in the Kitchen. Polecam jest bardzo smaczne, nie zbyt słodkie ale z wyrazistym smakiem kokosu i jagód.  Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła

ciastkarnia na kruchym spodzie
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 210

Lato, najpiękniejszy moment w roku. Ja jeszcze nie myślę o jesiennej szarudze i na moim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów! Będzie za to więcej przepisów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Takich, jak moja dzisiejsza propozycja - briami , czyli grecki gulasz warzywny.  Wiele krajów śródziemnomorskich ma w swoim repertuarze podobne dania. Najsławniejszym z nich jest francuski(...)możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.  Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji.  Briami , pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie 2 papryki 2 cebule 3-4 pomidory lima 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto smerfetka 432

chciałam, aby to ciasto przykuło uwagę swoim wyglądem i dobrze się sprzedał. Nie myliłam się, poszło jako pierwsze. Podobno też było pyszne, więc myślę że pomysł się udał. Przepis to kumulacja kilku przepisów znalezionych w necie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Co do chleba? #5 Merci monsieur Pasteur! 160

świeżutkiego chleba i domowej karkówki ze smalczykiem i galaretką. Na wierzch jedynie kleks musztardy. I nie potrzeba nic więcej. No, może jeszcze tylko kawa. Kawusia. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się w akcjach. Pamiątka jest? Jest! Kanapka jest? Jest! A i do szkoły zrobić można...      Przepis podpatrzony  tutaj

bastalena
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 232

tartę sporządziłyśmy na gotowym, kupnym płacie ciasta francuskiego (kwestia zbyt małej ilości czasu), ale Wy możecie zakasać rękawy i zrobić ją na  kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu . Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami ( na zdjęciu poniżej) pod puchatą śmietanowo-jajeczną pierzynką zapiekłyśmy szynkę szwarcwaldzką, bakłażana oraz ser capreggio, ale nie zabrakło również czosnku, czerwonej cebuli, parmezanu i przypraw(...)mamy możliwość 5 minut przed końcem pieczenia nastawiamy funkcję grilla - od góry, aby osiągnąć chrupiącą skórkę na powierzchni. Tartę dekorujemy świeżym koperkiem lub innymi ulubionymi świeżymi ziołami. Smacznego! (: W przepisie wykorzystałyśmy przyprawy Kamis - Życie Ze Smakiem! Polecamy. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml

Symfonia Smaków
Sos ze świeżych pomidorów 209

dużą ilością ziół: oregano i tymianku. Przygotowałam ten pomidorowy sos w iście ekspresowym tempie. Nie obierałam pomidorów ze skórki, dobry blender kielichowy daje sobie z nimi radę. Polecam też przepisy na inne moje pomidorowe sosy : sos pomidorowy na zimę słodki Relish k olejny sos pomidorowy do słoików oraz polecam przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów Sos ze świeżych pomidorów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłecznik z bitą śmietaną 323

może spełniać taką funkcję. Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz delikatną słodyczą bitej śmietany. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Jabłecznik z bitą śmietaną Składniki: biszkopt 4 duże jajka 100g (8 łyżek) mąki pszennej 75g (6 łyżek) cukru masa jabłkowa 1kg soczystych jabłek(...)Proces przygotowawczy nie jest zbyt pracochłonny mimo kilku etapów. Jeśli nie dysponujemy świeżymi jabłkami, lub chcemy zaoszczędzić na czasie, można wykorzystać gotowe jabłka prażone. Pamiętać wtedy należy, by składniki przepisu wzbogacić o dodatkowy sok jabłkowy, niezbędny do nasączenia biszkoptu. Ciasto dzięki nasączeniu jest miękkie i delikatne, w połączeniu z jabłkami i bitą śmietaną rozpływa się w ustach

Smakołyki Bereniki
Pancakes z brzoskwiniami i syropem klonowym 252

Poniżej przedstawiam przepis na klasyczne amerykańskie pancakes na maślance. Pyszna propozycja na śniadanie lub bezmięsny obiad. Dodatki można dodawać wedle uznania - typowo amerykańska wersja to ta z bekonem i syropem klonowym. Od razu uprzedzam, że 6 placuszków dla jednej osoby to zdecydowanie za dużo (no, chyba że ktoś jest bardzo głodny :) ). Składniki (12-15 pancakes): 1 szkl. maślanki 1 szkl(...)minuty z każdej strony, aż pancakes się zarumienią. 3. Pancakes układamy jeden na drugim, polewamy syropem klonowym i dodajemy brzoskwinię i prażone migdały. Smacznego! :) Jeśli spodobał Ci się przepis, proszę pozostaw komentarz

My Culinary Art
Weekend u Mamy: Tarta z malinami 221

Przedstawiam przepis mojej mamy na pyszną malinową tartę, przygotowaną specjalnie na spotkanie w tajemniczym ogrodzie :) Poniżej znajdziecie przepis i kilka zdjęć z tego zaczarowanego spotkania :) ~ ~ Składniki (spód):  250g mąki  200g margaryny  2 łyżki wody  szczypta soli  1 żółtko  ~ Dodatkowo: maliny wedle uznania gęsta śmietana 18% 3 jajka 100 g cukru pudru ~ 1. Składniki

My Culinary Art
Owoce morza w tempurze 190

przygotowania owoców morza w tempurze najlepiej sprawdza się ... mąka tempura. W sieci można znaleźć wiele przepisów na tempurę ze zwykłej mąki, jednak to nie jest to samo. Jeśli nie macie możliwości zakupienia jej, polecam przygotować owoce morza w zwykłej, ale równie pysznej panierce ( TUTAJ znajdziecie przepis na szybkie krewetki w panierce) Składniki (dla 4 osób): 2 szkl. mrożonych owoców morza

Tajskie smaki
"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 135

jednak w nieco innej odsłonie :) Jest jeszcze bardziej grzybowa, nie jest aż tak pikantna, a pocięte paluszki krabowe po ugotowaniu przyjęły formę makaronu. Wyszła fantastyczna, naprawdę polecam wypróbować ten przepis! Składniki na bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty) 1 dymka w całości 2 cm imbiru 1 ząbek czosnku 3 małe(...)Gotujemy bez przykrycia 15 minut. 4. Paluszki krabowe kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Dodajemy sok z limonki i gotujemy ostatnie 5 minut. Gotowe! Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz

Tajskie smaki
Zapiekane bułki z farszem 213

Dzisiaj chciałyśmy  zaprezentować Wam przepis na wyśmienite bułki zapiekane z farszem. Jest to przepis niezwykle prosty, choć nieco czasochłonny. Jednak na jego przygotowanie naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Bułki są idealne zarówno na śniadanie,obiad, jak i kolację. Zapraszamy zatem do gotowania. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 bułki ( ja użyłam dwóch zwykłych i dwóch razowych

Kolizje Smaków