przepis - 33114 przepisów (strona:1054/2208)

Herbata po rosyjsku 125

Składniki: 1 torebka ulubionej czarnej herbaty 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki ulubionej konfitury (u mnie była żurawinowa z gruszką i pomarańczą) Przepis: Torebkę herbaty zalewamy gorącą wodą i czekamy aż się zaparzy. Następnie dodajemy konfiturę i wszystko lekko mieszamy. Najlepiej smakuje na ciepło - idealna na rozgrzanie i ominięcie cukru i słodzików

Emcia Pichci
Jajecznica 120

moją idealną! Składniki na dwie osoby: 4 jajka 1 cebula 6 pieczarek 5 plasterków boczku (u mnie gotowany na kanapki) 2 plastry żółtego sera 2 łyżki oleju Sól, pieprz Przepis: Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy do zarumienienia. Następnie obrane i pokrojone w plasterki pieczarki dodajemy do cebulki. Wszystko smażymy przez

Emcia Pichci
Muffiny cynamonowe 103

łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1  łyżeczka cynamonu Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 12 łyżeczek konfitury (u mnie żurawinowa) Przepis: Składniki suche łączymy ze sobą. Podobnie postępujemy ze składnikami mokrymi (oprócz konfitury). Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy wszystko w miarę dokładnie. Po jednej łyżce ciasta nakładamy do papilotek

Emcia Pichci
Pierś kurczaka w pikantnej panierce 152

Składniki: 3 piersi kurczaka 1 jajko 70 g panierki pikantnej Prymat Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat  ok. 2 łyżeczki Olej do smażenia Przepis: Pierś kurczaka obmywamy i nacieramy przyprawą do drobiu. Odstawiamy na 30 minut. Następnie w rozbełtanym jajku maczamy z każdej strony i obtaczamy bułką tartą. Tak przygotowane piersi, układamy na patelni z rozgrzanym olejem

Emcia Pichci
Bezalkoholowe mohito 139

Składniki: 1/2 szklanki soku jabłkowego 1/2 szklanki seven up'a 5 listków świeżej mięty 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 kostek lodu Przepis: Do wysokiej szklanki na dnie układamy limonkę pokrojoną w ćwiartki. Posypujemy ją cukrem waniliowym i listkami mięty. Lekko przygniatamy łyżeczką. Następnie dolewamy sok jabłkowy i seven up. Do mohito dodajemy kostki lodu. insertCookd("596c9121fd40688a03340eea822072f0

Emcia Pichci
Smażona wątróbka drobiowa 148

Składniki na 3 osoby: 500 g wątróbki drobiowej 70 g mąki  3 cebule Olej do smażenia Sól, pieprz Dodatki: Kapusta kiszona z marchewką Pieczywo Przepis: Wątróbkę obmywamy i dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią wątróbkę. Smażymy do zarumienienia z każdej strony, a tuż po przełożeniu usmażonej wątróbki na talerz - solimy i pieprzymy. Postępujemy

Emcia Pichci
Oponki 150

białego 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła 2 kostki smalcu (do smażenia) Cukier puder (do posypania) Przepis: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta

Emcia Pichci
Brownie 123

czekolady deserowej 2 jajka 225 g masła 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia  8 łyżek dżemu truskawkowego 2 łyżki wiórek kokosowych Przepis: Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do garnuszka razem z pokrojonym masłem. Roztapiamy wszystko na gładką masę (nie zagotowujemy). Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie całe jajka ucieramy na puszystą masę

Emcia Pichci
Zapiekanka z makaronem 318

krojonych 200 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szt. cebuli białej 2 ząbki czosnku 200 g sera żółtego Olej do smażenia Przyprawy do smaku: oregano, bazylia, cząber, sól i pieprz Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7 minut. Następnie go odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy cebulę, krojąc ją w drobną kostkę i podsmażając na złoto

Emcia Pichci
Ciastka z m&m's 163

szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 szt. jajka 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty 100 g cukierków m&m's Przepis: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sodę oraz cukier waniliowy. Wszystkie te składniki zagniatamy na jednolite lekko klejące ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha

Emcia Pichci
Muffiny kokosowe 115

oczyszczonej Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju Masa kokosowa: 1/2 tabliczki czekolady białej 50 g wiórek kokosowych 20 g masła Dodatki: 12 łyżeczek wiórków kokosowych Przepis: Masę kokosową przygotowujemy poprzez połamanie białej czekolady na mniejsze części i wrzucenie jej do garnuszka. Dodajemy do tego masło i wiórki kokosowe. Całość rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie

Emcia Pichci
Makaron z brokułami w sosie śmietanowym 206

mrożonych 1 cebula 100 g szynki 50 g masła Sos: 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym samym czasie do gotującej się wody wrzucamy brokuły i gotujemy 15 minut. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę

Emcia Pichci
Domowe żelki 172

Składniki: 70 ml wody 1 łyżka żelatyny w proszku 1 łyżka soku z jagód 1 łyżka cukru pudru Przepis: Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier puder oraz sok z jagód. Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia wszystkich składników. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Mieszankę przelewamy do silikonowej formy (którą wcześniej

Emcia Pichci
Bułeczki drożdżowe z jagodami 132

szklanka mleka 1/2 szklanka cukru 100 g masła 300 g mąki pszennej 2 jajka 1 słoiczek jagód (ok. 100 g) Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Przepis: Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i dodajemy do nich 1/2 szklanki letniego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, w ciemnym i ciepłym miejscu

Emcia Pichci
Owsianka z otrębami 208

dania z wykorzystaniem ich produktów. Składniki: 3 łyżki otrąb owsianych 1 szklanka mleka 2 łyżeczki rodzynek sułtańskich 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego 1/3 szklanki zimnej wody Przepis: Do garnuszka dodajemy mleko i otręby. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.  Do owsianki dodajemy proszek budyniowy wymieszany z 1/3 szklanki wody i całość dokładnie

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania