PIZZA Z KURCZAKIEM PIECZONA NA KAMIENIU 261Jakiś czas temu od firmy PODSTAWKI.PL otrzymałam kamień do pieczenia. Jest to piękny niebieski labrador Blue Pearl, pochodzący z Norwegii. Na kamieniu tym upiekłam pizzę, sprawdził się w 100% i teraz każda moja pizza zostanie upieczona właśnie na nimi.Standardowe nagrzanie kamienia nstępuje w temp 220- 250 st. Wtedy pieczenie trwa 7 minut.Ja uzywam niższych temperatur więc mój czas(...)asortymencie sklepu znajdziemy również kamienie na grilla, deski do krojenia, podstawki pod głośniki, podstawki pod znicze, podstawki pod naczynia, stojaki do chusteczek,deski do przystawek- wszystko wykonanie z kamienia. Pizza bardzo posmakowała dzieciakom, sos do pizzy FOLWARK spisał się idealnie jako baza do pizzy. Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży
Z Majeczką w kuchni
Szybka pizza 254Dopasowanie składników do idealnej pizzy zajęło mi na oko dwa lata. Eksperymentowałam z różnymi przepisami, łączyłam poszczególne proporcje, tworzyłam ciasto grube, cienkie, chrupiące i puszyste... Aż w końcu udało mi się stworzyć idealny przepis na szybką pizzę :) Przepis bazowy, który dostałam od teściowej minimalnie zmodyfikowałam a ciasto za jej namową podzieliłam na dwie części. Dzięki temu otrzymamy dwie pizzę średnicy(...)cienkim spodzie. Brzegi są chrupiące, zaś środek pizzy miękki i puszysty :) Osobom, które preferują pizzę na grubym cieście proponuję nie dzielić ciasta (dobrym pomysłem będzie też upieczenie pizzy na kwadratowej blasze od ciasta). Składniki na ciasto (dwie pizze o średnicy 30cm) : 3 szklanki mąki 50g świeżych drożdży 1 szklanka wody szczypta soli i cukru łyżka oleju rzepakowego Dodatki
VegUlka
Pizza z rukolą, pomidorkami cherry i parmezanem 281Taką pizzą zajadałam się nie we Włoszech, a w Chorwacji. Jak się okazało, Chorwaci potrafią zrobić równie pyszną pizzę, jak Włosi. Podczas ostatnich wakacji zjadłam nieprzyzwoicie dużo pizzy, na której główne dodatki położono już po upieczeniu. Taka wersja jest dla mnie idealna - na tradycyjnym spodzie z sosem pomidorowym i mozarellą znalazło się coś w rodzaju sałatki. Chrupiąca, trochę ostra(...)zdrowo i racjonalnie;) W końcu surowe warzywa to samo zdrowie! Postanowiłam ten smak odtworzyć w domu. Oczywiście, największym wyzwaniem było ciasto. Robiłam już wiele wariacji na temat ciasta do pizzy, ale przepis Jamiego chyba jest jak dotąd najlepszy, dlatego nie ryzykowałam i właśnie jego przepis wykorzystałam do mojego dania. Składniki: 400 g mąki pszennej plus
Kulinarne Inspiracje
Pizza serowa 179Martę (a dodam, że przyjaźnimy się od ponad 20 lat), a poza tym każdy czwartek to fajna wyżerka i szansa na nową potrawę na bloga :) Więc właśnie teraz robimy pizzę serową. Nooo, powiem, że wyszła pierwszoklaśnie! Idealnie chrupiące ciasto, to będzie chyba mój ulubiony przepis na pizzę. Bo robiłem już kilka razy i zawsze mi coś nie pasowało. A teraz(...)bardzo jest, że to zasługa mąki. Bo wspominałem jakiś czas temu ( tutaj ), że testuję mąki z Gdańskich Młynów. No i właśnie mam od nich coś o nazwie " Mąka na pizzę włoską ". Niby jest to po prostu mąka pszenna, nie mam pojęcia czym różni się właśnie ta "mąka na pizzę" od zwykłej mąki pszennej. Może to tylko chwyt reklamowy. A może
Marder&Marder Manufacture
Pizza z mozzarelą i pomidorem. 232Pizza z mozzarelą i pomidorem. Ekspresowy przepis na ekspresową pizzę. Nie ma sposobu, by nie wyszła. Niezależnie od posiadanych talentów kulinarnych. Potrzebne nam będzie: ciasto na pizzę, 250 g mozzarelli, 250 g pomidorków koktajlowych, rukola, oliwa z oliwek, sól, pieprz i ewentualnie na wierzch szynka. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy ciasto na pizzę. Robimy w nim nakłucia widelcem(...)Myjemy pomidorki koktajowe. Przekrajamy je na pół. Kroimy w plasterki mozzarelę. Rozkładamy ją na spodzie pizzy. Na to kładziemy połówki pomidorków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 10 minut (albo dłużej – sprawdzamy, czy spód ciasta jest wystarczająco upieczony). Po wyjęciu pizzy z piekarnika czekamy aż ostygnie. Rozkładamy na jej wierzchu rukolę
MODA NA BIO
Mój włoski Lider - Pizza z rukolą, prosciutto, pomidorkami i oliwkami 182albo nie być? - pisał William Shakespeare. Ale na Williama raczej nie wyglądam więc stawiam zgoła inne pytanie: zjeść czy nie zjeść ? Skąd takie przemyślenia? U mnie na tapecie PIZZA ! Problem w jedzeniu pizzy zaczyna się od tego, że postrzegana jest ona jako fast food . Ale czy naprawdę tak jest? To zależy. Powiem Ci, jak podchodzę do tematu pizzy(...)Fast food to dla mnie takie śmieciowe, bezwartościowe jedzenie. Pizza podawana w restauracjach czy barach jak najbardziej też taka może się okazać. Nigdy nie mamy pewności z jakich składników jest robiona. Ale gdyby tak nie musieć rezygnować z dobrodziejstwa pizzy (tak, tak, nie oszukujmy się, każdy, no może prawie każdy ją uwielbia)? Ja mam na to swój domowy sposób
Mój Smak na Życie
Pizza ze szpinakiem 435Pizzę można zrobić chyba ze wszystkimi. W ostatnie wakacje obrodził nam na działce szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić z nim pizzę, taką bez dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię :) Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, po czym wyrabiamy ręcznie, lekko podsypując mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół
Smakowy Raj
PIZZERIA FRONTIERA (POZNAŃ) 219twarzy. Wszystko okraszone przytulnym lokalem, doprawione smakowitym jedzeniem. Dzięki uprzejmości Pizzerii Frontiera, zaproszono mnie wraz z towarzyszem na kolację. Włoska kuchnia - któż jej nie lubi? Pasty, pizze, foccacia, calzone, ravioli... W Polsce zakochaliśmy się we włoskim jedzeniu, bo poniekąd przypomina polskie - syci, dobrze smakuje i należy raczej do prostych. Szukam więc na kulinarnej mapie Poznania miejsc wartych(...)Neapolu. źródło: z zasobów restauracji. źródło: z zasobów restauracji. Usiedliśmy więc przy stoliku, kelner wręczył menu, które jest nastawione na pasty i pizzę. W sumie, niczego więcej nie trzeba, bo to właśnie z nich słynie włoska kuchnia. Przywitał się z nami właściciel, będący jednocześnie kucharzem - sympatyczny, uśmiechnięty i zarażający pozytywną energią
W kuchni Karmel-itki
Pizzeria Al Nero - opinia 307dwóch wizyt w Al Nero. Po pierwszej wmówiłam sobie, że mam zbyt mało dokumentacji fotograficznej, ale przecież to była tylko przykrywka. Tak naprawdę chciałam jeszcze raz spróbować prawdziwej włoskiej pizzy, której nie trzeba zalewać sosami z butelek i której ciasto nie pęcznieje w żołądku. Wnętrze przyjemne, chociaż malutkie. Nie lubię takich sal, bo czuję się zbyt przytłoczona innymi osobami(...)także nie mają dla siebie zbyt wiele miejsca. Jednak przy tak małym metrażu podziwiam umiejętność rozlokowania wszystkiego, bo sali zmieściło się kilka stolików, a do tego stanowisko do robienia pizzy, zaplecze i toalety. Podoba mi się pomysł z oświetleniem i przejrzystym menu. Na wszystkie pizze składa się oczywiście ciasto, sos pomidorowy i mozzarella, a do tej podstawy różne dodatki. Przy
Pasja Smaku
KETO PIZZA SEROWO-KOKOSOWA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 291pizza, której ciasto ma wiele zastosowań i poznaliście je już przy okazji keto pasztecików Powstała przez modyfikację znanej Wam już keto pizzy, gdzie odchodząc od obróbki termicznej orzechów zamieniłam mąkę migdałową na kokosową. Tych, którzy mają obawy co do smaku uspokajam, że kompletnie nie czuć w niej słodkiego kokosa Dzięki serowi, przyprawom i dodatkom smakuje równie wybornie jak niejedna tradycyjna(...)pizza na cienkim cieście i nikt nigdy nie zorientował się że powstała na bazie kokosów Składniki na ciasto: 220 g startego żółtego/twardego sera mozzarella 40 g serka śmietankowego 2 jajka 45 g mąki kokosowej sól himalajska zioła prowansalskie oregano bazylia czosnek Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek
Ola la LCHF
Pizza na chlebku naan 226tygodnia więc pora na coś szybkiego – prostą ideę. Na coś, co przypadnie z pewnością do gustu waszym milusińskim . Starsi też się najedzą i nie napracują przy tym. To pizza na chlebku naan. Skąd chlebek naan? W dyskontach pojawiły się już gotowe tego typu wypieki. Ich cena za sześć sztuk wynosi już ok. 6-7 zł. Oczywiście możecie sami przygotować(...)taki chleb dzień wcześniej – tutaj znajdziecie na niego przepis. Pozostaje tylko wybrać swoje ulubione składniki na pizze i do dzieła. Czas przygotowania nie zajmie wam zbyt wiele z życia. Do dzieła! Możecie także wypróbować mój inny szybki przepis – tuńczyk z jabłkiem w kanapce. Film Składniki – pizza na chlebku naan 2 chlebki naan Dowolne składniki
Kuchennyviral.pl
PIZZA NA CIEŚCIE DYNIOWYM 213roku zdecydowanie śmielej sobie poczynam z dynią z czego jestem bardzo zadowolona. Urzekł mnie wspaniały kolor ciasta drożdżowego z którego piekłam maślane bułeczki dyniowe i postanowiłam przygotować pizzę na cieście z dodatkiem dyni. Nie zawiodłam się i pizza bardzo nam posmakowała. Z podanej porcji wychodzą cztery spore porcje pizzy na grubym spodzie. Jeżeli nie przepadacie za tak grubym ciastem(...)spotęgowania dyniowego smaku tym bardziej, że w swoim składzie ma nieco przypraw, które bardzo mi tu pasują. Jeżeli nie macie tego keczupu to spokojnie można go zastąpić zwykłym pomidorowym PIZZA NA DYNIOWYM SPODZIE /4 spore porcje pizzy na grubym spodzie CIASTO NA PIZZĘ 1,5 szkl puree z dyni 3 szkl mąki 30 g świeżych drożdży 0,5 szkl wody
Pieguskowa Kuchnia
Ciasto na włoską pizzę 206Ostatnio udało mi się nabyć w popularnym dyskoncie mąkę na pizzę włoską (pszenna, typ 550). Oczywiście nie mogłem się powstrzymać przed jej wypróbowaniem i postanowiłem przygotować pizzę. Ciasto wyszło bardzo dobre, cienkie, nie łamiące się. Jeżeli chodzi o składniki, na górze to użyłem podsmażonej piersi z kurczaka z pieczarkami, pomidora, papryczek pepperoni, czerwonej papryki, mozzarelli, sera żółtego, a na ostatnią(...)minutę pieczenia dodałem parę liści szpinaku. Gorąco polecam przygotowanie takiego ciasta, na pewno sprosta waszym wymaganiom. Pamiętajcie, że domowa pizza to także świetny pomysł na wieczorny posiłek podczas spotkania ze znajomymi. Składniki 2 szklanki mąki na pizzę włoską 2/3 szklanki wody 10 g świeżych drożdży (można użyć także suszonych) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli
Programista w kuchni
Mini pizzerinki 314klasyczna włoska pizza zawsze dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe w rodzinnym gronie, za którym w dodatku przepadać będą dzieciaki, to podejmując gości, organizując urodziny/imieniny, czy choćby zapraszając znajomych na wspólne oglądanie meczu, warto przygotować atrakcyjne przekąski, po które każdy będzie chętnie sięgać przy takiej okazji. Jednym z prostych, a przy(...)okazji zawsze cieszących się powodzeniem (uwierzcie!;) pomysłów na sycącą przekąskę są pizzerinki- których przygotowanie niewiele różni się od pieczenia tradycyjnej pizzy- inna jest tylko końcowa forma podania, a danie jest od razu podzielone na łatwe w konsumpcji porcje:) WERSJA SKRÓCONA PRZEPISU DLA POTRAFIĄCYCH UPIEC TRADYCYJNĄ PIZZĘ: Wykonujemy wszystko tak samo jak przy robieniu zwykłej pizzy- rozwałkowując jedynie ciasto w kwadrat
Aromatyczne Podróże
Pizza na owsianym spodzie 223Zwykle, gdy kiedyś słyszałam hasło “domowa pizza” myślałam o drożdżach i pracochłonnym wyrabianiu ciasta i długim oczekiwaniu. Jednak, gdy nie ma się ochoty czekać kilku godzin aż ciasto wyrośnie i pizza w końcu będzie gotowa, polecam wypróbować prosty i szybki w wykonaniu przepis na pizzę na owsianym spodzie*. Wegańska pizza na owsianym spodzie Mąkę owsianą można albo kupić w sklepie(...)albo po prostu zrobić miksując płatki owsiane w blenderze. Poniższy przepis jest na dużą pizzę, którą z Mężem i synkiem potrafimy spałaszować w czasie jednego posiłku Jeśli jednak zostanie wam kilka kawałków, to spokojnie można przechować je w lodówce na później, a nawet zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Składniki: Ciasto: 3 szklanki** mąki owsianej 3 łyżki nieaktywnych płatków
Lamarida.pl