przepis na wino z winogron - 253 przepisów (strona:7/17)

Makaron z pesto z rukoli i gorgonzoli (Pasta al pesto di rucola e gorgonzola) 135

pierwszej grupy. Uwielbiam ten ser. Najlepiej w połączeniu z owocami, zwłaszcza gruszk ą , ale tez jabłkiem, winogronami, figami a do tego kieliszek czerwonego wina. I czego chcieć więcej  :) Gorgonzola jest bardzo popularna w kuchni włoskiej, zwłaszcza w Lombardii. Produkowana jest w mieście

La grande e la piccola cuoca
Parmizaano’s w Hotelu Marriott 138

białej czekolady ze świeżymi owocami – nie za słodki, dobrze zrównoważona słodycz kremu z kwasowością owoców, coś co w deserach bardzo lubię.   Do niego wino likierowe Santo Spirito , produkowane z suszonych winogron w wersji wzmocnionej spirytusem gronowym (16 % alkoholu!!) jest doskonałym zakończeniem kolacji – często używamy mocnych alkoholi typu koniak, brandy, ta jest opcja bardziej przyjazna i na pewno smaczniejsza

królestwo garów
Szparagi z pomidorami i makaronem z semoliny 113

  Muscat d’Alsace. Jest to wytrawne (ha, tu niespodzianka, co? :) Tak, ten Muscat w odróżnieniu od swoich śródziemnomorskich imienników jest wytrawny) mocno aromatyczne wino o wyjątkowym smaku i aromacie świeżych winogron. Ale nie zniechęcajcie się jego wytrawnością! Cudownie podkreśli smak szparagów i nada potrawie charakterek

Spektrum Smaku
Tarta z kremem waniliowym, owocami lata i galaretką z białego wina 148

pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 30 g masła w temperaturze pokojowej Galaretka z białego wina: 300 ml słodkiego białego wina 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Owoce: maliny jeżyny borówki winogrona nektarynki * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko(...)Masło ubij do białości i dodawaj łyżka po łyżce masę budyniową, nie przerywając miksowania. Krem wyłóż na wystudzony kruchy spód i wyrównaj szpatułką. Galaretka Do rondla wlej wino, wsyp cukier i zagotuj. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 3 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na kilka chwil do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę gorącego wina i rozprowadź

Food Square
Degustaja win Valpolicella i Amarone 89

otwartych butelek tak znakomitego napoju bogów. Region Veneto znajduje się w północno wschodniej części Włoch. Pracuje tam 2246 winogrodników, a 272 firmy butelkują wina (nie wszyscy winiarze robią to we własnym zakresie – czasami odsprzedają winogrona większym firmom). W regionie uprawia się głównie odmiany: Corvina Veronese, Corvignone i Rondinella i to te odmiany są podstawą do produkcji win Valpolicella

królestwo garów
Pisco to nie tylko Pisco Sour. 116

których okres dojrzewania kończy się najpóźniej. Winobranie jest uznawane w regionie za moment święty, który wpływa bezpośrednio na późniejsze etapy produkcji pisco. Z zebranych winogron tłoczony jest sok. Podobnie jak przy produkcji win, cukier zawarty w moszczu przechodzi proces fermentacji pod wpływem drożdży, w wyniku którego uzyskuje się alkohol. Następnie następuje destylacja. To kluczowy moment przy produkcji pisco, podczas(...)którego alkohol zostaje oddzielony od wody znajdującej się w winie. Do destylacji używa się miedzianych alembików, które podgrzewają wino do 75-80°C, sprawiając tym samym, że zawarta w nim woda wyparowuje. W Chile destylacje każdej partii moszczu przeprowadza się w sposób nieprzerwany, która trwa około dziesięć godzin. Następnie alkohol leżakuje. Okres leżakowania pisco harmonizuje jego właściwości

królestwo garów
Nalewka / Likier z ciemnych winogron 273

Winogrona powoli dojrzewają. Jeszcze trochę i będzie można zabrać się za przetwory, wina czy nalewki z tych owoców. W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki, jedną z jasnych ( KLIK ), a drugą z ciemnych winogron. Dziś przepis na tą drugą. Jest bardzo aromatyczna w smaku i mocniejsza, bo na spirytusie. Pamiętajmy, że najlepsze do tych nalewek są zwykłe ogrodowe odmiany winogron

Kuchnia domowa Ani
RIB EYE STEAK – stek z antrykotu 99

Doprawić solą i miodem. *mogą być śliwki mrożone Do ribye'a, odpowiedni będzie wytrawny Dornfelder Hambacher Schlosberg z winnicy Friedricha (Pfalz). Wspaniałe czerwone wytrawne wino, 100% zawierające jeden z najpopularniejszych niemieckich szczepów czerwonych winogron, tak naprawdę o ciemnorubinowej barwie. Zawiera bardzo bogaty bukiet owocowy z przewagą wiśni i jeżyny, w mniejszym stopniu innych owoców leśnych, w smaku złożone

królestwo garów
Jakie wino na Sylwestra? Alternatywy dla szampana. 222

wino musujące wytwarzane w Katalonii, w regionie Penedés. Produkuje się je tą samą metodą co szampana, jednak z innych szczepów winogron. Co najważniejsze jest od niego ponad połowę tańsza :) Cava to zazwyczaj białe wino, ale czasem można znaleźć także różowe. Jeżeli chcecie poczuć się jak prawdziwy Hiszpanie, wnieście toast Cavą podaną w towarzystwie turron, migdałowo-miodowego nugatu

Chilli Czosnek i Oliwa
Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2014/2015 75

oraz Maiorem 2011. Obydwa wina powstały w większości z odmiany Sangiovese, jednakże pozostała część proporcji została uzupełniona zupełnie nieznanymi lokalnymi odmianami winogron, o których nawet apelacja nie wspomina. Dlatego mimo swojego wybitnego charakteru i niespotykanych walorów, wina mają klasę tylko wina regionalnego IGT, co nie przeszkadza, by zaliczyć je kategorii Supertoscanów. By nie rozpisywać się za dużo

królestwo garów
Surówka z sałaty lodowej 569

sałata lodowa 1 szt papryka czerwona 2 szt pomidory malinówki 2 szt ogórka zielonego gruntowego 5 szt rzodkiewek 100 g jasnych winogron 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz kolorowy, oliwa z oliwek,  ocet winny z czerwonego wina Jamar Przygotowanie:Sałatę lodową porwać na kawałki. Ogórki i rzodkiewki obrać z skórki pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, umyć(...)pokroić w kosteczkę. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Winogrona umyć ,jeśli są duże pokroić w mniejsze kawałki i pozbawić ziarenek. Wszystko razem wymieszać i odłożyć na 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić oliwą i octem winnym dodać zieloną pietruszkę, wymieszać. Jeśli lubimy surówki bardziej na słodko możemy doprawić cukrem, ja nie dodawałam ponieważ wystarczyła słodycz winogron

Ala piecze i gotuje
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 136

według tej zasady zwisa kabel przy lampie w sypialni, ale mąka znalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący

I tu będę miała takie te
Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? 159

zachodzi przy użyciu hormonów wydzielanych przez trzustki - insuliny i przeciwnie do niej działającego glukagonu. Glukoza w stanie wolnym występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych.  Glukoza dodana do domowego wina przyśpiesza fermentację. Drożdże z dodatkiem glukozy lepiej wyrosną. Glukoza dodana do domowego chleba przyśpiesza brązowienie skórki. Glukozą można słodzić herbatę, będziemy wtedy mieć dużo energii

Przepisy i porady kulinarne
KREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ 169

godz. Dla 4 osób:   24 krewetki tygrysie*   3 cebulki szalotki   2 ząbki czosnku 25 cl białego wina wytrawnego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju arachidowego (lub oleju z pestek winogron) 2 łyżki płynnego miodu   Drobny szczypiorek (lub natka pietruszki)   Sól i pieprz   Przygotuj marynatę: do miski wlej białe

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska