ciast i czekoladowych zajączków. Dziś zapraszam Was na połączenie tych dwóch ostatnich elementów. Przepyszny, pulchniutki, leciutki, rozpływający się w ustach... sernik śmietankowy. A żeby było jeszcze bardziej świątecznie - sernik przybrany jest w czekoladowe kropki. Spróbujcie tej "zakropkowanej" propozycji. * przepis pochodzi z domowego zeszytu z przepisami, z moimi modyfikacjami Czyż te kropki nie są urocze? Sernik w kropeczki(...)było pustych miejsc. Następnie wylewamy na czekoladowy spód delikatnie masę serową. Z reszty ciasta formujemy w rękach małe kulki, lekko je spłaszczając. Układamy dowolnie (w odstępach) na masie serowej. Sernik wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 65-70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do wystygnięcia w uchylonym lekko piekarniku (zapobiega to m.in. pęknięciom
Słodkie okruszkiSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1
Luźna Kuchniaserników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi smakuje! Dziś właśnie propozycja na bardzo prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu sernik, czyli sernik z budyniem. Smakuje bardzo fajnie, jest aksamitny, bardzo, bardzo puszysty, jak chmurka. Pokochałem go od pierwszej łyżeczki, tak mi zasmakował, że teraz, to chyba będzie mój ulubiony przepis(...)sernik. Gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg sera z kubełka (ja użyłem sera z dodatkiem laski wanilii) szklanka cukru 300 g śmietany 2 jaja 80 g budyniu w proszku 2 łyżki mąki 100 g masła opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie: W oddzielnej misie łączymy jaja, cukier, śmietanę, roztopione masło i budyń, dokładnie mieszamy i gotujemy
Kuchnia ŁukaszaPoszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam(...)minut, by się lekko rozpuścił, ale nie do końca. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy łyżką, po czym dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Gorący sernik wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na jego wierzchu równomiernie masę kokosową, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut. Nie przejmujcie się tym, że sernik upadnie
Smakowy Rajcyklu zapraszamy na sernik gotowany z galaretką na herbatnikowym spodzie. Tego ciasta nie trzeba długo reklamować, gdyż broni się samo - jest pyszne i bardzo łatwe do wykonania. Sernik gotowany z galaretką SKŁADNIKI: 1 kg sera białego w wiaderku na serniki ok 40 herbatników (ilość zależna od wielkości blaszki i ciastek) 1 budyń waniliowy bez cukru(...)kwiatuszki i w środek suszoną żurawinę. Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i wystudzić. Wystudzony sernik zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Z dwóch galaretek wychodzi dość cienka warstwa, więc można zrobić
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśmietaną i owocami letnią. Wierzch ciasta można zalać jeszcze lub posmarować galaretką, ale nie jest to punkt obowiązkowy. Polecam to ciasto z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, które najbardziej lubicie. Sernik ze śmietaną i owocami SKŁADNIKI: 500 g serka na serniki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 g herbatników(...)piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody i studzimy. W czasie gdy sernik się piecze ubijamy schłodzoną śmietanę. Dodajemy pod koniec cukier puder, a następnie cienkim strumieniem żelatynę i miksujemy całość. Ostudzone ciasto smarujemy warstwą śmietany. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSernik odnalazłam niedawno w swoim starym notatniku z przepisami. Robiłam go po raz pierwszy kilka lat temu i ostatnio przypomniałam sobie o nim przy okazji świąt. Sernik zakwalifikować można do tradycyjnych polskich, z obowiązkowym dodatkiem masła i kruchym ucieranym ciastem. Ciasto jest naprawdę pyszne, rozpływające się w ustach, a powidła idealnie przełamują jego słodycz. Polecam wszystkim miłośników tradycyjnych(...)wypieków. Sernik kakaowy z powidłami - Harataniec Składniki Ciasto kruche: 3 szklanki mąki krupczatki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kakao około 2-3 łyżki śmietany (opcjonalnie) Sernik: 1 kg zmielonego sera do serników 100 g miękkiego masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mania Gotowaniapasuje tu idealnie. Całość tworzy słodko-wytrawny deser, który na stałe wpisuję w moje wrześniowe menu. Choć przyznam, że jest tak dobry, iż mogę go jeść przez okrągły rok. SERNIK Z GORGONZOLI Z GRUSZKAMI W SOSIE PIGWOWYM 75 g pokruszonych krakersów - użyłam domowych z tego przepisu (klik) 350 g twarożku - użyłam serka President 150 g gorgonzoli 100 ml śmietany(...)miski z twarogiem i wymieszać, by całość idealnie się połączyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wylać na spód z krakersów. Chłodzić w lodówce do momentu, aż sernik stężeje - u mnie nie trwało to dłużej niż 30 minut. Gdy sernik się chłodzi przygotować gruszki i sos. Gruszki obrać ze skórki, przeciąć na pół i wykroić delikatnie
KUCHARNIAorzechowe oraz śmietankę. Masę serową wylać na przygotowany spód. Batoniki pokroić w małe kawałki i pozatapiać równomiernie w masie serowej. Podobnie zrobić z masą kajmakową nakładaną małą łyżeczką. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut a następnie skręcić temperaturę do 145 stopni C i piec jeszcze przez godzinę. Sernik sprawdzić wykałaczką(...)patyczkiem do szaszłyków czy jest upieczone. Sernik wystudzić pozostawiając w otwartym piekarniku. Wierzch sernika posmarować masa kajmakową, posypać kawałkami batoników i posiekanymi orzechami laskowymi
Pyry na GazMasę serową nałożyć na podpieczony spód czekoladowy. Następnie małą łyżeczką wyłożyć mus malinowy i za pomocą wykałaczki rozprowadzić go w fantazyjne wzory (wbić wykałaczkę w mus i zakreślać kółka). Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wstawić formę wypełnioną gorącą wodą – około 1,5 litra) – 15 minut w temperaturze 175°C, po czym zmniejszyć temperaturę(...)piec kolejne 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik jeszcze na 15 minut zamknięty, a następnie uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 15 minut. Sernik po wyjęciu zostawić do ostygnięcia, następnie zdjąć dno oraz obręcz formy i wstawić sernik na kilka godzin do lodówki
BullioKiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik ten jest nieco odmienny od tych tradycyjnych, lecz ostrzegam: bardzo smakowity;) Połączenie smaku słonego i słodkiego zaskakuje bardzo pozytywnie:) Gorąco polecam, zwłaszcza do gorącej aromatycznej kawy. Składniki: nieduże opakowanie orzeszków ziemnych słonych, puszka(...)obieramy banany i kroimy je w plasterki, wykładamy kolejną warstwę na ser i herbatniki. 7. Masę kajmakową wkładamy w puszce do gorącej wody, następnie wykładamy ją jako kolejną warstwę sernika. Powtarzamy wszystkie czynności.(ser, banany, herbatniki...) 8. Na sam koniec, wierzch sernika posypujemy orzechami i polewamy polewą czekoladową. 9. Sernik wkładamy do lodówki (najlepiej
Kuchnia Pełna Pasjiśmietany 18%1 łyżeczka cukru waniliowego40 g budyniu (waniliowego)1 limonka3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczyPOLEWA:1/2 ciemnej czekolady (70% cocoa)opcjonalnie 1/3 białej czekolady dla akcentuPRZYGOTOWANIE spodu sernika:Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa i woreczka foliowego. Margarynę roztapiamy i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko razem dokładnie łączymy. Uzyskaną masę układamy na dnie silikonowej foremki(...)Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 60 min.Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Sernik dekorujemy polewą czekoladową po całkowitym ostygnięciu ciasta. Najlepiej wstawić sernik do lodówki na całą noc.Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej. Czekoladę przekładamy do szklanej miski, którą ustawiamy
kulinarnyJazastanawiam się dlaczego tak długo musiałam czekać na ten wypiek. Kiedyś ktoś mnie nastraszył, że sernik jest taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest(...)Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego. Zapraszam na sernik orzechowy na spodzie z herbatników.Składniki:400 g sera białego5 łyżek śmietany100 orzechów laskowych120 g cukru5 łyżeczek cukru waniliowego4 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej200 g herbatników80 g masłatabliczka białej czekolady + 2 łyżeczki mlekaSposób przygotowania:Herbatniki zgniatamy (można zmielić
Słodkie PrzyjemnościPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitysernik chałwowy upiekłam z myślą o moim tacie, który uwielbia chałwę. Czy ja lubię chałwę? Lubię, czasami zjem jak mnie naleci, ale pasjonatką nie jestem. Sernik wyszedł idealnie. Upiekł się pięknie, nie popękał. Ma zwartą konsystencję, dobrze się kroi i równie dobrze wygląda. Niebanalny smak. To tyle o serniku. Wracając do samej chałwy, użyłam grecką, która jakiś(...)śmietanki kremówki 36% (pół szklanki)Chałwę pokruszyłam, dodałam kremówkę i zmiksowałam w malakserze. Powstałą masę wylałam do rondelka i lekko podgrzałam, nie doprowadzając do zagotowania. Wylałam polewę na wystudzony sernik i wstawiłam na całą noc do lodówki. Polewa pod wpływem niskiej temperatury ładnie zgęstniała, tworząc fajną chałwową taflę :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje