Składniki: 5 serków homogenizowanych waniliowych (po 140g) 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń 150 g biszkoptów okrągłych Przepis: Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm owijamy folią spożywczą. Następnie układamy biszkopty, tak aby stworzyły spód pod sernik. Do wysokiego naczynia nalewamy 150 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim jedną galaretkę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej wszystkie serki homogenizowane
Emcia Pichcigalaretek o smakach: truskawkowa, owoce leśne, mohito, blue curacao, brzoskwiniowa 5 serków homogenizowanych waniliowych (po 150 g) Dodatkowo: 170 g śmietanki kremówki 30% 1 śmietanfix Kolorowa posypka Przepis: Do wykonania tego sernika potrzebujemy tortownicę lub inne okrągłe naczynie o średnicy ok. 24 cm. Używając tortownicy należy owinąć jej spód folią spożywczą. Każdą warstwę wykonujemy dokładnie w ten sam sposób
Emcia Pichcicukru domowego cukru waniliowego 2 żółtka 150 g masła 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka bułki tartej 2 brzoskwinie 1 galaretka (np. pinacolada) 1 szklanka gorącej wody Przepis: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie tworzymy zagłębienie i dodajemy do niego żółtka, pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz cukier. Z tych składników zagniatamy ciasto
Emcia PichciSkładniki: 1 główka kalafiora 1 cebula 100 g szynki konserwowej 4 ogórki małosolne 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz Przepis: Kalafiora dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem. Po ok. 3 minutach wyciągamy różyczki z wody i je osuszamy. Cebulę, ogórki małosolne oraz szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy
Emcia Pichcimlecznej 3/4 szklanki cukru 10 łyżek żurawiny suszonej (ja użyłam żurawiny marki Kresto ) Składniki mokre: 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko Dodatkowo do ozdoby: 12 łyżeczek żurawiny Przepis: W misce łączymy wszystkie składniki mokre i dokładnie je mieszamy. W osobnej misce łączymy wszystkie składniki suche (razem z żurawiną) oraz startą na dużych oczkach czekoladą. Następnie dodajemy składniki mokre
Emcia Pichcimasła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 70 g rodzynek marki Kresto 2 łyżki miodu Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Dodatkowo: Rozkłócone jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Przepis: Zaczyn: do miski dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Całość mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut
Emcia Pichciproszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1 kg kwaskowatych jabłek 2 op. budyniu śmietankowego 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek bułki tartej Przepis: Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę
Emcia PichciSkładniki na ok. 22 kluski: 1 kg ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki soli Przepis: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (tak, aby nie powstały grudki). Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta ugniatamy kulki o średnicy ok. 3 cm, lekko
Emcia Pichciowsianych 2 łyżki mąki 1 jajko 1 banan 3 łyżki jogurtu owocowego 1 kostka czekolady mlecznej 1 łyżka masła do smażenia Polewa: 2 kostki czekolady mlecznej 1 łyżka wody Przepis: Płatki owsiane zalewamy jogurtem, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie rozdrabniamy banana za pomocą widelca i ścieramy na grubych oczkach kostkę czekolady. Do banana z czekoladą
Emcia PichciSkładniki: 1/2 gotowego ciasta francuskiego 110 g pasztetu sojowego 1 jajko ok. 2 łyżki kminku całego Przepis: Ciasto francuskie rozwijamy. Ok. 1 cm od krótszego brzegu ciasta, nakładamy warstwę pasztetu. Następnie zawijamy ciasto w rulonik lekko go przygniatając i za pomocą noża odcinamy rulonik od reszty ciasta. Czynność powtarzamy aż skończą nam się składniki. Następnie kroimy rulon na mniejsze części
Emcia Pichcitortilli pszennej 2 jajka 2 liście sałaty 1 łyżeczka masła 3 plastry pomidora 4 plasterki ogórka 1 plasterek szynki Sól, pieprz Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Przepis: Rozgrzewamy masło na patelni i wbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem i mieszamy cały czas widelcem aż się zetną. W miseczce łączymy majonez z ketchupem i nakładamy na placek
Emcia Pichciroku również pokusiłam się o zrobienie tych cudownych pierniczków :) Link do przepisu znajdziecie tutaj . Możecie powycinać z nich słodkie wzory, w sam raz na wigilijny stół ;) Dodatkowo przyozdobiłam je lukrem białym: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Białko wlewamy do miseczki i miksujemy na maksymalnych obrotach. Stopniowo dodajemy cukier puder, aż nasz lukier stanie się gęsty. Lukrem ozdabiamy pierniczki
Emcia Pichcibakaliami 4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit 4 łyżki rodzynek 3 białka Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Do ozdoby: 2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit Przepis: Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy pod ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn dodajemy do pozostałych składników
Emcia Pichciżeberek 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 mały korzeń pietruszki 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól, pieprz Przepis: Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę
Emcia Pichciświeża 6 korniszonów 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki gotowych grzanek ok. 6 łyżek majonezu ok. 6 łyżek ketchupu Olej do smażenia Przepis: Piersi kurczaka obmywamy i kroimy w małą kostkę. Posypujemy je przyprawą do gyrosa i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy na nią kurczaka
Emcia Pichci