Uwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być(...)odsyłał. Po drugie: jest łatwy w zapamiętaniu. Proporcje zapamiętuję na zasadzie 3-3-1, pół-pół-ćwierć. Po parokrotnym powtórzeniu nie ma już możliwości pomylenia się. Po trzecie: jest prosty i błyskawiczny. Poza czasem wyrastania, robi się to bardzo szybko – tak naprawdę wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki
Proste-przepisy.plMiałam natłok zajęć stąd moja chwilowa nieobecność. Ale wracam i postaram się pisać częściej. Chlebek, który dzisiaj Wam chcę pokazać jest banalnie prosty w wykonaniu, a jego smak jest pyszny! Chlebek wyrasta w nocy, rano chwile się grzeje i chwile piecze. Co ciekawe bardzo długo utrzymuje świeżość, nawet na 3 dzień jest smaczny. Jest doskonały do kanapek z wędliną(...)wody łyżeczka soli łyżeczka cukru żółtko do posmarowania wierzchu łyżeczka sezamu lub maku Wykonanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie
dom-agi.plChrupiące i rumiane paluchy, z przyprawami jakimi lubimy. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi, banalnie proste wykonanie! Składniki: 25 dag dobrego wiejskiego twarogu 25 dag masła
Apetyczna babeczkałyżka koncentratu pomidorowego 1kg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów 1 łyżka cukru 1 mała czerstwa ciabatta (100g) pokrojona na kromki i zapieczona w opiekaczu ( ja dodałam czerstwego chleba) pół łyżeczki bazylii w proszku bazylia do udekorowania Sposób : 1. Zagotuj litr wody, wrzuć kostkę rosołową rozmieszaj dobrze i gotuj przez minutę. 2. Oliwę wlej do rondla, na zimną wrzuć(...)Przed podaniem doprawić solą i pieprzem oraz udekorować młodymi listkami bazylii . Smacznego :) Pomysł zaczerpnięty z "Po prostu mi to ugotuj" - P. BrodnickiTo jeszcze jeden pomysł na studencki, szybki i prosty obiad
Proste Potrawyczerwoną papryką . Podobno jadano je na sułtańskim dworze już w piętnastym stuleciu. Danie bardzo proste, przy tym takie zmysłowe i pociągające. Zimny jogurt przyjemnie kontrastuje z bulgoczącym masłem o orzechowej nucie, płynne żółtko apetycznie wylewa się z jajeczka! Bierzemy opiekany chleb i maczamy w tej pysznej miksturze :) Takie jajka mogą być miłą odmianą od tradycyjnych, podawanych z majonezem
Chilli Czosnek i OliwaZachciało mi się domowej kanapki. Ale nie jakiejś tam współcześnie wybajerzonej. Porośniętej zieleniną. Ze sklepową padliną. Zachciało mi się takiej jaką babcia robiła, kiedy jeździłam do niej na wakacje. Prostej. Pachnącej wspomnieniami. Zachciało mi się. I zrobiłam. Tym bardziej, że tutejsza padlina w niczym nie przypomina polskiej wędliny. Jakieś to takie bezpłciowe. Z czego oni to robią? Bo chyba(...)tłuściutkiej (z kością)1 łyżeczka soli jodowanejprzyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka czubricy zielonej, kilka ziaren czarnego pieprzu)1 łyżeczka suchej żelatyny2 kromki chleba pełnoziarnistegomusztarda do podaniaKarkówkę oczyściłam, wykroiłam kości i pocięłam w drobną kostkę. Wymieszałam z przyprawami, solą i żelatyną, i wstawiłam na godzinę do lodówki, do przegryzienia. I tu słów kilka
bastalenaŚmiało mogę napisać, że to jedna z najlepszych rzeczy jaką jadłam i nie tylko ja tak uważam. Danie proste, tradycyjne jeśli chodzi o dobór składników. Zachwyca
Dzieje kuchennej WiewióryJuż kilka tysięcy lat temu chińscy uczeni odkryli jak ważną rolę dla naszego zdrowia i równowagi psychicznej ma odpowiednia dieta, tworząc teorię żywieniową, znaną jako kuchnia
SzczyptaSmaQognisko, ale niestety musiałam je odwołać... po tym jak już zrobiłam wszystkie zakupy. Zostały mi tony chleba i kiełbasy :) A ileż można jeść kiełbasy z grilla?? Mrożenie kiełbasy na gorsze czasy też nie jest w moim stylu i stąd pomysł na zapiekankę. Jest prosta w wykonaniu, ale przygotowanie zajmuje dosyć dużo czasu.Podane składniki wystarczą na przygotowanie 1 porcji dla jednej
Kraina Tysiąca SmakówSzparagi są cudownym warzywem, nie dość, że zdrowe, to i smaczne. W dodatku można przyrządzać je na wiele sposobów – zupa szparagowa przecierana/krem jest jednym z nich
Nerds KitchenOto i spóźnione Środowe Rybki!!! to takie smakowite smarowidło prosto z wrześniowej KUCHNI.Proste w przygotowaniu i bardzo ale to bardzo pyszne!!! A skąd u mnie znowu
Dzieje kuchennej Wiewióryzalaliśmy ciecierzycy wodą dzień wcześniej. W takich chwilach, kiedy mamy ochotę na domowe smarowidło na chleb, a tego czasu brakuje, najlepszym wyjściem jest zrobienie czegoś na szybko. W takiej sytuacji wpadłam na pomysł, by zrobić pastę z wędzonego tofu. Jest szybka w przygotowaniu, prosta i w dodatku pyszna! Warto mieć taki przepis w zanadrzu! Składniki: - 1 kostka wędzonego tofu
Be Fit Be Strongpory. Niestety w tygodniu nie mam tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem na takie wypieki. Tym bardziej, że świeże można dostać jedynie kajzerki, a inne pieczywo jest twarde lub gumiaste. Zapraszam Was dzisiaj na proste w przygotowaniu i bardzo smaczne bułeczki razowe. Składniki: - 1 ½ szklanki mąki pszennej; - 1 ½ szklanki mąki pszennej
dom-agi.pljaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone,co zrobić z czerstwym, suchym chlebem,jak kupować ryby i czym się kierować przy ich zakupie,jak wykorzystać resztki owoców,i wiele innych…Podsumowując: Jedna z najlepszych kulinarnych książek ostatnich lat! Mnóstwo świetnych, prostych i tanich przepisów i duża ilość nieoczywistych porad kulinarnych to zdecydowana przewaga nad innymi pozycjami książkowymi
WojnaNaSmaki.plbyło wrzucać takie cudne maleństwa do gulaszu, dlatego sięgnęłam po prosty i niezwykle pyszny patent. Upiekłam je na blasze wysmarowanej oliwą i podałam z sosem tzatziki posypanym nasionami czarnuszki dla podkręcenia smaku. Upieczone bakłażany były tak miękkie i kremowe, że bez problemu mogłam rozsmarować je na kromce chleba. Mmmm... taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego(...)Nigella Lawson nie mogą poszczycić się własnym filmem, a wszędzie ich w Polsce pełno.Nigela lubię za to, że ma własny ogród, za to, że jego przepisy są bardzo proste i nastawione na podkreślenie piękna składników, a dania tworzy na wyczucie, na smak. Gdy oglądasz jego program, masz wrażenie, że wymyśla je wręcz na poczekaniu, dobierając dodatki do swojego aktualnego
Chilli Czosnek i Oliwa