spożywać 70 owoców dziennie, dzieci przez pół -orzechy ziemne niesolone, są bardzo zdrowe -ziarenka czerwonego pieprzu na oczka- sowa jak się patrzy! -natka pietruszki, bazylia -musztarda i glassa sojowa -schab pieczony w domu- wiem wtedy co jem! -troszkę czerwonej kapusty -kawałeczek skórki od jabłka na nosek Z podanych składników staramy się zrobić naszą Sowę siedzącą na drzewie i wypatrującą dzieci
Z Kuchni Do Kuchnimetodą prób i błędów, zagościł na naszym stole taki obiad. Jest pyszny, naprawdę. Ostro- kwaśny, z wyczuwalną nutą chrzanu. Składniki: ok 1 kg schabu bez kości sól pieprz sól czosnkowa lub czosnek granulowany 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia Sos: 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki tartego chrzanu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Bea(u)ty kitchenwpis dodaję dopiero dziś :) Trochę późno, ale jeszcze nie jedna niedziela przed Wami, więc jak komuś spodoba się przepis, może go wykorzystać innego dnia :) Polecam Składniki: 1 kg schabu bez kości 15 dag żółtego sera 2 małe pory 15 dag masła 3-4 długie liście pora 1/2 szklanki rosołu- może być z kostki sól pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam
Bea(u)ty kitchenChapati (Roti), które dostałam ze sklepu Bombay Bazaar wyglądają prawie identycznie jak tortille. Chlebki po posmarowaniu pastą jajeczną z rzeżuchą obłożyłam liśćmi sałaty, plasterkami pomidorków koktajlowych i cienkimi plastrami schabu peklowanego parzonego. Taki chlebek indyjski można przygotować również samemu wykorzystując na każde 100 g mąki 50-55 ml wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zostawiamy przykryte na ok. 15 minut, następnie odrywamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniego wędlinę lub mieli na mielone... Ja polubiłam je bardzo w wersji obiadowej (choć w moim rodzinnym domu się jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie. Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie obiadowe, które "robi się samo". Pasuje praktycznie do wszystkiego - ziemniaków, ryżu, kaszy czy kluseczków. Jeden
Kto ugości moich gości?kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona) 0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną) 0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszny, aromatyczny kurczak w sosie winno-musztardowym z dodatkiem śmietanki. Potrawa inspirowana przepisem ze strony ' Magazyn Kuchenny '. Zamiast z kurczakiem, danie możecie przygotować ze schabem. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 2 osób: 4 udka (bez podudzi) 3 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oleju 1 mała cebula, pokrojona w ósemki 3 ząbki czosnku w łupinkach 3 gałązki tymianku 100 ml białego
My Culinary Artwiem co jem. Ja tez od jakiegoś czasu tak robię i dlatego ciągle szukam nowych pomysłów na zrobienie idealnych delikatnych i soczystych wędlin, bo łatwo jest wysuszyć w obróbce schab czy szynkę. I taki tez przepis znalazłam na blogu u Aniado i dzisiaj go wam przedstawiam. Jest to szynka gotowana 2 razy po 15 minut w korzennej zalewie, wychodzi wilgotna
Bernika - moj kulinarny pamietnikSoczysty, aromatyczny schab otulony ziemniaczaną koszulką / zobacz / z surówką selerową podaną w połówkach ugotowanych buraczków /z obacz / to moj a pyszna propozycja na świąteczny obiad. Wesołych Świąt
Zakamarki mojej kuchniSernik i babka upieczone, schab jeszcze się marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym
Czerwień i błękitDzisiaj przedstawiam wam pysznego gotowanego schaba ;) Składniki: - 1kg schabu - sól pieprz do smaku Wykonanie: Umytego schaba nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na 3dni pod przykryciem. Wkładamy mięso do zimnego mleka i podgrzewamy od chwili zagotowania gotujemy na wolnym ogniu przez 25min, po tym czasie odstawiamy z gazu i czekamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego
Tanio szybko zdrowobył ciągle taki sam. Bo w nadmiarze wszystko się znudzi. A chodzi o to aby było smacznie i inaczej. Tak sobie dumałam i postanowiłam wykorzystać tym razem do schabu przyprawy meksykańskiej. I muszę przyznać, że to było dobre posunięcie. Mięsko smaczne i inne. Na świąteczny stół idealne ale oczywiście nie tylko świąteczny. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniŚwięta bez szynki? To chyba niemożliwe. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak proste jest przygotowanie dobrej domowej wędliny. Był już schab dojrzewający , biała kiełbasa , szynka drobiowa , kiełbasa suszona dojrzewająca , a teraz będzie - Szynka domowa pieczona. Składniki: - 2,5kg surowej szynki Marynata: - 1 opakowanie peklosoli (50g) - 500 ml wody - liscie laurowe - ziele angielskie - 1 główka czosnku
mojewypiekiinietylkoTaki schab zrobi każdy bez obaw, że coś się nie uda, coś nie wyjdzie. Praktycznie robi się sam. My tylko musimy zagotować zalewę i pilnować czasu. A schabik potem będzie pyszny, soczysty i idealny na każdą okazję a najbliższą są przecież Święta Wielkanocne. Jeśli jeszcze tą metodą nie przygotowywaliście mięs do pieczywa to koniecznie to nadróbcie. A schabik pięknie się
Ewa w kuchninajlepsze i powstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu
Pełny talerz