Jeden z ulubionych, kolejny wypiek kojarzący mi się z dzieciństwem. Sernik z brzoskwiniami to taki sernik , który Mama zawsze piekła na Święta, stanowił on taką aurę świąteczną. Moją ulubioną częścią ciasta był zawsze kruchy wierzch, ale jak dorosłam to najbardziej lubię wyjadać jeszcze sernik, gdy jest ciepły, ale wtedy nie jest do końca zwarty. Ten sernik to ulubione ciasto P. i gdy mówi mi, że ma ochotę na tradycyjny sernik, wiem, że to właśnie ten ma na myśli. Upiekłam już kilka serników, polecam Wam oprócz tego sernik krakowski , który również idealnie sprawdzi się na Święta, sernik nowojorski jest bardziej śmietanowy i kremowy. Sernik z brzoskwiniami jest to dla mnie klasyka sama
dom-agi.ploblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez teroobiegu).Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru. Wyłożyć na upieczony gorący sernik (fot.3) i piec jeszcze 10-15 minut w temperaturze 210°C.Inspiracja: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl
Świat Ciastagłównej, tego u nas jeszcze nie było! pierwszy dyniowy zaskoczył wszystkich, ten z założenia miał smakować domownikom. Lekki, puszysty, nie natrętnie kokosowy, niezbyt trudny w przygotowaniu. Sernikowy ideał. Polecam!Sernik kokosowy na ciasteczkowym spodzie300 g ciastek kokosowych
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis na prosty i lekki sernik ze smacznymi morelami.Składniki na biszkopt:-5 jajek-¾ szklanki cukru-1 łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejMasa serowa, składniki:-1 puszka moreli-500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń)-200 g śmietany kremówki najlepiej(...)ostrożnie wymieszać z serem i owocami. Finał: Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 płaty i następnie przełożyć masą. Udekorować gotową bitą śmietaną i wiórkami.sernik z morelami
Bon Appetit Małgorzatyokazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek..., ale o tym nie będę się rozpisywać, w każdym bądź razie goi się :)Przepis dostałam od siostry, zaś ona od swojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód(...)rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko z użyciem dolnej. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku
Delicious TitbitsDzisiaj przepis dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do puszystych wypieków, jest raczej zbity i zarazem kremowy. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia smaków, warto upiec na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia Składniki:Spód:220 g ciastek kakaowych50 g masła20 g margaryny Palma
Oryginalny smakduzej formie 23-24 cm.Skladniki:1 kg sera twarogowego 3xmielonego4 jajka duze1/2 szklanki cukru350 g malin mrozonych +5 lyzek cukru4 lyzki maki ziemniaczanejesencja waniliowa 2 lyzki dzemu jezynowegoSpod sernika:8 sucharkow pelnoziarnistych(80 g)100 g mielonych migdalow2 lyzki masla gheeWykonanie:Sucharki rozdrobnic w mikserze kielichowym lub w grubym woreczku foliowym walkiem.Wmieszac mielone migdaly i roztopione maslo.Tortownice wylozyc papierem(...)cukier i dodawac po jednym jajku,mieszajac rozga lub mikserem na malych obrotach.Dodac make przesiana przez sitko.Na koncu wmieszac przygotowana mase malinowa.Calosc wylozyc na przygotowany spod.Mala lyzeczka na gore sernika poukladac kupki dzemu jezynowego i wykalaczka porobic esy-floresy.Wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 ° C.Piec 15 minut.Po tym czasie zmniejszyc temperature do 120 ° C i piec nastepne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Typowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:na spód:200 g pokruszonych pierniczków z melasą3 łyżki masła2 łyżki cukruna masę:650 g sera twarogowegoszklanka cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 duże jajkałyżka melasyszczypta soli2 łyżeczki przyprawy(...)przyprawy, sól i skórkę z cytryny.Zmiksowaną masę wylać powoli na podpieczony spód i wstawić tortownicę do piekarnika.Piec około 60 - 65 minut, wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wstawić sernik do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na cała noc.Przechowywać w lodówce.Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennemasy pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Dodać również rodzynki i skórkę pomarańczową - obtoczone w mące. Masę sernikową nałożyć do tortownicy o wymiarach 25 x 25 cm (fot.4). Sernik piec około 90 min. Piekarnik gazowy lub elektryczny temp. 170 stopni (powinien być podgrzany
Świat Ciastawymiarach 20 x 28 cm (fot.2). Piec około 70 min. w temperaturze 170ºC. Przygotować masę kokosową. Ubić białka z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut w tej samej temperaturze (fot.3). Po upieczeniu nie wyciągać od razu ciasta z piekarnika - najlepiej jak by wystygło przy lekko uchylonych drzwiczkach
Świat CiastaSkładniki:600 g twarogu300 g białej czekolady330 g śmietany kremówki 30% (350 ml)2 łyżki żelatyny1 galaretka truskawkowa150 g herbatników70 g masłaDzisiaj przepyszna truskawkowa propozycja :) Sernik na zimno z wykorzystaniem mielonego twarogu z dodatkiem białej czekolady i truskawek zatopionych w galaretce.Masło roztopić i przestudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze (fot.1), przełożyć do miski i wymieszać z masłem(...)ubitą śmietanę i wymieszać łyżką (fot.4). Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy sernik lekko się zetnie na wierzchu ułożyć truskawki (fot.5) i zalać galaretką (fot.6). Wstawić do lodówki do czasu stężenia galaretki.Źródło przepisu: kulinarnespotkania
Świat CiastaSernik :(klasyczny-prosty-delikatny)Produkty:Ciasto:-1,5 szklanki mąki krupczatki-0,5 szklanki cukru pudru -80g margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko Masa:-1kg twarogu (półtłusty)-1 szklanka cukru (w wersji słodszej- 1,5 szklanki) - 3-4 łyżki śmietany - 3 łyżki oliwy - 5-6 żółtek(...)posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wylać na nie masę. Piec w 200C przez 40 minut. 4.Pianka: Ubić białka ze szczypta soli. Dodać cukier.5.Po 40 minutach wyjąć sernik i wylać na ciasto ubite białka z cukrem. Wygładzić i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut . Smacznego ;)Michał
Gotuj Z MuzykąBardzo zasmakowały mi wiśnie z kardamonem z Anielskich Przysmaków. Dodawałam je już do naleśników z brzoskwiniami, a teraz postanowiłam użyć do sernika zamiast tradycyjnej polewy. Wyszło naprawdę smacznie :) Tak smacznie, że żałowałam, że słoiczek jest już pusty ;)Składniki:0,5 kg twarogu półtłustego,6 jajek,1/2 kostki masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżka mąki pszennej(...)pieczenia natłuścić lub wyłożyć pergaminem. Wylać masę sernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około godzinę. Po upieczeniu minimalnie uchylić drzwiczki piecyka i pozwolić sernikowi lekko przestygnąć. Po około pół godziny wyjąć go.Górę sernika wyłożyć wiśniami i........smacznego :)UWAGA!Sklep Anielskie Przysmaki zaprasza na promocję swoich produktów.Robiąc zakupy za minimum
Codzienna kuchnia niecodziennachętni? ;) Ciasto jest kolejną propozycją z jednej z książek siostry Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż są prawdziwą skarbnicą pomysłów.Przepis na poniższy sernik nieco zmodyfikowałam i przedstawiam go w takiej własnie, zmodyfikowanej formie.Składniki ciasta:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru,100 g masła lub margaryny,2 żółtka
Codzienna kuchnia niecodziennazjadła całą porcję. Efekt jest taki, że nie mam zdjęcia środka - w czasie obiadu głupio mi było wyskakiwać z aparatem, a później nie było już czemu robić zdjęć...Sernik z truskawkową niespodzianką (na zimno)Składniki:(na formę o średnicy 24 cm)biszkopt:2 jajka80 g cukru45 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanejmasa serowa:250 g mascarpone600 g serka kremowego250
Pożeraczka, czyli raz adobrze