wojna pomiędzy dwoma słodkimi specjałami. Sernik czy Pierniczki? - odwieczne pytanie dotyczące najlepszego, cukierniczego umilacza tych dni. Dla tych, którzy wybrać nie potrafią i swoje niezdecydowanie leczą kolejnym kawałkiem sernika i kilkoma sztukami pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko(...)bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła- 350 g serka 3xmielonego- 200 g serka mascarpone- 4 jajka- pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)- pół szklanki kremu czekolado-orzechowego (najlepiej domowego)- 3 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej- szklanka pokruszonych, domowych pierników bezglutenowych
Wypisz WymalujDwuwarstwowy sernik czekoladowy „mokka” nie tylko fantastycznie się prezentuje ale też nieziemsko smakuje. Absolutna doskonałość:)! Mój sernik miał większą część masy czekoladowej i bardzo wyraźny czekoladowy smak, ponieważ dodałam tylko gorzkiej czekolady ale dla osób preferujących lżejsze smaki można połączyć po połowie czekoladę gorzką i mleczną. Smakuje nieziemsko… głęboki smak czekolady z aromatyczną kawą(...)tego aksamitny i delikatny a jednocześnie wilgotny … Szaleństwo:)! Na mojej liście ulubionych serników ten sernik mokka w tej chwili znajduje się zdecydowanie na pierwszym miejscu:)! Gorąco polecam!Sernik czekoladowy – składniki:Spód:1,5 szklanki zmielonych ciastek Oreo /1,5 opakowania 154 g/100 g rozpuszczonego masłaMasa:2 łyżki i 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy1 łyżka gorącej wody1/4
UgotujmyTo.plsernik czekoladowy z gruszkami i olejem rzepakowym to jeden z lepszych serników, jakie jadłam…:) Masa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne. Gruszki gotowałam w soku wiśniowo-jabłkowym, ale wydaje mi się, że będą dużo lepsze, jeśli ugotujemy je w samym wiśniowym soku. Przyprawy, jakie dodałam do gotowania gruszek, każdy może dowolnie modyfikować pod swoje upodobania(...)źródłem kwasów omega–3 i dlatego zawsze używam go do smażenia, pieczenia i do sałatek. Serdecznie polecam, sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym zdecydowanie wart jest wypróbowania Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowymSkładniki:Spód:400 g ciasteczek digestive200 g masłaMasa – wszystkie składniki w temperaturze pokojowej600 g serka kremowego250 g mascarpone150ml oleju rzepakowego300 ml kwaśnej śmietany5
UgotujmyTo.plidealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z innymi. Gratulacje Lisko!! Oryginał można zobaczyć tu. Polecam wielbicielom serników i tym, którzy do serników się dopiero przekonują.Sernik kajmakowy:Spód:50 g orzeszków solonych 80 g ciastek kruchych np. herbatników30 g masła1 łyżka cukru Tortownicę wyłożyć(...)Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 60-70 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:Polewa:Pozostałą w puszcze
Z butelką mleczka w tleczekolady mlecznej100 g dowolnych orzechów: u mnie laskowe, ziemne, włoskie Masa śmietanowa:200 ml śmietanki kremówki2 łyżki likieru czekoladowego2 łyzki cukru pudrułyżka kakao 100 g herbatnikówłyżka kakaołyżka masła Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Sposób przygotowania:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajko(...)wylewamy gotową masę serową z bakaliami i czekoladą. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, pieczemy godzinę po czym wyłączamy piec i trzymamy jeszcze minimum 40 minut.Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy masę śmietanową.Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy likier, cukier puder i kakao. Wykładamy na sernik. Całość dodatkowo możemy oprószyć wiórkami czekoladowymi (ja starłam
Słodka Stronachoć w tej chwili nie mogę nawet patrzeć na jedzenie, nawet słodkie, Wam chcę zaproponować sernik, który nas swoim smakiem niedawno zupełnie obezwładnił. To zdecydowanie jeden z najlepszych serników, jakie jadłam! Idealnie kremowy, gładki, delikatny. Słodko-waniliowy, z kwaśno-cierpkim musem żurawinowym. Kiedy tylko zobaczyłam go na Moich wypiekach wiedziałam, że muszę taki zrobić. Uwielbiam świeżą żurawinę(...)przykryciem, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko, mus wymieszać z napęczniałą żelatyną. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do całkowicie ostudzonego musu, delikatnie mieszając.Mus wyłożyć na sernik. Schłodzić przez 12 godzin przed podaniem.Smacznego!W następnym poście znów powrócimy do tematu ciasteczek. Nic nie poradzę na to, że zbliżające się Święta tak na mnie działają
Pożeraczka, czyli raz adobrzedyniowy miałam chętkę od dłuższego już czasu. W zeszłym sezonie się czaiłam, ale nic mi z tego nie wyszło - sama nie wiem, dlaczego. Bo, moi drodzy, popełniłam błąd ogromny. Sernik dyniowy jest bowiem tak pyszny, że słów mi brak! Śmiało może konkurować z moim ukochanym rabarbarowym, a to już nie byle co.Jako przepisu bazowego użyłam znalezionego na Everyday(...)sobą, gdybym czegoś od siebie nie dała. W tym wypadku była to skórka pomarańczowa, która moim zdaniem pasuje tutaj idealnie. W innych przepisach, które widziałam, użyto znacznie więcej przypraw - sernik z pewnością byłby wtedy bardzo aromatyczny i korzenny. Tutaj przypraw nie ma tak dużo, w związku z tym dodatkowy cytrusowy aromat nadaje ciekawego posmaku i jest jak najbardziej wyczuwalny.Smaku
Pożeraczka, czyli raz adobrzesernik, bo te uwielbiam. C. próbował w trakcie przygotowań, ja troszkę się bałam. Odruchowo oblizałam łyżkę przed wrzuceniem jej do zlewu - aż mnie skręciło... Byłam przerażona, bo sernik był wyjściowy - współpracownicy C. umówili się na spotkanie, ja miałam zapewnić desery. Kiedy dojechaliśmy na miejsce, a gospodarz oświadczył, że nie może się doczekać sernika, bo to jego(...)głowy. Jeżeli jej nie znacie, spróbujcie, ciasto z pewnością Was zaskoczy. Lukrecja bowiem jest zupełnie wyjątkowa - albo się ją kocha, albo nienawidzi. I żeby to zrozumieć, trzeba spróbować.Lukrecjowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:130 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:400 g serka kremowego400 ml śmietany kremówki (38%)200 g cukru pudrusok
Pożeraczka, czyli raz adobrzewcześniej, a poza tym cały czas widuję rabarbar na straganach. Więc jak ktoś ma chęć, ma też możliwości). Piekłam już sernik z rabarbarem, teraz przyszła pora na sernik na zimno.Nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie w pełni usatysfakcjonował. Rabarbar jest popularny, ale serniki z jego udziałem to ciągle nie najbardziej rozchwytywane ciasta. Postanowiłam więc pokombinować(...)spłynął do biszkoptu, nasączając go i nadając mi kolor. Mi się ten efekt podoba, ale jeśli chcecie mieć żółciutki biszkopt, poczekajcie z wylaniem masy, aż zacznie lekko tężeć.Sernik cytrynowy z rabarbarem na biszkopcie (na zimno)Składniki:(na formę 20x20 cm)biszkopt:2 jajka70 g cukru45 g mąki pszennej15 g mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1 cytrynymasa rabarbarowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzewaniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki, choć puszysty dzięki osobnemu ubiciu białek. Idealny do niedzielnej kawki i na zbliżajace się Święta.Jak każdy szanujący się sernik, powinien swoje „odleżeć”. Proponuję więc schłodzić go całą noc w lodówce, będzie lepiej smakował i łatwiej się kroił. Sernik można śmiało przechowywać parę dni w lodówce( u mnie 3), tylko zyska na smaku....Zastanawiam się skąd nazwa”królewski”? Nie mam pojęcia.... chyba dlatego, że oblednie smakuje, prawdziwie po królewsku... Sernik królewski Składniki na blaszkę 23x33
Mia Cucina Sofietabezglutenowców. Sernik ten nie posiada dodatku jakiejkolwiek mąki. Dziwne? - Tak może się wydawać. Jak więc zrobić kruchy spód i jak utrzymać masę serową w całości? Mnie się udało. Sernik jest malutki, gdyż na eksperymenty kuchenne biorę mniejsze porcje składników. Dlatego wyjątkowo masa serowa jest z 0,5 kg sera. Co ciekawe - sernik nie zawiera również(...)kwas pantotenowy, dużo wapnia, potasu i fosforu. Nic, tylko rozkoszować się jego wyjątkowym smakiem. Przepis na okrągłą formę 20 cm:Sernik na zielono BEZGLUTENOWYKruchy spód:100 g wiórków kokosowych2 czubate łyżeczki karobu1 spora łyżka miodu wielokwiatowego - prawdziwego5 łyżek amarantusa ekspandowanego2 łyżki bezglutenowych otrębów owsianych1 żółtkołyżeczka wody1,5 łyżki białka z przygotowanych 6 białek do masy serowej
Eat Shrimpsdomu smakuje wszystkim. Uwielbia go nawet nie-sernikowy przyszły mąż (córki) i zięć (matki), prosi o dokładkę i gdy ma ochotę na ciasto - składa zamówienie właśnie na niego.Ten konkretny sernik robiony był w średniej tortownicy z połowy porcji i całej puszki brzoskwiń.Przepis (z kg sera) jest na bardzo dużą blaszkę. Lepszy jest jeśli weźmiemy wtedy 2 puszki brzoskwiń(...)kawałka.Sernikowe szaleństwo trwać u nas będzie, bo obie mamy ostatnio smaki na kombinacje z serem. Spodziewajcie się więc mnóstwa inspiracji. Zapraszamy Cię na już opublikowane sernikowe receptury:1. Sernik malinowy z bezą,2. Sernik na zimno "milky way"/"w-z" Aby nic nie umknęło: - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów
Wypisz WymalujPrzepisów na ten sernik jest mnóstwo i każdy wychodzi równie dobrze jak ten mój . Miał być zwykły sernik na 1 listopada ale w otchłani szafki znalazłam 2 tabliczki białej czekolady i na szybkiego odnalazłam kilka przepisów z białą czekoladą . Padło na mus z białej czekolady . Podaje składniki które ja używałam i jak widać sernik wyszedł idealny(...)sera białej z wiaderka lub 3 krotnie zmielonego Duża śmietana 18 % 3 jajka 3/4 szkl. drobnego cukru (można dodać więcej nie lubię zbyt słodkich serników) Tabliczka gorzkiej czekolady roztopiona , ostygnięta 3 łyż. kakao 3 łyż. mąki ziemniaczanej lub pszennej (użyłam ziemniaczaną ) Ekstrakt z wanilii lub sok z połówki limonki
Wypieki Ulispodzie z biszkoptów.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Truskawkowy sernik na zimno Składniki na tortownicę 26 cm Czas przygotowania: 4 godziny Masa serowa: 500 g sera twarogowego zmielonego 200 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki(...)truskawki kaszubskiej Dodatkowo: 1 opakowanie truskawkowej galaretki na 0,5 litra wody 120 g biszkoptów, u mnie zwykle i czekoladowe pokrojone truskawki kaszubskie na wierzch sernika Wykonanie: Sernik, jogurt i śmietanka powinny być zimne, wtedy sernik szybciej się zetnie. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder
Kulinarne przygody Gatitymąki 20 dag masłaszklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%2 żółtka Sernik: 1,5 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy laska wanilii 2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego(...)kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka (+ 4 żółtka z masy makowej) zmiksować z cukrem
RAROSSA