Kolejny przepis Light:) Zrobiło się tu ostatnio bardzo dietetycznie:) Chlebek zainspirowany dietą Ducana. Nie jest to oczywiście typowy chleb na zakwasie. Jest mokry w środku, chrupiący na zewnątrz i praktycznie nie rośnie. W smaku naprawdę pyszny i bardzo szybki w wykonaniu. Inspirację zaczerpnęłam z bloga "Z kotem w Kuchni". Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light(...)pieczarki zawsze puszczają trochę wody. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich pozostałe składniki. Miksujemy dokładnie. Masę przekładamy do małej keksówki*. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy około 35 minut. Chleb wyciągamy z foremki i pieczemy jeszcze przez około 10 minut na kratce. Upieczony chleb pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. *radzę użyć naprawdę małej keksówki, gdyż chleb nie rośnie. Jeśli
Mania Gotowaniamiałam 40 kilometrów, więc decyzja o wyjeździe została podjęta dość szybko. Niestety mogłam pojechać tam jedynie na dwie godziny pierwszego dnia, ale i tak spróbowałam gryczaków, kiełbasy z dzika, chleba ze smalcem i ogórkiem czy kilku nalewek. Według plakatu na małej scenie w godzinach 13:30 - 17:00 miało odbywać się "poszukiwanie regionalnych smaków" - gotować mieli przedstawiciele zagród, szkoły gastronomiczne(...)bywa, nie odbyło się wcale. Cenowo zupełnie inaczej niż w Sułowie: ciastka, plastry pierogu biłgorajskiego, gryczaki czy kieliszki nalewki kosztowały w większości zagród 3 zł. Ceny chleba ze smalcem od 4 zł w górę. Bardzo fajnym pomysłem była sprzedaż chleba domowej roboty. Gorzej było z wędlinami, które w większości przypadków nie były przechowywane w lodówkach. Rozumiem trudność w organizacji takiej
Pasja SmakuKolejna moja propozycja na śniadanie to pyszna francuska zapiekanka przypominająca wytrawny pudding chlebowy. Przepis wynalazłam już kilka lat temu w Internecie, niestety źródła nie pamiętam. Gdy mam nadmiar czerstwego chleba często przygotowuję tę zapiekankę. Jeszcze jednym ogromnym plusem jest to, że przygotowujemy ją wieczorem a pieczemy rano:) Składniki: 6 kromek lekko czerstwego chleba,ostra musztarda,6 plastrów sera,6 plastrów(...)szynki,5 jajek,1/2 łyżeczki soli,80 ml mleka,4 łyżki startego sera. Przygotowanie Każdą kromkę chleba posmarować musztardą, położyć plaster sera i szynki. Przykryć drugim kawałkiem chleba. Przeciąć w poprzek tak, aby powstał trójkąt. Kanapki umieścić na natłuszczonej blasze (bez zbytniego luzu). Roztrzepać jajka z solą i mlekiem, wylać na kanapki. Przykryć folią i wstawić na całą
Z miłości do słodkościPrzepis na orkiszowy chleb z cukinią wypatrzyłam na youtube.com (dokładniej mówiąc zagapiłam z kanały MissPKproject ) Przepis na chleb orkiszowy z cukinią jest bardzo prosty i szybki. I oczywiście wyszedł przepyszny – lekko słodkawy, miękki i wilgotny. Ja oczywiście dodałam dużą ilość ulubionych ziaren. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na kanał MissPKproject Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 10 – 12 kromek(...)mąkę i wymieszać 5. Wlać syrop klonowy oraz olej 6. Dodać ulubionych nasion 7. Ciasto przelać do formy 8. Upiec ciasto i wystudzić Pobierz wersję do druku: Pobierz Orkiszowy chleb z cukinią Artykuł Orkiszowy chleb z cukinią pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plŚwieżutki, pachnący, chrupiący i jeszcze ciepły chlebek...któż tego nie lubi? A do tego jeszcze domowy...to już pełnia szczęścia :-) Zakochałam się w pieczeniu chleba, sprawia mi to ogromną radość. Uwielbiam patrzeć jak się piecze i rośnie w piekarniku, a do tego ten zapach unoszący się w całym domu...Bajka! Zawsze uważałam, że upieczenie chleba w domu jest skomplikowane(...)później 210 stopni 10 min. i 200 stopni 10 min. Po tym czasie chlebek odwracamy na drugą stronę i pieczemy ostatnie 10 min. w temp. 190 stopni. Chleb jest upieczony wtedy, gdy pukając w niego słyszymy głuchy odgłos. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLenyBłyskawiczne piekarzenie w Błyskawiczny Piątek! :) Chleb na sodzie piekłam nie po raz pierwszy. Zetknęłam się już z nim w ramach wspólnego piekarzenia w akcji Wypiekanie na śniadanie , kiedy to mogłam się pochwalić takimi oto efektami: Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem . Bardzo mi wtedy zasmakowała słodkawa wersja tego rodzaju pieczywka i postanowiłam kontynuować trend. Tym razem jako główny(...)kokos . Chlebek na sodzie, choć mały, wyrósł idealnie. Bakalie dodały tu ciekawej słodyczy. Pajda takiego chlebka z serkiem śmietankowym czy miodem, a nawet samym masłem, smakuje wyśmienicie :) Z zasady chleby sodowe szybciej wysychają niż tradycyjne pieczywo na drożdżach czy zakwasie, więc polecam go zjeść najlepiej tego samego dnia - nie jest to trudnością przy tak niewielkim bocheneczku i wiecznie głodnej rodzinie
Grunt to przepis!pieszczotliwie nazywam podpłomykami. Dzisiaj proponuję przepis na podpłomyki z zaatar. Tego rodzaju chlebki piekę, jeśli mamy zamiar grillować. Latem to nawet piekę podpłomyki na grillu zamiast w piekarniku. Taki chleb jest cudowny w smaku, a jeszcze lepiej smakuje jak go się posmaruje przyprawą zaatar. Praktycznie podpłomyki można zrobić z każdego chlebowego ciasta, po prostu rozwałkować je na cienkie placki . Mimo(...)wszystko do wypieku tego rodzaju chleba najlepiej pasuje pszenna mąka. Można się pokusić i wybrać mąkę wysoko proteinową. Taką mąkę można kupić z szanujących się młynów, gdzie zboże mieli się przy pomocy kamienia. Mąka jest jakby cięższa, ale chleb z niej upieczony, baaardzo smaczny! Podpłomyki wyrastają o wiele lepiej. Podpłomyki z zaatar nie wymagają jakiegoś konkretnego kształtu. Jest to rustykalny
codojedzeniaDziś bochen pysznego chleba a nawet dwa bochny według mojego pomysłu. Chleb wyrasta sobie w lodówce, wolno rośnie, smakuje dlatego wybornie, ma głęboki smak, nie jest kwaśny. Można go długo przechowywać i ani nie pleśnieje ani nie wysycha. Warto popróbować wypiekać chleb w ten sposób, polecam, sami regulujecie godziny wypieku, jak Wam pasuje. Chleb długorosnący pszenno - orkiszowy z otrębami
Moje Małe CzarowanieChlebek ten jest niezwykle smaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu. Naprawdę - zawsze się udaje! Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi(...)uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Chlebek odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po wyrośnięciu, wierzch ciasta spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami. Chleb piec (w rozgrzanym piekarniku - u mnie gazowy) 10 minut w 230 stopniach i przez kolejne 30 minut w temperaturze 220 stopni. (Należy unikać otwierania piecyka w trakcie pieczenia.) Po upłynięciu
Di gotujeprzykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 60-90 minut. Po pierwszej godzinie ciasto bardzo urośnie. Polecam wtedy odgazować je uderzając w nie kilka razy pięścią. Dzięki temu chleb po upieczeniu będzie bardziej puszysty. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką. Uformować w okrągły bochenek. Włożyć go do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania, zlepieniem do góry (koszyk(...)można zastąpić, np. sitkiem, miską lub durszlakiem wyłożonym gazą lub ściereczką również oprószoną mąką). Chleb pozostawić pod przykryciem na 40-60 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Piekarnik nagrzać razem z blachą. Gorącą blachę wyjąć, posypać mąką i przełożyć na nią chleb. Bochenek spryskać wodą i dowolnie naciąć ostrym nożem lub żyletką. Piec przez 10 minut
Nastoletnie Wypiekaniedziś przedstawiam. Do zrobienia wody zakwasowej użyłam suszonych jesienią śliwek węgierek, nasion kminku oraz rodzynków. Najpierw przygotowuje się wodę, potem na bazie tej wody zakwas i zostanie tylko przygotowanie chleba. Chleb jest dzięki śliwkom i kminkowi aromatyczny ale bez przesady i bardzo pyszny. A dojrzewając w lodówce nabiera sprężystości i jeszcze pełniejszego smaku. Polecam zabawę z wodą zakwasową i zakwasem(...)bazie. Wypiekajmy pyszny chleb. Chleb na zakwasie z dzikich drożdży: śliwek, rodzynków i kminku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekuchni póki jest okazja. Co prawda bardziej zapobiegliwi zrobią sobie (tak jak ja) zapasy, ale nic nie zastąpi smaku i aromatu świeżo zebranego. Przepisów z czosnkiem niedźwiedzim ciąg dalszy. Chleb z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki na formę 26 x 12 cm: - 15 liści czosnku niedźwiedziego - 3 i 1/3 szklanki mąki luksusowej typ 550 (na zdjęciu jest tortowa , ale zmieniłam zamiar(...)minuty (skórka wtedy będzie błyszcząca i chrupiąca). Gotowy wyjmujemy i studzimy na kratce. Na zdjęciach są dwa bochenki, ponieważ ciasto zarobiłam z podwójnej porcji. Najłatwiejszy, najszybszy i najlepszy chleb z czosnkiem niedźwiedzim. Pięknie wyrośnięty, puszysty, lekki, idelanie porowaty, pachnący, aromatyczny… w ogóle jest wspaniały. Przepis znalazłam u Gabrysi na blogu Obżarciuch . Gorąco polecam i życzę smacznego. Chleb z czosnkiem niedźwiedzim
mojewypiekiinietylkopieczenia temp. zmniejszamy do 200*C. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu. Nie wiem czy chleb który upiekłam jest tostowy, bo z braku mąki durum użyłam chlebowej, ale za to mogę powiedzieć, że był bardzo smaczny:) Jeden bochenek rozczęstowałam w pracy, a drugi szybko zjedli domownicy(...)Przymierzam się, by wypiek powtórzyć w Wielkim Tygodniu :) A z miodem, palce lizać... Chleb tostowy na blogach: Akacjowy blog Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Przepisy na domowy ser i chleb Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slowlife
Proste Potrawytamtym miesiącu nie zdążyłam upiec chleba z Piekarzami w Marcowej Piekarni ale w tym miesiącu Piekarni Kwietniowej już nie odpuściłam i chlebek według pomysłu Dany z bloga Leśny Zakątek upiekłam i wyszedł znakomicie. Jest bardzo aromatyczny, jak go piekłam to pachniało na klatce schodowej a co dopiero w domu. Jest pyszny z miękkim miąższem i chrupiącą skórką. Dla mnie powtarzalny(...)namawiała Amber - upiekę go na święta bo pracy przy nim niedużo a smak sam się broni. Dana zaleca aby nie zwiększać ilości ziaren w chlebie i ja Wam taą wiadomość przekazuję bo dodałam trochę więcej i chleb nie jest tak puszysty jak powinien co nie oznacza że jest mniej smaczny. Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieDziś mam dla Państwa fajny pomysł na pyszną przekąskę z chleba tostowego. Koszyczki są bardzo dobre, a robi się je naprawdę szybko. Kiedy pokazałam je córce powiedziała, że na pewno się je trudno robi, ale kiedy zrobiłyśmy razem, była pod olbrzymim wrażeniem, że są tak łatwe. Polecam także na śniadanie. :D A jak sami wiecie, za tydzień WIELKANOC! Święta pachnące(...)kiełbaską, święta pełne zadumy... Po lewej stronie specjalna zakładka, w której znajdziecie przepisy i porady na temat Wielkanocy :D Zapraszam. Koszyczki z niespodziankami (przepis na 12 porcji) 12 kromek chleba tostowego margaryna (do posmarowania kromek) 1/2 pomidora 3 plastry szynki (dowolnej) kawałek dowolnej kiełbasy 15 dag sera żółtego natka pietruszki pieprz Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkować delikatnie wałkiem, a następnie
Gotuję Testuję