pokruszonych biszkoptów i masła. Zwiększyłam także ilość sera i bananów, a więc zmieniłam proporcje składników. Nie ma to jak dokładne czytanie przepisów. Taa, jasne. Jednak... efekt okazał się zaskakujący. SERNIK BANANOWY PIECZONY. /na drodze pomyłki stał się autorski;/ na tortownicę o śr. 28 cm spód: 180 - 200g (paczka) okrągłych biszkoptów 200g masła sernik: 1,5 szklanki cukru(...)masę wylałam na spód. Całość piekłam ok.1h 20 minut, gdzie pierwsze 45 minut w temperaturze 150 stopniach, a pozostały czas w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiłam w piecu, aby sernik odpoczął. Polewa: Wszystkie składniki rozpuściłam ze sobą w garnuszku i zagotowałam. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać kakao. Musi mieć konsystencję rzadszego ciasta naleśnikowego. Kiedy masa przestygła, ale jeszcze
W kuchni Karmel-itkimacie pojęcia jak ten sernik pachnie! Cuuudownie, sernik w piekarniku, a po kuchni rozchodzi się zapach wanilii i truskawek. Mmmm :) Przepis z jednego z moich ulubionych blogów, oczywiście z Śladami Słodkiej Babeczki. Przepis od razu mi się spodobał - mało składników i wielka miska truskawek w mojej lodówce:) Smaku nie da się opisać! Jeszcze jakby tego było mało(...)świeże truskawki i mięta świetnie współgra ze smakiem sernika! SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 23 CM:Spód ciasteczkowy: 150 g ciastek Petit Beurre 70 g masła 1 łyżka kakao gorzkiego Ciastka i kakao zmiksowałam w malakserze. Potem dodałam rozpuszczone masło i wszystko razem wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem. Spód ciasteczkowy wyłożyłam do tortownicy, "udeptałam" łyżką
Blondynka Gotujewidać sernik można podawać na różne sposoby. Dlatego postanowiłam galaretkę ukryć w środku sernika, tu idealnie się przydała Forma silikonowa Monamour ze sklepu Garneczki - wyszło efektownie i pysznie. Mało skomplikowane i pracy przy nim niewiele. Polecam,bo warto! Spód:Musimy upiec biszkopt z 2 jajek z tego przepisu. Sernik robiłam w wysokiej tortownicy o średnicy(...)biszkopt piekłam w prostokątnej i po upieczeniu i wystudzeniu wycięłam go na wielkość wspomnianej tortownicy.Masa serowa: 700 g sera do serników w wiaderku Piątnica 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml) 200 g cukru drobnego do wypieków 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w puszce 2 galaretki brzoskwiniowe
Blondynka GotujeBardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym. Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180oC Czas pieczenia(...)Temperatura pieczenia sernika: 170oC Czas pieczenia: 1 h 30 min. Ciasto kakaowe (spód) 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 0,5 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki) 2 sery półtłuste w kostce 250 g (z Biedronki
coolinarnastrefa.blogspot.comrównież wybrać inny wariant i już nie posypywać góry ciastem a np. polać polewą czekoladową (wtedy należałoby zmniejszyć porcję na ciasto kruche o połowę). W smaku przypomina mi nieco sernik na zimno, i ja czasem na taki właśnie sernik mam ochotę. :) Efekt końcowy w dużej mierze zależy od rodzaju użytego sera. Sernik z gruszkami PRZEPIS Ciasto(...)zwiększyłam temperaturę do 180ºC). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Następnie pozostawić na blacie kuchennym przez kilka godzin (najlepiej piec sernik wieczorem i pozostawić go przez noc). Rano wstawić do lodówki na kolejne kilka godzin do czasu podania. Można oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comWymyśliłam sobie sernik na cienkim kakaowym spodzie (bardziej biszkoptowym niż kruchym), oblany grubą warstwą mlecznej polewy czekoladowej. Spód dobrze się sprawdził, nie jest ani za miękki, ani za twardy. Masa serowa oczywiście w dużej mierze zależy od zastosowanego sera (w przepisie podałam dokładne nazwy serów jakich użyłam). I polewa czekoladowa..... Ta polewa jest pyszna! Zrobiłam ją na bazie czekolady(...)złożyło (zupełnie przez przypadek), że wpis ten powstał dokładnie 6 miesięcy po ukazaniu się pierwszego wpisu na blogu, a był to przepis na chleb orkiszowy. :) Całkiem ładnie się złożyło. ;) Sernik z polewą czekoladowąPRZEPIS(tortownica: ø22 cm) Kakaowy spód sernika (źródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine) Temperatura: 180oC | Czas pieczenia: ~25 min. 5,5 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżka
coolinarnastrefa.blogspot.comSerniki uwielbiałam , uwielbiam i będę uwielbiać :) Mogłoby się wydawać , że sernik składa się(...)sera i że każdy przepis na niego powinien smakować tak samo . Na szczęście sernik sernikowi nie równy. Przepis , który dzisiaj zamieszczę pochodzi z mojego "starego"zeszytu i jest wprost przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię.Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 1 godziny Składniki
Słodkości i nie tylkoSerniki uwielbiam i stąd następna moja propozycja świąteczna tym razem z pierniczkami. Mogą być pierniczki nadziewane , ja użyłam pierniczków w polewie czekoladowej. Sernik ma ciekawy smak, wanilia z piernikową nutą i skórką pomarańczową daje nam niepowtarzalne wrażenia zapachowe i smakowe. Podczas pieczenia po domu roznosi się śliczny i niezapomniany zapach. Zatem zachęcam do spróbowania tego ciasta. Dobry humor(...)serową . Na ciasto wylać połowę masy serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy. Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C do momentu uzyskania złocistego koloru sernika. Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Gdy sernik wystygnie wstawiamy do lodówki. Dzięki tej czynności sernik nie opadnie. Możemy polać polewą czekoladową ( klik ) i udekorować perełkami
Słodkości i nie tylkoBogusi. Najpierw poczęstowała mnie nim z okazji swoich imienin zachwalając, że jest bardzo prosty a ciasto zawsze świetnie wychodzi. Bardzo mi smakował więc wyprosiłam dokładną recepturę. Potem piekłam ten sernik wielokrotnie i rzeczywiście zawsze się udawał a do tego wszystkim smakował więc(...)podzielę się nim także z Wami. Kruchutkie ciasto a do tego słodkie brzoskwinie w kremowej, serowej masie - pychota !Lubisz serniki ? Zobacz koniecznie przepis na Sernik cytrynowy i Sernik jak zebra - są równie pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasernik właśnie z kaszy. Musiałam spróbować i ja. Skoro krem się udał i smakował to inne desery też będą dobre. I tak powstał mój Jagielnik albo Jaglak. Nazwa sernik pojawia się dlatego, że jagielnik przypomina go konsystencją i teksturą. Wierzcie mi, że osoby jedzące były przekonane iż podałam im właśnie sernik, pyszny sernik. Zobacz także przepisy
Smaczna PyzaSernik gotowany to sernik bez pieczenia . Od dawna przymierzałam się do przyrządzenia sernika gotowanego i kiedy już zdecydowałam się wciąż czułam pokaźną dozę sceptycyzmu. Nic dziwnego, pierwsza próba okazała się totalną klęską. Nie wiem co było jej przyczyną. "Sernik " był smaczny ale nie ścisnął się. Trzymałam go w lodówce przez noc. Na drugi dzień możecie sobie wyobrazić(...)moje rozczarowanie, kiedy odkryłam, że wciąż jest półpłynny. Mimo wszystko sernik gotowany został zjedzony. W moim domu nic się nie zmarnuje...he,he...Wczoraj podjęłam się kolejnej próby... Moje wątpliwości rozwiały się kiedy sernik gotowany spróbowałam. Udał się! Odetchnęłam i w końcu bez obaw mogłam się cieszyć smakiem tego nieznanego przeze mnie jak dotąd ciasta. Sernik jest
codojedzeniawymyślny (choć w przygotowaniu tak naprawdę wcale nie trudny) sernik jest nie tylko pyszny, ale i fantastycznie wygląda! Przepis wypatrzyłam u Doroty z bloga Daktyle w Czekoladzie (KLIK) i od razu wiedziałam, że kiedyś upiekę :) a ponieważ wybrałam je do upieczenia do pudełek-gościńców dla gości obecnych na chrzcinach musiałam po przeliczać proporcje z tortownicy na dużą blaszkę 25x36cm(...)całość była wyższa. Po oryginalny przepis zapraszam TU (klik) , a jeśli chcecie jak ja od razu zrobić dużą porcję przygotujcie tak, jak ja to zrobiłam :) Ja do tego sernika jeszcze na pewno wrócę! Nie wiem, czy będzie potrzebny aż tak duży, jeśli nie to upiekę w tortownicy, ale w jakiej formie by nie był - warto! :) Polecam na specjalne okazje
Kolorowy Przepisownikcena spadła do 8 zł, więc nie mogłam się powstrzymać i kupiłam 2 kilogramy. Oczywiście większość czereśni została zjedzona, ale zostało jeszcze trochę, akurat tyle aby upiec pyszny sernik z czereśniami. Sernik piecze się w niskiej temperaturze, aby jego powierzchnia nie przypiekła się, podobnie jak w serniku nowojorskim . Zamiast kruchego spodu wykorzystałam niesolone krakersy, co ułatwia i znacznie(...)skraca czas przygotowania tego sernika. Według mnie z tym czereśniowym sernikiem poradzi sobie każdy! Polecam też przepis na sernik z truskawkami i czekoladą . Jak przygotować najlepszy sernik z czereśniami? Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm: spód: krakersy niesolone (ale można zrobić spód z kruchego ciasta) masa serowa: 750 g twarogu z wiaderka 250 g jogurtu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomysł tego sernika wpadłam kupując czekoladę truflową. Pomyślałam, że skoro na Święta ma być sernik, to może by tak tym razem spróbować nowego. Pierwszy raz piekłam sernik "z głowy" (możecie wierzyć lub nie, ale naprawdę nie korzystałam z żadnego przepisu:)), a wyszedł przepyszny i równy jak stół! Po raz pierwszy wyszedł mi aż tak równy! I jestem(...)wierzch, przykrywamy blaszkę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika. Uwaga: piekarnik powinien być jeszcze ciepły po zapiekaniu spodu, ale na nowo włączamy dopiero po wstawianiu sernika ustawiając na 180 stopni. Po 20 minutach temperaturę zmniejszamy do 160-165 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Na koniec jeszcze raz zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze
Kolorowy Przepisownikszlaczkami z czekolady, natomiast dzisiaj... jestem pod wrażeniem jak dużo pomysłów na sernik jest ludzkość w stanie wymyślić. :) Niesamowicie mnie to cieszy i chciałabym was dzisiaj zaprosić na Sernik z rabarbarem . :) Niby zwyczajny sernik, jednak jest robiony metodą "ripple" popularną w zagranicznych (zwłaszcza angielskich) przepisach. Ripple cheesecake (czyli falowany lub marszczony sernik) polega na tworzeniu wzorów(...)pomocą patyczka i musu owocowego/frużeliny/czekolady. Bardzo prosta metoda, efektowna, a i smakuje wybornie :) Oprócz tego sernik pieczemy w kąpieli wodnej co powoduje, że sernik nie rośnie, nie pęka i potem nie opada, dodatkowo jest wilgotny i delikatny. Połączenie sernika i rabarbaru jest moim zdaniem świetne. Jako, że rabarbar z natury jest kwaskowy to w połączeniu
Jedzeniomania