Mnie pizza zupełnie nie kojarzy się z fast food-em, wymaga przecież wiele czasu i cierpliwości, ciasto potrzebuje spokoju i ciepła, dla mnie pizza to nie szybka robota. Pomijając kwestię ciasta, to same dodatki też wymagają trochę zachodu, sos pomidorowy im dłużej gotujemy tym zdrowszy dzięki zawartym w pomidorach likopenie. Ja jednak dzisiaj przygotowałam pizzę zieloną, może to jeszcze tkwiące(...)mocno wybujałe krzaki mięty i bazylii w moim ogrodzie, a może to ogromna chęć jedzenia przeze mnie "zielonego" . Fakt nieistotny, najważniejsze to, to, że jest to jedna z lepszych pizz jaką jadłam, szczerze, bardzo dobra, z mocno wyczuwalnym jarmużem, dodatki zapieczone cudownie kontrastują z tymi świeżymi, pizza idealna na lato, bez mięsna, lekka, pełna ziół i jak widać bardzo rustykalna
Słodki KompromisSmak, którego trzeba koniecznie spróbować! Osobiście nie jestem zwolenniczką krewetek, ale w takim zestawieniu, to po prostu rewelacja ;-) Właśnie do zrobienia takiej pizzy użyłabym blendera Braun MQ9 . Zapraszam po przepis! Z poniższego przepisu na ciasto wychodzą 3 pizze na średnim cieście o średnicy 32 cm. Zaś podana ilość farszu starcza na 2 pizze (trzecią robiłam z innymi dodatkami). Można ilość(...)ciasta zmniejszyć o połowę i wyjdą nam wtedy dwie pizze na nieco cieńszym cieście. SKŁADNIKI Na ciasto do pizzy: 500 ml letniej wody 30 g świeżych drożdży 4,5 łyżki oliwy 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych
Passions hobbies lifeDziś pokażę Wam, jak w prosty sposób zrobić bezglutenowy spód do pizzy . Dobrze wiecie, że daleko trzymam się od skomplikowanych przepisów i długich list nietypowych składników, dlatego receptury bazujące na wymieszaniu ze sobą kilku mąk bezglutenowych nie są dla mnie. W zamian zdradzę Wam pewien patent zaczerpnięty z kuchni śródziemnomorskiej. Farinata to wywodzący się z kuchni liguryjskiej placek z mąki(...)tanie pożywienie wywodzące się z kuchni biedoty ( la cusina povera ), które może być zamiennikiem pieczywa, a obłożone dodatkami świetnie sprawdzi się jako bezglutenowy (i bez dodatku drożdży) spód do pizzy. Kluczem do przygotowania pysznej farinaty jest upieczenie jest w wysokiej temperaturze w piekarniku. Ciasto nalewamy na dobrze rozgrzaną blachę polaną oliwą. Dzięki temu farinata ma chrupiącą skórkę oraz przyjemny dymny
Chilli Czosnek i Oliwacześć stworzony został osobny rodzaj placówki gastronomicznej. Jedzą ją niemal wszyscy, ale w domowych warunkach dobra wychodzi ledwie garstce. Proszę Państwa, królowa jest tylko jedna. Czapki z głów, oto pizza! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody(...)pieprz i bazylię. 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli Ulubione dodatki – u mnie: Łosoś Pomidory suszone Oliwki listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Wspaniała, domowa Pizza'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy 250 g sera Łosoś Pomidory
Proste-przepisy.plKolejna propozycja na pizzę. Tym razem zapraszam na pizzę Capriciosa. Pyszny sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka, pieczarki. Dla mnie pizza idealna :) Składniki ciasta na pizzę: 2 szklanki mąki (500 ml) 1 torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki farszu: sos pomidorowy do pizzy - przepis(...)blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego lub tartego sera mozzarella 4 plasterki szynki 130 g pieczarek łyżeczka oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy, według przepisu na blogu. Na przygotowanie sosu potrzebujemy godzinę. Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy ciasto i składniki na farsz. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie wszystko mieszamy. Dolewamy oliwę oraz wodę
Smak mojego domuBardzo lubię to ciasto do pizzy. Piekę na nim już od kilku lat. Kiedyś natknęłam się na nie na blogu Moje Wypieki. Wiele razy je już modyfikowałam i zawsze byłam zadowolona z efektu. Na moim blogu widzieliście pizze w różnych wydaniach, zawijane, nadziane bułeczki i wiele innych. Tym razem postanowiłam połączyć pastrami z ciastem do pizzy. Calzone, czyli(...)byłam, że może być mało smaczny taki odgrzewany, a tu taka niespodzianka! Pokrojony w centymetrowe plastry i odgrzany w kuchence mikrofalowej był mięciutki i bardzo smaczny. W ogóle taka pizza tak posmakowała mojemu dziecku, że nie chciał słyszeć o pastrami w innym wydaniu, chciał pizzę, znowu, przecież dwa dni wcześniej jadł identyczną. No tak, nie ma co ukrywać, to połączenie
Blondynka GotujeDomowa Chrupiąca Pizza Już nie musisz chodzić do pizzerii :) Składniki: (z podanych składników wychodzą 2 pizze ok. 30-40cm) 450 -500 g mąki typu 00 ( Do pizzy -Mąka Basia) 250 ml letniej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy /oleju + 1 łyżka Oregano, Bazylia Przecier pomidorowy Dowolne składniki na pizze Moje składniki(...)pieczarek 100 g szynki 1 cebula Pomidor Mozzarella Wykonanie: Są dwie szkoły rozrabiania ciasta do pizzy. Jedna mówi o zrobieniu zakwasu, a potem dodaniu reszty składników. Natomiast druga mówi aby dodać wszystko na raz, a potem odstawić ciasto do wyrośnięcia. Podam wam drugi sposób.... Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnią wodą. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy: Przesianą mąkę
W Moim Magicznym DomuPizza Stromboli to nic innego jak prostokątna pizza zawinięta wzdłuż krótszego boku. Pierwszy raz wykonano ją w Stanach Zjednoczonych a autorami są rodowici Włosi. Stromboli podbija już cały świat w tym powolutku naszą Polskę. O tej pizzy można śmiało powiedzieć, że jest to faszerowana bułka, którą można zajadać na gorąco; jest to także świetny pomysł na zimne danie. Stromboli można(...)zrobi furorę :) Przygotowałam przepis na bazie wody, z mąką typ 550 która jest odpowiednikiem włoskiej 00 i na drożdżach instant - muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Pizza świetnie się upiekła i nie odkształciła się. To co włożymy do środka jest tak naprawdę kwestią indywidualną. Warto wrzucić swoje ulubione dodatki. Przepis na samo ciasto drożdżowe nadaję się
Poezja Smaków - blog kulinarnyPizza z boczniakami, papryką i cebulką to danie idealne dla osób, które uwielbiają grzyby. Po raz pierwszy w życiu dodałam do pizzy boczniaki i uwierzcie mi – pizza wyszła doskonała :) Oczywiście boczniaki możecie pociąć na jeszcze mniejsze kawałki, np. paski. Jeżeli macie ochotę na jeszcze inną pizzę to przygotujcie ją z jajkiem sadzonym lub na spodzie kalafiorowym . Składniki na porcję(...)osób: ciasto na pizzę (przepis znajdziecie tutaj ) 250 g boczniaków 2 duże pomidory 2 małe czerwone papryki 1 duża czerwona cebula starty żółty ser sól, pieprz zioła prowansalskie oliwa z oliwek/olej Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać pokrojone pomidory. Przyprawić
UgotowaćPizza z owocami morza Kolejna pizza , także na cienkim cieście . Moi chłopcy są nie ubłagani i ciągle skazują mnie na pieczenie pizzy , ciekawe czy jest jakieś stowarzyszenie praw matek , które broni je przed pizzowym wyzyskiem ? No ale fakt , spada mi z karku kombinowanie co na obiad , bo pizzę łatwiej uklecić . Żeby nie było , na takie ekscesy pozwalam dwa razy(...)czyli starszego syna do wyrabiania ciasta , nie ma nic lepszego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Gotowe ciasto dzielimy na dwie części ( będą z niego dwie pizze ) . Na wysmarowanej oliwą blaszce cieniutko rozprowadzamy palcami ciasto , zostawiając nieco grubsze brzegi . Owoce morza rozmrażamy , wykładamy na sitko i zlewamy wrzątkiem -sparzamy , pozostawiamy do odcieknięcia . W miseczce , mieszamy jogurt , majonez
Ogrodnik w podróżyNajprostsza na świecie pizza "margarita". Spody od pizzy wystarczy posmarować sosem pomidorowym i posypać dużą ilością pokruszonej mozzarelli. Postanowiłam lekko zmodyfikować oryginalną recepturę i ser mozzarella pokroiłam na plasterki, a wierzch pizzy ozdobiłam świeżymi pomidorkami. Jestem pewna, że taka prosta pizza przypadnie do gustu osobom, które nie lubią jeść pizzy z dużą ilością składników. Składniki na pizzę(...)osób: spód do pizzy, np. połowa porcji z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory) 2 pomidory, np. limy 1 kulka sera mozzarella zioła prowansalskie Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sam koniec ułożyć plasterki sera mozzarella i pomidora. Całość delikatnie
UgotowaćDziś przedstawiam kolejny i równie pyszny przepis na pizzę. Czas przygotowania pizzy nie zajmuje wiele czasu a smakuje super! Polecam! Pizza Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, szklanka ciepłej wody, 5 dkg drożdży, 2 łyżki oleju, szczypta soli, nadzienie: 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, cebula, 20 dag pieczarek, laska kiełbasy podwawelskiej, 20 dag sera gouda, przyprawa do pizzy, gałka muszkatołowa. Wykonanie(...)Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy sól i olej. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, lekko posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, na nią plasterki kiełbasy, plasterki pieczarek, opruszamy gałką muszkatołową i przykrywamy plastrami sera żółtego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około
paapilotkaaPizza jest ulubioną przekąską moją i mojego męża i często jak wracamy z wyjazdów weekendowych to potem ją zamawiamy Jednak wszystko było do czasu kiedy to u kuzyna zjedliśmy domową pizzę. Od razu nam posmakowała i stwierdziliśmy że musimy sami spróbować ją zrobić i od tamtej pory jak mamy ochotę na pizzę to ją robimy Przepis dostałam właśnie od kuzyna(...)wlejemy za ciepłą wodę to z naszego ciasta zrobi się klej. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia. Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy SOS do pizzy – bierzemy koncentrat pomidorowy, dodajemy trochę wody, sól, pieprz, bazylia, łyżeczkę cukru i mieszamy – sos musi być gęsty, w przeciwnym razie pizza będzie wodnista. Jak ciasto nam wyrośnie to gnieciemy
Kuchenne Wariacjekamieniu piekę już od kilku miesięcy i nie wyobrażam sobie pizzy, czy chleba pieczonego inaczej. Wiele można mówić - że piekarniki w nowej technologii pieką już bardzo dobrze, że wystarczy odpowiednia temperatura etc. Ja się zupełnie nie zgadzam. Prawdopodobnie dlatego, że mój piekarnik ma dobrze ponad 15 lat i wcale dobrze nie piecze. Po drugie, piekłam w różnych urządzeniach tak pizzę(...)niego ser. Skrobiąc jego powierzchnię trudniej go uszkodzić. granit o wiele dłużej utrzymuje ciepło (nawet po 2h od pieczenia wciąż był bardzo ciepły), pieczenie więc na nim kilku pizz pod rząd nie wymaga dogrzewania kamienia, jak musiałam robić to w przypadku szamotu wielkim plusem jest jego prostokątny kształt; pozwala na pieczenie dużych ciast lub kilku mniejszych, tak okrągłych
Kuchenna KontrrewolucyaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pizza to ciągnąca się mozzarella, pyszny sos pomidorowy i rewelacyjne ciasto. Podejmując pierwszą próbę zrobienia pizzy, zaczęłam właśnie od przygotowania domowego ciasta, które wyrosło mi jak drożdżowe babci na Wielkanoc. Nie znam osoby, która przygodę z domową pizzą zaczynała od cienkiego ciasta! Bo pierwsze własnoręcznie zrobione ciasto jest zawsze(...)nieprzyzwoicie grube i w dodatku całe ugina się od nadmiaru dodatków. Dziś już jestem mądrzejsza i wiem, że najlepsza pizza jest na cienkim cieście, a o jej jakości nie świadczy ilość składników, które można dowolnie dobierać. Do ciasta obowiązkowo dodaję oregano, a składniki ograniczam do 2-3, nie więcej. Pizzę piekę krótko w bardzo wysokiej temperaturze. Jeśli nie jesteście szczęśliwymi
bistro mama