jogurtem. Banany kroimy na plasterki. Połowę malin i banany wykładamy na krem i polewamy karmelem częściowo. Następnie wykładamy resztę kremu, ładnie układamy pozostałą część malin i polewamy karmelem (przepis poniżej) karmel: 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka margaryny 1 łyżka miodu W rondelku mieszamy wszystkie składniki, gotujemy na małym ogniu około 5 minut, ciągle mieszając, jak będzie już chłodny
SMYKWKUCHNIkremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne a efekty wyśmienite ;-) Biszkopt kakaowy, po wystudzeniu kroimy na 3 równe części. przepis znajdziecie na moim blogu: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy-przepis.html Mus jeżynowy: 2 galaretki owoce leśne lub wiśniowe opakowanie jeżyn Jeżyny za pomocą blendera miksujemy na gładką masę, dwie galaretki rozpuszczamy
SMYKWKUCHNIPrezentuję dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem łososia. Łosoś jest bardzo smaczną rybą i bez problemu komponuje się z wieloma składnikami. Jest to ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole, z wielu powodów min. bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy
SMYKWKUCHNIMuszę Wam powiedzieć, że chleb czy bagietki robię często, nie zawsze zamieszczam na blogu, ale tym przepisem musze się podzielić. Chleb wyszedł mi przepyszny, razem z moim K. stwierdziliśmy, że to najsmaczniejszy chleb jaki jedliśmy, nie wiem sama co wpłynęło na jego smak chyba po prostu połączenie przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają
SMYKWKUCHNIPrzepyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem gruszek i śliwek, ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Sezon na gruszki i śliwki w pełni wiec zapraszam do wspólnego pieczenia. Przepis na ciasto czekoladowe: 20dag masła 20 dag cukru 4 jaja 25 dag mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 1/2 tabliczki czekolady śliwki
SMYKWKUCHNIPrzepis na smażone śledzie: - świeże śledzie - na panierkę: mąka pszenna i mąka ziemniaczana w stosunku 1: 1 - sól poprzez dodatek mąki ziemniaczanej, ryba będzie bardzo chrupiąca ;-) Tak przygotowane śledzie smażymy w dość głębokim tłuszcz, możecie je podać do ziemniaków na obiad, bądź chłopakom do piwa. Polecam na męskie wieczory
SMYKWKUCHNIKolejna propozycja kuchni azjatyckiej. Przepis pochodzi z ukochanej książki WOK. Brokuły w tej postaci są rewelacyjne w smaku, koniecznie do zrobienia! składniki : - brokuły świeże - krewetki koktajlowe - sezam - 2 łyżki sosu sojowego - limonka sok - olej - chili sproszkowane Brokuły blanszujemy około 6- 7 minut. Do rozgrzanego woka wlewamy olej, wrzucamy wcześniej polane sokiem z limonki krewetki, smażymy 2 minuty, dodajemy zblanszowane
SMYKWKUCHNISEZON NA DYNIĘ ROZPOCZYNAM! ;-) Witam Kochani, dzisiaj chciałabym rozpocząć na blogu cykl poświęcony tylko i wyłącznie przepisom z dynią. Dynia nie tylko pięknie wygląda, ma niesamowity kolor, przed jak i po ugotowaniu, ale też jest warzywem, które łączy się z wieloma przyprawami, często z tymi rozgrzewającymi jak imbir, chili czy pieprz. Można ją przyrządzać
SMYKWKUCHNIKolejny przepis w cyklu CZAS NA DYNIĘ, tym razem bardzo smaczne i bardzo aromatyczne placuszki z dyni z dodatkiem kardamonu i cynamonu. Osobiście bardziej mi smakują placuszki z dyni na słodko niż na słono i takie też Wam dzisiaj zaprezentuję. składniki - 500 g dyni startej na tarce o grubych oczkach - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
SMYKWKUCHNIKochani dzisiaj zapraszam Was na ostatni przepis w cyklu Czas na Dynię, mianowicie pikantną zupę dyniową z orzechami włoskimi i chrupkim oscypkiem z dodatkiem sera feta. Uwielbiam zupę dyniową w każdej postaci, ze względu na jej niecodzienny smak jedyny w swoim rodzaju jak i jedwabistą konsystencję. Chrupiące orzechy włoskie uprażone w piekarniku, aromatyczny jedyny w swoim rodzaju oscypek przywieziony prosto
SMYKWKUCHNIKochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania kolejnego przepisu z kuchni azjatyckiej. Pyszna tajska zupa kokosowa, ostra, aromatyczna i bardzo smaczna, z dodatkiem chili, mleczka kokosowego i krewetek koktajlowych. Składniki: 2 papryczki drobno posiekane 2 ząbki czosnku wyciśnięte 2 łyżeczki posiekanego imbiru 4 łyżki sosu rybnego sok z połówki limety 250 g krewetek puszka mleczka kokosowego chiński makaron (biały cienki) tajska
SMYKWKUCHNIZapraszam Was do wypróbowania przepisu na przepyszną sałatkę, głównym składnikiem jest gotowana pierś z kurczaka i pędy bambusa, dodatkowo smak sałatki wzbogacają orzechy włoskie, czarne oliwki, czerwona papryka i kiełki lucerny. Orzechy są bogate w kwasy omega- 3, dzięki czemu mówi się o nich, że są pokarmem dla mózgu, usprawniają naszą pamięć. Kiełki lucerny nie tylko pięknie wyglądają
SMYKWKUCHNImój blog, zachęcam do polecania mojej strony bliskim i znajomym, jak i do odwiedzin na Facebooku. Zachęcam też do zamieszczania postów na FB, co chcielibyście zobaczyć na blogu (jakie przepisy itd.), dziękuję za każdy komentarz
SMYKWKUCHNIpotem jajku i bułce tartej, smażymy na oleju z jednej strony, obracamy układamy plaster sera na to oliwki, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy drugą stronę. Podajemy z sałatką (przepis na blogu) Pozdrawiam cieplutko! Smacznego! Zapraszam
SMYKWKUCHNIPrzepis na biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,75 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po żółtku, następnie mąkę i proszek. Pieczemy w temp. 180 stopni C; czas: 45 minut. Pozostałe składniki: - puszka masy krówkowej - budyń
SMYKWKUCHNI