pasty waniliowej Skworcu Nadzienie: 80 g mlecznej czekolady posiekanej malutka garstka migdałów w płatkach Skworcu maliny 1 łyżka cukru z wanilią Słowo kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków. Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem
Blondynka Gotujeprzygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki przerośnięte, a nawet pożółkłe. Choć ja osobiście robiłam na razie z zielonych, młodych, nie za dużych ogórków. Przepis ten dostałam od Agnieszki z Talerza Pokus . Składniki: * 4 kg ogórków * 5 szklanek wody * 1 szklanka octu 10% * 1 szklanka cukru * 4 łyżki miodu ( dowolnie: lipowy, wielkokwiatowy, spadziowy
kolorowotorcikowojaką jadłam i chyba jedyne "mięso" w moim jadłospisie! (aż trudno mi w to uwierzyć teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna z moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu
Olikowa kuchniaOffenbach'a. Jednak o samym Escoffierze będzie przy okazji recenzji książki "Białe trufle". Tymczasem zapraszam na rozpływające się w ustach gruszki! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćLubię nadziewać różne rzeczy! Warzywa, owoce, makaron... W najbliższym czasie pokażę Wam kilka ciekawych przepisów, nie tylko na danie główne...:) Dziś nadziałam paprykę. Chyba najbardziej popularną ze wszystkich nadziewanych warzyw! Pyszna jest pieczona papryka, a z dodatkiem mięsa i kaszy smakuje jeszcze lepiej. Dziś zrobiłam trochę inne połączenie...zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną a do farszu dodałam jeszcze fetę. Spróbujcie
Olikowa kuchniachociaż kilka jej słoiczków w swojej spiżarni. Frużelinę można robić z różnych owoców. Najlepiej nadają się jagodowe czyli truskawki, borówki, maliny, ale mogą być także morele czy brzoskwinie. Zobacz przepis na Frużeliną sado-laso ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTakich drożdżówek jak te nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały
Słodkości i nie tylkostosunku do oryginalnego deseru Zamiast gotować brzoskwinie w syropie, skarmelizowałam je na patelni. Wyszło wspaniale. Polecam taką modyfikację. Składniki: 4 naleśniki (np z tego przepisu ) 1 brzoskwinia 2 łyżki masła 1 łyżka cukru waniliowego (domowego lub z prawdziwą wanilią) 2 - 3 garście malin 2 łyżeczki cukru waniliowego (domowego lub z prawdziwą wanilią) lody waniliowe
Sto kolorów kuchniDziś proponuję bardzo smaczną i moim zdaniem trochę zdrowszą odmianę kotletów schabowych. Zamiast tradycyjnej panierki użyłam płatków owsianych. Przepis zaczerpnęłam od Pascala. Naprawdę polecam. Porcja dla dwóch osób: Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych Składniki 2 grube plastry schabu 1 jajko ¼ szklanki mąki pszennej ½ szklanki płatków owsianych ¼ szklanki bułki tartej sól, pieprz mielona ostra papryka czosnek granulowany łyżka sosu
Mania Gotowaniajedno z popularniejszych dań serwowanych w restauracjach z chińskim jedzeniem w USA. Obok Kurczaka Generała Tso, było to moje ulubione danie, które namiętnie zamawialiśmy razem z mężem :) Długo szukałam przepisu , który pozwolił by mi odtworzyć mojego ukochanego kurczaka. W końcu po kilku próbach efekt mnie zadowolił. Zapraszam do wypróbowania, bo jest naprawdę smaczny. Jest łatwy i szybki w wykonaniu
Mania Gotowaniacebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy , czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Dusić do momentu aż powstanie gładki sos. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (aldente). Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić po całym dnie. Sos pomidorowy wylać na dno naczynia. Muszle faszerujemy najpierw mięsem, potem nakładamy trochę pieczarek oraz
Mania Gotowaniakieliszki rumu · 4 łyżki ulubionego dżemu · olej Przepis na Brownie: · 1 tabliczka gorzkiej czekolady · 1 tabliczka mlecznej czekolady · 200 g masła
Mania GotowaniaDziś propozycja na walentynki J Absolutnie wspaniałe, mięciutkie i aksamitne cupcakes. Zdecydowanie najlepsze jakie jadłam. Wymagają niewiele pracy a efekt jest zniewalający. Przepis na ciasto RED VELVET przewija się systematycznie na innych blogach. Moją uwagę przykuły jego modyfikacje na http://www.mojewypieki.com/ , jednak został przeze mnie odłożony i czekał cierpliwie na swoje 5 minut. Żałuje, że od razu go nie wypróbowałam
Mania GotowaniaPrzepis na ten murzynek dostałam od szwagierki, która robi go bardzo często i zawsze wychodzi przepyszny i mięciutki. Leżał jakiś czas w moich zbiorach, ponieważ bardzo rzadko piekę takie tradycyjne ciasta. Kiedy mam do wyboru prosta babkę albo jakiś wymyślny tort, to raczej wybiorę to drugie ponieważ wole poeksperymentować. Mój M. jest natomiast fanem prostych ciast
Mania GotowaniaKrewetki bardzo lubię, zwykle jednak jem je w restauracji, najczęściej w sushi. Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie aby spróbować przyrządzić je samemu. Znalazłam mnóstwo przepisów, ciężko było się zdecydować jaki wybrać. Wszystkie wyglądały zachęcająco. W końcu wybrałam najprostsze rozwiązanie, krewetki smażone na maśle z prostymi dodatkami. Jak na pierwszy eksperyment myślę, że jest to najlepszy wybór. Krewetki
Mania Gotowania