Wersja szybko gotującej się grochówki z połówek grochu. Taką grochówkę gotuję po wcześniejszym pieczeniu schabu lub chudego boczku , gdyż wykorzystuję do niej powstały sok. Wiem, że w grochówce powinna być kiełbasa i boczek, jednak w tej szybkiej nie ma - dlatego jest na pewno mniej kaloryczna. 1 1/2 szklanki połówek łuskanego grochu sok powstały po pieczeniu dowolnego mięsa lub wywar
Kuchcik gotujeSzynka peklowana z szynkowara Jajka z sałatką rybno warzywną Schab z gorczycą i kolendrą Szynka wieprzowa Babka z kisieli Babka czekoladowa z szampanem Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem Babka adwokatowa Jajka z farszem z bobu Babka cytrynowa Pasztet domowy Mazurek kokosowo orzechowy Mazurek kajmakowy Maślany baranek Czekoladowy zajączek Baranek orzechowy Babka ucierana z żurawiną Zajączki wielkanocne z jajka Kurczaczki
Ala piecze i gotujefasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach i pomidorowym sosie Schab z jabłkami i pomarańczą Rolada z indyka z papryką i marchewką
Ala piecze i gotujewyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet? Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam
Na słodko lub wytrawniemożecie serwować z kaszą kuskus, ryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g mięsa wieprzowego (może być schab) 1/2 czerwonej papryki 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 łyżki sosu worcestershire Lea & Perrins 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę
kulinarnyJawykorzystać w kuchni na różne sposoby. Oto jeden z nich. SKŁADNIKI NA ROLADY: 12 plastrów schabu 1 łyżeczka masła 1/2 cebuli 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz starty żółty ser oliwa do podsmażenia roladek SKŁADNIKI
Kuchnia w opałachsieci przepisem postanowiłam połączyć śliwki suszone z piersiami z kurczaka. Nie obyło się bez lekkiej modyfikacji na własny użytek, ale i tak polecam. Śliwki suszone nie tylko do schabu :) SKŁADNIKI: 3 duże piersi kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 60 g suszonych śliwek, pokrojonych 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki soku z cytryny 4 płaskie łyżki bułki tartej
Kuchnia w opałachschabowy nie jest zły :) Moja dzisiejsza wersja standardowego schabowego, jest trochę wzbogacona. Może całe danie nie jest niskokaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 8 pieczarek 1 ser Camembert President 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia 1 średnia biała kapusta 200 g wędzonego boczku 1 mała cebula sól pieprz
Kuchnia w opałachabyśmy się lekko rozluźnili - kieliszki nie stoją puste ;) W oczekiwaniu na gości Menu jakie przygotowaliśmy to: Bukiet sałat z wątróbką drobiową, pomidorkami i przepiórczymi jajkami z bazyliowym dresingiem Żurek Schab pieczony ze śliwką i morelami na puree ziemniaczano-selerowym z warzywami julienne Tu z racji tempa w jakim wydawaliśmy dania, musicie uwierzyć mi na słowo, że wszystko wyglądało smacznie
Kuchnia w opałachprzygotowaniu, idealna dla niespodziewanych gości:-) Składniki: opakowanie makaronu tortellini z mięsem 1 świeży ogórek 1 puszka kukurydzy pęczek koperku przyprawa ziołowa do sałatek (np. knorr) 15 dkg wędzonego schabu (polędwica) 15 dkg suszonej kiełbasy (dobrej jakości i mocno ususzonej) ok. 3 łyżek majonezu Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ogórek i wędlinę kroimy w kostkę. Ogórek, wędlinę, kukurydzę, ostudzony
IMPRESJA SMAKUsamo jak karkówkę można zrobić schab, jest równie dobry. Składniki: 2 kg karkówki 200 g suszonych śliwek kalifornijskich 3-4 łyżki octu balsamicznego 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego suszony rozmaryn 1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego) sól pieprz Wykonanie: Marynowanie: Karkówkę nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym. Oprószamy rozmarynem, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie
IMPRESJA SMAKUbardzo szybkich sałatek do wypróbowania... może któraś przypadnie wam do gustu Składniki: 125 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki ananasa 100 g wędliny (np. wędzonego schabu) 1/2 pora (tylko biała część) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie: Ser, ananasa i wędlinę kroimy w kostkę najlepiej podobnej wielkości. Pora kroimy w półkrążki. Fasolę odcedzamy
IMPRESJA SMAKUsmaczny obiad, który warto zjeść od czasu do czasu. Moja wersja była z filetami z piersi z indyka, ale danie to można zrobić również z piersią z kurczaka lub schabem. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia 1 duża
Passions hobbies lifearomatyczne w idealny sposób wysuszone, bo zachowały pełnię smaku. Trudno osiągnąć to w warunkach domowych, susząc grzyby w piekarniku. Tę pełnię smaku czuć w daniu, polecam! :-) Jeśli dodamy mięso (schab, filet z kurczaka/indyka), mamy pełnowartościowy obiad. Ja pęczotto potraktowałam jako dodatek do pieczonego mięsa. Aparat niestety nie jest moim sprzymierzeńcem w pochmurne dni, stąd takie zdjęcia. 1 szklanka kaszy
Szefowa kuchniPieczone szynki, schaby na pewno lubimy, dlatego można również urozmaić piekąc domowego klopsa. Na pewno doskonały dodatek do codziennych kanapek. Prosty w przygotowaniu. Proponuję dzisiaj klopsik z mieszanym mięsem wieprzowo - indyczym i kawałkami piersi z kurczaka. Pieczemy w formie lub bez. W formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego
W kuchennym oknie Ewy