huku piorunów. I jemy sernik. Pocieszająco-rozgrzewający, pomarańczowo-figowy.Kupiłam kilogram pomarańczy i zastanawiałam się, co zrobić z tymi kilkoma, które mi zostały. Stwierdziłam, że będzie sernik, koniecznie pieczony. C. woli te na zimno, ale czasem muszę dogodzić też sobie... Zaczęłam przeglądać książki o sernikach, aż w końcu w Cheesecakes baked and chilled The Australian(...)całość zwieńczona cudownie kremowym serem z nutą pomarańczy. Wyszedł dokładnie taki, jak się spodziewałam - pyszny, mazisty, pełen kontrastów, które wspaniale się uzupełniają. Delikatny za sprawą mascarpone, który nadaje sernikom nadzwyczajnej, wyjątkowej struktury. Poezja smaku. Koniecznie spróbujcie, jeśli tylko będziecie mieli pomarańcze i figi.Sernik pomarańczowy z suszonymi figamiSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)spód:80 g niesolonych orzeszków ziemnych125
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyły dodane do ciasta po pieczeniu - dzięki temu zachowują pełnię smaku i cudowną soczystość, której nieco brakuje truskawkom po pieczeniu.Gdy w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2011 znalazłam sernik pieczony z rabarbarem i truskawkami wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego chciałam. Kruche ciasto (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu z Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux), które trzyma wszystko(...)rozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi truskawkami i cienką warstwą galaretki. Czyż nie brzmi cudownie...?Muszę przyznać, że to pierwszy pieczony sernik, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo delikatny i leciutki, troszkę jak sernik na zimno. Cudownie komponuje się z truskawkami i rabarbarem, które nadają całości charakteru. Sernik
Pożeraczka, czyli raz adobrzegazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2010. Sernik migdałowy - to przecież zasmakuje każdemu. Z mielonymi migdałami, co oznacza, że będzie miał ciekawą strukturę, troszkę inną od tradycyjnych, gładkich serników. Z odrobiną alkoholu, która sprawi, że dzień w pracy nie będzie się tak dłużył (wiem, wiem, cały alkohol wyparował podczas pieczenia, ale siła sugestii jest wielka). I wreszcie z niteczkami karmelu(...)piekarniku.Ostudzony sernik przełożyć do lodówki na 3-4 godziny.Cukier z wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, nie mieszając, aż karmel nabierze złocistej barwy. Lekko przestudzić.Na wierzchu sernika ułożyć amaretti. Maczać widelec w karmelu, i szybko machając nad ciastem, rozciągać złote niteczki. Zostawić do zastygnięcia na kilka minut, podawać.Smacznego!Uwielbiam sprawiać przyjemność pieczeniem. Kiedy innym smakuje to, co przygotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzepestki) i mieszamy. Wcześniej odcinamy wieczko opakowania po soku,płuczemy i dokładnie wycieramy. Naszą serową masę przekładamy do niego i pionowo wstawiamy do zamrażarki na ok 10-15 min. Sernik ładnie nam zwiąże i kropelki nie opadną na dół.Całość wstawiamy do lodówki. Kiedy sernik jest ścięty rozcinamy kartonik i delikatnie wyjmujemy jego zawartość. Folię spożywczą układamy(...)opakowania serka,dodajemy do smaku cukru waniliowego, lub zapachu (zostawiamy ok 2-3 łyżeczek),a resztę wylewamy na folię tak, aby później można było w to zawinąć nasz arbuzowy sernik. Wstawiamy całość do lodówki na ok 3-4 min. Układamy sernik na brzegu i za pomocą foli owijamy go białą warstwą. Na drugiej foli robimy łyżką paski imitujące
Malinowe Pocałunkiułożyć na biszkoptach na dnie blaszki masę serową przełożyć do blaszki i piec w 200C około 45-50 minut po upieczeniu zostawić ciut uchylone drzwi piekarnika i zostawić sernik na 30 minut - sernik nie opadnie i jest równy blat sernik z blaszki wyjąć najlepiej po kilku godzinach jak dobrze się wystudzi polać rozpuszczoną polewą czekoladową i posypać(...)posypką kolorową - odstawić w chłodne miejsce aby polewa zastygła sernik jest po prostu pyszny........polecam......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżką tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym do blaszki na dno porozkładać biszkopty, wylać masę serową i piec w 200C około 40-45 minut sernik zostawić do dobrego wystudzenia na zimny sernik rozłożyć dynię z mojego przepisu "TUTAJ" - na dynię tężejącą galaretkę wiśniową i galaretkę leśne owoce sernik schować na kilka godzin(...)lodówki sernik jest aromatycznie cytrynowy, nie za słodki a dzięki dyni z galaretką jest jeszcze bardziej wilgotny..........SMACZNEGO!!! cukier cytrynowy Royal Brand: produkt naturalny - skład: cukier, aromat naturalny - opakowanie: 250 gram
W Mojej Kuchni Lubięsmarować - na dnie blaszki rozłożyć biszkopty masę serową przelać do blaszki i piec w 200C około 45-50 minut po upieczeniu zostawić ciut uchylone drzwi piekarnika i zostawić sernik na 30 minut - sernik nie opadnie i jest równy blat sernik z blaszki wyjąć najlepiej po kilku godzinach jak dobrze się wystudzi z opakowania wyjąc polewę do miseczki(...)kąpieli wodnej rozpuścić, dolać syrop gruszkowy i wymieszać polać rozpuszczoną polewą i posypać płatkami migdałowymi - odstawić w chłodne miejsce aby polewa zastygła sernik jest po prostu pyszny........polecam......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCIASTO KRUCHE:mąka tortowa 2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, żółtka 5 sztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, sól - szczypta SERNIK:żółtka 5 sztuk, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 12 dag, kasza manna 10 dag, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, serek homogenizowany 1 kg/wiaderko PIANKA BEZOWA:białka(...)200C około 30 minut - w tym czasie przygotować piankę z białek białka ubić na sztywno i wsypać powoli cukier ubijając, wsypać budyń czekoladowy ubijając po 30 minutach pieczenia na sernik wlać białka i piec dalej z 25 minut po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 30 minut całkiem wystudzony sernik przełożyć na talerzsernik
W Mojej Kuchni Lubięzmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na kogel-mogel z 10 minut do jajek wsypać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia i krótko zmiksować dodać ser na sernik z wiaderka, olej i krótko zmiksować masę serową wlać do ciasta kruchego i poukładać w truskawki piec w 200C około 45-50 minut, sernik zostawić po upieczeniu w uchylonych(...)drzwiczkach na 30 minut sernik dopiero wyjąć z blaszki jak będzie dobrze wystudzony sernik z truskawka jest obłędnie pyszny...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękilka minut, aż masa stanie się puszysta i bez grudek sera. 3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 90 minut. Jeśli wierzch zbyt się zarumieni to należy go przykryć folią do żywności. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i pozwalamy, aby sernik powoli wystygł. Liście czekoladowe(...)Składniki: dowolne liście tabliczka czekolady 1. Czekoladę roztapiamy z odrobiną wody. Liście myjemy, osuszamy i pędzelkiem nakładamy czekoladę, a następnie zdobimy wierzch sernika. Lukier: 5-6 łyżek cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody 1. Cukier puder i wodę łączymy ze sobą i ucieramy na gładką masę. Gotowy lukier wylewamy na wierzch wystudzonego sernika i równo rozprowadzamy
Apetyczna babeczkamama powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym nie dodałam białek. Sernik w piekarniku, a białko na blacie. Chociaż sernik był całkiem dobry. Ostatnimi czasy wypróbowałam kilka, a może już kilkanaście serników. Jeden z moich ulubionych, który pojawia się chociaż raz w miesiącu jest Sernik nowojorski (New York(...)rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy przez 30 min po czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową . (Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się wydłużyć ) Górę sernika można pokryć polewą, lukrem lub sosem
Wypieki Uliserowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy – dokładnie wymieszać.Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód.Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą.Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Śliwki umyć(...)wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną.Śliwki wyłożyć na ostudzony sernik. Smacznego
kolorowotorcikowoOstatnio mogłabym na okrągło jeść sernik:))) Dlatego też często u nas goszczą. Niedawno mieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu, dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód(...)przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce. Źródło: Przepisy.net
Z miłości do słodkościwystygną, odsączamy z nadmiaru karmelu. 3. Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do misy miksera (powinny mieć temperaturę pokojową). Miksujemy tylko do połączenia składników - sernik nie może się zbytnio napowietrzyć, bo wyrośnie, a później opadnie. Przygotowaną masę przelewamy na ciasteczkowy spód, układamy gruszki wypukłą stroną do góry i wciskamy w sernik. 4. Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni. Sernik pieczemy 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na 10 godzin. 5. W garnku gotujemy wodę, a na wierzch kładziemy miskę odporną na wysokie temperatury. Czekoladę połamaną na kostki i śmietanę wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, przelewamy na sernik. Zostawiamy do ostygnięcia
My Culinary ArtNastępną naszą propozycją jest przepyszny trójbarwny sernik na zimno. Sernik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczny. My dodałyśmy do niego brzoskwinie i galaretkę truskawką, jednak zarówno owoce, jak i smak galaretki można dowolnie zmieniać. Jedynym minusem przygotowania jest czas potrzebny na związanie sernika nim nałożymy następną warstwę. Czas przygotowania: 5h( gdyż pomiędzy nakładaniem(...)sernika, by w momencie wlewania galaretki nie zaczęły pływać. Wstawiamy sernik do lodówki. Przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Po mniej więcej dwóch godzinach wyjmujemy sernik i wylewamy nieco przestudzaną galaretkę na niego. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Jeśli poszczególne warstwy zwiąże nam w krótszym czasie to można nakładać je szybciej. Gdybyśmy natomiast
Kolizje Smaków