Sernik z brzoskwiniami był królem tegorocznego wielkanocnego stołu. Piotrek stwierdził, że to mój najlepszy sernik jaki miał okazję do tej pory zjeść 😉 Polecam ten sernik, bo nadaje się nie tylko jako ciasto na Wielkanoc, ciasto na Boże Narodzenie, to idealne ciasto do co dziennej kawy. Sernik z brzoskwiniami jest kremowy, lekki, puszysty, rozpływa się w ustach(...)wierzchu jest pyszna polewa czekoladowa, kolorowa posypka i brzoskwinie z puszki. Ten Sernik najlepszy jest po 1-2 dniach od upieczenia, dlatego nie polecam tego wypieku piec na ostatnią chwilę, będzie za bardzo kremowy. Przepisy na serniki: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki Składniki na najlepszy sernik z brzoskwiniami, forma
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmają, że się udają albo nie. Jest w tym sporo prawdy, ale dobry sernik to też zasługa składników i przestrzegania pewnych zasad podczas pieczenia. Najważniejszym składnikiem dobrego sernika jest ser albo twaróg. Najlepszy (wg mnie) jest twaróg śmietankowy albo tłusty, który należy zmielić co najmniej dwukrotnie albo przetrzeć przez sito. Można również kupić mielony ser w wiaderku, jednak warto(...)którejś z zaufanych firm (Piątnica, Wieluń, Hej). Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego ser, jajka, masło, śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed pieczeniem. Serniki podczas pieczenia lubią rosnąć, pękać, natomiast po upieczeniu bardzo często opadają. Żeby temu zapobiec, nie należy zbyt długo ubijać składników, wystarczy je zmiksować do połączenia. W niektórych przepisach (szczególnie na serniki
Obiad gotowyjest żart :D No ale do brzegu - upiekłam malinową rozpustę, ale malin mi zostało, Mąż mi nie żałował i sporo zerwał :) dlatego korzystając z okazji zamiast tortu przygotowałam sernik z malinami :) Mój pierwszy - pieczony - sernik. I jestem zadowolona i dumna z siebie! W smaku - rewelacja, to znaczy: mięciutki, delikatny, puszysty, kremowy i do tego owocowy - rozkosz(...)spód w piekarniku siedział chwilę za długo (ale też i ja blondynka, bo piekarnik zawsze nagrzewam na obu grzałkach i wkładając go zapomniałam przełączyć na samą dolną). Smaku to sernikowi nie ujmowało, bo przecież nie je się osobno każdej warstwy (no chyba, że ktoś ma takiego fisia:P), a wszystkie razem - stąd pomimo tego nikt nie narzekał :) A jeszcze coś
Kolorowy Przepisownikjogurtu greckiego i kremu kokosowego.Polaczenie doskonale,wyprobowane juz we wczesniejszych moich przepisach.Sernik,ktory uwiedzie swoim smakiem kazdego lasucha.Bardzo polecam!Sernik na tortownice o przekroju 23 cm.Skladniki na spod sernika:100 g maki50 g masla 25 g cukru1,5 lyzki wiorkow kokosowych1 surowe zoltko1-2 lyzki zimnej wody-opcjonalnieSkladniki na mase serowa:500 g sera potrojnie zmielonego z wiaderka(...)piane z 2 bialek na sztywno z dodatkiem 1 lyzki soku z cytryny.Na piane przesiac 2 lyzki maki ziemniaczanej i dodac namoczone wiorki.Delikatnie i dokladnie wymieszacpo 1 godzinnym pobycie sernika w piekarniku,wyjmij go z piekarnika i rozloz delikatnie i rownomiernie (bo sernik bedzie jeszcze caly drzacy) przygotowana mase kokosowa.Najlepiej wyrownac ja przy pomocy widelca.Wloz z powrotem do piekarnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!później to już jakoś idzie Padło na sernik z żurawiną na zimno…a co! Niby czemu serniki na zimno można robić tylko latem? Zimą takie serniki też smakują, szczególnie takie wyjątkowe jak ten żurawinowy! Wyszedł pyszny, aksamitny i lekko kwaskowy. Żurawina jest bardzo zdrowa. „Jej działanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę, wrzody(...)infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę.” (właściwości żurawiny). Myślę, że dlatego warto wykorzystać sezon na żurawinę i przygotować ten pyszny sernik z żurawiną na zimno Sernik z żurawiną na zimnoSkładniki (na tortownicę o średnicy 28 cm)Spód400 g ciasteczek digestive (zbożowych)150 g masłaMasa500 g świeżej żurawiny2 szklanki wody1,5-2 szklanki cukrusok z połowy
UgotujmyTo.plmojito jest moim ulubionym drinkiem. Po pierwsze łączy się z wspomnieniami fantastycznych wakacji. Po drugie to idealne dla mnie połączenie smaków… dlatego jak zobaczyłam na blogu kraina-szczesliwosci.blogspot.co.uk sernik miętowy mojito to od razu go dopisałam do swojej listy do zrobienia… Lubię serniki a perspektywa sernika limonkowo-miętowo-rumowego bardzo mnie pociągała…;) Niestety sernik(...)serka kremowego i niestety nie mogę ustawić temperatury 100 stopni bo najmniejsza u mnie to 140 stopni Wszystkim jednak bardzo smakował i jeszcze na pewno go zrobię:)Sernik limonkowo-miętowy mojitoSkładniki:Spód:150 g ciastek digestive50 g roztopionego masłaMasa:750 g serka kremowego typu Philadelphia (w oryginale 500 g mielonego twarogu do sernika + 250 g mascarpone)3 jajka200
UgotujmyTo.plZapraszam na sernik, przygotowany specjalnie na konkurs Almette, z wykorzystaniem serków Almette z gruszką i jabłkiem. Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy przygotowałam na spodzie z ciasteczek digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest(...)smakować tak bardzo jak mi i wszystkim, którzy mieli okazję spróbować….:)Jeśli choć trochę podoba się Wam mój pomysł to proszę poświęcicie małą minutkę i zagłosujcie na ten sernik tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/ – na głosujących też czekają nagrody! a ja mam szansę spełnić swoje marzenie na wyjazd do Toskanii lub warsztaty fotograficzne… Każdy głos na wagę
UgotujmyTo.plposługiwałam się już drewnianą łyżką.Masę tą wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 60-70 minut. Jeżeli pod koniec wierzch sernika, za bardzo będzie się rumienił, nakryć go folią aluminiową, świecącą strona do góry.Upieczony sernik, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmujemy go i dostudzamy.Polewa:Cukierki pokroić w mniejsze(...)wrzucić do rondelka, zalać to kremówką. Wszystko podgrzewać nad parą, do rozpuszczenia się składników. Jak masa zacznie gęstnieć, zdjąć z palnika i przestudzić.Polać nią wierzch schłodzonego sernika.Dalej najlepiej sernik chłodzić w lodówce.*Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy dokładnie przestygnie.*Przy przepisie posiłkowałam się już wiekową książką kucharską, pożyczoną od cioci. Moją ulubioną :)("Kuchnia Polska
Moje pyszne gotowaniejednoporcjowy serniko-makowiecinspiracja Puszysty sernik, z dużą ilością maku... tak to jest to :3 Pomimo tego, że i tak wersję tego ciasta tyle, że w wersji jakoś x10 piekę jak ostatnio co roku na święta. To nie mogłam się doczekać wtorku i musiałam upiec mniejszą jego wersje już dzisiaj.A swoją drogą, czy tylko ja uwielbiam tak masę makową
More food, love and dreamsaromatem. Smakiem cieszyć się można krócej, z jednego bardzo poważnego powodu - otóż, to co z niej zrobione znika w mgnieniu oka!W pierwszym starciu zestawiłyśmy ją z delikatnym wiśniowym sernikiem, co okazało się strzałem w 10-tkę i uruchomiło w naszych głowach lawinę pomysłów na kolejne wykorzystanie. Mąkę Kokosową - bezglutenową, możecie kupić tutaj: kliknij.Warto tam zajrzeć i się rozejrzeć(...)około 2 w nocy i dziwnym trafem losu do południa go nie było... Dziwne, bo wstaliśmy tego dnia około 11:00 ;)Jeśli cierpicie na sernikowy niedosyt, zajrzyjcie tutaj:1. Sernik na zimno (w-z i milky way) na mocno czekoladowym biszkopcie bezglutenowym + polewa czekoladowa (DB)2. Sernik malinowy z bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB),3. Sernik
Wypisz WymalujProsty sernik z czekoladą czyli przepis na sernik , który nie może się nie udać :) SKŁADNIKI (na foremkę 10x25 cm)Spód sernika:100g mąki pszennej2 łyżki ciemnego kakao4 łyżki miękkiego masła3 łyżki brązowego cukruMasa:450g twarogu śmietankowego2 jaja2 łyżeczki cukru waniliowego4 łyżki cukru pudru3 łyżeczki mąki kukurydzianej1/2 tabliczki gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE Składniki na spód sernika miksujemy(...)kukurydzianą. Kiedy składniki się połączą wsypujemy posiekaną na kawałki czekoladę.Mieszamy całość łyżką.Wylewamy do foremki.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 80-90 minut. Po upieczeniu studzimy sernik w foremce. Po wyjęciu możemy ozdobić np. czekoladowymi serduszkami lub posypką
Moje Kuchenne RewelacjeSernik to nasz ulubiony dodatek do kawki. Lubimy wilgotny a zarazem puszysty i właśnie ten sernik taki jest. Tym razem dodałam do niego owoce borówki amerykańskiej które nadały mu wyjątkowego smaku i aromatu. Do pieczonych serników używam twaróg do zmielenia( nie z wiaderka). Sernik z wiaderka używam do serników na zimno. Składniki(...)nagrzanego piekarnika na 160 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimny sernik polać lukrem i udekorować borówkami. Lukier: do cukru pudru dodać sok z cytryny i utrzeć
Ala piecze i gotujedodatkiem masy kajmakowej chodził za mną od dawna. Bardzo często przeglądałam przepisy z użyciem kajmaku, oglądałam zdjęcia i nabierałam coraz większej ochoty na to ciasto. :)Bazowałam na przepisie na sernik, który już jest na blogu (klik), dodałam masę kajmakową i oto powstał sernik kajmakowy. Na wierzch ciasta wyłożyłam kajmak, orzeszki ziemne i polewę czekoladową (całość a la snickers(...)babce snickers). Sernik należy upiec dzień wcześniej, dobrze wystudzić a następnie przechowywać w lodówce. Sernik kajmakowy z polewą a la snickers PRZEPIS{tortownica: ∅26/28cm} temperatura pieczenia sernika: 175ºC | czas pieczenia: 1h 30 min.Ciasto 1 1/4 szkl. mąki 5 dkg masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 całe jajko 0,4 szkl. cukru
coolinarnastrefa.blogspot.comrodzinie, na prostokątny sernik czarno-biały mówiło się „sernik królewski” lub „warszawski”. Charakterystyczną cechą takiego sernika było ciemne ciasto czekoladowe (kakaowe) ścierane na tarce o grubych oczkach. Serniki takie są znane chyba każdemu pokoleniu, gdyż często pojawiały się na stołach (i wciąż pojawiają) z okazji różnych uroczystości (chrzciny, komunia, urodziny, imieniny, święta). Chyba(...)jakaś babcina wersja tego sernika. Ja wypróbowałam sporo przepisów na sernik królewski (warszawski), ale żaden z nich nie przypadł mi do gustu. Postanowiłam więc opracować własny przepis na sernik królewski, na dużą blachę. Moja wersja to sernik królewski (warszawski) z ziarenkami wanilii, z domowym ekstraktem waniliowym, na wyjątkowo kruchym, ścieranym, jasnym spodzie, z kakaową kruszonką i chrupiącym
Moja Delicjaresztę składników (nie ma znaczenia jaka kolejność), dokładnie wymieszać- tylko do całkowitego połączenia się składników.Nagrzać piekarnik do 180 stopni.Foremkę o średnicy 23cm (ja upiekłam w większej dlatego sernik jest niski, ale polecam wybrać mniejszą tortownicę- sernik będzie się lepiej prezentował), wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę twarogową.Piec 60 min., aż środek będzie ścięty(...)kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki na minimum 2-3 godz., a najlepiej na całą noc/dzień.Jeżeli wierzch za mocno zaczyna się przyrumieniać można przykryć folią.Sernik podczas pieczenia sporo rośnie, nie martwcie się jednak, że po wyłączeniu piekarnika opada- tak musi być :)Krem maślano-czekoladowy:Kremówkę przelać do garnka i wrzucić pokruszoną czekoladę.Wstawić
Kraina Miodem Płynąca