można stworzyć naprawdę coś wspaniałego :) SKŁADNIKI 2 kromki ulubionego pieczywa ( u mnie chleb staropolski) pieczony kurczak ( u mnie pierś z kurczaka, doskonałe będą też udka czy skrzydełka lub pieczony schab) pomidor czerwona cebula kiełki ( lucerny, brokuła, rzodkiewki) majonez krem balsamiczny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mięso pokroić w nieduże kawałki ( jeśli używamy skrzydełek lub udek, po prostu oddzielić mięso od kości
DefinicjaSmakumożna się mu oprzeć :) Podaję z pieczywem lub ziemniakami. Bigos podałam na talerzu z kolekcji ANTONIO od Porcelana Bogucice 1 główka młodej kapusty 50 dag wędzonych żeberek lub schabu puszka pomidorów z czosnkiem ( 400 g) 40-50 dag dobrej, cienkiej kiełbasy 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 2-3 listki laurowe parę kulek ziela angielskiego sól wg smaku
Takie tam pichceniespodków, 6 talerzyków deserowych, mlecznik, cukiernica i dzbanek) od Porcelana Bogucice, otrzymuje Iwona Cieplik za Czterosmakowe ciasto z masą serową wg siostry Anastazji http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/01/czterosmakowe-ciasto-z-masa-serowa.html oraz-Schab w mleku -domowa wędlina- http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/03/schab-w-mleku-domowa-wedlina.html Książki powędrują do Justyna Dragan (Pascal i Okrasa) za Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami - http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/02/ciasto-makowe-z-serem-i-brzoskwiniami.html Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz
Takie tam pichcenieMusztardy można oczywiście używać tradycyjnie - jako dodatek do wędlin czy grillowanych mięs i kiełbas, ale u mnie sprawdziła się ona głównie jako dodatek do mięs - na zdjęciu powyżej plastry schabu posmarowane zostałymusztardą, a później zapieczone - dzięki temu miały wspaniały smak, a w środku dodatkowo zachowały soczystość. Przepis na roladki dostepny tutaj . Na moim blogu znajdują się również recenzje innych produktów
Kto ugości moich gości?pewnością będę powtarzać , bo jest to przepyszny, rozgrzewający posiłek, niezwykle szlachetny i bogaty w smaku. Koniecznie spróbujcie! :) (Informacje o kormie dzięki uprzejmości Wikipedii) Składniki: 350-400 g schabu wieprzowego lub chudej szynki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych z ziaren) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka maku
Kuchnia Prezydentowejzasadzie z spora miska z grubą pajdą chleba posmarowanego masłem wystarczy za cały obiad. I taki polski... :) Składniki: 300-400 g kości wieprzowych np.żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1 cebula 1 spora garść grzybów leśnych mrożonych lub suszonych (suszone trzeba namoczyć poprzedniego wieczoru, następnie
Kuchnia Prezydentowejzrobić sałatkę. Majonez wymieszać z solą, pieprzem i odrobiną musztardy. Wlać na sałatkę, wymieszać, wstawić do lodówki, aby smaki sobą przeszły i sałatka się przegryzła. Idealna do kanapek np.ze schabem pieczonym, chrupiącym chlebem wiejskim. Smacznego! Sałatkę podałam na Porcelanie Bogucice
Z Kuchni Do KuchniŻurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa
Wiem co jemZawsze na świąteczne śniadanie przygotowuję dla mojego męża jakieś danie w galarecie, ponieważ jest ich wielkim miłośnikiem. W tym roku był to schab w brzoskwiniach. Mięso duszone w soku jabłkowym z dodatkiem cynamonu i goździków jest soczyste i aromatyczne, a galareta z soku brzoskwiniowo-cytrynowego słodko kwaśna. Kto lubi takie zestawienia niech wypróbuje ten przepis." Czytaj więcej
Wiem co jemnajlepsza zupa pomidorowa jest na pokrzyptowiźnie, a moje dzieci chyba odziedziczyły po dziadku ten smak, bo też za nią przepadają. Pokrzyptowizna to nic innego jak kości po wyjęciu schabu środkowego. Wywar przyrządzony na nich ma zupełnie inny smak niż rosół drobiowy, dość powszechnie stosowany jaka baza do zupy pomidorowej. Przepis dodaję do akcji „Pomidorowa Pudliszkowa.” Czytaj więcej
Wiem co jembyło coś nowego specjalnie przygotowanego na tę okazję. Nie było więc co kombinować, tylko trzeba było postawić na tradycję. Wybór padł na śledzia w sosie jogurtowym i świąteczny schab ze śliwkami. Oba moje przepisy jak też pozostałych osób można znaleźć na stronie portalu Prozdrowie. Dodatkowo każdy opatrzony jest komentarzem dietetyka, co może pomóc w wybraniu potrawy. Są tam nie tylko
Wiem co jemobiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej. Zazwyczaj podaję do tego moją sałatkę z kapusty i buraczków .” Czytaj więcej
Wiem co jemTakie faszerowane cebule są świetnym dodatkiem do steków, pieczonego schabu czy mielonych kotletów. Mogą też stanowić przekąskę lub małe samodzielne danie. Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze
Wiem co jemtych dań, które z konieczności ewoluuje w trakcie przyrządzania – miały być roladki, wyszło coś zupełnie innego, równie smacznego dzięki trafionym przyprawom i płatkom kukurydzianym :) Składniki: 2 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz ostra papryka w proszku przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią mąka pszenna do oprószenia 2 białka – można wziąć całe jajko płatki kukurydziane olej do smażenia Wykonanie: Kotlety
Kuchenne zapiski EdytyPyszności, aż szkoda, że było ich tak mało :) Składniki: 20-25 dag pieczarek mała cebula łyżeczka masła sklarowanego 3 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz suszony koperek 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki oleju Wykonanie: Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam
Kuchenne zapiski Edyty