zabawę sylwestrową wśród grona znajomych polecam przygotować sałatkę z kiełkami fasoli mung, ananasem, kukurydzą i piersią z kurczaka. Na pewno zasmakuje osobom, które lubią sałatki na słodko. Przepis dodaje do akcji Przekąski Sylwestrowe . Składniki: 1 słoik konserwowych kiełków fasoli mung 1 duża pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka ananasa 100 g rodzynek 1 listek laurowy sól(...)pieprz 2-3 łyżki majonezu Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, sól, pieprz oraz umytą pierś z kurczaka. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Ugotowaną pierś wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w małą kostkę. Ananasa pokroić w kostkę (sok należy pozostawić!). Kukurydzę i kiełki fasoli mung odsączyć z zalewy. Rodzynki zalać
Ugotowaćupieczonejgarść orzechów włoskichrukola lub inna sałataolej z pestek dyni firmy Biolevitasól, pieprz, paprykaKurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni.Na talerzu układam przestudzoną i pokrojoną pierś kurczaka na rukoli. Dodaję obrane cząstki grejpfruta i kawałki dyni. Posypuję posiekanymi orzechami. Na koniec polewam olejem z pestek dyni.A jeśli macie ochotę eksperymentować dalej, proponuję z tego oleju przygotować(...)polać nim naszą sałatkę:1 łyżka oleju z pestek dyni1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżka miodu2 łyżki soku z cytrynyWszystko wymieszać. Polać sałatkę. Sałatka z kurczakiem i bakłażanem – składniki:pierś z kurczakabakłażankawałek sera feta1-2 pomidory suszonesałata i/lub rukolasól, pieprz, paprykaoliwa z oliwek firmy Biolevitaocet balsamicznyKurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni.Bakłażan kroję
UgotujmyTo.plWitajcie, Dzisiaj chciałam zaprezentować Wam super soczystą, aromatycznie orientalną i prostą w przygotowaniu potrawę czyli grillowaną w piekarniku soczystą pierś kurczaka w warzywach z przyprawami kuchni egipskiej. Mięso drobiowe jest szczególnie polecane podczas trzymania diety. Bogata w białka z niską ilością tłuszczu pierś z kurczaka to doskonała potrawa na odżywczy i dietetyczny obiad. Również przy takim posiłku wzmacniamy nasz układ(...)odpornościowy, dostarczając mu cynk, magnes, witaminy z grupy B i potas. Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - mieszanka warzyw (wedle uznania) - naczynie żaroodporne - folia aluminiowa - przyprawy: kurkuma , pietruszka, fenkuł, pieprz, mięta, sól jodowana, kolendra, trochę cukru brązowego. Rozgrzewamy piekarnik na 190stopniach z funkcją grilla. Pierś lekko rozbijamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folia aluminiową wraz z warzywami, przyprawiamy. Pieczemy
upichconaudało mi się ostatnio zgromadzić i na obiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało, sprawdźcie sami :) Składniki: pół piersi kurczaka (czyli pojedyncza pierś) cukinia kilka pieczarek, ok 5 szt. różyczki z połowy kwiatu brokuła (lub pół opakowania mrożonego) 2 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku puszka mleka kokosowego(...)makaron ryżowy Wykonanie: Marchew i cukinię kroimy w dosyć grube słupki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Pieczarki jeśli są małe kroimy w ćwiartki. A cebulę i czosnek w plasterki. Pierś kurczaka myjemy, pozbywamy się tłuszczu i błonek, jakie mięso na sobie ma, a następnie kroimy w spore plasterki w poprzek włókien. Następnie na głębokiej patelki lub w garnku rozgrzewamy pastę
Taste Of My Daykurczaka, nadziana aromatycznym szpinakiem z mnóstwem czosnku i sera feta. Jest doskonała zarówno jako danie głowne, jak i wędlina do kanapek. Koniecznie wypróbujcie! :) SKŁADNIKI (2 roladki) 1 podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyńcze (najlepiej jak największe) oliwa truflowa świeżozmielony pieprz sól morska 300g mrożonego szpinaku w liściach 100g sera feta 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu kilka plasterków(...)ulubionej szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą truflową z obu stron. Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na patelnię, następnie dodajemy rozkruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę
DefinicjaSmakusztucznym świetle. Robiłam co mogłam, ale są jakie są. :) Mogę tylko zapewnić, że nawet idealne nie byłyby w stanie oddać niebiańskiego smaku kurczaka cacciatore. Składniki: 400 g piersi kurczaka (ja miałam ze skórą, ale można wziąc bez) 4-6 ząbków czosnku duża garść świeżej bazylii 800 g pomidorów cherry z puszki (ja miałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory(...)cebula 20 czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła prowansalskie, tymianek - niewiele lub wg uznania 1. Oczyszczoną i osuszoną pierś kurczaka pokroić na duże kawałki(podwójną dużą pierś pokroiłam na 6 kawałków), natrzeć lekko solą i pieprzem. 2. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i podsmażyć na średnim ogniu
Kuchnia Prezydentowejkonfiturą z figi czy żurawiną (jeżeli nie jedliście takiego połączenia, spróbujcie!). Przepis na pasztet z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 1 keksówka Czas gotowania: 2 godziny Składniki 350 g piersi z kurczaka 250 g boczku 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 100 g cebuli 80 g bułki tartej 2 łyżki oleju 2 jajka pieprz i sól do smaku(...)ziarna ziela angielskiego Przepis 1 Boczek kroimy. Gotujemy wodę i wkładamy do niej mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. 2 Kiedy boczek się lekko podgotuje dodajemy do niego pierś kurczaka. 3 Kiedy pierś z kurczaka się podgotuje wkładamy do garnka pokrojone pieczarki. 4 Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z wątróbką. 5 Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, przekładamy
Kuchnia BazyliiAromatyczna pierś z kurczaka z mozzarellą, czosnkiem, cytryną i bazylią, podawana z puree z groszku i ziemniaków. 2 filety z piersi kurczaka sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny i/lub limonki 1 kula mozzarelli sól 3 ząbki czosnku kilka liści bazylii łyżka masła Puree z groszku: 4 średnie ziemniaki 240 g (puszka) groszku sól Piersi z kurczaka oczyścić. Każdą z piersi przekroić na dwie mniejsze części a następnie naciąć wzdłuż włókien tworząc kieszonkę. Natrzeć solą, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z połowy cytryny. Do kieszonki włożyć jeden lub dwa plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około
Bulliopodwójna pierś z kurczaka1 ząbek czosnkuświeża szałwiaszynka parmeńskażółty ser w kawałkusól, pieprzSkładniki do przyrządzenia kaszy:szklanka kaszy jęczmiennejczosnekświeża szałwiaoliwa z oliwek30 ml białego wytrawnego wina (jeśli nie macie akurat w domu, nie jest ono konieczne)suszone pomidorysól, pieprzSkładniki sosu:pół małej cebulićwiartka czerwonej paprykiczosnekmała śmietana 12% lub 18%odrobinę wina (można pominąć)sól, pieprzSposób przyrządzenia kurczaka:Piersi kurczaka kroimy
upichcicpapryką. Ja składników wcześniej nie podsmażam (oprócz mięsa oczywiście), bo nie widzę takiej potrzeby, ale jeżeli macie ochotę możecie to zrobić. Składniki na 2-3 porcje: 350 g piersi kurczaka upieczonej lub grillowanej pokrojonej na kawałki, albo przygotowanej według przepisu poniżej ½ zielonej papryki pokrojonej w kostkę ½ żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę(...)guacamole, pico de gallo lub inną ostrą salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą. Marynata do mięsa: 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej ½ łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta mielonego cynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta pieprzu czarnego sól według uznania (ja daję ciut więcej niż pół łyżeczki) 1 łyżka
Pełny talerzDziś zapraszam na pyszne placuszki z piersi kurczaka z dodatkiem ciecierzycy, danie wymyśliłam na poczekaniu, jest proste i bardzo smaczne. Kapitalna kombinacja smaków. Rodzinka mega zadowolona. Doskonałe danie obiadowe lub samodzielna przekąska . Podałam z mixem sałat z KLIK , nic więcej nie potrzeba:) Placuszki z kurczaka z ciecierzycą duża pierś z kurczaka puszka cieciorki(...)tartej mozzarelli lub innego sera dobra cena KLIK łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki sól pieprz czosnkowy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Pierś z kurczaka myję i kroję w malutką kosteczkę. Przekładam do miski, dodaję odsączoną cieciorkę . Paprykę oczyszczam z nasion , też kroję w kosteczkę i dodaję do miski . Wbijam 2 jajka
Takie tam pichceniekurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól ziołowa - łyżka sosu sojowego Pierś myjemy, oczyszczamy, po czym kroimy na pół. Każdą połówkę obtaczamy w marynacie i chowamy najlepiej na noc do lodówki (minimalnie na 3 godziny). Po wyjęciu z lodówki piersi
Sajkofanka smakuSkładniki: 2 piersi kurczaka, umyte, oczyszczone i osuszone czosnek granulowany pieprz cytrynowy chili w proszku sól i pieprz olej do posmarowania papieru i patelni papier do pieczenia (2 kawałki) Przygotowanie: Piersi(...)kurczaka natarłam dokładnie wszystkimi przyprawami. Dwa kawałki papieru do pieczenia posmarowałam olejem przy pomocy pędzelka. Pierś układałam na jednym brzegu papieru do pieczenia i składałam go na pół, przykrywając nim wierzch mięsa. Rozgrzaną patelnię również posmarowałam olejem. Mięso zawinięte w papier do pieczenia układałam na patelni. Smażyłam na średnim ogniu pod przykryciem po 10 minut z każdej strony (piersi
Kulinarny Pamiętniktwardo 3 ogórki konserwowe / kiszone pęczek szczypiorku majonez sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowane marchewki, ziemniaki oraz jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki odsączyć z zalewy. Ugotować pierś kurczaka następnie pokroić w niedużą kostkę, szczypiorek drobno posiekać. Tortownice wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy układam pieczarki korzonkami do góry, i posypuję szczypiorkiem. Na pieczarki wykładam starte jajka przyprawiam(...)smaku solą i pieprzem, cienko smaruje majonezem. Kolejną warstwą stanowią ogórki, ponownie smaruję cienko majonezem. Następnie wykładam ziemniaki smaruję majonezem. Ostatnią warstwą będą pierś z kurczaka oraz marchewka, które również oprószam solą i pieprzem, całości smaruję majonezem. Sałatkę przykrywam folią i wkładam do lodówki na całą noc. Tuż przed podaniem wyjmuję sałatkę z formy, kładąc na sałatce talerz
RAROSSAŁatwe, a zarazem szybkie danie w azjatyckim klimacie... SKŁADNIKI pierś kurczaka połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/3 mrożonej fasolki szparagowej (lub 1 puszka) 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżka curry sól/sos sojowy przyprawa do kurczaka olej ryż WYKONANIE Pierś kurczaka kroimy, zasypujemy gotową mieszanką przypraw do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Kroimy kapustę pekińską (niezbyt
Zofiana