własny. Nie ukrywam iż kiedyś także bazowałam na zakwasie kupionym w sklepie. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z wypiekaniem chleba na zakwasie, a trwa to już ponad 3 lata, nie kupuję już żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia
Smaczne Zdrowewłaściwe, są słodycze? Najprościej jest napisać, że słodycze to monosacharydy, czyli cukry (węglowodany) proste. Powoduję szybkie dostarczanie energii, ale również i szybką jej utratę. Gdzie ich najwięcej się kryje? słodzone, gazowane i kolorowe napoje batony, cukierki, żelki, czekolady chipsy, frytki, solone paluszki produkty z białej mąki: chleb, kajzerki, makaron, drożdżówki owocowe jogurty i serki owoce Jak przestałam je jeść? Moja(...)pozwoliłam sobie na kilka sztuk. Ciasta i ciasteczka nie miała w ustach od kiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać, czyli ponad rok. Postanowiła wykonywać większość produktów sama m.in zaczęłam piec chleb na zakwasie, od czasu do czasu zrobię jakieś zdrowe ciastka lub jednoporocjowe ciasto. Jem więcej owoców i warzyw. Od tamtych momentów jestem inną osobą, zmieniłam w sobie wszystko. Dbam
Truskawkowa FiestaPrezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i
Grahamka, weka i kajzerkaprosty i pyszny sposób spożytkować resztki z ugotowanego/pieczonego mięsa? Zrobić pastę! :) Smarowidło gotowe w 5 minut, o konsystencji pasztetu, fantastyczne do posmarowania chleba czy jako dip do przekąsek. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, to wystarczy dodatek chili czy odrobinę cayenne, dla fanów orientalnych smaków polecam świeżą kolendrę lub harissę- ile upodobań tyle wersji smakowych! :) Ja najbardziej lubię jej delikatną i klasyczną
Kraina Miodem PłynącaPrzepis na te proste skony udowadnia, iż mając kilka podstawowych składników, które chyba zawsze są pod ręką, w krótkim czasie można przygotować prawdziwie eleganckie bułki w
Grahamka, weka i kajzerkaZ podanych składników wychodzi ok.10 gołąbków. Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone
prawdziwe jedzenieSmakowita alternatywa dla zwykłych kanapek czyli chrupiące i aromatyczne grzanki z leśnymi grzybami i żółtym serem to prosty i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę. składniki na 6-7 grzanek 6-7 kromek chleba 6-7 plastrów żółtego sera 40 dag grzybów leśnych 1 jajko 1 duża cebula 2 łyżki oliwy
Smakowite DaniaDawno już chleba nie piekłam... W ten weekend, zaczynając od dzisiaj, będę zajęta pieczeniem ciast - w niedzielę idziemy na pierwsze urodziny, co wymaga przygotowania tortu dla dziecka i sernika dla mamy. Sernik - wiadomo - prosta sprawa, szczególnie, że dostałam konkretne wytyczne - klasyczny, z rodzynkami, na kruchym cieście, z kratką albo bezą. Gorzej z tortem, bo usłyszałam, że jaki zrobię, będzie dobrze(...)urodziny ma C., więc będzie jeszcze ciekawiej, bo do mojego pieczenia dojdzie C. gotujący obiad, a i posprzątać trzeba... Damy radę (grunt to optymizm).Dzisiaj mam dla Was chleb nietypowy, który upiekłam jeszcze przed Wielkanocą.Przepis znalazłam w Brød: 100 lækre opskrifter, i zaintrygował mnie od samego początku: po pierwsze fantazyjnym kształtem (który tak dobrze mi nie wyszedł
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWspominałam Wam wczoraj o panującym u nas czasie na koktajle. Dzisiaj proponuję bardzo orzeźwiający, prosty w przygotowaniu, bez mleczny koktajl, który zrobiłam specjal for Córcia. Smakował
Dzieje kuchennej Wiewióryzwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe mleko, kefir, maślanka. Powód już podaję. Soda najlepiej działa w towarzystwie kwaśnych produktów. A jeśli nie wiesz jak zrobić zsiadłe mleko to prosty przepis znajdziesz na stronie o mleku.Składniki na mały bochenek(...)miękkie ciasto. Formujemy płaski bochenek i układamy na blasze podsypanej mąką bądź ziarenkami siemienia. Ciasta na sodzie zawsze od wierzchu pękają więc nacinamy je "po swojemu", dzięki temu chleb równo wyrasta. Chleb smarujemy po wierzchu mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.Upieczony bochenek od góry jest złocisty a opukiwany od spodu wydaje charakterystyczny głuchy odgłos
prawdziwe jedzenieDodatki do chleba staram się robić od podstaw (rzadko kupuję gotowe, przetworzone w sklepie). Z reguły przygotowuję 2 różne rodzaje past na kilka kolejnych dni . Poniżej prosty przepis na pastę z roślin strączkowych, tym razem z czarnej fasoli. Pomysł podpatrzony u Jadłonomii. Po więcej inspiracji, zajrzyj tutaj . Składniki: kilka łyżek oleju do smażenia 1 czerwona lub biała cebula
Qlinarnie i QlinarnieTo przepis z tych super prostych. Jednak podstawą jest dobry wywar , nie ważne czy drobiowy czy wołowy - grunt żeby był domowy. składniki1l domowego wywaru mięsnegogarść
Stare Garydające mnóstwo energii śniadanie :) Składniki : Chleb tostowy masło orzechowe banan Wykonanie : Przygotowujemy 4 kromki chleba tostowego Każdą smarujemy masłem orzechowym z jednej strony Banana kroimy w plasterki - układamy na jednej kromce przykrywamy drugą . Zapiekamy w opiekaczu Gotowe - banalnie proste , a jakie pyszne
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęOstatnio naszło mnie na robienie past. To fajny i prosty sposób na to, żeby nasze kanapki lub kanapki naszych dzieci nie były nudne. Wiadomo, że najczęściej
Kulinarne przygody Gatity