czwartek. Według nas jest to święto idealne. Pozwala bezkarnie spożywać dowolne ilości pączków i chrustów :) W związku z tym, że to cudowne święto się zbliża chcemy podzielić się przepisem na cudowne, delikatne chruściki. Z podanego przepisu wychodzi spora ilość więc jeśli nie jesteście ogromnymi łasuchami lub nie spodziewacie się gości to proponujemy użyć połowę składników :). Czas przygotowania
Kolizje SmakówNiczym Lady Maccon bohaterka książek Gail Carriger uwielbiam kajmak w każdej postaci. Jako, że niedługo Wielkanoc pomyślałam, że już najwyższy czas wygrzebać stare przepisy na mazurki kajmakowe. Jak pomyślałam, tak też zrobiłam i teraz zajadam już pyszne ciasto. Polecam każdemu, bo przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu :) Składniki: 1 i ½ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru
Kolizje Smakówsię w jednej brytfance, a ostateczny smak dania jest wprost wyborny. Głównie za sprawą wyśmienitej salsy z pestkami granatu. Daje ona bardzo unikatowy smak mięsa i czyni je wyjątkowy :). Przepis zaczerpnięty z programu Billa Grangera, kucharza który całkowicie nas zauroczył swoją osobowością oraz pomysłami kulinarnymi. Na pewno jeszcze nie raz i nie dwa będziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to Szarlotka z lodami według przepisu Magdy Gessler z książki pod tytułem „Kuchenne rewolucje”. Słynna restauratorka wykorzystała ten przepis w czwartym sezonie swojego programu. Szczerze przyznajemy, że jest on niezwykle łatwy i jego wykonanie nikomu nie powinno sprawić trudności (choć na nasz gust nieco zbyt słodkie :)). Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 55 minut pieczenia Składniki
Kolizje SmakówZbliżające się upały zmusiły nas do poszukiwań fajnego, smacznego i lekkiego ciasta, które nie spłynie na dworze. Taki przepis znalazłyśmy na największym blogu cukierniczym naszego kraju :P chyba wiecie o jakim mówię? :) Na moich wypiekach znalazłam cudowny przepis na fantastyczne ciasto kruche z lekką budyniową pianką. Zastąpiłyśmy tylko maliny, truskawkami i wyszło anielskie ciasto. Szczerze polecamy! Składniki: Na kruche
Kolizje SmakówDzisiaj w telewizji leci jeden z moich ulubionych filmów o tematyce kulinarnej, a mianowicie „Julie i Julia”. Z tej okazji przepis na placki ziemniaczane w całkiem w nowej odsłonie według przepisu Julii Child :) Niby podobne do naszych, a jednocześnie zupełnie inne :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kg ziemniaków 200g serka śmietankowego 170g sera szwajcarskiego pokrojonego
Kolizje SmakówOstatnio w przeglądanej gazecie wpadł mi w oko przepis na papryki zapiekane z farszem serowym. Często przyrządzam papryki z mięsem mielonym , ale takiej serowej kombinacji jeszcze nie znałam. Szybko przeleciałam przepis wzrokiem i spróbowałam odtworzyć go w domu. Udało się znakomicie. Papryki okazały się idealnym dodatkiem obiadowym na ciepło. Soczyste, miękkie z ciągnącą nutką sera… mniam.* *Jeśli ktoś
Kolizje SmakówJako, że chwilowo mamy ograniczone możliwości jeśli chodzi o spędzanie czasu w kuchni wrzucamy przepis na szybkie batoniki musli. Przepis który wypróbowałyśmy pochodzi stąd , natomiast poddałyśmy go lekkim modyfikacjom. :-) Batoniki nie zawierają ani cukru (słodzone są miodem), ani masła. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Składniki "suche": 2 szklanki płatków owsianych (my preferujemy górskie) 0,5 szklanki mąki żytniej
kuchnia do kwadratuDziś pierwszy na blogu przepis na coś, co nie jest słodkie. :-) Żadna z nas nie przepadała specjalnie za awokado (lub tzw. smaczliwką :-), dopóki nie zrobiłyśmy kolejnego podejścia do przyrządzenia go w taki sposób, żeby miało jakiś konkretny smak. I tak powstała pasta. :-) Przepis jest banalnie prosty, czas wykonania też błyskawiczny- więc tym zabieganym jak najbardziej polecamy! Składniki: 1 dojrzałe
kuchnia do kwadratuZanim na blogu pojawi się coś hiszpańskiego polecamy wypróbować poniższy przepis- szczególnie muffinożercom. :-) Wiele już wypróbowałyśmy, ale dopiero ten spełnia nasze oczekiwania w 100% Muffiny wychodzą idealne- chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lekko wilgotne w środku. Bardzo czekoladowe- czyli tak, jak lubimy ;-) Przepis na 24 muffiny. Składniki suche: 400g mąki 6 łyżek kakao (prawdziwego :-) 1 szklanka cukru
kuchnia do kwadratuWczorajszy dzień zaowocował nowymi przepisami, którymi oczywiście od razu się dzielimy. :-) Na pierwszy ogień idą mini tarty. Przepis na 8 mini tart (średnica 8cm- takie, jak na zdjęciach :-) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek oliwy 70g masła 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej bazylia, oregano, majeranek, słodka papryka (w sumie
kuchnia do kwadratuOdkąd pamiętam nie uznaję (K) słodkich dań jako danie główne, więc jeśli na obiad pojawiają się naleśniki, to na pewno w wersji wytrawnej. :-) Dziś więc przepis na zapiekane naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem", którego raczej w innej postaci niekoniecznie chciałybyśmy jeść. ;-) Przepis na 6-8 naleśników (zależy od wielkości Waszej patelni :-) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki
kuchnia do kwadratuŚwięta za tydzień, wiec czas najwyższy na jakieś pyszne przepisy które będzie można wykorzystać. :-) Dziś mamy dla Was trzy pasty do jajek, wszystkie na bazie naturalnego serka do smarowania, więc zdrowo i lekko. :-) Przepisy są proste, wiec idealne na ten okres w którym czasu ciągle jest za mało. Pierwszą z nich i tą która przemawia do naszych kubków smakowych najbardziej
kuchnia do kwadratuKochani, z małym poślizgiem, ale wrzucamy przepis na smaczny chlebek pszenny- pracy dużo przy nim nie ma, wiemy co do niego wrzucamy, tym samym jest na pewno dużo zdrowszy niż ten kupny. :-) My jadłyśmy go przez 5 dni, i słowo- trzymany w opakowaniu wcale nie był twardy tego piątego ;-) Przepis na trzy keksówki o długości 20cm
kuchnia do kwadratulekko kwaśnym smakiem malin, a całość dopełniona bakaliami- coś pysznego! W pracy zniknęła w mgnieniu oka. :-) Tartę robi się bardzo szybko- jak zwykle najwięcej czasu zabiera pieczenie. Przepis na tartę o średnicy 26cm. Składniki na ciasto*: 2 szklanki mąki (ok. 250g) 150g zimnej margaryny (lepsze jest prawdziwe masło, ale ja akurat miałam w lodówce tylko(...)wykładamy na wcześniej wystudzony spód, a wierzch posypujemy bakaliami (ja użyłam mieszanki studenckiej wymieszanej z płatkami migdałów). Tartę należy schłodzić ok. 45 minut przed podaniem. Smacznego! :-) K. *Zmodyfikowany przepis z: www.kwestiasmaku.pl
kuchnia do kwadratu