ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" Sypkie składniki wymieszać razem w dużej misce. Mąkę pszenną można najpierw przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i chleb lepiej wyrasta . Dodać ciepłą wodę i ocet. Wymieszać dokładnie z resztą składników - ja tu użyłam dużej, drewnianej łyżki . Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję, tak że łyżka spokojnie sobie poradzi(...)posypka z otrąb orkiszowych . Wstawić do nagrzanego piekarnika - 1/3 wysokości mierząc od dołu, bez termoobiegu, grzałka góra-dół - i piec w 250C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec jeszcze 30 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie! Nie wyjmować chleba z piekarnika od razu po upieczeniu! Po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim chleb
Grunt to przepis!kilka godzin do wyrastania. Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu dość obficie wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać przez około 45 minut. Wyjąc chleb z formy i postukać od spodu. Powinien wydawać głuchy dźwięk. Jeżeli jeszcze chleb nie jest dobrze upieczony, wstawić ponownie(...)piekarnia (tym razem już bez formy) i dopiekać 5 - 7 minut. Gotowy chleb studzić na kratce
Sto kolorów kuchniChleb bez zagniatania dla początkujących, nie wymagający dużo pracy, zawsze się uda i jest pyszny 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1 1/2 filiżanki ciepłej wody 3 szklanki mąki, plus nieco więcej do posypania. Można użyć żytniej, pszennej, mieszanej lub dowolnej 1 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: 1. Do dużej miski wlać wodę, rozpuścić w niej drożdże. Dodać mąkę(...)sól i dobrze wymieszać. Ciasto zrobi się lepkie i kudłate. Przykryć miskę folią spożywczą. Niech wyrasta co najmniej 8 godzin, a nawet 12 do 18, w temperaturze pokojowej, około 21. 2. Ciasto będzie gotowe, kiedy na powierzchni będzie dużo pęcherzyków. Na posypanym blacie kuchennym lub stolnicy umieścić ciasto, złożyć je na raz lub dwa. Przykryć luźno folią spożywczą
Anioły w kuchnichlebie baltonowskim – na opakowaniu znajduje się ‘dokładna’ instrukcja jak przygotować chleb. O ile przy użyciu maszyny do pieczenia chleba nie będzie większych problemów, o tyle producent zagalopował się z opisem pieczenia chleba w piekarniku. Po pierwsze – podano zdecydowanie za krótki czas zagniatania (5 minut, mikserem – serio?). Po drugie – nacinanie chleba zaproponowano w połowie wyrastania (a tego się nie robi
Karo in the Kitchenporządku jest. Tylko dlaczego mam jej jeszcze z 10 kilo?! :) Ja chyba znienawidzę chleby orkiszowe :) Dodam jeszcze też, że ten chleb ma w tytule "II", bo mam już tutaj bardzo podobny chleb, właściwie z identycznymi składnikami. Tylko, że ten teraz znacznie krócej wyrasta, przez co, mimo identycznych składników, smak jest inny. Polecam wypróbowanie obu przepisów. 500 g mąki orkiszowej
Marder&Marder Manufactureletniej wody;1 łyżka soli;1 łyżeczka białego cukru;Cały zaczyn;Ewentualnie - 1/2 łyżeczki drożdży suchych Instant - jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce się przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez drożdży. Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną(...)minut) - filmik obrazujący składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com.Następnie uformować bochenek (filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 - 2,5 godziny.Po
Gospodyni Miejskasiemię lniane, skropiłam delikatnie wodą i odstawiłam pod przykryciem do wyrastania. Chlebek bardzo miło mnie zaskoczył, bowiem już po 2h zaczął się unosić. Myślałam, że urośnie niewiele, jak to chleby bezglutenowe, a tu taka niespodzianka... po 4h wstawiłam go do piekarnika, tak pięknie wyrósł... Rósł dokładnie tak samo jak chleby na zakwasie... Wyrośnięty chlebek wstawiłam do piekarnika nagrzanego(...)razu zmniejszyłam temperaturę do 200*C i piekłam 60 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Chleb wystawiłam z piekarnika, wyjęłam z formy, usunęłam papier do pieczenia, i odstawiłam na desce do odparowania. Po całkowitym odparowaniu włożyłam go do papierowej torby i odłożyłam do chlebaka. Po 3 dniach chlebek nadal jest pyszny, wilgotny i co najważniejsze nie kruszy
Smaczne Zdrowewyrastało w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość i przewidziany jest na to (teoretycznie) określony czas, a ciasto rośnie wolniej, to dajcie mu po prostu więcej czasu aż podwoi swoją objętość. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest(...)zapachem. Do ciast drożdżowych wytrawnych (np. pizza, focaccia) dodaje się olej lub oliwę. Nie polecam stosowania najtańszej margaryny. Tłuszcz dodaje się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze - w lodówce. Jest to dobry sposób dla tych, którzy lubią na śniadanie gorące pieczywo, nie koniecznie ze sklepu. Uwaga: nie jest to sposób
Codzienna kuchnia niecodziennawyrastania pieczywa to włóżcie do niego uformowane ciasto chlebowe. Bochenki odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny. Garnek żeliwny albo patelnię żeliwną czy też kamień do pizzy nagrzać w piekarniku do 220 stopni i przełożyć na nie wyrośnięty, okrągły bochenek chleba. Naciąć go ozdobnie i wstawić go do nagrzanego piekarnika. Bochenek w podłużnej blaszce wstawiam po prostu, bez
Pieguskowa Kuchniapowierzchnię ciasto i formujemy prostokąt o grubości ok.2 cm. Dzielimy ciasto na trzy bochenki i układamy na posypanych mąką ściereczkach. Świetny film polecony przez "Zapach Chleba" pokazujący jak postępować z ciastem tutaj. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 st. C, nagrzewamy kamień ( o ile go używamy) przez ok 40 minut(...)pieczemy z parą 8 minut, a następnie bez pary jeszcze 20 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut.Smacznego!Uwagi: Miałam sporo kłopotu z wrobieniem reszty wody do ciasta. Tak naprawdę nie jestem pewna czy udało się to do końca. Bardzo mocno trzeba posypać mąką ściereczki na których wyrastają ciabattki, i chyba najwygodniej ułożyć każdą ciabattę na osobnej
Stare Garyzdecydowanie należę do grupy osób, które wszystko ważą, w związku z czym kuchni bez wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu(...)kupiłam głównie z myślą o wodzie i spryskiwaniu pieczonego chleba, żeby jego skórka była błyszcząca. Okazało się jednak, że dozownik do oliwy przydaje się częściej niż myślałam. Zamiast rozlewać oliwę na patelni, pryskam jej mniejszą ilość i zyskuję mniej tłuste potrawy. Kiedy robię pizzę, zamiast brudzić pędzelek, spryskuję miskę do wyrastania ciasta i gotowe. Potem, kiedy pizza jest gotowa lubię
W kuchni wieczoremokazji upiec chleb. Jestem początkująca w tej materii ale ten chlebek był pyszny. Mięsisty i wilgotny w środku a na zewnątrz gruba chrupiąca skórka. Prawie połowę chleba zjedliśmy bez jakichkolwiek dodatków. Składniki: Zaczyn (dzień wcześniej) 30 g zakwasu żytniego klik 175 g letniej wody 175 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa Ciasto właściwe zaczyn 325 g letniej wody(...)miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb przełożyć do koszyka chlebowego wysypanego mąką ( ja użyłam durszlaka wyłożonego ręcznikiem bawełnianym i obsypanym mąką). Pozostawić do ponownego wyrastania na około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką
Ala piecze i gotujeSezon truskawkowy nie byłby pełny bez drożdżówek z truskawkami, podobnie jest z jagodami, jak nie ma jagodzianek, nie ma lata hi hi. Dzisiejsze drożdżówki są
Moje Małe CzarowanieChleb na zakwasie z dużą ilością ziaren. Oryginalny przepis pochodzi stąd , u mnie zabrakło mąki żytniej chlebowej, a słonecznik zastąpiłam dynią i orzechami nerkowca. Bardzo przyjemy chleb, szczególnie przez te chrupiące ziarna. Zaczyn: 75 gram mąki pszennej 90 gram wody 2 łyżki zakwasu 35 gram siemienia lnianego 100 gram wody 30 gram siemienia lnianego 10 gram pestek dyni(...)dwukrotnie złożyć. Znów odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Potem przełożyć ciasto do koszyka do wyrastania lub do formy i zostawić do wyrośnięcia 2-3 godziny. Piekarnik nagrzać do 230C. Piec w tej temperaturze przez 40-50 minut, aż skórka będzie ładnie zrumieniona. Na dno piekarnika można wrzucić kostki lodu. Chleb kroić na drugi dzień, po całkowitym ostudzeniu
Czerwony GupikPrzepis na chleb, który dziś proponuję jest zdecydowanie najprostszym, z jakim się spotkałam. Chleb piecze się na drożdżach, nie wymaga wyrabiania, szybko rośnie. Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży łyżka miodu(...)przykryć i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami pszennymi blaszki. Wierzch ciasta wyrównać zmoczoną w zimnej wodzie łyżką, wysypać siemieniem lnianym. Odstawić jeszcze na ok 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec chleb 10 minut po czym obniżyć temperaturę
6niebo