bezzapachowy (2 łyżki) - 2 łyżki masła - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1 łyżeczka kurkumy - 80ml białego, wytrawnego wina - szczypiorek do posypania - grzanki z 2-3 kromek chleba (użyłam własnego chleba na zakwasie) - zioła prowansalskie (pominęłam) - długo dojrzewający żołty ser Grzanki: - 2 -3 kromki chleba - olej kokosowy bezzapachowy lub masło - chili i zioła prowansalskie (pominęłam) Kromki chleba posmarować(...)cienko olejem kokosowym lub masłem. Pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić na nią pokrojone kawałki chleba i co jakiś czas mieszając przyrumienić je. Dopawić ziołami prowansalskimi i chili. W garnku rozgrzać olej z masłem, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Do garnka wlać wino i odparować całość ok.5 minut. Następnie
Smaczne ZdroweWitajcie :) Weekend daje nam czas na wymyślne jedzenie i możemy dzięki temu poświęcić więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj wymyśliliśmy dla Was coś pysznego :) Będąc w markecie wypatrzyliśmy fajny chleb drwalski, taki niewielki, ciemny z dużą ilością nasion. Pyszny :) Od razu wpadła nam myśl do głowy, że na ciepło będzie super ! Kolejne kroki w sklepie zaprowadziły nas na nasze ulubione stoisko(...)warzywami i tam kolejne olśnienie. Zrobimy nadziewany chleb z warzywami. Oczywiście kupiliśmy to i owo, i szybko do domu realizować myśl :) I tak wyszło nam to przepyszne cudeńko. Zobaczcie zdjęcia, a poniżej przepis. Koniecznie wypróbujcie, naprawdę wspaniałe danie ! Chleb drwalski nadziewany cukinią i pomidorami (4 osoby) Składniki: 2 chlebki drwalskie (kupicie je w Lidlu) 2 duże pomidory 1 większa
vegetanieSkładniki tacka filetów a la matias (około 8 sztuk) 400g naturalnego twarogu wysokiej jakości (bez cukru, u mnie zazwyczaj President z Biedronki) pęczek koperku pęczek szczypiorku 5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki) 100 ml wody sok z 1 cytryny 1,5-2 łyżki żelatyny pieprz, odrobina soli cebula 1/3 szklanki stopionego masła listonic_name = "Terrina ze śledziem (z coolinarnie.pl(...)content = "tacka filetów a la matias (około 8 sztuk) 400g naturalnego twarogu wysokiej jakości (bez cukru, u mnie zazwyczaj President z Biedronki) pęczek koperku pęczek szczypiorku 5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki) 100 ml wody sok z 1 cytryny 1,5-2 łyżki żelatyny pieprz, odrobina soli cebula 1/3 szklanki stopionego masła " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Chleb pozbawić
CoolinarniePLżądanie. Ależ proszę bardzo! Warzywny gulasz przez jednych zwany leczem, drugich pulpą czy jeszcze jakoś inaczej. Bardzo aromatyczny, pożywny i sycący. U nas jednego dnia z domowym chlebem, drugiego z ryżem. Z kiełbaską, ale bez mięsa jest równie pyszny! Gulasz warzywny z kielbasa lub bez 1 mała czerwona cebula 1 szalotka 1 cukinia 2 czerwone papryki(...)puszki krojonych pomidorów 6 pieczarek olej do smażenia sól, pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy w ćwierć plasterki, wykrawamy środek z nasionami. Dorzucamy do garnka z cebulą, mieszamy i podsmażamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, dorzucamy
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż wspominałyśmy wyżej temat reinkarnacji pieczywa ogarnęłyśmy całkiem nieźle. Poniekąd zmusiło nas do tego pieczywo bezglutenowe. Zanim metodą prób i błędów doszłyśmy do naszej receptury na chleby, bułki i inne pyszności, zaspokajać "pieczywową potrzebę" musiałyśmy produktami bezglutenowymi, które bardzo szybko czerstwiały, twardniały i nie zawsze miałyśmy ochotę na odparowywanie. Tak powstawały różnego rodzaju zapiekanki, tosty itd. Niby banał, ale może(...)kogoś zainspiruje do kombinowania z tak podstawowym składnikiem jakim jest chleb. Tego typu zapiekanie sprawdzi się nie tylko w bezglutenowych domach. Nie znamy mieszkań, w których nigdy nie zostawałoby pieczywo i rodzin, które na luzie podeszłyby do wyrzucania takich "kamieni". Pojawia się wtedy w głowie pytanie "co mogę z tym zrobić" i w efekcie "przecież cholera, nie potrzebuję kilogramów
Wypisz Wymalujwięcej czasu zajęło mi przygotowanie tego dania, niż jego konsumpcja. Co z tego - odpowiadam - ja tak lubię. Najpierw się napatrzę, a później konsumuję :) SKŁADNIKI: na 1 porcję 3 kawałki chleba bez skórki (wycięte ringiem) 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka majonezu 1 ogórek kiszony 3-4 marynowane podgrzybki 1 suszony pomidor 50 g wędzonego łososia sól pieprz masło(...)zrobić: Wykrojone kawałki chleba posmarować delikatnie masłem i podsmażyć na patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Jajko pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. Ogórka i grzybki pokroić w kostkę i wymieszać. W ringu układać kolejno warstwy: podsmażony chleb jajko podsmażony chleb ogórki z grzybkami podsmażony chleb łosoś drobno pokrojony pokrojony w kosteczkę suszony
Kuchnia w opałachUwielbiam kaszę mannę, to mój przysmak z dzieciństwa. Kiedyś mama podawała ją z dżemem i kromką pszennego chleba, której kawałki zawsze topiłam w mannie. Teraz wolę pałaszować ją ze świeżymi owocami i razowcem, ale mimo upływu lat nadal lubię zatapiać kawałki chleba i łyżeczką szukać ich w miseczce ;) ~ Kasza manna na napoju kokosowym z bananem i chlebem razowym(...)Składniki: 60g kaszy manny 400 ml napoju kokosowego (lub zwykłego mleka) łyżeczka masła opcjonalnie jakieś słodzidło + banan lub inne dowolne dodatki kromka chleba Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mannę przelewamy do miseczki, dodajemy owoce, kawałki chleba i wszystko razem mieszamy :) P.S. Manna z tego przepisu wychodzi baardzo gęsta, dlatego jeśli wolicie
Kuchenny Skrawek Niebapisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to mąka, woda i odrobina drożdży. Niektórym może przeszkadzać jego drożdżowy zapach. Dla mnie jednak nie jest to na tyle duży mankament, by przesłonił zalety tego wypieku. Pieczywo jest delikatne i o nienarzucającym się smaku. Dzięki temu(...)nadaje się do przekąsek, w których głównym bohaterem jest to co na nim. Dodatkowo chleb w zasadzie robi się sam.Składniki:490g mąki pszennej (na zdjęciu typ 550)10g soli2-3g świeżych drożdży360g letniej wodySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy drożdże i dolewamy wodę. Mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Zostawiamy na 20h. Następnego dnia wykładamy
W kuchni wieczoremChleb ten piekłam pierwszy raz, ale okazał się tak smaczny, że mimo lekko spalonej skórki postanowiłam się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Następnym razem upiekę go na dolnej półce i powinno być po kłopocie. Odkąd zaczęłam piec chleby szukam przepisu na chleb pszenny, który będzie mógł pełnić rolę codziennego, białego pieczywa. Co do walorów smakowych ten bochenek jest w czołówce(...)odgazowujemy, delikatnie naciskając. Formujemy kulę i wkładamy do koszyka do wyrastania pieczywa lub durszlaka. Zostawiamy na kolejne 3 godziny aż wyrośnie.Nagrzewamy piekarnik z garnkiem, w którym będziemy piec chleb do 260 stopni. Radzę na dolnej półce, chleb pięknie rośnie i łatwo się przypala z wierzchu. Wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą i przekładamy ciasto do garnka. Pieczemy 10 minut
W kuchni wieczorembawiłam się jednak w mielenie mięsa, bo szkoda mi było wrzucać do maszynki tak piękne kawałki łososia. Wyciągnęłam moją ukochaną patelnię grillową, zgrillowałam rybę, podpiekłam chleb i wyszła pyszna kanapka :) Grzechem byłoby nie skusić Was na nią ;) tym bardziej, że taka kanapka może być świetną przekąską podczas sylwestrowych imprez w domu :) polecam :)Składniki:pełnoziarnisty chleb tostowy,twarożek(...)pokroić w plastry.Patelnię grillową rozgrzać, przesmarować lekko olejem i zgrillować filety łososiowe, mniej więcej 5 minut z każdej strony.Chleb tostowy podpiec na tej samej patelni.Jedną kromkę chleba smarować twarożkiem, układać roszponkę i pomidora, a na to gorący zgrillowany filet. Przykryć drugą kromką chleba. Podawać zanim ostygną :)Skusicie się na taką kanapkę
Codzienna kuchnia niecodziennaWitam was poświątecznie domowym pieczywem :) To jest kolejny chleb, który podbił moje kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :) Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski Składniki na zaczyn:(należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego300 wody360(...)wysmarowanej olejem oraz obsypanej otrębami i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Jeśli nie macie dokładnie takiej samej formy, to użyjcie dwóch keksówek 30 cm na 10 cm. Wierzch chleba spryskać olejem - to zabezpieczy go przed wyschnięciem. Chleb powinien urosnąć niemalże do wysokości formy. Wyrośnięty chleb posypać mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 230°C na 15 minut, następnie
Delicious Titbitsdługo nie miałam okazji przepisu przetestować. Wreszcie się udało. Wykorzystałam pomysł Małgosi, trochę pozmieniałam składniki, czyli użyłam tego co miałam w domu. Nie piekłam specjalnego "ciasta", użyłam domowego chleba tostowego, który bardzo dobrze się sprawdził. Tort kanapkowy robiłam po raz pierwszy, stąd nie za wielka porcja. Wyszedł bardzo smaczny, porcja na 4 porcje wystarczająca. składniki1/2 bochenka chleba tostowego (11x11x(...)sól, pieprz1 - 2 łyżeczki musztardy Dijonpłatki chili do smakufarsz tuńczykowy1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka rozdrobnionego1 łyżka majonezu1 łyżka koperkupieprz, sól do smakuprzygotowanieUpiec tostowy chleb. Na tort kanapkowy przeznaczyć połowę. Obciąć skórkę z boków i wierzchu, przekroić na 4 blaty (każdy ok 2 cm grubości). Przygotować farsze. Podane składniki wymieszać, spróbować, doprawić. Pierwszy, spodni blat
Stare Garynajpiękniejsze wspomnienia ( albo wcale nie najpiękniejsze ) , które kojarzą mi się z latami mojej młodości ( tak tak , wcale nie jestem już taka młoda jakby się wydawało ;) ).Na pierwszy ogień : CHLEB W JAJKU.Któż z nas go nie zna?!Lekko czerstwy, najlepiej pszenny chleb, namoczony w lekko osolonym jajku i usmażony na maśle.Delikatny … mięciutki … obłędny!Jem go od kiedy(...)pamiętam!Jem go tak często jak tylko mogę!__________________________________________________________________________________________SKŁADNIKI:* czerstwy chleb – 2 kromki* jajko – 2 szt* sól – 1 szczypta* masło – ok. 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli, moczymy chleb, do momentu aż dokładnie nasiąknie.Smażymy na złoto na masełku!__________________________________________________________________________________________W wersji : SOLOW wersji : Z KREMEM KASZTANOWYM Z WANILIĄW wersji : Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYMW wersji
Ostra na SłodkoStandardowo na śniadania w przeciętnym polskim domu jada się kanapki. Tak już się przyjęło w naszej kulturze, że bez chleba ani rusz. Ale nawet zwyczajny chleb można podawać w niebanalny sposób, kolorowo, sycąco i smacznie. Zapraszam Was zatem na grzankę ze szpinakiem. Można ją podać nie tylko na śniadanie, na kolację również(...)obiad :)Na jedną porcję:kromka chleba2 jajkasól, pieprz2 łyżki masła3 ząbki czosnku2 spore garście świeżego szpinakuolej do smażeniadodatkowo:ziarna sezamuodrobina żółtego serapomidorJedno jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Chleb zamoczyć z obu stron i pozostawić na czas przygotowywania szpinaku, żeby dobrze nasiąkł jajkiem.Masło roztopić na średnio rozgrzanej patelni, dodać posiekany grubo czosnek i zeszklić go. Szpinak opłukać
Codzienna kuchnia niecodzienna