Dziś mam dla Państwa fajny pomysł na pyszną przekąskę z chleba tostowego. Koszyczki są bardzo dobre, a robi się je naprawdę szybko. Kiedy pokazałam je córce powiedziała, że na pewno się je trudno robi, ale kiedy zrobiłyśmy razem, była pod olbrzymim wrażeniem, że są tak łatwe. Polecam także na śniadanie. :D A jak sami wiecie, za tydzień WIELKANOC! Święta pachnące(...)kiełbaską, święta pełne zadumy... Po lewej stronie specjalna zakładka, w której znajdziecie przepisy i porady na temat Wielkanocy :D Zapraszam. Koszyczki z niespodziankami (przepis na 12 porcji) 12 kromek chleba tostowego margaryna (do posmarowania kromek) 1/2 pomidora 3 plastry szynki (dowolnej) kawałek dowolnej kiełbasy 15 dag sera żółtego natka pietruszki pieprz Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkować delikatnie wałkiem, a następnie
Gotuję TestujęKawałek chleba w koszyczku wielkanocnym to obowiązkowa pozycja bez względu na region Polski. Bo do koszyczka wkładane są różne składniki, ale chleb jest jednym z podstawowych i nieodłącznych elementów święconki. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest upieczenie mini chlebka , który potem w łatwy sposób podzielimy pomiędzy domowników, a sam fakt, że jest to cały chlebek (miniaturka, ale nie rozkrojony), sprawi, że dłużej(...)będzie świeży, nie zeschnie się. Przygotowanie takie chlebka jest bardzo proste. Na zdjęciach poniżej zobaczysz uformowane mini bochenki chleba i nieco zabawne chlebki-zajączki ;) zrobiłam taką mini próbę z zajączkami i choć są urocze, to zdecydowanie muszę jeszcze poćwiczyć ich formowanie - głównie cięcie uszu powinnam wykonać pod innym, mniejszym kątem i zrobić dłuższe, bo dopiero po upieczeniu widzę
Kolorowy PrzepisownikChleb razowy mieszany, na żytnim zakwasie. Nasz najulubieńszy ! Znaleziony na blogu Moje wypieki dawno temu. Najlepszy i najprostszy. Regularnie pieczony jest u nas w domu. Spróbujcie koniecznie 400 g zakwasu żytniego (jak zrobić - znajdziesz tutaj ) 150 ml wody 100 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej chlebowej 3/4 łyżki soli pół łyżeczki cukru demerara Składniki wymieszać - można(...)maszynie do chleba , można też mikserem -z hakiem Ciasto będzie lepkie i luźne - takie ma być. Pozostawić aby wyrosło około 1 - 1 1/2 godziny. Następnie zamieszać, wyjąć i przełożyć do foremki wysmarowanej i obsypanej otrębami, lub ziarnami słonecznika. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia około 2 - 3 godzin. Jeśli jest chłodno -dłużej. Trzeba kontrolować czas, dbając
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdzień staram się unikać pszennego pieczywa. Gustuję raczej w te ciemne, pełnoziarniste, pieczone z wysokiej jakości mąki. Jednak domowego chleba, obojętnie jaki by nie był, spróbuję zawsze! Ten chlebek znalazłam na tej stronie , a przepis pochodzi z książki "Local breads"/Daniel Leader. Sprężysty miąższ pełen dziurek, chrupiąca przyrumieniona skórka i lekki kwaskowaty posmak. Obłęd!!! Składniki: Zaczyn(...)rozciągnąć, złożyć jak kopertę i ponownie umieścić w misce do dalszego wyrastania. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i uformować w okrągły bochenek. Umieścić go w koszyku rozrostowym do chleba, złączeniem ku górze (koszyczek można zastąpić miską naoliwioną i oprószoną mąką). Odstawić na 60-90 minut do kolejnego wyrastania. Napuszony chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moje ciasto
Nastoletnie WypiekanieKromki chleba tostowego razem z szynką, duszonym selerem zawinięte w rulonik i usmażone w panierce niczym krokiety. Najlepiej smakują z lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków wędzonej szynki wieprzowej 1 seler 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka masła sól pieprz czarny jajka i bułka tarta do panierowania SOS: 200 g jogurtu naturalnego(...)smażyć, aż seler nieco zmięknie. Podlać odrobiną wody i dusić, aż będzie miękki, a woda całkowicie odparuje. Do gorącego dodać jogurt i przyprawić solą oraz pieprzem. Wystudzić. Każdą kromkę chleba obkroić ze skórki i za pomocą wałka cienko rozwałkować. Rozsmarować niewielką ilość jogurtu, położyć plasterek szynki i łyżkę duszonego selera. Zawinąć całość w rulonik, zabezpieczając koniec wykałaczką. Obtaczać w rozmąconych
https:KKuchniaMniamdzieci. Miało być pysznie i prosto i tak też było. Ja szczerze polecam, dzieci poprosiły o repetę czyli dobre było :) Mini zapiekanki na śniadanie 6 kromek chleba ( u mnie orkiszowy ) 3 łyżki masła 3 plasterki baleronu 3 plastry żółtego sera 1 pomidor 6 żółtek ( białka zużyłam do bezy w innym przepisie ) Forma(...)pieczenia muffinek Piekarnik rozgrzać do 180 C ( u mnie tylko od góry ) Z chleba szklanką wykroiłam kółka, dno formy do pieczenia wysmarowałam masłem. Do foremek włożyłam chleb, na chlebie położyłam porwaną palcami wędlinę i ser. Potem położyłam pokrojone pomidory, doprawiłam solą i pieprzem. Na tak przygotowanych składnikach ułożyłam po jednym żółtku. Wstawiłam do piekarnika
Kuchnia na wzgórzuJeżeli dbacie o linię i unikacie białej mąki to zachęcam do przygotowania domowego chleba, które w 100% składa się z płatków owsianych i ziaren :) Będziecie zachwyceni poniższym pieczywem, które ma chrupiącą skórkę, miękki i wilgotny środek, mocno syci, a także długo zachowuje świeżość (3-4 dni). Na sam koniec dodam, że chleba nie trzeba wyrabiać (wystarczy wszystko wymieszać łyżką(...)oraz miód. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przełożyć do foremki. Wyrównać. Piec około 70-75 minut w 165°C (chleb musi się zarumienić). Upieczone pieczywo przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Masa przed i po wymieszaniu Chleb przed i po upieczeniu
UgotowaćDziś już co prawda dawno po śniadaniu, ale na jutro przygotowanie takiego chleba będzie błyskawiczne. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać by cieszyć się smakiem domowego pieczywa. Składniki: 40 dag maki pszennej t-750 do wyrobu chleba Młynomag 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/8 kostki drożdży- kostka 100 g oliwa z oliwek(...)położyć w cieple miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie rozgrzewamy piekarnik, ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego, z wierzchu można ciasto wyrównać dłońmi zwilżonymi oliwą z oliwek. Przykryty chleb pieczemy ok 35 minut w 190 st, po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut aż chlebek ładnie się zrumieni. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu chleba
Z Majeczką w kuchniDziś witam was chlebem i solą w dodatku chleb własnoręcznie upieczony. Fakt przy wyrabianiu ciasta drożdżowego pomagał mi robot ale resztę sama wymyśliłam i zrobiłam.Pszenny z otrębami i pestkami dyni.Pięknie wyrósł ,a skórka wypieczona,pachnąca i chrupiąca. Zachęcam was do robienia własnego chleba, to nic trudnego . Składniki: mąka pszenna typ 650 500 g drożdże suche(...)cukier pól łyżki sól pół łyżki woda ciepła 350 ml otręby żytnie 4 łyżki pestki dyni 4 łyżki Wykonanie: Przesiewamy mąkę by nam jakieś paprochy nie dostały się do chleba, dodajemy drożdże sól i cukier. Wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy otręby i pestki dyni. Wyrabiamy ciasto 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z robota i kładziemy je na deskę
Różowa kuchniaChleb wiejski dla lenia, bez wyrabiania, bez składania, na zakwasie. Każdy sobie z nim poradzi i mały i duży i początkujący i zaawansowani. Chleb ma rewelacyjny smak, sprężysty miękisz i doskonały jest na śniadanie, obiad i kolację. W chlebie jest tylko 1 łyżka zakwasu i ona wystarczy jeśli zakwas wcześniej dokarmicie aby udźwignąć mąkę do góry. Chleb wiejski dla lenia
Moje Małe CzarowanieZainteresował mnie ten chleb i musiałam go upiec. Tyle się pisze o cudownych właściwościach tego chleba bez dodatku mąki i drożdży, tylko same nasiona i płatki. Może nie jest to oryginalny przepis,bo użyłam takich składników jakie akurat mam w swojej kuchni,to i tak efekt końcowy zadowalający. Chlebek wyszedł smaczny,bardzo wilgotny,przepełniony zdrowymi nasionkami. 1 szkl(...)wodą. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę ziaren. Masę dokładnie ugnieść. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu chleb zostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia. Kroić ostrym nożem dopiero jak będzie całkowicie zimny,w przeciwnym razie chleb będzie się kruszył
Kolorowa kuchnia ElkiZapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na drożdżowy chleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym 😃 Do dzieła !!! : Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : 10 g świeżych drożdży 10 łyżek letniej wody 6 łyżek mąki gryczanej *Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu kaloryfera ) Ciasto(...)płatków owsianych 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka soli 1 czubata łyżeczka miodu 1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego , może być też kokosowy ) * Chleb można posypać ulubionymi ziarnami , ja swój posmarowałam odrobiną oleju . W dużej misce lub mikserze umieścić wodę , miód , sól i cały zaczyn , następnie wymieszać. Dodajemy resztę składników i miksujemy na wysokich obrotach , aż ciasto
Marcepanowa kuchniadobroczynnych właściwościach orkiszu pewnie nie raz słyszeliście. Jest to rodzaj mąki pszennej, ale tej o wiele zdrowszej! Od razu wpadłam na pomysł zrobienia chleba na drożdżach jedynie z mąki orkiszowej. Skórka jest bardzo chrupiąca a środek puszysty i lekki. Długo utrzymuje świeżość, oczywiście jeśli przechowujemy go w ciemnym miejscu, pod ściereczką w temperaturze pokojowej. Jeśli nigdy nie piekliście domowego pieczywa(...)koniecznie musicie to zrobić. Nie da się porównać smaku sklepowego chleba z tym przyrządzonym w domowym piekarniku. Chleb orkiszowy 1 duży bochenek Składniki: 800 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki soli 15 g drożdży świeżych 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki pestek dyni, nasion słonecznika 600 ml wody + 5-6 łyżek ciepłej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuścić
JaglusiaDania oparte na kaszach, warzywach, owocach i świeżych ziołach. Dodatkowo każdy przepis ma ilustrację. Moje książki kucharskie zawierają przepisy tradycyjne, takiej mi brakowało. Będzie moim "rodzynkiem" :) Upiekłam chleb wg przepisu jaki znalazłam w książce: Składniki : 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżeczka świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki z amarantusa 200 g mąki gryczanej(...)Kaszę jaglaną zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Kaszę przekładamy do naczynia w którym w którym będziemy wyrabiać ciasto na chleb- można to zrobić w robocie kuchennym z hakiem Wlewamy wodę i olej, dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą W misce mieszamy mąki, solą i kminek. Dodajemy
Proste Potrawyupiekłam mój pierwszy chleb, no w sumie ten jest drugi, bo pierwszemu nie zdążyłam zrobić zdjęć. Była taki sam, no wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza . Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam(...)stopni, całe naczynie (29x19x9cm) z pokrywą włożyłam do piekarnika żeby się nagrzało. Jak się nagrzeje, to musimy je ostrożnie wyjąć z piekarnika (ja położyłam na palnikach), włożyłam chleb, nakryłam pokrywką i włożyłam ponownie do piekarnika. Temperaturę zmniejszyłam do 220 stopni. Zostawiłam tak na 30 minut, następnie zdjęłam pokrywkę i zostawiłam jeszcze na 20 minut. Po upieczeniu wyjęłam naczynie z piekarnika
kruche babeczki