Danie kuchni azjatyckiej. Połączenie piersi kurczaka z fasolką szparagową i mleczka kokosowego a charakteru nadaje mu pasta curry. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona(...)cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego olej do smażenia ziarna sezamu Sposób przygotowania: 1. Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z pastą curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu
Na Ciasteczkowych PapierachPyszna propozycja na obiadek. Zrobiłam proste kotleciki z posiekanej piersi kurczaka i selera. Do kotlecików podałam ryż ugotowany z dodatkiem kurkumy i wiosenną surówkę z rzodkiewki z dodatkiem szczypiorku. składniki(...)piersi z kurczaka 300 g selera korzeniowego 3 jajka 1 łyżka natki pietruszki sól,pieprz olej Rapso do smażenia dodatki ryż z dodatkiem kurkumy surówka z rzodkiewki Pierś kurczaka drobno pokroić. Selera zetrzeć na tace o grubych oczkach. Przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać jajka i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać
Monia miesza i gotujemięso tez lądowało na naszym grillu. Dzisiaj szaszłyki drobiowe. W dwóch wersjach, bo moje dzieci niestety warzywa na szaszłyku kolą w ząbki, szczególnie zła jest cebula. 0,5 kg pierś kurczaka duża papryka 2 – 3 małe cebule 1 łyżkasłodka papryka 1 łyżeczka soli czosnkowej olej Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę
Polska ZupaPyszny, aromatyczny i pikanty kurczak - idealny na obiad, lunch, czy nawet na piknik! Świetny ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniaczkami czy świeżymi warzywami. Polecamy :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka pasty harrisa, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/3 limonki, sól, pieprz Piersi kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na dłuższe paski. W misce wymieszać ze sobą przyprawy, dodać sok z limonki i oliwę, a następnie do tak przygotowanej marynaty włożyć paski z kurczaka i dokładnie wymieszać. Mięso włożyć do lodówki na około 1-2 godziny, do zamarynowania. Po tym czasie mięso ponakłuwać na patyczki do szaszłyków i zgrillować
Plate of JoyWiadomo od dawna, że kasze są zdrowe. I tak dzisiaj przedstawiam placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem z piersi kurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie częściej gościć na naszym stole. Składniki: placki Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej(...)suszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 1 łyżeczka mąki Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Niewielką ilość suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i moczymy aby zmiękły. Pierś z kurczaka kroimy jak do gulaszu i dodajemy : sól, pieprz i łyżeczkę oleju. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy pod przykryciem ( kasza powinna być kleista ). Cebulę
Smaki Ewytylko mamy ochotę! Tak przygotowany kurczak jest soczysty i rozpływający się w ustach, ze wspaniałym aromatem długo dojrzewającej szynki. Uwaga : uzależnia ;) Składniki: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka, pęczek zielonych szparagów, kilka plasterków szynki długo dojrzewającej, sól, pieprz(...)mąka, oliwa z oliwek, pesto bazyliowe, świeża bazylia, śmietanka kremówka Szparagi oczyścić i odłamać łykowate końcówki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pierś kurczaka umyć i oczyścić, przekroić w poprzek na dwa cieńsze filety. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Każdy filet obwinąć szynką. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wcześniej przygotowanego
Plate of Joyupiekło, było chrupkie i złociste. Składniki na mięso: 3 piersi z kurczaka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku Składniki na dip: 125 gramów jogurtu naturalnego 1 garść natki pietruszki świeżo zmielony pieprz Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek(...)niewielką ilość oleju słonecznikowego (taki akurat miałam, choć lepszy jest rzepakowy), rozprowadzamy go pędzelkiem i smażymy na małym ogniu, na złoty kolor, z każdej strony, piersi z kurczaka Gdy piersi się smażą, przygotowujemy dip pietruszkowy: garść natki pietruszki przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy 125 gramów jogurtu naturalnego, wsypujemy świeżo zmielony pieprz i całość blendujemy na gładką masę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comroku. I myślę, że tak powinno być - każdego dnia w roku należy okazywać uczucia tak samo mocno. A wracając do kulinariów? Dziś sałatka ze smażoną piersią kurczaka. Pyszna, pożywna i lekka zarazem. Idealna na romantyczną kolację z planami "po" ;) Po jej spożyciu nikt na pewno nie będzie ociężały i ospały. U mnie w ilości hurtowo - domówkowej bo na imprezie(...)sałatka też się sprawdzi doskonale. Składniki (6-7 osób): 1 średnia pierś z kurczaka 5 - 6 liści sałaty lodowej 2 pomidory lub jedno opakowanie koktajlowych 1/2 ogórka zielonego 1 mała cebula czerwona 1/3 papryki czerwonej lub żółtej 150 - 200 gram tartego sera żółtego dressing majonezowo - ziołowy przyprawa gyros do drobiu Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie
Kuchnia po mojemuLubicie połączenia mięsno - owocowe ?...Jeżeli tak to zapraszam na Mój autorski przepis na : " Mandarynkową pierś z kurczaka pod serową pierzynką " Składniki ( 4porcje ): filet z piersi kurczaka - 4szt mandarynki w lekkim syropie - 1puszka ( mogą być świeże mandarynki ) ser żółty np. Gouda - 150g sól , pieprz tymianek papryka słodka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , wycinamy kostki i błonki
Bazylia kontra Rozmarynprostu danie kolacyjne. Warto spróbować – w końcu jest to ulubiona sałatka mojej babci. Niemal zawsze gości na rodzinnych imieninach, urodzinach, parapetówkach czy na sylwestra.Sałatka winogronowa z kurczakiem:pierś z kurczaka (podwójna)ugotowane ziemniaki (objętościowo tyle co kurczaka)ciemne winogrona (objętościowo tyle co kurczaka lub więcej)1 puszka kukurydzymajonez lightodrobina soku z cytrynygarść rodzynkówcurry w proszkusól morskaświeżo mielony pieprz(...)Pierś kurczaka gotujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką curry (ok. 15 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm). Ziemniaki także gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (15-20 minut) i kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Winogrona kroimy w poprzek, wyjmujemy pestki, a potem przekrawamy jeszcze raz (powstaną ćwiartki). Do winogron dodajemy
Poezja smakuSkładniki: na 4- 5 porcji 3 filety z piersi kurczaka 8-10 plasterków surowego boczku świeży tymianek 7-10 goździków miód pieprz olej rzepakowy 1 limonka ryż: 1 kubek ryżu 2 kubki wody kilka gałązek świeżej kolendry 1 jajko pęczek szczypiorku z dymką oliwa z oliwek sól pieprz słodki sos chili sos: 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego 1 łyżeczka(...)octu winnego 2 łyżki masła sól pieprz Przygotowanie: filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na 3-4 części, wrzucamy do miseczki przygotowujemy marynatę- goździki oraz tymianek ucieramy w moździerzu, mieszamy z 2 łyżkami oleju oraz 2 łyżkami miodu, zalewamy kawałki kurczaka, odstawiamy na około 10- 15 minut, dokładamy pokrojoną w ćwiarteczki limonkę plasterki boczku rozcinamy na połówki ryż
Luźna Kuchniaosoby, lubiące pewne nowości. Przy roladkach trzeba się co prawda odrobinę narobić, ale – uwierzcie mi – naprawdę warto. Lista zakupów (proporcje dla ok. 4 osób): 1 kg mięsa z piersi kurczaka 100 g salami 100 g sera żółtego w plastrach Ok. 40 g płatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Roladki(...)drobiowe z salami i serem'; listonic_content='1 kg mięsa z piersi kurczaka 100 g salami 100 g sera żółtego w plastrach Ok. 40 g płatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w cienkie płaty (ok. 0,5 cm). Płatki kukurydziane blendujemy lub kruszymy ręką na drobniejsze fragmenty, by skuteczniej tworzyły panierkę
Proste-przepisy.plPiersi kurczaka nadziałam jarmużem oraz żółtym serem. Gotowe kieszonki można podać polane sosem, u mnie bez sosu z "sałatką" z kaszy bulgur i pomidorków. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g jarmużu 60 g żółtego sera sól,pieprz masło do posmarowania 1/2 szklanki kaszy bulgur (moja z dodatkiem makaronu vermicelli) 150 g pomidorków koktajlowych kilka suszonych(...)olej z pomidorków do skropienia Jarmuż rozdrobnić na małe kawałki i zalać wodą, zagotować i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Osączyć na sicie i wystudzić. Każdą z piersi kurczaka rozciąć wzdłuż tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w cienkie paski o ok 2 cm długości. Pokrojony ser włożyć do kieszonek
Monia miesza i gotujeszklanka zielonego groszku ( ja miałam mrożony) - szklanka o pojemności 250ml, 1 cebula, pieprz, sól, ok.70g serka topionego, garść posiekanej zielonej pietruszki, olej, 2 łyżki masła. Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, posolić i popieprzyć z obu stron, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Obrane marchwie pokroić w plastry i poddusić na dwóch łyżkach masła(...)duszącej się marchwi dodać pokrojoną w kostkę cebulę - dusić do momentu aż marchew będzie miękka, a cebula nabierze złotego koloru. Zalać wodą, dodać piersi kurczaka i pozostawić pod przykryciem na ok.10minut. Popieprzyć i w razie potrzeby posolić. Od czasu do czasu zamieszać. Po ok. 10 minutach dodać groszek. Gdy groszek zmięknie dodać serki topione i dusić do ich całkowitego
W kuchni u Moniki