przepis na chleb bez wyrastania - 472 przepisów (strona:22/32)

Chleb jak z Altamury - czerwcowa piekarnia 167

godziny w temperaturze 25 st. C. U mnie jest chłodniej, więc zwykle chleby rosną wolniej, ten wyrastał prawie 3 godziny. Piec w naparowanym piekarniku rozgrzanym do 200-210 st. C przez 40-50 minut. Chleb powinien być dobrze rumiany. Kroić dopiero, gdy wystygnie. Ale kto by czekał tak długo:-)? Jeśli chcemy zrobić zakwas z semoliny: *Zakwas z semoliny: 1. dzień(...)cech, powtarzamy czynności z dnia trzeciego. Aby go lepiej rozruszać, można dodać cieplejszej wody (ok. 40 st. C) i dopilnować, żeby cały czas był w ciepłym i zacisznym miejscu, bez przeciągów

Stare Gary
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 113

wyjeżdżano. Chleb tak dalece zakorzenił się w naszym dziennym menu, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania(...)minut. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i nastawiamy temperaturę na 250'C. Kiedy woda będzie gorąca wstawiamy do piekarnika chleb i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku

Wędrówki po kuchni
Tureckie bajgle czyli simit 149

Warto zobaczyć film przed pieczeniem. Najlepsze po wyjęciu z piekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.Składniki na ok 12 sztuk:650 g mąki pszennej250 g letniej wody100 ml mleka1 jajko30 ml (2 łyżki) oliwy(...)temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.W maszynie do chlebaWszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Smacznego!* Przygotowanie rozczynu

Stare Gary
Ciabatta na zakwasie 412

Taki mój eksperymentalny wypiek ale całkiem udany, więc zamieszam przepis na blogu. Ciabatty na pszennym zakwasie robione bez użycia miksera, ciasto wyrabiane-składane ręcznie. Do

Przepisy na domowy ser i chleb
PITA wg Piotra Kucharskiego 127

Pewnie już to zauważyliście.  Bardzo przypadła mi do gustu książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Piękna historia, trochę przyjemnie napisanej teorii. I co najważniejsze proste, przejrzyste przepisy, które naprawdę udają się za każdym razem. Przerobiłam już z tej książki większość pozycji ( ;) ), do każdej z nich wracałam kilkukrotnie. Wszystko okazuje się łatwe, proste, niezwykle przyjemnie.  Kiedy więc dzieciaczkom zachciało(...)przez kilka minut, aż ciasto przestanie kleić się do rąk (jeśli potrzeba podsypujcie lekko mąką). Przełóżcie do misy, nakryjcie folią spożywczą i odstawcie na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania (w połowie tego czasu możecie ciasto złożyć naciągając każdy bok i składając go do środka- dzięki temu pity będą pulchniejsze). Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, przełóżcie na oprószony mąką

OliveandThyme
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 152

Wyszłam z domu kiedy było już jasno. Co za ulga! Niebo bez chmur, przebłyski słońca... W pewnym momencie trasy coś jednak się zmieniło... mleko zalało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenno-owsiany z jabłkiem 130

Średniej wielkości bochenek z płatkami owsianymi i startym jabłkiem. Pieczony wyłącznie na drożdżach, bez użycia zakwasu chlebowego. Nieznacznie słodkawy, o regularnym miąższu. Gorąco polecam!     Składniki: (na 1 średni bochenek) Zaczyn: 25 g świeżych drożdży 4 łyżki letniej wody 3 łyżki mąki pszennej typ 650 Ciasto: 3/4 szkl płatków owsianych błyskawicznych cały powyższy zaczyn 1 szkl letniej wody(...)godzinie ciasto bardzo urośnie. Polecam wtedy odgazować je uderzając w nie kilka razy pięścią. Dzięki temu chleb po upieczeniu będzie bardziej puszysty. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką. Uformować w okrągły bochenek. Włożyć go do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania, zlepieniem do góry (koszyk można zastąpić, np. sitkiem, miską lub durszlakiem wyłożonym gazą lub ściereczką również oprószoną

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach 472

Przyjemny chleb na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. Te nasionka bardzo sobie cenię i często używam w kuchni. Potrafią zdziałać cuda! Dobrze wpływają na nasz organizm, mają wiele kwasów tłuszczowych oraz witamin i można je dodawać praktycznie do wszystkiego. U mnie często występują w porannych owsiankach, w jogurtach, sałatkach i w domowym pieczywie. Składniki(...)10x20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i/lub wyłożonej papierem do pieczenia . Odstawić na kolejne 1,5 godziny do napuszenia. Dobrze, by miejsce, gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów.     Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C. Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30-40 minut, aż nabierze ładne koloru i będzie pięknie

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym 138

całą pewnością będą zadowoleni. Do tego chleba, tak samo jak do jego pierwowzoru, potrzebny będzie garnek żeliwny, bez niego ani rusz. W środku takiego garnka wytwarza się bardzo wysoka temperatura i to ona właśnie buduje całą strukturę i smak tego chleba. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody Ciasto właściwe: cały zaczyn(...)maksimum (u nas 250 stopni) i grzejemy 30 minut. Po tym czasie chleb posypujemy mąką i nacinamy żyletką lub ostrym nożem na krzyż. Wyjmujemy (bardzo ostrożnie!) z piekarnika naczynie żeliwne, zdejmujemy pokrywkę i przekładamy do środka chleb razem z papierem do pieczenia, na którym wyrastał (ten papier jest właśnie potrzebny, aby łatwo przetransportować bochenek do naczynia żeliwnego). Przykrywamy pokrywką

Marder&Marder Manufacture
Pan Rustico- hiszpański chleb rustykalny 154

wyrośnięcia, następnie ciasto formuje się w zgrabny bochenek, po raz ostatni odstawia do leżakowania i w końcu piecze! Ciut pracochłonny, ale czego się nie zrobi dla świeżutkiej kromki chleba na śniadanie?! Polecam! Jest przepyszny i ma piękne duże dziurki w środku :D     Składniki: Zaczyn: 150 ml letniej wody 7 g suszonych drożdży instant (lub 25 g świeżych(...)pszennej pełnoziarnistej lub razowej 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki cukru Przygotowanie: Zaczyn: Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów (u mnie na lodówce).     Ciasto właściwe: Po 24 godzinach do zaczynu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i dobrze wyrobić rękami

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem 172

bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie, że można ale chleb czy bułki(...)ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, nie zagniataj . Przełóż do miski przykryj folią i pozostaw do wyrastania na godzinę. Po tym czasie powtórz składanie ciasta. Przykryj folią i pozostaw tak na 10 minut. Podziel ciasto na 12 porcji, u mnie około 130 gram każda. Uformuj okrągłe bułki

codojedzenia
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 181

ZACZYN: To mieszanina mąki, wody i odrobiny drożdży. Poddawany jest fermentacji, która trwa przewaznie kilkanaście godzin ( 8-16) i dodany do ciasta nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej(...)ok.16 godzin, a celem jest uzyskanie w pełni dojrzałego zakwasu, bo taki ma najlepsze właściwości do wypieku chleba. O dojrzałości zaczynu poolish świadczą pękające „bańki”, pęcherze na powierzchni, może mieć zmarszczki na powierzchni. Sztywne zaczyny w chwili dojrzałości wyraźnie wyrastają przybierając kształt naczynia w którym rosną. SKŁADNIKI: BIGA: * letnia woda – 1/3 szkl * mąka pszenna -2/3 szkl

Ostra na Słodko
Chleb z kaszą jęczmienną 147

szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 szkl. siemienia lnianego Mąkę pszenną zwykłą przesiać przez sito do dużej miski - w ten sposób ją napowietrzamy i chleb lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę pełnoziarnistą. Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, oblać miodem i zalać 1/2 szkl. ciepłej wody. Wymieszać lekko środek, starając się zbyt dużo nie zagarnąć mąki z brzegów. Całość odstawić(...)miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarować letnią wodą i posypać sezamem. Chleb piec ok. 45 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować stopień zarumienienia chleba . Chleb studzić wyjęty z blaszki

Grunt to przepis!
Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 136

Mój pierwszy chleb na zakwasie (przepis KLIK ). Aczkolwiek dodałam trochę drożdży, by przyspieszyć wyrastanie i cieszyć się nim szybciej. Dodałam też troszkę młodego jęczmienia - nie zmienia smaku chleba, a jak już wspominałam ma wiele walorów zdrowotnych. Składniki: 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 15g świeżych drożdży 3 szkl. mąki żytniej razowej (typ 2000) 1/2 łyżeczki cukru 1,5 szkl. letniej wody(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z blaszki, zdejmujemy papier i ponownie wstawiamy do piekarnika na jeszcze 15 minut, aby go dopiec. Po upieczeniu postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Chleb w 100% żytni będzie wilgotny w środku, ale nie powinien brudzić noża. Dlatego ważny jest element dopiekania go już bez formy i bez papieru. Szeroki wybór

Kolorowy Przepisownik
To, co nasze jest najlepsze, bo nasze jest! 224

ochota na staropolskie specjały. Od czego wtedy są domowe, babcine sposoby? Po kapuście kiszonej, zaspokajam swoją żądzę na żurek. Moja żądzę musiałam tłumić kilka dni, bowiem nie ma żurku, bez zakwasu, a ten "robił" się ok. tygodnia. Zakwas na żur7 łyżek mąki żytniej500 ml przegotowanej, letniej wody1 ząbek czosnkuziele angielskieMąkę wsypałam do kamionkowego dzbanuszka, zalałam wodą. Przykryłam ściereczką(...)szaleć! Nieraz zdarzało mi się jeść żurek w knajpkach, restauracjach (jak do tej pory Manekinowy rządzi), bo któż tego nie próbował. Zawsze jednak upewniałam się czy podawany jest w chlebie. Dziś sama mogłabym Was zaprosić na taki żurek. Wypasik! 400 g mąki pszennej 1 szklanka przegotowanej, letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli, cukru Wszystkie składniki umieściłam

bastalena