stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru. ********************************************* "POKOLENIOWY" SERNIK WANILIOWY. (od niepamiętnych czasów na stole wielkanocnym;) na dużą blachę 24 x 30 cm. 1 szklanka mąki 4 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostki margaryny kilka kropel ekstraktu z wanilii(...)musi być sztywna i lśniąca. Delikatnie wmieszałam ją porcjami do masy, ale koniecznie łyżką! Nie miksować. Wylałam tak przygotowany ser na spód. Piekarnik uprzednio rozgrzałam do 150 stopni. Piekłam sernik w tej temperaturze przez około półtorej godziny. Uwaga! Zawsze pęka - obojętnie co byśmy nie robili. Jego urok ;] KOCHANI, W TYM WYJĄTKOWYM CZASIE PRAGNĘ ŻYCZYĆ WAM NAJWSPANIALSZYCH CHWIL
W kuchni Karmel-itkijeszcze wszystkich serdeczie przepraszam! Mam nadzieję, że takie coś się więcej nie powtórzy.A tymczasem zapraszam na pyszne ciasto. Lekkie, delikatne i musowe, które pachnie wanilią i kawą. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. (zmiany - smak kawy i wanilii oraz proporcji niektórych składników - pomysł autorski.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kawy(...)mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Dokładnie wymieszaną, połączoną masę, wylałam na ciasto. Pozostałą część ciasta rozkruszyłam na wierzchu. Całość piekłam przez godzinę w 180 stopniach. Następnie wystudziłam sernik w piecu, a kiedy był już dostatecznie zimny, zaczęłam kroić. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj zapraszam Was na pyszny, wiosennie zielony sernik. Taki kolor uzyskałam dodając do części masy sproszkowaną herbatę matcha. Poza kolorem sernik ma też bardzo ciekawy smak. Nie jest wcale zbyt słodki i cieszy oko. No i jest okazja żeby odrobinkę poświętować bo na blogowym liczniki stuknęło wczoraj 2 mln odsłon. Tak, tak, aż tyle bo odwiedzacie mnie chętnie(...)bardzo serdecznie dziękuję :) Proszę się częstować sernikiem a ja już parzę kawę i herbatę, do wyboru :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaopcję żeby móc sobie pospać. Na szczęście miałam ser a roboty przy serniku przecież tyle co nic.Jak pysznie smakuje sernik z likierem już sprawdzałam jakiś czas temu robiąc sernik z adwokatem - dzisiaj nie jestem w stanie powiedzieć który lepszy bo oba są pyszne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPost Sernik z kajmakiem i Snickersami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojecytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175°C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę.Ciasteczkowy spód:250g ciasteczek owsianych (ja użyłam czekoladowych), 100g masła,Ciasteczka w malakserze mielimy na piasek: dodajemy roztopione masło i mieszamy - będą(...)wykładamy papierem do pieczenia.Polewa:sok z połowy cytryny,1/2 tabliczki białej czekolady,10 ml śmietanki 30%,Śmietankę podgrzewamy razem z sokiem z cytryny, dodajemy czekoladę i mieszamy. Wylewamy na sernik. Dodatkowo możemy zetrzeć skórkę z cytryny
Delicious TitbitsWieluń, który niedawno Wam prezentowałam tutaj no i musiał być sernik. Smaczny i wilgotny serniczek z dodatkiem chałwy. Wyrósł mi jak nigdy można by powiedzieć, że to sernik karpatka.składniki:masa serowa1 kg sera z wiaderka5 jajek125 g masła lub margaryny3/4 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej200 g chałwy waniliowejspód z herbatników150 g herbatników kakaowych125 g margarynydo dekoracji50(...)pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Wystudzony sernik polać polewą czekoladową i udekorować pokruszoną chałwą.Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać
Monia miesza i gotujeWymyśliłam sobie klasyczny sernik. Ale taki naprawdę klasyczny: na kruchym spodzie i z samą masą serową, bez żadnych dodatków. Tak żeby rozkoszować się samym smakiem sernika. Przygotowałam sobie składniki i wyciągając mąkę dotarłam do otwartej puszki kajmaku. Zawartość: jakieś 3/4 puszki. Nie mam pojęcia do czego była używana, ponieważ już do ostatnich andrutów zużywałam resztkę. Może mam w domu(...)piekarnik do 150 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce. Na wierzch użyłam frużeliny malinowej . Możecie również położyć świeże owoce lub przygotować polewę czekoladową. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Jedna to 240 kcal (bez frużeliny
RelaxtimeSernik orzechowy powstał z połączenia masy serowej z rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Jego struktura jest wyjątkowo wilgotna, gdyż tradycyjny tłusty twaróg wzbogaciłam o serek mascarpone. Sernik piekłam w niskiej temperaturze, co również pozytywnie wpływa na jego wilgotność. Zawartość mascarpone może wpłynąć na to, że sernik podczas pieczenia urośnie, a następnie nieco opadnie. Jest to normalne, gdyż sernik(...)płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 75g gorzkiej czekolady 25g czekolady mlecznej 1 łyżka oleju garść orzechów laskowych (około 20g) Wykonanie: - składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, czyli odpowiednio wcześniej wyjęte z lodówki - twaróg dwukrotnie zemleć w maszynce - orzechy (zarówno te do masy serowej, jak i do dekoracji) podprażyć przez kilka minut na patelni
Smakołyki BerenikiSERNIK CYTRUSOWY Chodził za mną sernik taki bez ciasta na spodzie. Sernik z sera białego, a nie z zmielonego sera w wiadereczku. Treściwy, aromatyczny i z dodatkiem skórki pomarańczowej. Serniki to ciasta, które mogą kilka dni być przechowywane w domu i z każdym dniem są lepsze. Lubię je też bardzo do kawy. Ten sernik jest(...)bardzo klasyczny w smaku i przypomina mi sernik mojej babci. Smakuje świetnie i jest łatwy w przygotowaniu. Przy przygotowywaniu sernika powinniśmy zawsze pamiętać o tym by piec go w systemie grzanie dół i góra. Dzięki czemu sernik Wam nie popęka. Serników też nie powinno się zbyt napowietrzać aby nie rosły a potem nie opadały. W tym przepisie jest
SMYKWKUCHNISernik pomarańczowy z ganache… Święta i po świętach. Dzisiaj zjedliśmy ostatnie resztki sernika. Czekolada i pomarańcza świetnie ze sobą pasują zwłaszcza w serniku. Uwielbiam sernik . Wilgotny i aromatyczny sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie brownie, polany pomarańczowym curdem. Ten sernik jest bardzo pomarańczowy i czekoladowy, bo dodałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy, a całość posmarowałam ganache. Sernik jest bardzo syty. Jeden kawałeczek w pełni zaspokoi ochotę na słodkie. Sernik pomarańczowy Składniki: prostokątna forma 20 cm x 30 cm Brownie 125 g masła 100 g czekolady, 70% kakao 225 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty 2 jajka 120 g mąki Nastaw piekarnik na 180ºC. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksuj jajka z cukrem
codojedzeniatruskawki to idealna sezonowa para. W czerwcu mamy kilka uroczystości rodzinnych, na których zawsze pojawiają się ciasta bez pieczenia, głownie sernik z truskawkami, który każdego roku jest inny. Sernik na zimno z truskawkami to deser, który nigdy nam się nie nudzi. Dzisiaj polecam lekki, mocno truskawkowy deser: Piankowy sernik z truskawkami i bezami domowej roboty na biszkoptowym(...)wykorzystać bezy kupione w sklepie, a biszkopt można upiec. Lekka, truskawkowa, sernikowa pianka nie jest zbyt słodka, gdyż słodkie są bezy, ale jeśli chcecie masę sernikową możecie dosłodzić. Ten sernik jest bardzo łatwy do przygotowania, a jedyną niedogodnością jest pilnowanie aby galaretka przeznaczona do masy piankowej za szybko nie stężała. Do przygotowania Sernika z truskawkami i bezami wykorzystałam tortownicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaki sernik upiekłam sobie na urodziny. A co, w taki dzień trzeba trzeba się trochę rozpieszczać. Teraz postanowiłam ponownie popełnić zbrodnię i zaprosić Was na ten cudowny, kremowy wypiek. Połączenie dwóch warstw ciasta, dwóch a właściwie trzech smaków działa kusząco na narząd wzroku i zmysł smaku. Serce wypieku jest mało słodkie dlatego słodka polewa malinowa spełnia tutaj swoje zadanie(...)budyń i ser. Na blasze wyłożyć najpierw jedną masę, wyrównać i na wierzch położyć drugą. Piec między 60-90 minut (zależy od Waszego piekarnika) w 150-160 stopniach. Gdy sernik ostygnie, przed podaniem w garnuszku roztopić słoik konfitury. Ja użyłam malinowej, ale może być to wiśniowa lub czereśniowa. Taką gorącą konfiturą polać ciasto i od razu podawać. Smakuje wybornie
Szybko Tanio SmacznieCiasto z trzech składników. Sernik japoński w niczym nie przypomina klasycznego polskiego czy nowojorskiego sernika – jest lekki i bardzo, bardzo delikatny. Mało w nim sera, brak w nim jakiejkolwiek mąki, dodatkowego cukru i tłuszczu – unoszą go białka jajek, a czekolada nadaje mu waniliowy, słodki smak. Pod względem konstrukcji – bliżej mu do sufletu. Ubite na sztywną pianę białka jaj pełnią(...)usztywnienia białek. Samo wykonanie to 10-15 minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę dłużej, ale warto poczekać. Spróbujcie sami, gwarantuję że ten sernik będziecie często powtarzać. Do tego sernika nada się każdy bardzo drobno zmielony ser biały – serek kanapkowy, smarowny, pełnotłusty i delikatny, serek Philadelphia, czy serek z wiaderka, klasycznie używany do sernika. Ricotta też się sprawdzi, ale musi
Karo in the KitchenSernik piernikowy to idealny wypiek na święta - w jednym jego kawałku znajdziecie kremowość sernika i korzenno-miodowy smak piernika. Robiłam już podobny sernik w tamtym roku, ale tym razem dokonałam nieco zmian w przepisie (między innymi dodałam domową mieszankę przypraw korzennych, a nie kupioną przyprawę piernikową) i efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sernik jest kremowy, choć(...)jego konsystencja w dużej mierze zależy od rodzaju użytego twarogu. Od jakiegoś czasu wykorzystuję do serników twaróg w wiaderku Piątnica, który nie ma niepotrzebnych dodatków ani nadmiaru serwatki, jest odpowiednio gęsty i gładki. Jeśli wolicie kupić tradycyjny ser w kostce, niech to będzie dobrej jakości twaróg półtłusty lub tłusty. Sernik najlepiej jest przygotować na 1-2 dni przed podaniem
Smakołyki Bereniki