sera zostawiamy białego, a do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez(...)minut. Odstawiamy do wystudzenia.Polewa: tabliczka czekolady migdały w płatkach 1. Czekoladę rozpuszczamy na parze, można dodać 2-3 łyżki wody, aby była bardziej płynna. Roztopioną czekoladą polewamy wystudzony sernik i posypujemy migdałami. Przepis bierze udział w konkursie ,,Moje wypieki i desery na każdą okazję,, w kategorii ,,Dla gości,, http://www.mojewypieki.com
Apetyczna babeczkawidzię takie cudeńka od razu chce piec /na blogu MojeTworyPrzetwory/...a ,że miałam w domu jeszczce całe kandyzowane pomarańcze do użycia, więc długo się nie zastanawiałam:)Dla mnie sernik idealny...musicie go spróbować... Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka drobnego cukru, 150 g zimnego masła, 2 jajka, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kopiate kakao(...)nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 minut, wkładamy do lodówki, rano dekorujemy;) /żródło MojeTworyPrzetwory/ /Kandyzowane pomarańcze od Skworcu
Anioły w kuchniprzygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżyć do 175 C, i piec jeszcze 30 minut. Gotowy sernik odstawić do wystygnięcia. Masa z rabarbaru: 1 kg rabarbaru 5 dag cukru kryształu 100 ml wody 1 czerwona galaretka Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, pokroić na małe kawałki(...)pokrojony rabarbar. Gotować ok. 5 minut, odcedzić. Wodę z gotowania zlać, rozpuścić wodą aby łącznie było 1/2 litra płynu i rozpuścić w tym galaretę. Odstawić do wystudzenia. Na przestudzony sernik rozłożyć równo rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Można również rabarbar włożyć do galaretki, kiedy lekko stężeje przełożyć na ciasto
Apetyczna babeczkasezonie letnim najlepsze są serniki na zimno z galaretką. Takie serniki można przygotowywać z różnymi owocamiSernik z czerwoną porzeczką SKŁADNIKI:SPÓD:biszkopty - 150 gMASA SEROWA:1,25 kg ser biały w kostce800 g- śmietana 18%cukier puder - 0,5 szklżelatyna - 4 łyżkiWIERZCH CIASTAgalaretka truskawkowa - 2 opakporzeczki czerwonePRZYGOTOWANIE:Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Ser przecisnąć przez praskę do miski
Kuchnia Danusibiałek trafiło nieco żółtka i musiałem miksować, to nie oddzielnie, a na jedną puszystą masą, a taki biszkopt nie pasuje do rolady, bo jest za miękki, więc postanowiłem zrobić sernik, który udał się po prostu idealny! Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 140 g mąki Masa sernikowa: 1 kg sera z kubełka(...)sera dodajemy roztopioną czekoladę, żelatynę, kakao i wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę sernikową wlewamy na biszkopt i odstawiamy na całą noc do lodówki. Po zastygnięciu sernik polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy wedle uznania. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaBardzo puszysty sernik z ricottą, podany z sosem malinowo-wiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli wodnej, o której przeczytałem w internecie. Życzę wam radosnych, ciepłych i serdecznych świąt Wielkanocnych. Bardzo byłoby mi miłe, aby chociażby jeden mój przepis zagościł by na waszym stole Wielkanocnym. Składniki(...)Zamrożone jeżyny umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. Po tym przecieramy przez sitko lub miksujemy w blenderz. Sernik serwujemy polany sosem i udekorowany tryskawkami. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaWszyscy z mojej rodziny bardzo lubią serniki i ostatnio bardzo nam do gustu przypadł sernik wiedeński, który jest bardzo smaczny, pulchny, leciutki jak chmurka no i dosyć łatwy w przygotowaniu, bo uprościłem przepis jak tylko mogłem. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego 6-10 jaj 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)dokładnie łączymy. Potem do masy serowej dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy. Otrzymaną masę serową przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, może to także być forma do pieczenia (20x30 cm). Sernik pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 80-90 min. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaKwestia Smaku. Reszta to biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka improwizacja :) Wrzucałam do niej to co wpadło mi w ręce. I wiecie co? Sernik wyszedł delikatny, kremowy i pyszny! A do tego bajecznie prosty w wykonaniu! Biszkopt:Pieczemy biszkopt z dwóch jajek <-----z tego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy(...)serową. W galaretce pozanurzałam odsączone z syropu cytrynki z kwiatem czarnego bzu, jeden plasterek pomarańczy w syropie i listki melisy. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Po około 2 godzinach sernik nadawał się podania. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePyszny sernik na czekoladowym cieście . Przepis mam dzięki Ewie z bloga : revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa
Słodkości i nie tylkosię w ustach, na wierzchu delikatna pianka z kokosem... Ciasto iście anielskie ;) Przepis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem "Sernik z wiórkami". Dodałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru(...)stopni i wstawiamy ciasto na 40 minut. Po tym czasie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką. Pianę wykładamy na upieczony sernik, wyrównujemy, wierzch posypujemy odrobiną wiórek. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na około 20 minut. Pieczemy aż piana będzie ładnie zarumieniona. Studzimy w blasze, wyjmujemy dopiero jak sernik będzie zimy. Chłodzimy
Czerwona PorzeczkaCałkiem niedawno przekonałam się do serników i teraz sama nie mogę się sobie nadziwić dlaczego wcześniej ich nie lubiłam?? Serniki są przecież takie pyszne! A ten nawet nie podlega dyskusji:) Niezwykle delikatny, o kawowym posmaku, biszkoptowej niespodziance i śmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka likieru Amaretto(...)zmieszać z likierem - 2 łyżeczki odłożyć, resztę dodać do śmietany, wymieszać. Rozsmarować na serniku, na wierzchu zrobić esy-floresy z odłożonej kawy. Piec jeszcze 15 minut w temp. 120st. Sernik ostudzić i schłodzić. Źródło: Kwestia smaku
Z miłości do słodkościserniki chyba nigdy nie przejdzie mi ochoty a ich smaki przyprawiają o zawrót głowy :) Tym razem jest to sernik delikatny w smaku z nutką cytrusową, wypełniony po brzegi rodzynkami.Składniki:ciasto kruche- 1 szklanka mąki pszennej- 120 g masła- 1 jajko- 4 łyżki cukru pudru- 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa- 1 kg sera białego(...)cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną polewą ( wszystkie składniki na polewę mieszamy i zagotowujemy) i odstawiamy do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchnizakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam sernik na zimno z musem z truskawek. Przepis na masę serową podpatrzyłam na blogu Moje wypieki. Sernik przypadł nam do gustu, następny będzie z borówką amerykańską, która dojrzewa na krzaczkach w przydomowym ogródku. Sernik na zimno z musem truskawkowym Składniki na masę serową:800 g waniliowego serka Danio250 ml kremówki
Kulinarne przygody Gatityrabarbarem, ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy. Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu pozostajemy w jesiennym nastroju. Za oknem piękna słoneczna polska złota jesień, możemy sobie więc pozwolić na deser na zimno, to znaczy na jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Jednym ze składników masy serowej jest kasza jaglana. Jesteście zdziwieni ? Jeśli tak to zachęcam do wypróbowania przepisu ! Będziecie bardzo mile zaskoczeni jak kasza wspaniale smakuje(...)tego ciasta... ? Ale skoro jesień, to tylko i wyłącznie śliwki. Muszę przyznać, że lekko kwaskowe śliwki idealnie się komponują delikatną i kremową masą jaglaną.Koniecznie spróbujcie :-). Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 120 minut Składniki Spód: 120 g ciastek owsianych 60 g roztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa jaglana
Kulinarne przygody Gatity