dawa ł ju ż rady . Można ewentualnie podsypać trochę mąką, gdyby ciasto było zbyt luźne - generalnie ma być mocno zw arte, żeby nie "rozpływało" się na blasze podczas wyrastania . Miskę wysypać lekko mąką i przełożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i od stawić na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie o dgazować - uderzając(...)takowego nie posiadam, wykorzystałam tu standardową, dużą blachę z wyposażenia piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 250C. Na dnie umieścić dodatkową blaszkę z gorącą wodą. Chleb wstawić do piekarnika - w 1/3 wysokości od do łu , bez termoobiegu, grzałka góra-dół . Piec przez 5 minut w temp. 250C. Następnie zmniejszyć temp. do 200C i dopiekać ok. 55-60 minut - do uzyskania głuchego
Grunt to przepis!Smaczny, w miarę prosty do wykonania i niebyt pracochłonny. Jest spora różnica w smaku między chlebem pieczonym w blaszce i pieczonym bez niej. Dlatego tym razem postanowiłam upiec chleb okrągły. Ponieważ większość ciast na chleb przygotowuję wieczorem tak też było i w tym przypadku. Przygotowałam niedużą miskę, odmierzyłam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i przesiałam. Następnie odmierzyłam(...)dolałam dwie łyżki kefiru. Oprócz tego dodałam czubatą łyżeczkę drobnej soli i 2 łyżki gęstego aktywnego zakwasu razowego żytniego( dokarmionego minimum 10 h przed pieczeniem ). Jak to w przypadku chlebów mieszanych - czyli z dodatkiem mąki o małej zawartości glutenu - ciasto wymieszałam dość krótko, do połączenia składników. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam łącznie na 50 minut. W połowie tego czasu
apetytnapieczeniebardziej chrupiąca, a miękisz delikatniejszy niż w chlebach bez dodatku soli. Sól wpływa na wiązanie wody, strukturę glutenową, aktywność enzymów w cieście, no i oczywiście na rozwój mikroorganizmów. Wpływa też na trwałość pieczywa. Gdy przechowujemy chleb w otoczeniu o małej wilgotności powietrza, sól opóźnia procesy czerstwienia pieczywa, zaś gdy przechowujemy chleb w wilgotnym otoczeniu, skórka nam szybko mięknie(...)się jednak skrócone metody prowadzenia ciasta, gdzie podczas fermentacji wydziela się kwas izomasłowy, wyczuwalny potem w chlebie jeśli się nie dobrze nie przysoli...ale nam, w piekarni Amber, raczej to nie grozi :) Co do naszych bułek - bardzo proste w wykonaniu, bardzo ładnie wyrastają w piekarniku, bardzo fajny miękisz. Nic, tylko upiec i zjeść. Zatem - do roboty! Roztwór solno - drożdżowy
Grahamka, weka i kajzerkaChleb pszenny z burakiem piekłam w Styczniowej Piekarni Amber . Przepis pochodzi z książki How to Make Bread Emmanuela Hadjiandreou. Byłam bardzo ciekawa końcowego
Codziennik Kuchennytoskański...bo jest ze zwykłej mąki a nie mąki typu 00..ja w sumie nawet w sklepach takiej nie szukałam..no i ja dałam sól..u mnie chleb bez soli jednak nie miałby "wzięcia" ..a tak został zjedzony ze smakiem. Przepis z tej strony – klik [ ja zrobiłam z połowy porcji] 1000 g mąki typu 00 [ dałam(...)temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje. Uwaga! Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto musi być bardzo miękkie. Dlatego ilość wody jest większa w porównaniu
Moje domowe kucharzenieprzepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto chlebowe jest jeszcze w trakcie pierwszego wyrastania w misce, najpóźniej zaraz po przełożeniu chleba do formy. Chleb należy włożyć do nagrzanego piekarnika jak tylko urośnie, mniej więcej 1 cm poniżej brzegów formy. Drożdże rozkruszyć,wymieszać razem z miodem i 2-3 łyżki(...)wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami [ u mnie tylko papier] . Chleb posypać ziarnami [ zapomniałam] , przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Moje domowe kucharzeniemarokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie.Kiedyś sądziłam, że tażin należy podać z kaszą kuskus lub bulgurem i tak zalecałam Wam na blogu. Jednak okazuje się, że dla Marokańczyków kuskus stanowi zawsze odrębne danie, zaś tażin jedzą z chlebem, który zastępuje im sztućce, w równym stopniu widelec(...)łyżkę. Moja Siostra po powrocie z Maroka potwierdziła, że tak właśnie się tam jada - należy oderwać kawałek chleba i nabrać przy jego pomocy składniki dania. Sztućce podaje się jedynie turystom.Gdy zagłębimy się w temat, to nic w tym zaskakującego. Tradycja przygotowywania i jedzenia tażin wywodzi się w końcu z kuchni berberyjskiej, czyli ludu prowadzącego wędrowny tryb życia. Sztućce
Chilli Czosnek i Oliwabardzo wiedział, co ma kupić. Spójrzmy prawdzie w oczy: czy ktokolwiek, poza paroma oszołomami takimi jak my, zna się na mąkach? Dla większości ludzi mąka to po prostu mąka, bez wdawania się w niepotrzebne szczegóły. Więc wybaczamy organizatorowi. Po paru sekundach konsternacji po prostu użyliśmy orkiszowej razowej i pszennej razowej, bo te mąki akurat były. Z tych mąk też(...)chaos oczywiście. Bo w kuchni zawsze nad wszystkim trzeba panować, wtedy jest dobrze. Potem wszystko szło już gładko, chleb za chlebem, współpraca w naszej grupie przebiegała bezproblemowo, lubimy tak. W międzyczasie przygotowaliśmy jeszcze pastę z fasoli (bo w końcu nie samym chlebem człowiek żyje), a inna grupa masło kokosowe z miodem. I jedno i drugie wyszło fantastyczne, ale masło kokosowe
Marder&Marder Manufacturemięciutki i wprost rozpływa się w ustach. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko wyrasta. Jest plastyczne. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy. Chleb pieczony w dwóch mniejszych i węższych formach będzie wyższy niż ten pieczony(...)ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na minimum 1 godzinę. Blaszkę w której będziemy piekli chlebek smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Kolejny raz oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto
cool and mintyprzez gęste sitko mąkę żytnią razową. Wszystkie otręby pozostałe z przesiewania mąki włożyłam do puszki. Nie przydały mi się przy tym chlebie, ale będę ich używać wysypując foremki piekąc inne chleby. Z tego przepisu wychodzi jeden duży bochenek. Chleb pszenno – żytni z mąką pytlową zaczyn 225 g mąki żytniej pytlowej 175 g wody 15 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczki soli(...)ciasto przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (po 30 minutach złożyć). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, uformować bochenek i włożyć do koszyka do wyrastania wyłożonego omączoną ściereczką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 50 minut. Piekarnik z kamieniem (lub blachą w środku) rozgrzać do 230°C . Bochenek można naciąć. Włożyć chleb do nagrzanego
Posadzone i zjedzonesprawia żadnych żadnych problemów. Jedynie musimy się uzbroić w cierpliwość przy wyrastaniu ciasta. Wiadomo, zakwas ma swoje prawa... Wspólnie upiekłyśmy chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami i dodatkiem siemienia lnianego według przepisu Badylarki z bloga Weekendy w domu i ogrodzie . Chleb mieszany na miodzie z oliwkami Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na formę o wymiarach(...)wyrośnięcia, przykrywając formę folią. U mnie ciasto rosło ponad 4 godziny. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy je na kratce. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami znajdziecie również na blogach: Kuchennymi drzwiami Smakowity chleb Kolor
Kulinarne przygody Gatityzapach i to, że są takie ciepłe.. ach! Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez użycia soli i sztucznych dodatków, przecież dziecko me je chlebek, aż się uszy trzęsą. Ja, muszę o młody organizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej typ 1850 od BIO Babalscy, których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ(...)przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę, bądź utłuczonych
MamaOskarkazakwasie, z mąki orkiszowej, żytniej i odrobiny mąki pszennej. Mimo braku drożdży chlebek pięknie wyrasta, gdyż użyłam do niego mocnego i dojrzałego zakwasu , który tak pięknie pachniał!! (tak, tak lubię zapach fermentujących dzikich drożdży, lakieru do paznokci i benzyny... to tak przy okazji :P). Miąższ chleba jest zwarty, raczej ciężki, o lekkim kwaskowatym za sprawą zakwasu smaku. Jak zwykle chrupiąca(...)keksówki. Moja miała wymiary 10x20 cm i chlebek wyszedł bardzo wysoki. Spokojnie można użyć formy o długości 30 cm. Bochenek tak jak wcześniej pozostawić w temperaturze pokojowej bez przeciągów tym razem na około 2 godziny. Po tym czasie wstawić keksówkę z chlebek do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec przez około 35-45 minut. Po upieczeniu
Nastoletnie Wypiekaniewiele emocji. Najpierw niedowierzanie, potem euforię, że to możliwe. A jakże! Ze mną było tak samo. Gdy pierwszy raz piekłam jego chleb byłam święcie przekonana, że nie wyjdzie - no bo jak?! Tak sam z siebie, bez pomocy!? Że niby mam nic nie robić, a on i tak urośnie i wyjdzie z pieca rumiany i zachrupie skórką(...)sekund. Nie zagniatać! Miskę nakryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin, aż ciasto podwoi objętość, a na powierzchni pojawią się bąbelki ( u mnie wyrastało prawie 20 godzin). Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i złożyć 2-3 razy, a następnie delikatnie nadać mu kształt płaskiej kuli. Posmarować z wierzchu odrobiną oliwy i posypać 1/4 łyżeczki soli
KUCHARNIANigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny(...)łyżka soku z cytryny1 łyżka soku z pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto
Kulinarne przygody Gatity