się tu sporadycznie pojawiać i każdą wolną chwilę spędzać z aparatem z kuchni :) Dziś zapraszamy Was na bardzo pyszny sernik ze słodką, białą czekoladą i kwaskowatymi porzeczkami. Nasz sernik sporządziłyśmy ze zwykłego, ziarnistego twarogu - czyli coś idealnego dla fanów ziarnistych serników i pasch. Do wykonania nie będzie potrzebny Wam ani mikser, ani maszynka do mielenia twarogu, a tylko(...)dłońmi po to, aby dobrze przylgnęły do masy. Formę umieszczamy na środkowej półce piekarnika i pieczemy 15 minut w 180*C, a kolejne 35-40minut w 150*C. Sernik studzimy w otwartym piekarniku (przez co zapewnimy sobie równo opadnięty wypiek). Prawda, że banalnie proste? I obyło się bez miksera i maszynki do mielenia :) Smacznego
Symfonia SmakówDziś zapraszam na słodziutki, lekko kwaskowaty i mocno malinowy sernik na kruchym spodzie z pyszną polewą z jogurtu greckiego :) Z podanych składników przygotujecie sernik o średnicy 25 cm . Sernik inspirowany jest przepisem ze strony ' Moje Bistro '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 100 g masła 1/3 szklanki cukru 200 g mąki pszennej 1 żółtko Składniki na masę(...)masę serową, umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników. 3. Gotową masę przelewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60-70 minut, aż środek sernika będzie sprężysty. Wyciągamy, równomiernie pokrywamy jogurtem greckim wymieszanym z cukrem pudrem i z powrotem wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut. 4. Gdy sernik będzie już upieczony
My Culinary ArtSernik złota rosa (znany też jako łzy Wałęsy) jest chyba najdelikatniejszym sernikiem jaki jadłam. Delikatny, miękki i puszysty ... nie za mocno przesłodzony, o kremowej konsystencji i kontrastowo - dość mocno słodkiej bezie na górze, jest lubiany chyba przez wszystkich :)) A dlaczego sernik "rosa"? Prawidłowo, po wystygnięciu i "odleżeniu" kilku godzin w lodówce, na warstwie bezowej tworzą się(...)bursztynowe kropelki. Niestety ciasto trzymane czasem 5 minut dłużej w piekarniku pozbawione jest tej charakterystycznej ozdoby, jednak nawet i bez rosy sernik jest przepyszny :) I szczerze powiem, że mi smakuje nawet bardziej z wysuszoną, bezową warstewką na górze ... Składniki na ciasto: 2,5 szk l. mąki 250g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 3 żółtka
Walijskie PichcenieKwaskowaty, orzeźwiający, zimny wprost z lodówki sernik agrestowy. Wydarzenie na FB "Sernik na zimno z owocami" [ klik ] , będzie w nim pyszności co niemiara a ja dokładam swój sernik. Marzyłam o upałach i o takim serniku właśnie i jest wszystko jak być powinno w lipcu. Zapraszam do degustacji i polecam serdecznie. Agrestowy sernik na zimno
Moje Małe Czarowaniekoniec tygodnia kawowego zapraszamy Was na sernik z nutką kawy i cynamonową pianką. Składniki na spód sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka(...)temperatury 190 stopni i pieczemy 60 minut. Pod konie pieczenia sernika zaczynamy robić piankę cynamonową. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cynamon. Pianę nakładamy na upieczony sernik i jeszcze wkładamy do piekarnika obniżając temperaturę do 150 stopni i pieczemy 15-20 minut. Smacznego
Kuchenne Wariacjesernik z herbatą matcha i domowymi wegańskimi bezami ~ Miało być całkiem po wegańsku, sernik miał być z tofu, ale wolałam tofu zjeść na obiad :D Warsztaty kuchni wegańskiej zostały przełożone na środę...Co prawda niezbyt mi ten termin pasuje i teraz nie wiem, czy się wybiorę, ale jednak się postaram :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g twarogu mielonego 3-krotnie(...)domowych wegańskich bez (bezów? :P) Białko oddzielamy od żółtka. Twaróg, jogurt, żółtko, herbatę, ekstrakt i substancję słodzącą mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Przekładamy sernik do foremki żaroodpornej, na wierzch kruszymy bezy i wkładamy całość do piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut w 150*C, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik
breakfast of dreamswielkanocnym stole w tym roku. A sernik zrobiła moja mama :) Przepis znalazła w gazetce „Najlepsze ciasta” nr 3/2015. Zmieniła nieco proporcje i tu podaję jej wersję. Sernik chociaż bardzo słodki to ma tak delikatną konsystencję, że bardzo przypomina ptasie mleczko. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to koniecznie wypróbujcie przepis :) ciasto: 300 g mąki 100 g margaryny(...)szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu na sernik szklanka cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu śmietankowego 2,5 szklanki mleka 3,2 % 0/5 szklanki oleju 8 jajek szklaka cukru tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Składniki na ciasto zagniatamy
Mienta blogsiebie orzechy i podpiekłam spód. Druga zmiany tyczy się ilości masy serowej. Na tortownicę o średnicy 26 cm jest jej zdecydowanie zbyt dużo. Wystarczyło mi na upieczenie tego sernika i jeszcze jednego małego. Dlatego w składnikach podaję już proporcje zmniejszone o połowę. Natomiast dekorację sernika także dostosowałam do swoich potrzeb. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki(...)stała się gładka i lejąca. Na podpieczony spód wylać masę serową. Sernik piec około 70-90 minut w temperaturze 175 stopni. Wierzch ma być ścięty. W przypadku, gdy sernik zbyt szybko się zrumieni, przykryć go folią aluminiować i dalej piec. Gotowe ciasto wystudzić i przełożyć na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki. Dekoracja: Kajmak, masło
My simple kitchenmnie wyszło niecałe 30 minut, jednakże jeśli macie ustawiony zamrażalnik na mniejsze chłodzenie może to potrwać dłużej, jeśli macie nastawiony zamrażalnik na wysokie chłodzenie należy sprawdzać co jakiś czas sernik, by ten się nie zamroził- chyba, że taki macie zamysł. Uwaga: Sernik posiada żelatynę więc masy powinny szybko się ścinać należy sprawnie przekładać i wygładzać masy; słabszej jakości(...)żelatyna będzie ścinać sernik wolniej Gotowy sernik wyjmować, przy pomocy patyczków szaszłykowych, bądź ciepłego noża, delikatnie okalając nim brzegi. Można również jeśli jest duży problem z wyjęciem wstawić pojemniczek na zaledwie 2-3 sekundy do ciepłej wody. Położyć na pojemniczku talerz, następnie odwrócić do góry dnem. Dekorować przy pomocy truskawek, startej czekolady oraz świeżych gałązek mięty. Trzymać
KreatywnePinySernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest, przygotowany prawie natychmiast znika. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu. Składniki: ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć płaskimi kółkami z połowy ciasta, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Drugą część ciasta zostawić do wyłożenia na górę sernika. masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem, oddzielić żółtka od białek, ucierając stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać budyń, ser i aromat, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać
Kuchcik gotujeSERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE Kremowy sernik na wilgotnym kakaowym spodzie, z karmelizowanym rabarbarem - delikatny, aksamitny, mazisty, idealnie słodki z kwaskową nutą oraz przepyszną kakaową kruszonką. Szybciutki do przygotowania: zarówno składniki na ciasto jak i na masę serową wymagają tylko krótkiego zmiksowania. Ot, cała filozofia! Do tego soczysty rabarbar delikatnie skarmelizowany(...)odrobinie masła i cukru, i pyszny sernik do popołudniowej kawy albo herbaty gotowy :) Koniecznie wypróbujcie mój przepis w tym sezonie rabarbarowym, a poza nim śmiało możecie użyć innych, ulubionych owoców! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,75 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 100 g masła zimnego
Słodko-Słony Świat Ilonynigdy nie robiłam przeszperałam internet w poszukiwaniu przepisu. Trafiłam na blog Kasi , gdzie odnalazłam sernik czekoladowy z czereśniami. Całość pomimo lekkiego podpieczenia brzegów sernika (cóż piekarnik nie pierwszej młodości) wyglądała dość apetycznie, co do smaku jednak wolę ten tradycyjny ten wariant sernika jest dla mnie zbyt ciężki i syty, choć siostra stwierdziła że to niebo w gębie. Składniki(...)której będzie postawiony sernik) umieszczamy niskie naczynie żaroodporne). Wszystkie składniki masy serowej z wyjątkiem czereśni miksujemy na średnich obrotach, tak aby się połączyły, jednak nie zbyt długo (napowietrzony sernik może pękać po upieczeniu). Gotowy spód wyciągamy z lodówki, wylewamy na niego 1/3 sera, na to 1,5 szklanki czereśni, dalej ponownie wylewamy 1/3 sera, ponownie układamy
Kuchenne aromatydłuższego czasu miałam chęć na sernik na zimno. W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam:) Co prawda nie jest to typowy sernik tylko lżejsza wersja na jogurtach naturalnych. Mam jeszcze spory zapas mrożonych jagód, dlatego sernik jest jagodowy. Żeby ładniej wyglądała zrobiłam dwie warstwy, jedna zawiera całe jagody, druga zaś zmiksowane, co nadało jej bardzo ładny, fioletowy kolor(...)sernik, cóż place lizać! Spód: 200g herbatników, 4 czubate łyżki masła lub margaryny, 2 łyżki czekoladowych płatków. Herbatniki i płatki zmielić w blenderze na pył. Dodać stopione masło, wymieszać. Masę rozsmarować na dnie tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa serowa: 1000g jogurtu naturalnego, 25g żelatyny spożywczej, 160g cukru, 350g jagód (mogą
Z miłości do słodkościDziś zaskoczyłam domowników sernikiem ale takim oszukanym. Sernik na bazie mascarpone i jogurtu typu greckiego to puszysty i smaczny serniczek. Podczas pieczenia przeżyłam lekki stres bo sernik bardzo podrósł i już myślałam, że wypłynie. Ale udało się i uniknęłam katastrofy. Dlatego radzę Wam albo zrobić podwyższenie z papieru do pieczenia albo użyć formy o średnicy(...)większej. Potem sernik opadnie ale gdy się piecze to szaleje. Suma sumarum jest smaczny i delikatny, Sernik w duecie z Porcelaną Bogucice to super duet, prawda ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMasę serową nałożyć na podpieczony spód czekoladowy. Następnie małą łyżeczką wyłożyć mus malinowy i za pomocą wykałaczki rozprowadzić go w fantazyjne wzory (wbić wykałaczkę w mus i zakreślać kółka). Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wstawić formę wypełnioną gorącą wodą – około 1,5 litra) – 15 minut w temperaturze 175°C, po czym zmniejszyć temperaturę(...)piec kolejne 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik jeszcze na 15 minut zamknięty, a następnie uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 15 minut. Sernik po wyjęciu zostawić do ostygnięcia, następnie zdjąć dno oraz obręcz formy i wstawić sernik na kilka godzin do lodówki
Bullio