jest bardzo smaczne. Care Finca Bancales 2009 – 100 % garnacha ok 100 zł. Sztandarowe wino Bodegas Anadas. Według zapewnień przedstawiciela winnicy wino to pokazuje co jest najlepsze w tym rejonie, najlepiej oddaje jego charakter i możliwości. Winogrona pochodzą z 90 letnich krzewów z pojedynczej winnicy Bancales. 14 miesięcy spędza w beczkach z amerykańskiego dębu. Wszystko to powoduje że wino(...)jest to wino codzienne. Jest na specjalne okazje. Przelać do karafki przed podaniem. Care Moscatel de Alejandria 100% Muscat z Aleksandrii ok 90 zł. Wino w kolorze jasnego złota. Powstało z winogron zbieranych pod koniec listopada w ilości około 600 kg. z hektara. Zawartość cukru około 60 g/litr. W nosie świeże i czyste. Intensywne aromaty owoców cytrusowych, jabłka
królestwo garówwino pyszne, wszystkim smakuje i nieźle szumi w głowie. Jeśli zatem będziecie mieli nadmiar winogrona na jesieni to polecam gorąco do zrobienia. Moje winogrona były słodkie więc dodałam tylko 3 kg cukru, musicie sami wyczuć jaki stopień słodkości chcecie i tyle cukru dodajcie. Wino gronowe z soku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCamembert, miejscowości w Normandii. Sam ser ma kremową konsystencję i lekko żółty kolor. Charakteryzuje się łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem. Doskonale smakuje z dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych. Można go też użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki
potrawyregionalneDzięki temu mgła i chłodne wiatry trafiają w głąb lądu. Mgły przesłaniają światło słoneczne obniżając temperaturę, a w konsekwencji opóźniając dojrzewanie winogron. Jeśli dodamy do tego bardzo różnorodną budowę geologiczną otrzymamy region idealny do produkcji bardzo różnorodnych win. Ta zmienność i różnorodność stała się podstawą do wyróżnienia w 1980 roku poszczególnych obszarów winiarskich AVA (American Viticultural Areas – Amerykańskie(...)Angeles Area, San Diego County, Temecula Valley. Far North California (5 AVAs) W Kaliforni bardzo dobre warunki do rozwoju znalazło wiele szczepów winogron. Uprawia się tu ponad 110 odmian co jest kolejnym powodem że wina z stąd są bardzo różnorodne i pasują do wielu potraw. Najwięcej uprawia się czerwonych odmian: Cabernet Sauvignon , Zinfandel , Merlot , Pinot Noir i Syrah
królestwo garówdziś brakiem procentów brzydzimy się, jak małym piwem i robimy deser dla dorosłych, którzy samochód zostawili w zaciszu garażu:-) GALARETKA Z MUSUJĄCEGO WINA Z KWIATAMI BZU odrobina oleju (np z pestek winogron) do natłuszczenia formy 2 kiście kwiatów bzu 20g żelatyny w proszku 100ml letniej wody 1/2 butelki 0,75 białego, słodkiego musującego wina (u nas Jacob(...)Creek Moscato) Silikonowe foremki natłuszczamy dokładnie ale lekko olejem (jakimś mało wonnym- np. z pestek winogron). Kwiatki układamy na czymś białym w celu eksmisji robactwa, następnie płuczemy i osuszamy. Obrywamy same kwiatuszki, bez zielonej końcówki. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w letniej wodzie. Studzimy. Dolewamy wino po ściance naczynia (piana pokrzyżuje nam plany) i delikatnie mieszamy. Do foremek wrzucamy część kwiatów
les mirabellesdziś. Można kupić je na przydrożnych rynkach. Jako element kultury można spotkać je także leżące i ozdabiające ogrody.Gruzini są dumni ze swojej winnej kultury. Wino daje się tam nawet dzieciom, a motyw winogron pojawia się chyba w każdej legendzie. W Gruzji uprawia ponad 500 szczepów winogron. Najpopularniejszym z nich jest czerwone saperavi, z którego wina można już kupić
Poezja smakupierwszy byliśmy w Winnicy Płochockich jesienią zeszłego roku. Próbowaliśmy „prosto z krzaka” dojrzałe winogrona kilku odmian. Próbowaliśmy wyobrazić sobie jakie wino z nich powstanie. Oglądaliśmy plac budowy pokojów gościnnych oraz sali degustacyjnej. Próbowaliśmy również sobie wyobrazić jak będzie to wszystko wyglądało po zakończeniu prac budowlanych. W pierwszych dniach czerwca, jadąc na V ogólnopolski festiwal nieskończonych form sera(...)domu zabraliśmy młode liście winorośli z których powstały gołąbki zawijane w liście winogron - dolmadakia. Dni spędzaliśmy na Sandomierskim ryku degustując sery, uczestnicząc w seminariach, przyglądając się pokazom kulinarnym na wieczór wracaliśmy do Daromina. Tam na tarasie sprawdzaliśmy czy starsze roczniki win dobrze się rozwijają. Smakowały super. Degustowaliśmy w przemiłym towarzystwie gospodarzy, Basi i Marcina oraz Macieja
królestwo garówjakoś nam się nie przejadło. Szybkie i bardzo smaczne danie. Tym razem w wersji dla dorosłych podałam z włoskim czerwonym , półwytrawnym winem Celebro. Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy.Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam
Ala piecze i gotujepółsłodkie będzie najlepszym wyborem) 1-3 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny 2 nektaryny 300 g borówek amerykańskich 300 g białych winogron 300 g malin 200 g jeżyn 100 g czerwonych porzeczek * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej wino, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 4 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na kilka chwil(...)napęcznienia. Następnie wlej część gorącego wina i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu. Odstaw do wystudzenia. Wszystkie owoce umyj. Winogrona poprzekrawaj na połówki, nektaryny oddziel od pestek i pokrój w ósemki. Owoce delikatnie ułóż w okrągłej silikonowej formie (możesz użyć także szklanej misy). Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje
Food Squareocet i maziowata w teksturze. Rzadko kiedy myśli się o traktowaniu tego nieatrakcyjnie „wonnego” warzywa, tak jak traktuje się winogrona, zanim staną się dobrym winem. Ale tak właśnie być powinno, bowiem proces fermentacji kapusty, tak samo jak i wina, wymaga cierpliwości, uwagi i pasji. W czasach kiedy skandynawski kulinarny ruch „odrodzenia” wynosi na piedestał warzywa „ubogich”, kapusta
Jem więc Jestemczerwone 4Łyżki cukier 4Łyżki mix sałat; rukola 4 listki sałata rzymska 2 listki szpinakWg 4 listki sałata czerwona 2 listki winogrona 6Sztuk Sposób Przygotowania; 1. Do rondla wrzucamy Nasze jablko, żurawine, cukier i polewamy winem około 10 min dusząc. 2. W misce mieszamy Nasze produkty na mix sałat, kroimy na pół lub 1/4 winogron i mieszamy
pichcisztowina. Wino z dobrym potencjałem do leżakowania. Mnie natomiast urzekło wina Herdade Săo Miguel Reserva – starzone 12 miesięcy w beczkach. Ręcznie zbierane winogrona, ogromna pasja winiarza przekładają się na wspaniałe wino, dobrze zbalansowane, krągłe i bogate zarówno w aromat i przede wszystkim smak. Ostatnim wytrawnym winem degustacji było dość jeszcze surowe wino Calheiros Cruz Reserva
królestwo garówHistoria powstania tego wyjątkowego wina sięga czasów panowania Maurów na Półwyspie Iberyjskim, którzy jako pierwsi zaczęli fermentować uprawiane w Jerez od wieków winogrona, wprowadzili destylację i dali początek historii produkcji brandy oraz wzmacnianych win. W czasie panowania Maurów miasto nazywało się Seris, Hiszpanie przekształcili je w Jerez a Brytyjczycy w Sherry. Położone jest na południu Hiszpanii(...)szczep do produkcji wytrawnego sherry oraz P edro ximénez używane do produkcji odmian słodkich. Podczas zbiorów PX winogrona suszy się przez dwa dni na słońcu, co powoduje większą koncentrację cukru. Produkcja sherry różni się zasadniczo od produkcji ”normalnego” wina. Dopuszcza a nawet wymusza się jego utlenianie. Tlen mając dostęp do leżakującego wina mocno na nie oddziałuje
królestwo garówchilli i sosem sojowym, posypane posiekanymi migdałami. polecam również stek z rekina II Do steka z rekina polecam Gewürztraminer halbtrocken z winnicy Rappenhof. Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne z dominującym liczi i korzeniem pietruszki. 49,00 brutto poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino
królestwo garówkuskusem. *może być pesto z czosnku niedźwiedziego lub z bazylii ** mieszanka przypraw Kamis, Do zrazów polecam Gewürztraminer halbtrocken Rappenhof (w ZADNYM WYPADKU CZERWONE WINO). Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. W nosie i ustach egzotycznie korzenne z dominującym liczi, rodzynką i delikatnymi warzywnymi nutami. 49.00 brutto poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino
królestwo garów