przepis na wino z winogron - 253 przepisów

Lubię...ŚWIĄTECZNĄ KARKÓWKĘ W WINOGRONACH Z WINEM. 184

Spędzać w kuchni przyjemne chwile, otoczonaaromatami, smakami.. A potem dobrze zjeść.Na przykład taką świąteczną pieczeń... wymyśloną na prędko!Lubię wymyślać. Marzyć i kombinować. ŚWIĄTECZNA KARKÓWKA W WINOGRONACH I WINIE.(przepis autorski;)ładny kawałek karkówki (ok. 600g)duża cebulaszklanka połówek winogron czerwonychszklanka czerwonego wina wytrawnegosól, pieprz,dużo majerankułyżka masłaKarkówkę ładnie oprawiłam, natarłam solą, pieprzem i majerankiem, zostawiłamna(...)pół godziny w lodówce. Cebulę pokroiłam w półplasterki. Zeszkliłam na maśle.Chwileczkę podsmażyłam z obu stron karkówkę. Po czym wlałam wino. Poddusiłam10 minut pod przykryciem i dorzuciłam winogrona. Dosypałam majeranku.Całość dusiłam ok. godziny na średnim ogniu.Ciekawie pasuje do kaszy. (wybaczcie mi jakość zdjęć - robione aparatem kompaktowym, niestety) SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w winie z winogronami + film 146

Dzisiaj zapraszam na aromatycznego kurczaka z winogronami, duszonego w białym winie Celebro France   www.facebook.com/KlubCelebro  , które  idealnie komponuje się z kurczakiem. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu,  jest doskonałą  propozycją na wykwintny obiad. składniki na 4 porcje 8 pałek z kurczaka ( dramstików ) 1 cebula 1 jabłko 1 por 15 dag winogron 1/4 litra białego francuskiego wina(...)patelni roztapiamy masło i podsmażamy porcje kurczaka. Dodajemy pokrojone jabłko i cebulę i chwilę podsmażamy. W trakcie smażenia  kurczaka podlewamy białym winem Celebro i wszystko dusimy klika minut pod przykryciem.  Pod koniec dodajemy połówki winogron i pora, wszystko dusimy jeszcze około 5 minut. Na wysmarowaną tłuszczem żaroodporną formę przekładamy porcje kurczaka oraz całą zawartość patelni i zapiekamy

Smakowite Dania
Łososiowe trio z rieslingiem 145

winogron użytych do produkcji wina. Kabinett oznacza to, że winogrona zostały zebrane podczas podstawowego zbioru winogron Spätlese – winogrona zostały zebrane później niż podstawowy zbiór, jest to tak zwany późny zbiór. Charakteryzują się większą zawartością cukru. Większą koncentracją aromatów i smaków. Auslese – ręczny selektywny zbiór bardzo dojrzałych winogron. Wina Kabinett, Spätlese i Auslese mogą być zarówno wytrawne(...)mogła rozwinąć się szlachetna pleśń, niezbędne są odpowiednie warunki klimatyczne (rano mgły przynoszące wilgoć do rozwoju pleśni a popołudniu wiatr i słońce, aby nie dochodziło do gnicia winogron). Wina te są unikatowe a przez to też mają unikatowe ceny. Trockenbeerenauslese (TBA) winogrona do wyrobu tego wina są dodatkowo suszone ( przypominają rodzynki). Wina, jakie z nich powstają

królestwo garów
Łososiowe trio z rieslingiem 143

winogron użytych do produkcji wina. Kabinett oznacza to, że winogrona zostały zebrane podczas podstawowego zbioru winogron Spätlese – winogrona zostały zebrane później niż podstawowy zbiór, jest to tak zwany późny zbiór. Charakteryzują się większą zawartością cukru. Większą koncentracją aromatów i smaków. Auslese – ręczny selektywny zbiór bardzo dojrzałych winogron. Wina Kabinett, Spätlese i Auslese mogą być zarówno wytrawne(...)mogła rozwinąć się szlachetna pleśń, niezbędne są odpowiednie warunki klimatyczne (rano mgły przynoszące wilgoć do rozwoju pleśni a popołudniu wiatr i słońce, aby nie dochodziło do gnicia winogron). Wina te są unikatowe a przez to też mają unikatowe ceny. Trockenbeerenauslese (TBA) winogrona do wyrobu tego wina są dodatkowo suszone ( przypominają rodzynki). Wina, jakie z nich powstają

królestwo garów
Wino – uprawa winogron 135

mitów. Poza ceną, długowiecznością i właściwościami dotyczą one samego wytwarzania tego rodzaju alkoholu. Pomimo, że uprawa winogron nie należy do najprostszych to… Powszechnie sądzi się, że winogrona do najlepszych win zbiera się ręcznie. To nieprawda, a mit miał być chyba chwytem marketingowym, bo przecież produkcja ręczna trwa dłużej(...)wiąże się z większymi kosztami. Uprawa winogron – jak zbiera się winogrona Należy wiedzieć, że wszystkie winiarnie zbierają winogrona w ten sam sposób, wykorzystując maszyny. Zbiory dokonywane są ręcznie tylko wtedy, gdy teren jest zbyt trudny – zbocza z winoroślą są niedostępne i strome. Maszyny zastępują pracę wielu ludzi, nie tylko zbierając winogrona, ale także miażdżąc je i przygotowując do dalszej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Luis Pato i jego Baga 123

pracuje w Portugalii. Posiada winnice w regionie Bairrada. Uprawia tam odmianę winogron, o której pewnie większość z nas nigdy nie słyszała nie mówiąc że nie piła win zrobionych z winogron tego szczepu. Czterdzieści lat temu jako pierwszy w regionie zaczął hodować odmianę Baga. Stworzył też unikalną winnicę z krzewów szczepu Baga rosnących na własnym korzeniu(...)Jest to winiarz, który porusza się swoimi drogami. Jak nie odpowiadają mu narzucone rygory produkcji zgodne z DOC rezygnuje z nich. Jako pierwszy eksperymentuje z oddzielaniem szypułek od winogron, dojrzewaniem wina w beczkach z nowego francuskiego dębu. Robi czerwone wina z białych odmian winogron z domieszką skórek Bagi. A przede wszystkim jest człowiekiem wesołym podchodzącym z dystansem

królestwo garów
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 194

wina zawdzięczają taninom. Taniny to naturalny środek konserwujący zawarty w skórce i szypułkach winogron, który absorbowany jest przez wino w procesie fermentacji. Przy produkcji białych win używa się winogron bez skórki, dlatego też zawierają one niewiele tanin. Substancje te sprawiają, że młode czerwone wina mają dość ostry smak i pozostawiają w ustach uczucie suchości. Z drugiej(...)strony, to im wina zawdzięczają swoja strukturę i wyważony smak.Stopień słodkości wina zależy w dużej mierze od odmiany winogron, z którego wino jest zrobione i regionu, z którego winogrona te pochodzą.Kwasowość związana jest z orzeźwiającym posmakiem wina i jest typowa dla win pochodzących z regionów o mniejszym nasłonecznieniu.Bukiet wina to odczucie

W kuchni Karmel-itki
O winie słów kilka 205

winogron. Drugi podział, to podział ze względu na kolor wina: wino białe, różowe i czerwone. Wbrew powszechnym przekonaniom kolor wina nie zależy od koloru winogron. Białe wino może powstać z czerwonych winogron - wystarczy oddzielić miąższ od skórki. Na tym właśnie polega różnica - wina białe wytwarza się z soku z samego miąższu owoców, a wina czerwone i różowe z gniecionych całych winogron, łącznie ze skórką, pestkami i łodyżkami.  Z tego właśnie powodu wino czerwone uważane jest za najlepsze dla zdrowia, ponieważ, jak wiadomo, w skórkach owoców znajduje się najwięcej cennych składników i przeciwutleniaczy. W winie czerwonym znajduje się aż 10 razy więcej przeciwutleniaczy, niż w winie białym. Zalety regularnego picia

two broke sisters
bąbelki na Nowy Rok 85

winogrona mają większą kwasowość niż w innych bardziej na południe wysuniętych regionach co jest przyczyną charakterystycznego smaku szampanów. Do produkcji używa się tylko trzech szczepów winogron: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay. Szampan produkowany jest tzw. metodą szampańską. Jeśli metoda ta jest używana poza Szampanią określana jest mianem metody tradycyjnej lub klasycznej. Produkcja metodą szampańską przebiega w następujący sposób: Zbiór winogron(...)używa się winogron ze szczepów Riesling, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Auxerrois Blanc oraz Chardonnay . Poza Alzacją Crémant produkowane jest w wielu innych apelacjach Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant du Jura, Crémant de Limoux, Crémant de Loire. Różnią się one głównie szczepami winogron użytymi do produkcji.    Możemy również kupić wino musujące

królestwo garów
Monte del Fra z Veneto 112

w kolorze jasno żółtym z zielonkawymi refleksami. Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita.  Bardolino(...)potraw. Według Mariki idealne również do potraw z koniny. Bardzo dobre wino.  Amarone Classico Valpolicella DOC ( 149 zł. ) 80% Corvina Veronese i Corvinone, 20% Rondinella. Winogrona do produkcji tego wina zbierane są w połowie października ( z zachowaniem bardzo rygorystycznej selekcji ) i do końca lutego suszone a ż stężenie cukru w winogronach osiągnie co najmniej 28% -30%. Potem

królestwo garów
Surówka z brukwi 159

soczyste Golden Delicious) - kawałek czerwonej papryki - koperek świeży - sól (u mnie niebieska, perska) - sok z cytryny - olej pistacjowy (może być oliwa lub inny olej, np. z pestek winogron ) - wino ryżowe Mirin     Brukiew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy. Na tej samej tarce trzemy jabłka (razem ze skórką), skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kolejno

mojewypiekiinietylko
Kurczak w jesiennych warzywach 245

proponuję puree z selera lub marchewki. Kurczak w jesiennych warzywach składniki: 6 udek kurczaka 150 g boczku wędzonego 3 cebule 3 marchewki 1/2 selera 100 g zielonych winogron 250 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku wykonanie: Umytego i osuszonego kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Obsmażamy na złoto z obu stron na rozgrzanym(...)się ładnie przyrumienią dokładamy pokrojone w kostkę warzywa (marchew i seler) oraz kurczaka. Wszystko podlewamy winem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba dolewamy do mięsa odrobinę wody. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy winogrono przekrojone na pół i pozbawione pestek. Dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Przysmaki Karolki
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 166

winogron rosnących na wzgórzach pomiędzy Florencją i Sieną. Jednak zwiedzając miasteczka na południe od Sieny warto spróbować produkowanych tylko tam: Vino Nobile de Montepulciano (szlachetne i dość drogie wino z winogron rosnących na malowniczych wzgórzach wokół miasteczka Montepulciano) oraz Brunello de Montalcino (z leżącego nieopodal miasteczka Montalcino). W czasie zwiedzania fortecy w Montalcino, skusiłam się na małą degustację(...)miejscowej enotece. Miłośnicy win słodkich powinni skosztować wymienianego już wina deserowego Vin Santo, zaś mocnych alkoholi (jak nasze chłopaki) grappy, tzw. wódki z winogron, będącej destylatem przefermentowanych wytłoków i pestek winogron.  ***Ufff, jak widzicie, o toskańskiej kuchni można mówić godzinami i tak naprawdę mój dwutygodniowy pobyt nie pozwolił mi na spróbowanie wszystkich wspaniałości. A Wam jak się

Chilli Czosnek i Oliwa
Polska na chipsach z winogronami. 147

może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn, sól olej do smażenia 2 ziemniaki Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina. Na drugiej patelni usmażyć(...)ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki  pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec  posypać rozmarynem i solą. Kiełbasę z winogronami można podać również z tostem

Kulinarny karnet Christophera
Kaczka duszona z jabłkami! 167

Ponadto kaczka lubi takie przyprawy jak rozmaryn, czosnek, owoce takie jak: cytryna, pomarańcz, jabłko, i wino, ja używam różnych: różowego lekko musującego, białego wytrawnego, cydru i wina z polskich winogron lekko różowego. Do kaczki też warto dodać dodatki w postaci miodu, czy octu. Macie jakieś swoje patenty na przygotowanie kaczki? Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 udka kaczki wiejskiej(...)listki świeżego rozmarynu - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki miodu - przyprawa do kaczki (ja swoją kupuję u starszej Pani na ryneczku i jest niepowtarzalna!) - łyżeczka octu - wino z polskich winogron lekko musujące WYKONANIE: Kaczkę natrzyj przyprawą i oliwą z oliwek. Skórę kaczki natnij wzdłuż, ale tak aby nie uszkodzić mięsa. Kaczkę smażymy na gorącej patelni skórą

SMYKWKUCHNI