drugie urodziny mojego bloga upiekłam pyszny kolorowy sernik. Od razu widać na talerzu, że dookoła wiosna. Sernik jest dosyć słodki, bo został przygotowany na bazie słodzonego mleka skondensowanego. Na spód ciasta dajemy zmielone ciasteczka, a na wierzch bitą śmietanę. Inspiracja: Moje wypieki . Tęczowy sernik Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Spód: 120 g ciastek(...)środek tortownicy. Masy nie mieszamy ! Oczywiście kolejność kolorów może być dowolna, wszystko zależy od Was. Boki i dół tortownicy bardzo dokładnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu w kąpieli wodnej (tortownicę zanurzamy w większym naczyniu z wodą, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy) przez 60 minut. Sernik
Kulinarne przygody GatitySernik polany cytrynowym kremem to ciasto idealne. Słodki, ciasteczkowy spód, lekko kwaśny środek ciasta i aksamitny, cytrynowy wierzch. Poniższy sernik jest dosyć szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 3 duże jajka 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny + skórka(...)miski wrzucić zmielony ser, wbić jajka, dodać mleko zagęszczone, cukier waniliowy i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Za pomocą miksera wszystkie składniki ze sobą połączyć (nie miksować zbyt długo, bo sernik może opaść!). Pod sam koniec miksowania dodać sok z cytryny i startą skórkę. Ponownie zmiksować. Na spód ciasteczkowy wylać masę sernikową. Przygotowane ciasto piec w 150 ºC przez
UgotowaćSerniki to ciasta, które lubię jeść od czasu do czasu. Jednak sernik malinowy skradł moje serce. Pyszny, miękki i kremowy sernik na spodzie ciasteczkowym, otulony różową polewą. Idealny na święta jak i do kawy wśród grona znajomych. W poniższym przepisie użyłam malin w cukrze. Wiem, że aktualnie nie ma sezonu na maliny, ale spokojnie możecie je przygotować(...)waniliowy i maliny w cukrze*. Do przygotowanej masy serowej dodać śmietanę kremówkę i za pomocą miksera wszystkie składniki jeszcze raz ze sobą połączyć. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Sernik piec około 60-80 minut w 175ºC (jeżeli zauważycie, że podczas pieczenia wierzch ciasta zmienia kolor - przykryjcie górę ciasta folią aluminiową). Najlepiej, aby w piekarniku było dodatkowe naczynie
Ugotowaćwyprodukować sernik od początku do końca samodzielnie. Sama kupiłam mleko, no dobrze ja tylko ono samo się skwasiło ale ja już go odcedziłam zmieliłam i zrobiłam z niego sernik ha! Jestem z tego powodu bardzo dumna gdyż bardzo mi leżało na sercu, że nie mogę upiec swojego ulubionego ciasta. A wiecie co to dla was oznacza, taki udany(...)test próbny? Szykujcie się na zmasowany atak przepisów na sernik, muszę nadrobić ponad roczne zaległości. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm spód: 2 paczki herbatników 1/2 kostki masła masa: 1 kg mielonego twarogu puszka mleka kokosowego szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy 5 jajek 150 g śliwek Wykonanie: Masło rozpuszczamy w garnku na piecu. Herbatniki rozkruszamy
ciastkarnia na kruchym spodziebyły bez pestek..) Najważniejszym elementem przepisu jest odcedzenie jogurtu, dzięki temu pracuje się z nim jak z serem. Smak ciasta wyborny a kalorii znacznie mniej niż w tradycyjnym serniku. Jogurtowy sernik czy też może jogurtownik ;-) ? Polecam nie tylko tym, którzy liczą kalorie bo sernik jest pyszny! Składniki: Spód: 225 g mąki razowej (np. orkiszowej, pszennej) 150 g zimnego(...)odsączyć z kompotu - najlepiej na sitku. Jajka lekko ubić trzepaczką, dodając stopniowo cukier puder. Nie należy ubijać zbyt energicznie bo wtedy do masy dostanie się zbyt dużo powietrza i sernik nie będzie potem równy. Dodać odsączony jogurt, wymieszać masę łyżką lub trzepaczką. Wsypać mąkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać z niej ziarenka. Dodać wanilię
maniapieczeniaciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji – ja podaję przepis podstawowy, który(...)sobie jest pyszny. Sernik gotowany jest delikatny i po schłodzeniu przypomina mi w smaku lody. Jeśli nie znacie go to jest zdecydowanie warty uwagi. Sernik gotowany na herbatnikach: 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*) 4 ekologiczne jajka 200 g masła (1 kostka) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru
Poezja smakujego uroki. Jak Halloween to musi być z nutą strachu. Sernik jest z dodatkiem dyni czyli smak jesieni zachowany. Dla efektu wizualnego udekorowałam go czekoladową pajęczyną. Sernik dyniowy z pajęczyną SKŁADNIKI: Spód: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g rozpuszczonej czekolady 1 czubata szklanka mąki pszennej(...)Masa serowo-dyniowa 1 kg sera na sernik 1,5 szklanki puree z dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklaki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizjadłam tylko jeden kawałek, całą resztę pochłonął mój syn:) Wniosek z tego, że sernik nadaje się dla małych i dużych łakomczuchów, może jesteście jednymi z nich? Polecam! Sernik przygotowuję na bazie przepisu na serniczki z kajmakiem , wersja kawowo-czekoladowa to moja wariacja na temat ulubionych smaków:) Jest wilgotny, aromatyczny, smaki kawy i czekolady świetnie się uzupełniają(...)można przykryć go folią aluminiową i piec dalej. Czekoladę na polewę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy i po lekkim przestudzeniu nakładamy polewę na wierzch wystudzonego sernika. Odstawiamy, dekorujemy dowolnie. Wstawiamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego
KUCHARNIASernik zawsze kojarzył mi się z jasnym kolorem i śmietankowo -mlecznym smakiem . Postanowiłam jednak zmienić ten mój stereotyp . Stąd tez dzisiaj sernik z dodatkiem gorzkiej czekolady . Hmmm - smakuje zupełnie inaczej niż sernik ;) Co nie znaczy ,ze gorzej . Jest mocno czekoladowy , konkretny , dość ciężki . Jeden mały kawałek wystarczy, by zadowolić nasze kubki smakowe . Składniki : Na spód(...)zmielonych drobno cherbatników 80g roztopionego masła Masa serowa : 200 g gorzkiej czekolady pół szklanki śmietany 30% 1 kg sera na sernik 1 szklanka cukru pół opakowania budyniu waniliowego lub czekoladowego - proszku (ok 1 łyżki ) 3 jajka Polewa : 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie : Ciastka wymieszać z masłem i wylepić nimi dno tortownicy ( u mnie
Malinowa Kawiarenka. Był już świąteczny, były małe serniczki migdałowe, a dziś pora na kajmakowy. Bardzo kremowy, bardzo! Na spodzie herbatnikowym, w smaku przypominającym batoniki Twix. Jeżeli lubicie kremowe serniki, to ten przepis jest dla Was. Rodzinie smakował, ja jednak pozostanę przy bardziej konkretnych sernikach, ale kto co lubi :) A Wy jakie serniki lubicie bardziej? :)Składniki(...)Gotową masę przekładamy na ochłodzony, wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160`C). Pieczemy około 70 minut (25 minut przed końcem ustawiamy na pieczenie dolne).Gotowy sernik studzimy w formie, następnie wstawiamy na całą noc pod przykryciem do lodówki. Dekorujemy kajmakiem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościczęsto robię serniki, uznałam, że będzie to świetna okazja na przygotowanie kolejnego. Wszystkie przepisy które przeszukiwałam w sieci mi nie pasowały, nie lubię serników - deserów, tylko serniki-ciasta, takie sklepowe, gdzie można go poczuć. Te lekkie jak pianka mi po prostu nie smakują. Postanowiłam zrobić swój własny, a nóż widelec się uda? I wiecie co? Udało się(...)ciasta. Masę wylewamy na upieczony kruchy blat i pieczemy 60 minut w 200`CJa po około 30 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, aby się przesadnie nie przypiekło. Sernik studzimy w piekarniku, lekko uchylając drzwiczki. Po ostudzeniu wierzch dekorujemy karmelem, następnie ścieramy czekoladę na tarce i posypujemy poszatkowanymi orzechami laskowymi. Idealny smak uzyskamy po paru godzinach trzymania sernika
Słodkie Przyjemnościserową układamy owoce – u mnie fileciki z pomarańczy, wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka będzie całkiem zimna delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Sernik na zimno z owocami, to bardzo popularny deser. Warto wspomnieć, że historia serników „sięga czasów starożytnych kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta (była(...)lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach.” A w dzisiejszych czasach? Dla każdego – do kawy, herbaty… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sernik na zimno z owocami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkonimi zrobić. Chlebek bananowy...? Eee, jakoś nie miałam chęci. Koktajl...? Za dużo do picia na jeden raz. Wtedy przypomniałam sobie, że w Kuchni Nigelli widziałam kiedyś sernik bananowy. Czym prędzej zaczęłam wertować książkę - i tak! Jest. W dodatku z sosem toffi... Niewiele myśląc, zabrałam się za pieczenie. I uwierzcie - warto było! Sernik jest delikatny, wcale nie ciężki, choć(...)kremowy. Słodki, ale tak w sam raz. Z odrobiną sosu smakuje wybornie! Jak kiedyś będziecie mieli zbyt dojrzałe banany - to jest pomysł idealny!Bananowy sernik z sosem toffi od NigelliSkładniki:(na tortownicę o średnicy 23 cm)spód:125 g ciastek digestive55 g masłamasa serowa:700 g serka śmietankowego125 g jasnego brązowego cukru6 jajek4 dojrzałe bananysok z 1 cytrynysos toffi
Pożeraczka, czyli raz adobrzetwarogu czytaj sklep nie daleko mojego domu tak chyba szybko nie odpuszczę. Co gorsza nie słyszę buntu innych współlokatorów więc możecie się w najbliższym czasie spodziewać kolejnego przepisu an serniki. A nie, skłamałabym przecież zamierzam jeszcze zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga.Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu(...)wsypujemy do masy budyń i resztę składników. Nie zapomnijmy tylko o rodzynkach, dla chętnych można je wcześniej wymoczyć w rumie. Gotową masę przelewamy na wierzch upieczonego wcześniej ciasta. Całość sernika pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Należy uważać, żeby nie przypiec wierzchu ciasta za bardzo. Dekoracja według uznania, ja polałam sernik roztopioną czekoladą i lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie