się w ustach, na wierzchu delikatna pianka z kokosem... Ciasto iście anielskie ;) Przepis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem "Sernik z wiórkami". Dodałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru(...)stopni i wstawiamy ciasto na 40 minut. Po tym czasie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką. Pianę wykładamy na upieczony sernik, wyrównujemy, wierzch posypujemy odrobiną wiórek. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na około 20 minut. Pieczemy aż piana będzie ładnie zarumieniona. Studzimy w blasze, wyjmujemy dopiero jak sernik będzie zimy. Chłodzimy
Czerwona PorzeczkaCałkiem niedawno przekonałam się do serników i teraz sama nie mogę się sobie nadziwić dlaczego wcześniej ich nie lubiłam?? Serniki są przecież takie pyszne! A ten nawet nie podlega dyskusji:) Niezwykle delikatny, o kawowym posmaku, biszkoptowej niespodziance i śmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka likieru Amaretto(...)zmieszać z likierem - 2 łyżeczki odłożyć, resztę dodać do śmietany, wymieszać. Rozsmarować na serniku, na wierzchu zrobić esy-floresy z odłożonej kawy. Piec jeszcze 15 minut w temp. 120st. Sernik ostudzić i schłodzić. Źródło: Kwestia smaku
Z miłości do słodkościserniki chyba nigdy nie przejdzie mi ochoty a ich smaki przyprawiają o zawrót głowy :) Tym razem jest to sernik delikatny w smaku z nutką cytrusową, wypełniony po brzegi rodzynkami.Składniki:ciasto kruche- 1 szklanka mąki pszennej- 120 g masła- 1 jajko- 4 łyżki cukru pudru- 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa- 1 kg sera białego(...)cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną polewą ( wszystkie składniki na polewę mieszamy i zagotowujemy) i odstawiamy do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchnizakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam sernik na zimno z musem z truskawek. Przepis na masę serową podpatrzyłam na blogu Moje wypieki. Sernik przypadł nam do gustu, następny będzie z borówką amerykańską, która dojrzewa na krzaczkach w przydomowym ogródku. Sernik na zimno z musem truskawkowym Składniki na masę serową:800 g waniliowego serka Danio250 ml kremówki
Kulinarne przygody Gatityrabarbarem, ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy. Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu pozostajemy w jesiennym nastroju. Za oknem piękna słoneczna polska złota jesień, możemy sobie więc pozwolić na deser na zimno, to znaczy na jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Jednym ze składników masy serowej jest kasza jaglana. Jesteście zdziwieni ? Jeśli tak to zachęcam do wypróbowania przepisu ! Będziecie bardzo mile zaskoczeni jak kasza wspaniale smakuje(...)tego ciasta... ? Ale skoro jesień, to tylko i wyłącznie śliwki. Muszę przyznać, że lekko kwaskowe śliwki idealnie się komponują delikatną i kremową masą jaglaną.Koniecznie spróbujcie :-). Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 120 minut Składniki Spód: 120 g ciastek owsianych 60 g roztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa jaglana
Kulinarne przygody Gatitybakalii, bez udziwnień, kruchych spodów, galaretek, no i oczywiście bez proszku do pieczenia. Ale co się działo w piekarniku, to moje. Zawsze, ale to zawsze wykorzystujcie przy tym serniku papier do pieczenia do podwyższenia boków foremki. Jeśli tego nie zrobicie, to czeka Was wieczór perfekcyjnej pani domu z głową w piecu. Będąc świeżo upieczoną mamą nie da się mieć(...)ciasta wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boki również wyłożyć papierem, tak aby dzięki niemu podwyższyć brzeg formy dwukrotnie. 8. Przelać ciasto do wysokości takiej, jakiej ma być finalny sernik. 9. Piec 50 minut w temperaturze 160 C i ok 15 minut w 180 C. Wyłączyć piec, ale go nie otwierać. Niech ciasto będzie tam tak długo aż ostygnie
Matka ŻywicielkaWszystkim Mamom najlepsze życzenia; dużo zdrowia i wszelkiej pomyślności przez cały długi rok, nie tylko dziś :) A to moja słodka propozycja na Dzień Matki.Zawsze można spróbować upiec sernik, do odważnych świat kulinarny należy:) Składniki : 1 i 1/2 kg dobrego, białego sera 15 jajek 2 szklanki cukru 20 dag masła śmietana 18% - 400 ml firmy Jogo 3 łyżki(...)ponownie zmiksować Ubić białka na pianę i dodać delikatnie mieszając pianę z masą Piec przez co najmniej 60 min. w temp. 180 stopni C (zrobić test patyczkiem) Sernik piec w dużej blaszce, po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wierzch można polać czekoladą. Mój sernik był z połowy składników ( dałam 7 dużych jaj) i piekłam przez
Proste Potrawycukrem, dodać olej i stopniowo jogurty - ucierać Dodać proszek do pieczenia i ubite na pianę białka - wymieszać delikatnie i dodać ewentualnie bakalie. Ja zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł. W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera. Miałam więcej(...)czasu i zrobiłam ciasto pod spód sernika. Składniki do ciasta kruchego : 12 dag masła 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ; Oziębiony tłuszcz posiekać nożem z mąką Dodać żółtka i energicznie zagnieść ciasto ( ja robię to mokrymi rękoma ) Ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 min., a potem wylepić
Proste PotrawyNastały tropiki :)Dla ochłody polecam orzeźwiający sernik o smaku miętowo-limonkowy.Sernik zrobiłam na kruchym spodzie z płatków owsianych. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie zrobić spód z kruchych ciasteczek dodając tyle stopionego masła, żeby masą łatwo było wykleić dno formy. Masa jednak nie może ociekać tłuszczem - dodawajcie masło powoli.Składniki:na tortownicę średnicy około 26 cm Owsiany(...)rozpuszczone, lekko tężejące galaretki oraz sok z limetki - dokładnie połączyć. Na konie dodać skórkę z limetki i posiekaną miętę - wymieszać łyżką.Masę serową wyłożyć na kruchy owsiany spód. Schłodzić sernik w lodówce min 4 godziny. Smacznego
kolorowotorcikoworabarbaru. Delikatna masa serowa z odrobiną czekolady oraz truskawkowego budyniu. A na wierzchu słodki mus z owoców. Przepis podpatrzyłam u Żaków, ale nieco go zmodyfikowałam. Jak dla mnie sernik idealny:) Spód:200g herbatników, 100g masła lub margaryny, 30g gorzkiej czekolady.Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem(...)blaszkę. Na wierzchu rozprowadzić gotowy mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy. Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90min w temp. 120st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Sernik należy przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościSernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych klasyków - zbity, delikatny w smaku i bardzo słodki. Jak zwykle musiałam coś udziwnić - tym razem była to masa budyniowa z orzeszkami arachidowymi. Wyszło przepysznie! Spód: 200 g ciasteczek dyniowych pół kostki masła Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 5 jajek opakowanie budyniu waniliowego laska wanilii 2 tabliczki białej czekolady szklanka(...)ilość mąki ziemniaczanej. Na ostudzone ciasto wylewamy masę budyniową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Wiem, ze kusi, żeby od razu spróbować, ale serniki serio są lepsze jak odleżą swoje ;) Życie bez Bon Joviego nie byłoby takie samo
sama złodyczz całego serca. Aksamitnie serowy z wyraźną, charakterystyczną nutką marcepanu, wzbogacony dodatkiem prażonych w soli morskiej migdałów. Rozpływa się w ustach :) Spód: 300 g ciasteczek pół kostki masła Sernik: 500 g twarogu 350 g marcepanu 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii Polewa: 50 g marcepanu kartonik śmietany 18% pół szklanki cukru2 łyżki masła(...)mąkę ziemniaczaną zagotowujemy i cały czas mieszamy jak szatan aż do uzyskania konsystencji budyniu. Studzimy i dodajemy pokrojony w kosteczkę marcepan, miksujemy na gładką masę i wykładamy na wierzch sernika. Migdały spryskujemy oliwą, obsypujemy łyżeczką soli morskiej i prażymy rozłożone na blasze piekarnika przez 20 minut w 200 stopniach (jak w tym przepisie). Studzimy i układamy
sama złodyczSernik zainspirowany przepisem ze strony Domowe Wypieki. Wyszedł przepyszny, słodki, mięciutki i idealnie płaski. Z dekorowaniem poszło mi troszkę gorzej, ale dopiero się rozkręcam ;) Ilość składników w przepisie dostosowana jest do tortownicy o średnicy 24 cm. Tutaj znajduje się przelicznik form do pieczenia. Na stronie Domowe Wypieki znajdziecie oryginalny przepis dla tortownicy o średnicy(...)połączenia składników, aby zbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę krówek i delikatnie mieszamy. 5. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy na noc do lodówki. 6. Gotowy sernik można udekorować kakao (mi to nie do końca wyszło :)). Smacznego
My Culinary Artchłodnym... Nasza propozycja to tęczowy sernik na zimno. Bardzo prosty w zrobieniu, efektowny w wyglądzie i wspaniały w smaku. Tęczowy, gdyż poszczególne warstwy ubarwiłyśmy barnikami spożywczymi, dzięki czemu sernik jest niezwykle kolorowy. Nic tylko zajadać! Przygotowanie: około 4h (pracy przy serniku jest niewiele, długie są natomiast momenty oczekiwania aż poszczególne warstwy stężeją) Ilość porcji: ok. 12 Składniki: 1500g(...)serka homogenizowanego 500g twarogu chudego 20 łyżeczek żelatyny (ok 60g) 180g cukru pudru Wrzątek Barwniki spożywcze Wafle lub herbatniki Waflem lub herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika: Do szklanki wlewamy około 1/3 wrzątku i wrzucamy 4 łyżeczki żelatyny. Odstawimy by trochę ostygło. Do miski wkładamy 300g serka homogenizowanego, 100g twarogu chudego, 3 łyżki cukru pudru i nieco przestudzoną
Kolizje Smaków