Sernik ten znalazłam na blogu Relaxtime i od razu wydawał mi się bardzo smakowitym kąskiem :) Dodatkowo promocja w biedrze na twaróg umocniła mnie w przekonaniu, że sernik zrobić trzeba :) Na zgrabny serniczek potrzebujemy: CIASTO: - 80 g mąki - 40 g zimnego masła (dałam margarynę i tez żyję) - 40 g cukru pudru - 1 małe żółtko Wszystkie składniki należy(...)rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku. Brzoskwinie blendujemy. Masło, cukier i sok podgrzewamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, dodajemy brzoskwinie i rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki na czas stygnięcia sernika. Pamiętając, aby sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku :) Oczywiście musicie zerkać na mus, aby nie zdążył się całkiem ściąć zanim wylejecie go na sernik ;) Smacznego sernikowicze :) Skomentuj
MamaOskarkaprzepis do którego użyłam Advocaat Dalkowski Starotoruński . Zrobiłam jedno z naszych ulubionych wypieków, a jest nim oczywiście sernik. Delikatny, puszysty i z lekko wyczuwalnym smakiem i aromatem adwokatu. Sernik w smaku jest boski, po prostu place lizać. Sernik podany na talerzyku z kolekcji Ksenia Platin z Porcelana Bogucice. Składniki: Kruche ciasto: 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa(...)podpieczony spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik jeszcze około godziny w piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić. Najlepiej całą noc. Masy serowej nie miksujemy za długo ani na zbyt szybkich
Ala piecze i gotujewkładamy całość do lodówki. Pozostałą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody. Galaretki rozpuszczamy w ½ litra gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli masa bananowa na serniku stężała już możemy przystąpić do kolejnych kroków. Pozostałą masę serową miksujemy z cukrem pudrem i dalej miksując dodajemy powoli żelatynę. Masę serową wykładamy do tortownicy, wyrównujemy i ponownie do lodówki. Czekamy(...)układamy na serniku jeden koło drugiego lekko dociskając. Nastepnie zalewamy całość galaretką i wkładamy do lodówki. Czekamy, aż całość zastygnie i sernik jest gotowy. SMACZNEGO 3.2.2929 The post Sernik na zimno z bananami appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnydomowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika przyrządzona by wykorzystać jogurt ananasowy, za którym Małżonek nie przepada. Tym razem bez jajek by i Synek mógł cieszyć się tą słodyczą ;) Składniki (na wcale niemały serniczek): 1 duży jogurt anansowy(...) wykładamy biszkoptami. Wylewamy na nie gęstniejącą masę i wstawiamy do lodówki. W tym czasie wystudzamy galaretkę wiśniową przygotowaną wedle instrukcji na opakowaniu. Kiedy jest już zimna wylewamy na sernik. Jeśli dekorujemy owocami należy najpierw zaleć cienką warstwą galaretki i poczekać aż stężeje by "przygwoździć" owoce do sernika. Jeśli owoce wrzuciliśmy do środka lejemy całość i wstawiamy do lodówki
Kuchnia po mojemuszybki sernik dla miłośników kawy. Bardzo kremowy i rozpływający się w ustach. Połączenie kawowej masy serowej z owocową górą komponuje się idealnie i stanowi ciekawe połączenie. Polecam!! Sernik cappuccino z frużeliną jagodową Składniki: Spód: około 400 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku Masa serowa: 1 kg sera na serniki(...)zawartość szklanki do rondelka. Podgrzewamy do momentu aż wszystko zgęstnieje. Owoce powinny mieć konsystencję konfitury, jeśli będą zbyt rzadkie możecie dodać jeszcze odrobinę mąki. Gotowe owoce przekładamy na wierzch sernika
Mania GotowaniaSernik :) o sernikach powiedziano chyba już wszystko- ten sernik należy do moich(...)ulubionych i nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Jest puszysty- mąż porównuje go do ptasiego mleczka. :) Czasami aż nie mogę uwierzyć ze Pan Małżonek nie lubił kiedyś serników- bo sernik znika szybciej niż się go robi :) Kochani, polecam i zachęcam do pieczenia . Składniki : 1 masło 1 kg startego sera 8 jaj 1 1/3 szkl cukru
Smaki Edytydodatek masła. Możecie, ewentualnie, je pominąć i wypróbować bez tłuszczu, gdyż twaróg jest tłusty, kremówka także, więc jeśli nie dodacie masła, na pewno nic się nie stanie, a sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Po za tym - rewelacyjny :D Składniki: 3 kostki białego twarogu - każda po 200 gram 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka śmietany 36% 1 cytryna(...)przekładam masę, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut. Zmniejszam temperaturę do 150'C i piekę jeszcze przez 40-45 minut. Upieczony sernik zostawiam by wystygł. Rada: sernik najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie, wtedy brzegi ciasta będą równiusieńkie
Ciasteczkowy Potwórsernik zobaczyłam w Małej Cukierni i jako, że serniki uwielbiam, od razu postanowiłam, że go przygotuję. I przygotowałam, a co? Ser, banany, czekolada i wiśnie... ja dołożyłam jeszcze czerwoną porzeczkę, wszystkie składniki świetnie się zgrywają i bardzo do siebie pasują... Zresztą możecie spróbować sami... Spód: 1 łyżeczka kakao; 100 g masła; 150 g mlecznej czekolady; 50 g płatków(...)garnku stała u mnie całą noc, bo nie chciała tężeć i szczerze mówiąc, spisałam ją już na straty. Rano jednak okazało się, że delikatnie stężała, więc wyłożyłam ją na sernik. W lodówce "złapała" konsystencję, o jakiej marzyłam
In my kitchenSernik z malinami bo akurat sezon na maliny, ale owoce do tego ciasta dobieramy według własnych upodobań:) Sernik jest delikatny o lekko cytrynowej nucie. Mnie i moim znajomym smakował, więc może i Wy w tym serniczku zasmakujecie?:) Spód ciasta: cieniutki biszkopt waniliowy wg własnego przepisu; Składniki na masę serową: 1 kg sera waniliowego*; 300 g cukru pudru(...)jogurtem. Jogurt dodać do sera i wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i ponownie delikatnie wymieszać. Lekko tężejącą masę serową wylać na spód biszkoptowy ułożony w tortownicy o średnicy 26cm. Sernik wstawić do lodówki, aby masa co nie co stężała. Na wierzch sernika wyłożyć owoce (u mnie maliny) i zalać rozpuszczoną tężejącą lekko galaretką. Gotowy sernik należy dobrze
In my kitchentylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca(...)lekko zgęstniała, cały czas przy tym mieszając, by się nie przypaliła. Polwę lekko przestudzić i ostrożnie wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze polewa ładnie zgęstnieje. Moje uwagi: Sernik piekłam również w formie prostokątnej o wymiarach 25cm x 30 cm, przy czym podwoiłam podaną ilość składników
In my kitchenpochodzi ze strony blue spoon . Moja masa serowa była bardzo płynna mimo dodatku skrobi dlatego też masy makowej nie rozprowadziłam dokładnie po całości. W niczym to jednak nie przeszkadzało :) Sernik delikatny i bardzo smaczny, i nie tylko na świąteczny czas!!! Sernik makowy 1 kg dobrego sera 1/2 cytryny 3 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)składniki powinny być w temp. pokojowej Ser ucieramy z cukrem (ok 5 minut), dodajemy sok z cytryny i miksując na niskich obrotach dodajemy pojedynczo jajka – po każdym krótko miksujemy. Sernika nie powinno się zbyt długo miksować by nie opadł z powodu zbytniego napowietrzenia. Jeśli masa serowa jest za rzadka dodajemy wówczas mąkę ziemniaczaną, jeśli zbyt gęsta – śmietanę. Tak przygotowaną masę
Dzieje kuchennej Wiewiórysoli na pianę, dodajemy stopniowo cukier. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy sok z cytryny. Masę kokosową wykładamy równomiernie na sernik, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 120 st. C ok. 1 godz. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia
Domowy Smak Jedzeniaciasteczek. Wspaniały! O idealnej konsystencji - zbity, ale nie za twardy, kremowy i mokry ale nie rozwalający się. Lekko alkoholowy, w sam raz słodki - w smaku nie podobny do żadnego sernika, jaki do tej pory jadłam. Na prawdę ciężko poprzestać na jednym kawałku. Koniecznie musicie go wypróbować, ja zrobię go jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: (na tortownicę 24-26cm) SPÓD(...)wypełnione wodą, a na wyższej formę z sernikiem. 5. Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie lekko ciepły posypać wierzch startą czekoladą (lepiej się przyklei). Zimny sernik wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Inspiracja: Blog przepisowy
Kto ugości moich gości?Sernik dyniowy z sosem czekoladowym Dyniowych słodkości ciąg dalszy. Wspaniały kremowy sernik. Jutro napiszę o nim coś więcej, a na razie sam przepis. Składniki: Ciasto 300 g mąki 50 g kakao 200 g masła 120 g cukru pudru szczypta soli 1 jajo 1 żółtko Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść kruche ciasto. Schłodzić 45 minut w lodówce. Piekarnik(...)rozgrzać do 190C. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Gęsto ponakłuwać widelcem. Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową, aby uniknąć zmoczenia sernika podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi piec 10 minut. Zdjąć obciążenie i papier, podpiec jeszcze 5-7 minut. Masa serowa
Pełny talerzskórkę z pomarańczy (co nie jest koniecznie, ale robi dobry aromat). Do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy średnicy 26cm (można wysypać bułką tartą lub wyłożyć formę pergaminem), wlewamy kolejno warstwy sernika. Na środek formy wlewamy po około 2 łyżki białej masy, na środek białej masy wlewamy 1 łyżkę czarnej, po czym na środek czarnej znowu 2 łyżki białej(...)masa się skończy. Oczywiście jeśli ktoś nie lubi się bawić, może zrobić mniej warstw. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 1 ½ godziny. Po upieczeniu sernik pozostawiamy na około 15 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy całkowicie wystygnie wyjmujemy z tortownicy i robimy polewę. Czekoladę kroimy lub łamiemy na mniejsze części, wsypujemy
Smakowy Raj