razem polecamy pizzę z tuńczykiem. Bardzo nam smakuje i mamy nadzieję, że też ją polubicie. Składniki: -puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub wodzie -duża cebula -sos do pizzy -8-10 plastrów żółtego sera -2 ogórki kiszone -3-4 papryczki macedońskie lub podobne(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Z puszki tuńczyka zlewamy olej. Ciasto wyrosło. Przekładamy na papier do pieczenia posypany mąką. Rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Smarujemy sosem. ( przepis na sos do pizzy na naszym blogu ) Nakładamy cebulkę, kawałki sera, tuńczyka, papryczkę, plastry ogórka, przykrywamy kawałkami sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut. Pizza gotowa. Wystarczy
Maminek kulinarnyWydaje mi się, że pizza jest taką potrawą, które wszyscy uwielbiają. Często odwiedzamy pizzerie i zachwycamy się tym jedzeniem, które tam jadamy. Ja od pewnego czasu mam tak wielką ochotę na pizze, że mogłabym jeść ją codziennie. Ostatnio byliśmy u rodziców i tato zdradził nam swój przepis na ciasto do pizzy. Łatwo i szybko robi się to ciasto, a przede(...)szczypta soli Wszystkie składniki wymieszać najpierw łyżką, następnie ugniatać ręcznie. Gdy ciasto będzie zbyt mokre, podsypywać jeszcze mąką, aż ciasto będzie 'odchodzić od rąk'. Uformować okrąg. Jako podkład do pizzy zawsze dajemy ketchup, na to ulubione składniki: papryka, pieczarki, kiełbasa, kukurydza (wszystko w zależności od tego co lubicie). Na samą górę potrzeć ser i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec
My World by Dagmara RekBlueberry Corner by "jagodzianka" Pizza z tortownicy – słynna pizza z Chicago to zupełnie nowa odsłona dania słynnego na cały świat. O tej pizzie … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Pizza z tortownicy</span> – słynna pizza z Chicago pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerjedliście kiedyś pizze na cieście pełnoziarnistym? Moim zdaniem jest o niebo lepsza od tradycyjnej. Wyrazisty smak, ciemniejszy kolor ciasta i zdrowotne zalety mąki pełnoziarnistej, to tylko trzy z wielu powodów, dla których warto zamienić mąkę zwykłą na taką z pełnego ziarna. Wczoraj przygotowałam z tego przepisu dwie porcje ciasta, jedną wykorzystałam już i zrobiłam wege pizzę z brokułami, suszonymi pomidorami(...)parmezanem, z cebulą i posiekaną natkę. Drugą wciąż mam w lodówce i czeka na swoją kolej. Udanych weekendowych wypieków! Pełnoziarniste ciasto na pizzę Składniki: 1 kostka świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka ciepłej wody Przygotowanie: W misce mieszamy pokruszone drożdże z solą i przesianą mąką
Moja smaczna kuchniaPizza jajeczna to pyszny pomysł na obiad lub kolacje, którą przygotujemy w ekspresowym tempie. Pizze zrobiłam z chleba tostowego, jajek, dużej ilości boczku oraz sera żółtego i warzyw. Mojemu mężowi bardzo smakuje taki rodzaj pizzy, może i Wy ją polubicie 😊 Zapraszam na przepis 😊 Składniki: jajka 6 szt, chleb tostowy 6 kromek, papryka czerwona pół szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek(...)składników i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy kromki chleba tostowego bez skórki. Następnie na chleb wylewamy masę jajeczną. Piekarnik rozgrzewamy. Pizzę pieczemy w 180 stopniach przez
kulinarne odsłony patiKasza gryczana nie należy do mich ulubionych kasz. Dlatego kupując mąkę gryczaną miałam wątpliwość czy ją kiedykolwiek użyję. Jednak ochota na pizzę wygrała :)) Buszując po internecie za idealnym przepisem na pizzę trafiłam na całkiem udany. Mianowicie - PIZZA NA SPODZIE GRYCZANYM (wielkość jak na zdjęciu, prawie cała blacha z piekarnika) 250 mąki gryczanej 200 ml wody 25 g drożdży 1 łyżeczka(...)Teraz już możemy układać na ciasto ulubione dodatki :)) U mnie były to -sos pomidorowy, cebulka, papryka, kiełbaska, chorizo, pieczarki i mozarella. Wiadomo - nie jest to typowa pizza do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni ale jak dla mnie - idealny zamiennki. PALCE LIZAĆ!! :)) Pieczemy jakieś 15 minut w temperaturze 200-220 stopni. Gdy się upiecze dajmy jej "odpocząć
BezglutenowaIzabelagodzinie, kiedy nasze ciasto zwiększyło swoją objętość jeszcze raz wyrabiamy i zabieramy się do dzieła. Ja podzieliłam ciasto na trzy części - wyszły mi trzy różne pizze. Bazą był oczywiście - SOS - przecier pomidorowy z oregano - którym smarujemy pizze. Następnie - czysta improwizacja ;D Co dojrzałam w lodówce wylądowało na pizzy --> szynka, salami, szpinak, suszone pomidory, pieczarki, kiełbasa(...)feta i ser oczywiście. PYSZNOŚCI!! ;)) piekłam 20 minut w 200 stopniach. PO wyciągnięciu przeraziłam się ze moje pizze są bardzo twarde - jednak po ostygnięciu moje przerażenie okazało się bezpodstawne ;) Ps. zdjęcia po wyjściu z piekarnika nie zdarzyłam zrobić.. rozeszła się w tempie expresowym!! ;) SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelaPizza z majonezem to mój wynalazek z przed ćwierć wieku... Niestety słyszałem wtedy, że sos do pizzy musi być czerwony! Minęły lata, świat ewaluował i nastąpiła rewolucja w temacie pizzy! Pojawiła się pizza prostokątna, a za nią mój majonez przeskoczyły do poziomu do sosu czosnkowego... Agnieszka też ma swój tajny przepis na sos czosnkowy
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePizza to zdecydowanie moje ulubione włoskie danie! Jest znana i lubiana na całym świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże(...)Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy na paski, cebulę kroimy w piórka. Suszone pomidory i oliwki przekrawamy na pół. Wszystkie składniki dajemy na pizzę, dodajemy również usmażonego kurczaka. Wierzch posypujemy serem i ziołami prowansalskimi. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 min aż spód ciasta będzie mocno
kulinarne odsłony patiraczej nie korzystam na co dzień z takich rozwiązań zbyt często, bo lepiej zrobić je samemu, dziś akurat przez brak czasu idealnie się sprawdzi. Postanowiłem przygotować bardzo szybkie mini pizze. W połączeniu z keczupem smakują rewelacyjnie (już sprawdzałem), nie rozwalają się i można je jeść biorąc po prostu do ręki. Bardzo szybka i smaczna przekąska, którą zrobicie w mniej więcej(...)fasoli z puszki 1 pomidor 1 ogórek kiszony 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy w prostokąty tak, aby wyszło nam 6 lub 8 mini pizz (ja pokroiłem 4×2). Na każdym kawałku robimy obramowanie około 1 cm od krawędzi wykonując lekkie nacięcia. Tak przygotowane kawałki smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środku ramki dajemy plaster pomidora
Programista w kuchnijest jeden z tych niewielu przepisów na blogu w którym mój jedyny udział w przygotowaniu to poniekąd pomysł, zdjęcia i konsumpcja. Typowo męska pizza, z wołowiną w cieście na pizze w formie burgera, z wierzchem z salami, z sosem pomidorowym i chyba kilogramem sera. Doprawdy doskonałe połączenie w wykonaniu dwóch niezawodnych kucharzy, którzy są moimi przyjaciółmi i gotują cudnie. Danie(...)które ma chyba milion kalorii ale dla takich chwil niekiedy warto odpuścić dietę. Składniki (na 6 porcji): ciasto na pizze z tego przepisu 500 gram dobrej jakości mielonej wołowiny 100 gram salami 1 papryka czerwona sos pomidorowy z tego przepisu 750 gram żółtego sera czerwona cebula czosnek sólo
Mango PapajaWitajcie, któż z Nas nie lubi pizzy, prawda? Jest fajną opcją na kolację czy obiad - oczywiście w tej zdrowszej wersji. Jak ją przygotować? To bardzo proste - wystarczy zmienić kilka składników w jej tradycyjnej postaci i danie gotowe. Ja zamieniłam mąkę pszenną na razową żytną, dodaję kilka warzyw i mięso na przykład pieczoną pierś z kurczaka oraz domowy sos pomidorowy(...)podanej porcji wychodzą 4 duże pizze - ja jednak robię mniejsze czyli pizzerinki. Szczegóły poniże j:) Składniki na ciasto: - około 1 kg mąki żytnie - 10 dag drożdży - 0,5 litra wody letniej - 1 łyżeczka soli morskiej - odrobina cukru Wykonanie Do dużej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, cukier oraz odrobinę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie
Health-Fit-Lifeświeże spojrzenie na nasz jadłospis. Dziękuję Burda Książki. Gratulacje! Świetna książka. Damiana poznałam na warsztatach kulinarnych. Dlatego byłam bardzo ciekawa jego książki. Według jego przepisu przygotowałam pizzę na spodzie ziemniaczanym. Zmieniłam nieco składniki. Nie wszystkie miałam. Zamiast fasoli dodałam zielony groszek, a brak sałaty zastąpiłam bazylią. Do ciasta dodałam odrobinę mąki bezglutenowej. Pizza w moim domu bardzo(...)oliwek kilka filecików anchois pół szklanki zielonego groszku liście bazylii Do ziemniaków dodaj oregano, sól zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę (ok pół szklanki).Zagnieć ciasto. Wyłóż na papier formując pizzę. Wstaw na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach 15 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano. Wymieszaj Wylej na podpieczony spód. Rozłóż
AZgotuj!Pamiętam, jak dawno temu wzdrygałam się na myśl połączenia mięsa i owoców, a przy pizzy szczególnie. Potem stopniowo moje podejście stawało się bardziej liberalne, aż w końcu dołączyłam do miłośników pizzy hawajskiej. Jak to zwykle bywa - ta domowa wersja odpowiada mi bardziej niż zamawiana na mieście. Rzadko robię pizzę na klasycznym cieście, preferuję te razowe, jednak do pizzy hawajskiej zdecydowanie
Milion Smakówzrobił je dla nas, Żeby nam smakowały. Boskie uczucie - myślę, że dla nas wszystkich. Idąc za ciosem Mąż kupił któregoś razu w pobliskiej, sprawdzonej piekarni gotowe blaty do pizzy (w języku Maksiowym - tytułowe blachy). Starł w miseczkę sera żółtego, przygotował pastę pomidorową do posmarowania. Syn przy swoim stoliczku smarował blat, posypał serem, ułożył porwaną w paluszkach wędlinkę(...)wielką dumą stał przy piekarniku jak już mu wstawiliśmy pizzę. Taki był z siebie dumny, że spałaszował całą pizzę. No i oczywiście dopytywał czy nam smakuje. Od tej pory taka prosta, samodzielnie robiona pizza często gości u nas na kolację. Syncio chętnie przyrządza i jeszcze chętniej
Kuchnia po mojemu