błonnika owsianego 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego Odrobina czerwonej ostrej papryki, ziół prowansalskich i sól Dip: 1 ogórek gruntowy 150g jogurtu greckiego Sól, pieprz Przepis: Cukinię obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy cukinię, dodajemy starty żółty ser, jajko, mąkę, błonnik, otręby
Emcia PichciJajko w koszulce: 1 jajko 1 łyżeczka octu 2 szklanki wody Dodatki: 2 kromki chleba wiejskiego 4 plasterki ulubionej szynki 1 pieczarka 2 łyżeczki oliwy z oliwek Bazylia, oregano Przepis: Jajko wbijamy do filiżanki. Wodę wraz z octem wlewamy do garnuszka i trzymamy na ogniu do zagotowania. Gdy woda zacznie się już gotować wlewamy do niej jajko zataczając koła
Emcia Pichciszklanki mleka Sól 1 łyżka oleju Dodatki: 12 plasterków salami 1 papryka Pół puszki kukurydzy 1 cebula 150g tartej mozzarelli 3 pieczarki 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Bazylia, oregano Przepis: Do miseczki wlewamy letnią wodę i mleko, dodajemy drożdże i mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy rozczyn. Następnie dodajemy soli i oleju i wyrabiamy
Emcia PichciSkładniki: 3 jajka 50g oscypka 50ml mleka 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Dodatki: 3 łyżki kukurydzy 2 plasterki szynki Przepis: Jajka razem z solą, pieprzem i mlekiem roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy lekko oliwę. Wylewamy rozbełtane jajka i dodajemy startego na dużych oczkach oscypka (zostawiamy odrobinę do posypania na wierzchu). Omleta smażymy aż do ścięcia (ok. 3-4minuty). Następnie
Emcia Pichciziemniaków 2 marchewki 1 cukinia 4 łyżki oleju 2 łyżki oliwy Panierka: 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oregano Przepis: Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce w piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut
Emcia Pichciłyżka cukru waniliowego domowej roboty 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki błonnika owsianego 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 2 łyżeczki miodu akacjowego Sos czekoladowy Przepis: Gruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach i odsączamy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek, cynamon, cukier i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na rumiano z każdej
Emcia PichciSkładniki: 200g fasoli pinto 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik nitek z selera 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% 2 łyżka majonezu lekkiego 2 łyżki musztardy Roleski słodko-ostrej Przepis: Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy przez ok. 60 minut, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy ją do miski i łączymy z kukurydzą i selerem. Dodajemy
Emcia Pichcimąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka Kruszonka: 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 4 łyżki kruszonych migdałów 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy przez sitko i stopniowo
Emcia Pichcipłatków kukurydzianych Sól, pieprz Do puree: 1 łyżka masła Surówka: 1/4 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz Przepis: Suszone ziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy je i maczamy w jajku z dwóch stron i następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, które lekko
Emcia Pichcizimno i na ciepło! Składniki dla 1 osoby: 1 bułka "paluch" 1 kabanos dębowy firmy Pekpol 1 łyżeczka kukurydzy konserwowej 1 plaster sera żółtego 3 paseczki papryki Przepis: "Dupkę" bułki odcinamy i wydrążamy środek. Nakładamy kukurydzy, sera żółtego (możemy pociąć go w kostkę), kabanosa, którego musimy przełamać na pół, aby zmieścił się do bułeczki. Wrzucamy hot-doga do mikrofalówki
Emcia Pichcikulka mozzarelli 6 łyżek kukurydzy konserwowej 1 papryka czerwona 5szt. kabanosków chorizo mini firmy Pekpol 5 szt. kabanosków klasycznych mini firmy Pekpol 3 łyżki ketchupu 10 oliwek zielonych Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i oliwę. W szklance rozrabiamy drożdże z cukrem i dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe
Emcia Pichcikanapek i koreczków. Składniki: 5 plastrów krakowskiej firmy Pekpol 2 łyżki kukurydzy 1/2 cebuli 1 łyżka słonecznika 2 jajka 50ml mleka 1 łyżka bułki tartej Sól, pieprz Przepis: Cebulę drobno siekamy w kostkę, plastry krakowskiej również. Razem ze słonecznikiem i kukurydzą wrzucamy te składniki na patelnię i smażymy do zarumienienia. W misce rozbijamy jajka, dodajemy mleka, bułkę tartą razem
Emcia Pichcikrążki cebuli 2 plastry pomidora 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka ketchupu 2 plastry żółtego sera topionego 2 liście sałaty rzymskiej 4 plasterki kiszonego ogórka 2 bułki do burgerów Przepis: Pierś kurczaka rozbijamy i zawijamy w papirus. Z każdej strony smażymy pierś na rozgrzanej teflonowej patelni (po 5 minut). Po usmażeniu przekrawamy ją na dwie części. Bułkę do burgera smarujemy połączonym
Emcia Pichcipapirus Winiary "Pomysł na... soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" 1 łyżeczka majonezu lekkiego 1 łyżeczka ketchupu 3 liście sałaty 1/2 pomidora 2 plasterki cebuli 3 wrapy Przepis: Pierś kurczaka rozbijamy i zawijamy w papirus. Z każdej strony smażymy pierś na rozgrzanej teflonowej patelni (po 5 minut). Po usmażeniu pierś kroimy w paski. Wrapa należy podgrzać w mikrofalówce przez
Emcia Pichciłyżki miodu spadziowego 2 łyżeczki błonnika marchwiowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki jagód goji 2 łyżki rodzynek 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/3 szklanki oleju 1/4 szklanki wody Przepis na ciasto: Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich wszystkie składniki i dokładnie mieszamy łyżką. Do keksówki wkładamy papier do pieczenia i nakładamy ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180C
Emcia Pichci